Skämmes, Försäkringskassan!

Personer med nedsatt empatisk förmåga (jodå, det finns ganska många av den sorten) brukar föraktfullt fnysa och säga att "graviditet är ingen sjukdom".
Förvisso är det helt rätt - det är ett välsignat tillstånd. Däremot kan en graviditet medföra vissa komplikationer hos en del kvinnor, medans andra enbart kan njuta av dessa fyrtio veckor. Varje graviditet är unik.

När man sjukskriver en gravid kvinna gör man det antingen för att kvinnan själv har det jobbigt i sitt havande och inte kan utföra sina ordinarie arbetsuppgifter eller att det föreligger risk för barnets hälsa och välbefinnande. Dessa sjukskrivningar är rekommenderade av läkare. Med akademisk utbildning.

Jag är ganska bekymrad över att jag ofta läser att Försäkringskassan känner att de står över läkares rekommendationer - trots att jag betvivlar att någon av dessa byråkrater har någon form av akademisk utbildning över huvud taget. Det är sällan denna yrkesgrupp har det. Istället brukar de i regel vara riktiga paragrafryttare utan varken empati eller medkänsla och ter sig helt oförstående till att det faktiskt finns en människa bakom varje fall.

Jag är mycket medveten om att det förekommer bidragsfusk. Men istället för att komma åt dessa blir det som vanligt oskyldiga som drabbas - de som är mest i behov av ersättningen.

Rätta mig om jag har fel, men är det inte så att det är våra skattepengar som finansierar Försäkringskassan? Visst är det våra pengar som betalar Försäkringskassans anställdas löner?
Då borde vi rimligtvis kunna kräva att de dels betalar ut ersättningar i tid (för det verkar vara omöjligt), dels gör korrekta bedömningar.
Det kan nämligen inte vara så svårt - det är ingen arbetsuppgift som kräver en kärnfysikers intelligens.

Jag har fått nog av artiklar som denna nu. Mona Sahlin som är så pigg på att dra sina egna partikamrater i örat, kanske ska ägna sig åt de verkliga problemen i landet? Problem som faktiskt berör en stor del av befolkningen. Skulle någon politiker slå näven i bordet kanske vi skulle kunna börja ta dem på allvar.

Det är val om ett år. Tänk på det ni som vill ha våra röster och ägna er åt väsentligheter istället för sandlådekonflikter.


Kommentarer
Postat av: frejjss

skäms skäms!

2009-09-15 @ 21:30:05
URL: http://bloggplace.blogg.se/
Postat av: frejjss

skäms skäms!

2009-09-15 @ 21:30:33
URL: http://bloggplace.blogg.se/
Postat av: Lina

Håller med fullständigt. Detta drabbar inte bara gravida kvinnor, Försäkringskassan avslår systematiskt de flesta sjukskrivningar nu. Du har rätt i att det är våra skattepengar som finansierar denna myndighet. Man tror i sin enfald att man har den tryggheten att man blir sjukskriven om man är sjuk. Istället tvingas folk gå till det sociala. Detta är en rättsosäkerhet utan like. Man döms utan rättegång eller försvar, man blir av med en inkomst man räknat med - för att man blir sjuk! Ska vi ha det så i Sverige? Bara för att det finns fusk kan man inte dra in hjälp till alla. Håller också med dig om att det faktiskt verkar vara empatistörda byråkrater som jobbar på denna myndighet. När jag försöker prata med dem bleknar Kafkas Processen i jämförelse. De uttrytcker sig luddigt och samtidigt känslokallt. Är själv drabbad av denna myndighets inkompetens i höstas när jag blev sjuk. Trots att jag hade läkarintyg vägrade Försäkringskassan att ge mig sjukpenning. Och de meddelar det efter en månad! Jag blev av med ínkomst för en hel månad och fick inte ens veta om det innan. Varför ska de sätta sig över läkares omdömen? Med vilken rätt? De har egna läkare där som bedömer, men de har ju inte ens träffat patienten! Nu blev det här långt men jag känner mig så kränkt av detta och blir upprörd varje gång jag hör om andra som behandlas likadant. men som sagt: det gäller inte bara gravida!

2009-09-15 @ 23:18:17
Postat av: Maria

Exakt, Lina! Jag var så uppe i varv igår när jag skrev detta, att jag inte riktigt fick fram att Försäringskassan ställer sig över läkare i ALLA fallen, och nekar sjukpenning hit och dit.

Det är det som stör mig, att artiklar som dessa blir vanligare och vanligare. Igår rann bägaren bara över. Det framgick bara inte i mitt inlägg att det gäller många fler än gravida.

2009-09-16 @ 06:55:11
URL: http://princessjinx.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0