Tig, Annika Borg! Bara tig!

Nej, det verkar inte som om den kvinnliga prästen Annika Borg får speciellt mycket medhåll i sin kritik mot kronprinsessan och hennes val att låta pappa kungen leda henne nedför altargången. Jag blir nästan lite rörd när jag läser kommentarerna till denna artikel.
De flesta är rörande överrens om att man själv ska få bestämma över sitt eget bröllop. Och överraskande många är dessutom väldigt positiva till att Victoria väljer just brudöverlämning.

Annika Borg är "rädd att Victoria och Daniels bröllop ska skapa en större trend där fler vill bli överlämnade".

Och om så vore fallet? Det har du ingenting med att göra, Annika Borg!

Acceptera att det inte är du som ska gifta dig, Annika. Om du en vacker dag hittar någon att gifta dig med, så kan du väl gå tillsammans med din blivande make/maka nedför altargången och låta oss andra bestämma själva hur vi vill ha det.
Du ska högaktningsfullt skita i om jag så väljer att bli ledsagad av en cirkusartist på mitt bröllop!

Det enda din besatthet för brudöverlämning har resulterat i är att jag är osäker på om jag vill att min kronprinsessa ska gifta sig i svenska kyrkan över huvud taget.
Lyckligtvis talar du inte för den stora skaran.





Kommentarer
Postat av: Markus

Bästa inlägget jag sett på länge: "Tig Annika Borg.."



Härligt med någon (kvinna dessutom!) som förstår att man i Svenska Kyrkan inte får välja själv utan att en maktelit där Annika Borg ingår försöker formulera hur hela svenska folket och framför allt hela Svenska Kyrkan skall tänka. Sådana som Annika Borg gör att jag ibland allvarligt funderar på att lämna hela denna KGB-liknande, hjärntvättande institution som Annika Borg och hennes likar vill skapa av Svenska Kyrkan. Kom ihåg Annika Borg att många i Svenska Kyrkan, liksom Kronprinsessan Viktoria, är reflekterande varelser med egen förmåga att fatta våra beslut och göra val./Teol. Stud.



Ps. Viktoria - stå på Dig!! och GRATTIS till giftemålet!!

2010-04-22 @ 21:50:57
Postat av: Maria

Tack, Markus, för din fina kommentar! Jag hoppas också att kronprinsessan står på sig i denna fråga.

2010-04-22 @ 21:57:56
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Robert W

Men varför vill kronprinsessan gifta sig i enlighet med amerikansk tradition och inte svensk tradition? Hon är ju ändå svensk kronprinsessa!

2010-04-22 @ 22:18:36
Postat av: Maria

Hennes bröllop = hennes val. Det är ingenting varken Annika Borg eller svenska kyrkan ska lägga sig i.

2010-04-22 @ 22:20:59
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Paulina

Det är en svensk kronprinsessa som tillhör svenska kyrkan och som är representant för Sverige det handlar om, ingen privat itet bröllop. Detta är det mest offentliga bröllopet i Sverige och det är VI SOM BETALAR!!! Kronprinsessan bör stå för de traditioner som vi har i SVERIGE och inte falla i Hollywoodglamourfällan. ärligt talat är jag förvånad. Jag trodde att hon var mer förnuftig och jordnära.



Intressant. Kungen sv Sverige kanske leder sin dotter - kronprinsessa och blivande drottning - fram till Daniel - grabben från Ockelbo.



Herregud!

2010-04-22 @ 22:24:49
Postat av: Paulina

Eftersom det är hela det svenska folket som betalar bröllopet har vi ALL rätt att lägga sig i. Hennes bröllop är ingen privat fest utan en statsangelägenhet. Fatta det!

2010-04-22 @ 22:26:07
Postat av: Maria

Två stora fördelar som kronprinsessans bröllop medför:



1. Svenskarna börjar att engagera sig i vart skattepengarna tar vägen



2. Våra traditioner



Inget av dessa två saker brydde sig någon om tidigare.



Fatta det!

2010-04-22 @ 22:29:10
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Paulina

Jodå. MÅNGA brydde sig om de svenska traditionerna. På forum som bröllopstorget t.ex har detta diskuterats livligt i åtminstone de senaste fem åren.

2010-04-22 @ 22:33:14
Postat av: Sofia

....och om Victoria ska gå in med sin pappa, så kan det ju passa sig att Daniels mamma står där framme och tar emot dem samt lämnar över köttbullereceptet - det där som Danliel gillar så mycket - så att Victoria kan vara Daniel till lags i köket....

2010-04-22 @ 23:24:00
Postat av: Per

Klart hon ska bestämma själv. Det är ju bara fånigt att kungligheterna ska vara livegna. Dom får skattebetalarnas pengar förstås men min lön betalas också den vägen och inte sjutton är det nån som lägger sig i mitt bröllop.

2010-04-22 @ 23:25:09
Postat av: Sara

Nä, inte ska Annika Borg tiga! Ett svenskt kungahus ska givetvis följa svensk tradition och inte syssla med amerikanska filmefterapningar. Det kan verka vackert och rörande med brudöverlämning, men tänk ett steg längre och fundera på om inte Annika Borg har rätt i sitt påstående. Vi vill väl inte ha det så att bruden lämnas över från en man till en annan? Men visst, kul med olika traditioner, men faktiskt lite opassande för en prinsessa i Skandinavien.

2010-04-22 @ 23:30:39
Postat av: Cee

Eftersom vigseln sker i kyrkan så är det prästen som är ansvarig för innehållet i gudstjänsten. Det är därför i allra högsta grad prästen som bestämmer - inte brudparet.



Det här handlar inte om färgen på brudklänningen eller blommor eller något annat oväsentligt. Det handlar om en viktig del av själva vigselordningen, något som sv kyrkan tagit ställning angående för flera hundra år sedan.



Att påstå att prästen ska "tiga" angående det är ren okunskap.

2010-04-22 @ 23:52:52
Postat av: Arne Anka

Kronprinsessan bestämmer inte över Svenska kyrkans vigselordning. Vill hon gifta sig á la amerikansk tv-serie så får hon väl göra det. Dock inte i Sverige och definitivt inte bekostat av svenska staten. Jag håller med Cee, blogginnehavarens inlägg vittnar om djup okunskap. Milt sagt!

2010-04-23 @ 00:52:30
Postat av: Kim

Bestämma själv? Vaddå bestämma själv? Vad är det hon bestämmer? Hon har inte ens bestämt att hon ska gifta sig. Anglosaxiska skittraditioner som behandlar kvinnan som boskap hör inte hemma i ett fritt land. Jag tycker Maria L ska tiga, om hon inte anser att en kvinna är en handelsvara.

2010-04-23 @ 01:15:08
Postat av: Maria

Sann okunskap ligger i om man tror att denna sed kommer ifrån amerikanska tv-serier.

2010-04-23 @ 06:15:15
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Kim

Sann okunskap om man tror att man visar att "man själv bestämmer" när man lämnas över av sin far. De finns de som hävdar att det är kvinnor som bestämt att man ska bära burka också.

2010-04-23 @ 07:44:20
Postat av: Henrik

Victoria visar styrka att hon vill hålla i en fin tradition. Feministerna är både mans och kvinnofigentlige när de bestämmer vad kvinnor bör och inte bör göra för att vara moderna

2010-04-23 @ 17:09:06
URL: http://backwall.tk
Postat av: Tomas

Vem ska leda Vickan nerför gången, kanske Fredrik Reinfeldt om allt ska vara rätt??!



Svenska traditioner? Finns väl inte mycket svenskt i vårt kungahus eller? De ska naturligtvis INTE vigas inom svenska kyrkan eftersom staten o kyrkan är skilda åt sedan ett antal år! Borgerlig vigsel på Sollidens brygga vore helt rätt så brudparet får gå hem o nuppa ifred sen!!!

2010-04-24 @ 03:43:15
Postat av: Arne Anka

Seden med brudöverlämning kommer, naturligtvis, inte från amerikanska tv-serier. Däremot är det väl så att de blivande brudarna (som ofta är flitiga konsumenter av amerikanska tv-serier) snappat upp seden därifrån. Jag tror dock inte att de reflekterat över innebörden av en sådan symbolhandling. Däri ligger okunskapen.

2010-04-25 @ 01:56:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0