"Patienten" färdigläst

Nu på förmiddagen har jag läst ut PD James "Patienten". Det är en spänningsroman för riktiga finsmakare som kräver lite mer.
Det är ingen rafflade thriller i högt tempo, utan en lågmäld historia berättad med ett elegant språk.

Historien tar sin början med att den fruktade undersökande journalisten Rhoda Gradwyn skriver in sig på en privatklinik för att få ett missprydande ärr i ansiktet avlägsnat. Dagen efter att den lyckade operationen genomförts hittas Gradwyn död på sitt rum.
Vi får återigen stifta bekantskap med polisintendent Adam Dalgliesh, som får uppdraget att lösa gåtan kring mordet.

Inledningen av boken ägnas omsorgsfullt till att noggrant och ingående beskriva huvudrollspersonerna. Det är där en av James verkliga styrkor som författare ligger - hennes person- och miljöbeskrivningar är skickliga hantverk. Däremot är den inledande delen ganska jobbig för ögat, då hon sannerligen inte har en förkärlek till styckeindelning.
Samtidigt säger det en hel del om hur hon bygger upp sina berättelser - de kräver mer av läsaren trots att hon aldrig slarvar med intriger eller lämnar trådar olösta. Intrigen i "Patienten" är allt annat än förutsägbar.

PD James är i skrivande stund 89 år gammal och "Patienten" är hennes senaste roman. Utan att överdriva kan jag säga att hon slår många yngre författare på fingrarna med denna bok. Den rekommenderas.

Klicka HÄR för att läsa en intervju med denna härliga krutgumma.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0