Hur kan monarkin vara odemokratisk?

Jag har full respekt för dem som inte är rojalister. Vi har alla rätt till en åsikt och när det gäller vad våra skattepengar ska gå till finns det lika många åsikter som invånare.
Jag till exempel, gick i taket när vi betalade närmare 700 000 kronor bara för att få hem Annika Östberg från USA, som var dömd för två mord och ett dråp i amerikansk domstol (inte medhjälp som felaktigt uppgavs först). Ännu närmre en hjärnblödning kom jag över att jag finansierar mat och husrum för henne hemma i Sverige - ett land där hon inte betalat en enda krona i skatt.
Det är min åsikt. Andra tyckte att fruntimret suttit tillräckligt länge för sina brott och att det nu var helt ok att försörja henne med våra skattemedel.

Nästa sommar har vi kungabröllop i landet. Det är också en het potatis. Ickerojalisterna tycker att det är helt vedervärdigt att befolkningen ska stå för en del av kostnaden, ca 22 miljoner. Bara detaljhandeln beräknas omsätta 2,5 miljarder i bröllopsrelaterade varor.
För att inte tala om all reklam detta bröllop innebär för Sverige. Hela världen kommer att rikta blicken mot Stockholm i juni nästa år. Och vilka arbetstillfällen detta kommer att ge, då turismen ökar enormt.

Poängen är att vi har alla olika åsikter och ser på saker på helt olika sätt. Och det finns för- och nackdelar med allt.

Så jag respekterar att ickerojalisterna inte vill spendera pengar på kronprinsessans bröllop. Det gör jag verkligen. Även om de vid en närmare kalkyl kommer att förstå vinsterna.

Men vad jag inte begriper är hur man kan kalla monarki för "odemokratisk"?

Det argumentet begriper jag bara inte. Kungen har ju ingen makt. Den arma människan får inte ens uttala sig i politiska frågor. Hur skulle då hans ämbete vara odemokratiskt?
Kungen sitter i ärlighetens namn inte som envåldshärskare och domderar. Hela kungafamiljen gör ett fantastiskt jobb med att representera Sverige.
Men han har ärvt sin titel. Jag undrar om det inte är där skon klämmer. En orättvis lott måhända, men knappast odemokratisk.

Rojalist eller inte - jag tror att båda läger kan vara överens om att livet är mycket, men speciellt rättvist blir det sällan.



Kommentarer
Postat av: Mika

Vad dom menar är kanske att monarkin är en gammal kvarleva från en tid då Sverige var allt annat än demokratiskt, och att den är en symbol för allt dom ogillar med det "gamla" Sverige? Och sen så står han ju faktiskt över alla andra människor i Sverige, så tillvida att han har åtalsimmunitet. Han står över lagen, och kan åtminstone i teorin begå mord utan att kunna dömas för det. Nu kommer ju kungen förmodligen inte att göra detta, men det är klart det retar folk när det är skillnad på folk och folk. Det är kanske inte alla som tycker det är kul att betala skatt för att några få ska kunna glassa i toppen. Själv är jag inte rojalist för FEM ÖRE, och skulle jag stå ansikte mot ansikte med dig och säga rakt ut vad jag tycker om kungen och hans familj skulle du aldrig mer prata med mig.

2009-07-12 @ 18:21:46
URL: http://mikaaalto.bloggsida.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0