Boktips: "Pepparkakshuset" av Carin Gerhardsen

Att man har svårt att lägga ifrån sig en bok är ett gott tecken på att den är läsvärd. "Pepparkakshuset" av Carin Gerhardsen är långt ifrån den bästa spänningsromanen jag läst, men däremot är det en lovande start av deckardebutanten.

Fyra bestialiska mord inträffar i Mellansverige under en kort period. Förutom att tillvägagångssättet av morden är sällsynt grymma och våldsamma, har offren en sak gemensamt: de är alla fyrtiofyra år gamla.

Mer än så behöver man inte säga om handlingen. Texten i boken flyter och tempot är högt. Redan från första sidan lyckas Gerhardsen fånga läsarens intresse och bibehåller både tempo och intresse boken igenom.
Dessutom får man som läsare en tankeställare: vad händer med mobbningens offer? Boken ger en rå och brutal skildring av mobbning och dess följder.

Det enda som drar ner mitt betyg lite är att bihistorierna - om kriminalkommisarie Conny Sjöbergs präktiga hemförhållanden med fem barn och en mycket förstående fru samt hans kvinnliga kollega Petra Westmans privata spaningar kring en misstänkt våldtäkt - får alldeles för mycket utrymme. Styrkan i denna bok är intrigen kring morden och då blir bihistorierna ibland ett irriterande moment.

Men jag rekommenderar dem som gillar deckare att läsa denna bok. Det är en stark debut och bådar gott inför de kommande böckerna i Hammarbyserien. Jag ser redan fram emot att få läsa uppföljaren "Mamma, pappa, barn".

"Pepparkakashuset"
finns i pocket.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0