Utelåst från sitt eget hem

De som sitter i styrelsen för min bostadsrättsförening är inga kärnfysiker. Styrelsen består av mestadels män i den övre medelåldern som ständigt går omkring i Helly Hansen-kläder och är antingen förtidssjukskrivna eller arbetssökande då jag aldrig har sett dem åka till jobbet (med undantag för styrelsens ordförande som jobbar deltid som taxichaufför). Dessa äldre män tar sin roll i styrelsen på största allvar och är självutnämnda experter på precis allting - trots att samtliga av dem saknar utbildning.

Och trots att dessa Helly Hansen-klädda män faktiskt är experter på allt - från trädgårsskötsel till bostadsrättsföreningens ekonomi - så misslyckas de med allt de tar för sig.
För att nämna några saker så beställde de omfattande renovering av sammanlagt åtta badrum (varav ett naturligtvis var tvunget att vara mitt) som försäkringsbolagen sedan vägrade stå för, jag beställde en ny fläktkåpa till köket för tretton månader sedan som ingen ännu har installerat fast de är hemma hela dagarna och för några år sedan fick vi en ny låsanordning till huvudportarna.
De ser ut så här:



Till den undre apparaten fick vi en liten sak som ser ut som ett plektrum, som man lägger emot för att porten ska öppnas. Den övre apparaten fungerar som snabbtelefon så att besökande kan slå in en kod (som står skrivet på väggen intill) och på så sätt få kontakt med den personen de vill besöka. Det ringer då i hemtelefonen och man slår siffran fem. Då öppnas porten och besökaren kan komma in.
Men man kan inte öppna porten med nyckel. Nyckelkolven är förseglad.

Är ni med så långt?

Bra.
Det här med låsanordningen är ju en väldigt bra idé. Lite småfiffig faktiskt.
Men som så många idéer Helly Hansen-styrelsen haft, så finns det naturligtvis en svag länk. Denna låsanordning fungerar nämligen inte när det är strömavbrott. Eller som det vi idag nu råkat ut för: plektrumen behöver uppdateras.

Eftersom varken plektrumen eller snabbtelefonen fungerar, så är man helt enkelt utelåst från sitt eget hem. Man kan ju inte använda den faktiska hemnyckeln eftersom nyckelkolven är förseglad. Så nu får samtliga grannar i trappuppgången hjälpas åt med att se till att portarna alltid står öppna (med stenar och andra tillhyggen som hindrar porten från att slå igen) - annars kommer vi inte in till våra lägenheter.
De flesta av oss inser allvaret, eftersom det finns många skiftarbetare i huset och man känner en solidarisk medkänsla för dem som kommer hem fram jobbet klockan tre på natten och inte kommer in i sitt eget hem. De flesta förstår problemet (inte själva styrelsen dock för då skulle de vara tvungna att erkänna att denna briljanta låsanordning var ett misstag).
Dock har vi en relativt ny bekantskap i vår trappuppgång - en lärarinna. Jag har ägt stölvar med högre intelligensnivå än henne. Hon går och stänger portarna så ingen "obehörig" ska kunna komma in. Vad hon inte riktigt förstår är att vi behöriga inte heller kommer in då.

När vi påpekade detta ganska akuta problem för denna lärarinna, svarade hon: "Men jag kom ju in i porten igår".

Jag undrar vad hon undervisar i.

Kommentarer
Postat av: Gubben

Visst kan vi gubbar:)

2009-06-05 @ 16:50:38
URL: http://mhats.blogg.se/
Postat av: Tessan

Alltså jag dör! Detta var det mest tragikomiska jag hört på mycket länge. Och lärarinnan, phju och HAHAHA.



Må så gott!

2009-06-05 @ 20:59:54
Postat av: Jennie

Jag har en granne som envisas med att ställa upp dörren hela tiden. Dvs vem som helst kan gå in (utan varken nyckel eller kod). Hon bor på andra våning och jag bor i lägenheten rakt in från ytterdörren. Det känns bra att vem som helst kan gå in och troligtvis slänga i hundbajs i min brevlåda som är den första...

2009-06-07 @ 19:01:55
URL: http://mittemellanaldern.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0