Om vänskap - veckans Kulturfyra

Veckans Kulturfyra berör ett ämne som varit i fokus för mig de senaste åren - Vänskap.

För dryga två år sedan stannade jag upp och såg över mina vänskapsband. Det resulterade i att jag rensade ur i vänskapskretsen och "gjorde slut" med många vänner av olika anledningar. Det var både jobbigt och smärtsamt, men nödvändigt. Just detta är en av de saker jag skulle vilja skriva om i bokform så småningom.

Vänskap är en tvåvägskommunikation.

Här är veckans Kulturfyra:

1. Vad är en vän?

En sann vän är någon som finns där i livets alla skeenden - även när det blåser motvind. Humor är en viktig grundpelare för mig i en vänskap - det är en förutsättning för att det ska fungera över huvud taget. Jag måste kunna skratta tillsammans med en vän.

2. Hur många vänner kan man ha?

Antalet är nog obegränsat, sedan har jag märkt att jag delar in vänner i olika kategorier. Man har olika vänner i olika syften. En del umgås man med mer sporadiskt och det är kanske inte dem man i första hand öppnar sitt innersta för. Det är ju oftast när någonting oförutsätt inträffar som man själv märker vilka de riktiga vännerna är. Ibland blir man besviken över att de man förlitade sig mest på inte finns där, men ofta har jag blivit glatt överraskad åt andra hållet. När de man minst trodde var en trygg famn visade sig vara det.

3. Bästa boken om vänskap?

Det första jag kommer att tänka på är inte en bok, utan en film: "Stränder" med Bette Midler som jag såg i tonåren och som sedan dess haft en speciell plats i mitt hjärta. Ledmotivet från den filmen - "Wind beneth my wings" - är förmodligen den finaste sången som någonsin skrivits om vänskap.
Men nog finns det en hel del böcker där vänskap skildras på ett bra sätt - jag kan bara inte komma på en titel på rak arm.

4. Har du en bästa vän?

De flesta av mina allra bästa vänner i livet har varit män. Vänskapen med dem är den som jag har ivärdesatt mest och som har präglat mig mest.
Vänskapen med kvinnor har - tyvärr - inte gett mig lika mycket. Med ett undantag: en relativt ny bekantskap med en kvinna som jag lärde känna på det mest besynnerliga sätt. Inte alls den ultimata förusättingen för en vänskap alls, men våra gemensamma erfarenheter och ömsesidiga tycke för varandra har framkallat en äkta och förhoppningsvis bestående vänskap.


Kommentarer
Postat av: Lilla O

Gjorde också slut med en del vänner för några år sedan och nu är alla "energitjuvar" borta. De som inte främst blev glada när man hörde av sig, utan istället gnällde för att man inte gjort det på länge. Det där med tvåvägskommunikation funkar tydligen inte för alla.



Hoppas du får en bra helg!

2009-08-21 @ 15:39:04
URL: http://lillao.blogg.se/
Postat av: Lilla O

Oj, skrev i min gamla bloggadress. Är nog lite trött. Ska sluta blogga och gå hem från jobbet istället!

2009-08-21 @ 15:39:54
URL: http://lillaosblogg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0