Lennon och Bono - Poeterna

Tisdagarna har snabbt etablerat sig som veckans populäraste dag. Då är det Skrivarkurs. Och Lost på kvällen. Som julafton fast i lite mindre skala.
Igår på kursen var temat poesi.

Poesi har ännu inte vunnit min kärlek. Inte i skriven form i alla fall. Måhända är jag inte tillräckligt djup för jag ser den mesta poesin som oerhört pretentiös.

Däremot älskar jag musikalisk poesi och dess poeter. De är dessvärre ofta enormt underskattade, eftersom deras ord når ut till "den stora skaran". Man har en förmåga att likna kommersiell framgång med sämre konstnärlig prestation. Trots att dessa poeter - i likhet med de pretentiösa - kan forma ord på ett magiskt sätt och ge dem mening.

Jag tänker främst på John Lennon och Bono. De har många likheter med varandra dessa två herrar. Båda är/var mest kända för att vara medlemmar i två av världens genom tiderna mest framgångsrika popgrupper, båda är/var politiskt engagerade och båda kan/kunde trolla med ord i fantastiska sångtexter.

John Lennon skrev dessa ord i "Beautiful boy" (tillägnad sonen Sean) 1980:

Life is what´s happening to you while you´re busy making other plans.

Det är visdomsord, det. Stannar man inte upp och tänker efter ett tag?

Och ingen har väl bättre förklarat smärta än Bono gjorde i "One".

You gave me nothing. Now, it´s all I´ve got.

Inga förklaringar behövs efter dessa ord. De talar för sig själv.
Vackert är det. Det är Poesi.


Kommentarer
Postat av: Sandra

svar: okej då är det inte bara jag som inbillar mig då :) hehe.. ja jag tycker nästan att det viktigaste hos en programledare är att kunna lyssna och skapa en dialog.. finns nog många där ute som kan det bättre än henne :P

2009-03-25 @ 16:39:19
URL: http://corniz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0