Svenska kyrkan impopuläritet förvånar inte

Jag tror på Gud. Men inte på kyrkan. För mig är det en väsentlig skillnad. Fler och fler svenskar väljer att lämna Svenska kyrkan (AB).
Jag är inte förvånad.

Den senaste tidens livliga debatt om brudöverlämningen fick bägaren att rinna över. Känner inte Svenska kyrkan att det finns viktigare frågor än det att diskutera är det ingenting jag vill vara med att finansiera. Just denna pubertala debatt var det som bidrog till att jag valde att sluta betala kyrkoskatten. Jag är övertygad om att mina pengar (2295 kronor enligt förra årets deklaration) kan komma till bättre nytta på annat håll.

Men vad är det som gör att andra medborgare väljer att lämna Svenska kyrkan och inte känner förtroende för dem?
Ja, en stor anledning är att det är svårt att ta kyrkan på allvar. Det är svårt att göra det när Svenska kyrkans utveckling- och planeringschef Erica Brundin uttalar sig så här:

"...det är angeläget att folk har en kunskap om vad Svenska kyrkan är.... vi är bland annat Sveriges största konsertarrangör".

Konsertarrangör?!

Som sagt: Avhoppen förvånar mig inte. 




Kommentarer
Postat av: Bellsebob

"...det är angeläget att folk har en kunskap om vad Svenska kyrkan är.... vi är bland annat Sveriges största konsertarrangör". Ja, det säger väl en hel del lol. Men allvarligt talat så tror jag inte folk vet vad kyrkan egentligen står för.. dvs ingenting annat än floskler och förljugenhet. Det är ett sundhetstecken att folk lämnar kyrkan. Människor börjar vakna upp och förstår vad kyrkan egentligen är, den sista bastiljen av ren ondska som finns kvar på denna jord förutom islam och annat otyg. Religion är till för att förhindra att människor når upplysning och total frihet. Religion finns endast för att hålla aningslösa människor vid osynliga bojor, fruktan är dess vapen inte kärlek. Fy 17 för religion, må dessa människofientliga institutioner för mänsklig och själslig fångenskap försvinna inom det snaraste för vår civilisation överlevnad.

2010-06-04 @ 23:56:52
Postat av: Micke

Väldigt bra skrivet Maria. Jag kan inte förstå varför någon, ateist eller kristen skulle vilja vara med i "svenska skyrkan"

2010-06-05 @ 03:13:51
Postat av: Sigurdur

Vill bara kort kommentera ditt inlägg. Jag jobbar inom Svenska kyrkan och möter många personer som vill lämna kyrkan. En av de saker jag sett är att det är tydligt att många inte har någon aning om allt det (i mitt tycke) goda som kyrkan gör, på vilka sätt man jobbar för att hjälpa utsatta människor både i Sverige och utomlands. Detta med konserterna är naturligtvis inte kyrkans huvuduppgift, men en sak som väldigt många uppskattar men få tänker på.



Brudöverlämningen - några präster engagerar sig mycket i frågan, men det är knappast stora resurser som läggs ned på det, inte så dyrt att tycka till! Dessutom är frågan så medialt intressant att det dessa präster sagt om det har blivit uppmärksammat väldigt mycket. Hur mycken mediauppmärksamhet får det faktum att kyrkan hjälper utsatta människor varje dag?

2010-06-05 @ 16:32:25
Postat av: Maria

En väldigt, väldigt bra idé då för Annika Borg och Svenska kyrkan vore då att lägga ner lika mycket energi på att lägga fram de bra saker de gör för "utsatta människor" istället för att skriva debattartiklar och medverka i tv-program om en så banal fråga som brudöverlämningen.

Man kanske till och med skulle ägna mer tid åt att visa en mer postiv bild av kyrkan och dess arbete istället för agera konsertarrangör?

2010-06-05 @ 16:58:25
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: micke

"Svenska kyrkan" kunde också börja bry sig mer om sverige och kristendomen än om utländska icke-kristna religioner.



Jag tycker det är så ironiskt att när det gäller brudöverlämningen skriker kyrkan högt om att svenska traditioner skall bevaras.. otroligt lustigt då svenska kyrkan senaste 20 åren tillsammans med vänstern skrikigt högt om att radera svensk tradition och kultur.

2010-06-05 @ 21:17:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0