Flera mord på Shetlandsöarna

"Rött stoft" är den tredje boken i en planerad kvartett av Ann Cleeves som utspelar sig på Shetlandsöarna. Det är egentligen där - i den magnifika miljöbeskrivningen - som böckernas behållning ligger. Cleeves går långsamt fram i sina berättelser och bevisar att man kan skapa spänning utan spektakulärt och bestialiskt våld.

Vid utgrävningar på Whalsey - en av de mindre av Shetlandsöarna - hittar en ung arkeolog kvarlevorna efter en människa. Ungefär samtidigt skjuts en äldre kvinna ihjäl i en mystisk olycka. Polisen Jimmy Perez inleder en undersökning och misstänker snart att det inte alls är en olycka som drabbat kvinnan. Det dröjer inte länge förrän ytterligare en person hittas död.

"Rött stoft"
är den hittills svagaste i serien, men håller förhållandevis hög kvalité när det gäller uppbyggnad, intrig och språk. Tempot är lugnt - nästan sofistikerat -  men inte långtråkigt. Läsaren är förskonad från alldeles för många sidospår och istället ägnar Cleeves sig åt väsentligheter som det faktiska polisarbetet.

Det här är en bokserie för dem som tröttnat på våldsamma och blodiga spänningsromaner men som ändå vill ha en klurig gåta att lösa.

Betyg: 3 av 5.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0