Råd till blivande flygvärdinnor

Det finns ingen mer effektiv raggningsreplik än att berätta att man jobbar som flygvärdinna. Jag vet inte vad det är som män finner mest attraktivt med detta yrke: uniformerna eller det faktum att de får större möjlighet till billiga resor (då flygvärdinnor på de flesta bolag kan ta med respektive till ett förmånligt pris)?

Det är också ett mytomspunnet yrke. De flesta tror fortfarande  - trots att majoriteten av flygbolagen idag är lågbudgetbolag  - att det är enormt glamouröst att vara flygvärdinna. Jag älskar yrket. Det gör jag verkligen. Men inte under några som helst förhållanden skulle jag beskriva det som glamouröst.
Roligt: ja. Omväxlande: ja. Härliga upplevelser: ja. Underbara kollegor: ja. Glamouröst: Nej.

Fördomar finns det naturligtvis massor av. Att flygvärdinnor skulle vara extremt korkade och bara är uppe i luften för att servera kaffe. Det är långt ifrån sanningen, men jag kan förstå att dessa fördomar finns. För så fort man skriver om flygvärdinnor i media så framställs vi som spåniga våp.

I dagens Aftonbladet kan man läsa om två svenskor, som jobbat och lämnat Gulf Air. Den ena på grund av ett ärr som syntes, den andra för att hon blivit ombedd att banta. Klart att vi i Sverige höjer på ögonbrynen när vi läser detta! Det är tack och lov inte vardag för oss.
Vidare kan man läsa om detta flygbolags anställningskrav. Där det bland annat står att värdinnans vikt ska stå i proportion till längden, hon får inte skaffa barn eller partner under anställningen osv.

Det är märkliga krav. Verkligen. Om man jobbar i Sverige. För det ska tilläggas att dessa flygvärdinnor har perverst bra betalt för det de gör. Pervest mycket. Man kommer inte ens i närheten av deras lön här hemma.

Så mitt råd till blivande flygvärdinnor som vill jobba på utlänska bolag är:
Läs anställningsvillkoren/kraven INNAN ni tackar ja till en tjänst. Då slipper ni märkliga överraskningar sedan. Och var beredda på en kulturkrock. Man behöver bara komma till Danmark för att uppleva det.


Kommentarer
Postat av: Stellan

"Leaf" - Stämmer bra det... Skulle han ha bott i Sverige och hetat Joakim, kanske han hade bytt till Leif, eller vad tror du? :->

2009-03-20 @ 20:41:21
URL: http://blogg.passagen.se/stellbrell
Postat av: Stellan

När Pagrotskys storhetstid kommer, blir det nog ett jäkla schwung... Det är bara att vänta... ;->

2009-03-20 @ 21:05:41
URL: http://blogg.passagen.se/stellbrell/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0