Jag vill också fira!

Amerikas förenta stater - USA - är som bekant uppbyggt av emigranter. Detta har resulterat i flera fantastiska helger som man firar med pompa och ståt. Halloween, Thanksgiving, St Patrick´s day, Labour day osv. Dessutom tar amerikanerna i från tårna när det vankas jul och nationaldag.

Vi svenskar är inte lika bra på det här med firande. Inte alls. Trots att vi emellanåt gör tappra försök. Men jag minns fortfarande med rysningar hur det blev när vi skulle introducera och försvenska Halloween. Denna högtid i USA firas alltid den 31 oktober och är som en enda stor maskerad. I Sverige flyttade man Halloween till Allhelgonahelgen med temat skräck. Det blev en ganska grotesk krock och Halloween fick aldrig något större genomslag här. Med all rätt eftersom syftet helt gick förlorat och lyckades dessutom kränka många människor.

Igår var det Irlands nationaldag, St Patrick´s day.  Den firas inte bara på Irland utan även stort i USA, eftersom det finns så många amerikaner med irlänskt ursprung. Och det firas rejält.

Ska vi göra ett tappert försök att fira vår egen nationaldag med samma inlevelse någon gång?



Floden i Chicago på St Patrick´s day. Grönfärgad dagen till ära.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0