Skugge sätter ord på tragedin

För ett par veckor sedan lade Calle Schulman upp ett Youtube-klipp på sin blogg som visar en snart 16-årig blond bloggerska som filmar sig själv i ett badrum där hon själv framställer sig som minst sagt förståndsbegränsad (tack igen Lena för detta skrämmande användbara ord).

I kommentarsfälten var de flesta reaktioner desamma: "Det här måste vara ett skämt. Så korkad kan ingen vara!" (förvisso är just det helt troligt, men jag tror knappast att det skulle vara någonting man vill skylta med). Några kommentatorer hade dock en annan åsikt. Att Calle Schulman, genom att publicera denna film, bidrog till mobbning av denna unga flicka.

Visst publicerade han detta filmklipp för att göra sig rolig på flickans bekostnad. Inget tvivel om det. Men är det verkligen mobbning? När man går in på denna flickas blogg skriver hon själv väldigt förnedrande saker om överviktiga och "vill inte umgås med personer som är fula i ansiktet för det skulle vara pinsamt".

Jag skummade igenom denna flickas blogg med sorg. Tanken som for genom mitt huvud var: "Flickan är inte 16 år fyllda - vad säger hennes föräldrar om detta?". Jag hade som förälder blivit väldigt bekymrad om mitt barn marknadsförde sig själv på detta sätt på nätet (som är tillgängligt för alla) samt att hela omvärlden gör sig rolig på hennes bekostnad.

Unga bloggare idag har "frågestunder". I denna deklarerar den unga bloggerska att hennes mamma följer hennes blogg varje dag. Och just där övergår detta till en sorglig tragedi. Att hennes mamma läser och ser själv vad som pågår men inte gör någonting åt det.
Vidare får flickan frågor om hennes upplagda filmer är någon form av satir, varpå hennes svar är: "Vad är det här ´satir´ som alla tjatar om?".

Filmklippet på den snart 16-åriga flickan florerar flitigt runt på nätet och har resulterat i att hon har rekordmånga besökare på sin blogg. Vilket glädjer henne. Hon har inte ens vett att förstå att hon har förvandlats till en freakshow. Det kanske man inte heller kan begära av en så pass ung flicka (även om jag betvivlar att alla tonåringar idag är så naiva) men man kan begära av hennes föräldrar och vårdnadshavare att reagera.

Linda Skugge sätter ord på den pågående bloggtragedin bland unga tonårsflickor i en debattartikel idag. Jag hoppas att alla föräldrar med ansvar för barn läser den och synar sig själv i sömmarna.
Och ställer sig frågan om de verkligen vill att deras barn framställer sig som riktiga jubelidioter?

Skugge har en viktig poäng - och en poäng som borde vara självklar - för dagens föräldrar: Engagera er i vad era barn gör.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0