Så här ska det låta

Tar man sig an ett klassiskt mästerverk och ska göra en cover på den, ska man anamma uttrycket "handle with care". Det medför ett stort ansvar att tolka vad någon annan har skapat. En fördel är om man hyser en kärlek till stycket man ska framföra och har respekt för det.
Gör man inte det, finns risken att åskådarna uppfattar framförandet som att man tar ut sina dolda aggressioner på låten. Kanske till och med som ett rent hån mot upphovsmakarna. (AB)

Historiskt är det sällan just covers blir speciellt lyckade. Det finns dock en del undantag, där låten i fråga har fått ett nytt liv. Man lyssnar på den ur ett annat perspektiv.

Jeff Buckleys version av Leonard Cohens "Hallelujah" är ett exempel på detta. Tyvärr kan man inte bädda in hans video i ett blogginlägg (men ni kan söka på den själv). Däremot hittade jag en version där texten visas istället (och just texten är en poetisk ström av vackra fraser).

Lyssna. Njut.

Det var så här det var meningen att "Hallelujah" skulle framföras.




Kommentarer
Postat av: Sara

Kan hålla med dig här.

Kika gärna in på min blogg och kolla vad du tycker om Lady Gagas minst sagt unika outfit. Vad kan avsikten vara den här gången? Jag har min egen teori...:)

2009-10-03 @ 13:23:50
URL: http://saralingon.blogg.se/
Postat av: Maria

Det är just DÄR problematiken ligger. Att man idag ägnar mer tid åt att analysera artisteras "outfits" och dessutom har teorier om varför de klär sig på ett visst sätt.

Musikaliskt antar jag att denna Lady Gaga är en ren katastof?

Artisters outfits är helt oväsentligt för mig.

2009-10-03 @ 13:35:41
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Ida

Först en Celine Dion-låt (bara där har man ju stor risk att göra bort sig, Celine ska man inte leka med..) och sen en av mina favvisar Hallelujah! Gjorde hon inte båda låtarna nästan exakt likadant? I don't like. No.

2009-10-03 @ 16:07:35
URL: http://kawrtnee.blogg.se/
Postat av: Metalnallen

Detta är en riktig bra cover, absolut, men tycker en som heter Lukas Rossi gör en minst lika bra version, sök på hans namn och låtens namn på YouTube så får du nog fram det!

2009-10-03 @ 16:40:10
URL: http://metalnallen.blogg.se/
Postat av: Lilla O

Handle with care, helt klart!

2009-10-03 @ 21:52:34
URL: http://lillaosblogg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0