Knip igen din feta käft, Annika Borg!

Att få den kvinnliga prästen Annika Borg (ÄLSKAR Aftonbladet för att de stavar hennes namn som Brog) att knipa käft verkar vara lika omöjligt som att lösa konflikten i Mellanöstern (AB).
Borg forsätter att ifrågasätta kronprinsessans val att låta hennes far konungen föra henne fram nedför altaret.

Och jag ställer mig fortfarande frågorna:

1. Vad i helvete har Annika Borg med detta att göra?

2. Har Svenska kyrkan verkligen inga viktigare frågor att ägna sig åt än vad svenska kvinnor gör för val på sin egen bröllopsdag?

3. Blir inte kvinnor mer förtryckta om de inte själv har rätt att välja hur deras egen bröllopsdag ska se ut utan att Svenska kyrkan ska göra det åt dem?


Och för varje dag som går blir jag mer och mer tacksam över att den katolska kyrkan inte har kvinnliga präster! För vilket jädra tjatter det är på dem! Sorgligt är det att dessa präster inte kan ägna sig åt viktigare frågeställningar. Saker som är mer relevanta och kanske angår dem mer.


Kommentarer
Postat av: elina

Jösses! Är det kyrkan i nötskal eller Borg som inte har annat att göra. Viktoria är vårt blivande statschef, kvinna som säkert kan välja själv.

2010-05-19 @ 15:01:15
URL: http://blogg.iniskogen.se
Postat av: Håll käft själv

Eftersom Annika Borg är präst i Svenska kyrkan har hon och hehhes kollegor en hel del att säga till om vilka ritualer som hör hemma där. Det har däremot inte du som verkar vara medlem i katolska kyrkan.



Som medlem i katolska kyrkan förstår du troligen inte heller vilken viktig symbolfråga detta är ur jämställdhetssynpunkt.



För den som inte delar Svenska kyrkans syn på brudöverlämning eller inte har något till övers för Svenska kyrkans traditioner utan föredrar andra samfunds ritualer (tec brudöverläming) står det fritt att VÄLJA EN ANNAN VIGSELPLATS ÄN NÅGON AV SVENSKA KYRKANS LOKALER´. För helvete.

2010-05-19 @ 15:23:18
Postat av: Mattias

Meh, knip igen din feta käft Maria L. Att framföra kritik är för det första inte detsamma som att skrika efter förbud eller att välja åt någon. Det är snarare ett vettigt sätt att sätta fingret på ett problem och föra fram detta till diskussion.



Svenska folket pyntar halva Victorias bröllop, för att hon och hennes släkt verkar som en (omåttligt förlegad) symbol för Sverige - då är det ett jävla sätt att villigt låta sig föras fram till altaret som en prisbelönt kossa av pappa Kungen. Det är omodernt och ovärdigt helt enkelt.

2010-05-19 @ 15:32:38
URL: http://mattiasjison.blogspot.com
Postat av: Jens

Jag tycker du har helt fel. Jag tackar Gud för kvinnor som Annika Borg.

2010-05-19 @ 15:37:24
Postat av: Hasse

För det första, ingenstans står det att det är förbjudet att pappan leder bruden till hennes man. Det finns inga bestämmelser vare sig i svenska elle katolska kyrkan för hur ett par ska tåga in i kyrkan. Däremot föreslås det (både i svenska och katolska kyrkan) att brud och brudgum går in tillsammans. Men ingen präst kan neka ett par att tåga in på ett visst sätt så länge det inte är olämpligt.



Att visa att fadern har varit viktig i sitt liv genom att han får äran att leda fram dottern anses inte olämpligt. Svenska kyrkans syn på s.k. brudöverlämning har ingen förankring i kristendomen utan är helt enkelt ett politiskt ställningstagande. Men där säger de emot sig själva.



Samtidigt som de hävdar att traditioner inte bör brytas så bryter man tradition i kungahuset genom att Carl-Philip inte är kronprins, och det accepteras. Dessutom bryter man inte bara tradition utan även går rakt emot vigselns innehåll när man uppmuntrar och utför homovigslar. Om dessa traditioner kan ändras enligt svenska kyrkan, varför kan inte kvinnan få ledas in av sin man? Det behöver inte betyda mer än att det känns rätt för henne!



Är det inte det jämlikhet/jämställdhet handlar om? Att kvinnor och män skall kunna ta beslut utifrån vad de tycker är bäst för dem, inte utifrån vad andra förväntar sig av dem pga deras kön? Det skamligaste av allt är alla dessa präster som lägger fokus på sig själva istället för brudparet. De utgår inte från 1) vad är gott inför Gud, 2) vad är brudparets önskan, utan 1) vad är gott inför medias ögon och 2) vad kan jag göra för att påtrycka mina egna värderingar.



Ang bröllopsnotan. Ja, vi skattebetalare står för den, men samtidigt värderas Kungahusets jobb till upskattningsvis en miljard per år i motsvarande intäkter. Tycka vad an tycker, men utan kungahuset blir det ganska mycket dyrare att uppehålla samma internationella pr.



Det värsta av allt är Aftonbladets framsida idag "Victorias strid mot kyrkan".



Svenska kyrkan gör det den kan för att förgöra sig själv, samtidigt som den tror att den gör motsatsen.

2010-05-19 @ 16:14:58
Postat av: Nathalie

Det här var ett av de mest pinsamma och onyanserade blogginlägg jag någonsin läst och vilket fruktansvärt trist språkbruk du använder. Det är verkligen sorgligt att läsa alla oreflekterade kommentarer om så kallad brudöverlämning och den brist på jämställdhetsperspektiv som präglar den här debatten. Givetvis har det ett oerhört stort symbolvärde hur kronprinsessan väljer att genomföra sin vigsel.

Man och kvinna går som två jämlika parter in i äktenskapet – det borde vara något helt självklart år 2010 – i alla länder och kulturer.

2010-05-19 @ 17:50:37
Postat av: Helena

Jag kan inte annat än hålla med dig, har inte folk bättre saker för sig än bry sig om hur de vill ha det.

Visst vi betalar deras bröllop, men tycker alla ska ha rätt som människa kunna bestämma hur det ska se ut på bröllopet utan andra människor har med det att göra.



Låt Victoria gör som hon vill, för det är hennes dag ingen annans! Och det är självklart en rättighet att göra som man själv vill på sin egen bröllopsdag.

2010-05-20 @ 20:53:44
URL: http://leaahsbox.blogspot.com/
Postat av: Cecilia

Underbart blogginlägg! Jag & mina vänner känner precis likadant! Hittills har det mest varit alla bittra surtanter som skrikigt högst, men i flera undersökningar som gjorts har det visat sig att det endast är 15 % som är emot brudöverlämning. Hela 85 % tycker att det är helt ok. Och varför skulle det inte vara det? Det är ju brudparets dag, två vuxna människor som har rätten att välja själva. Eller i alla fall trodde jag det. Visst brudöverlämning stod för något helt annat från början, men hur många firar egentligen jul i dag för att Jesus föddes?? Acceptera att saker kan förändras, vad hände med att det var så fint med det mångkulturella? Det gäller tydligen bara i vissa sammanhang. Om jag vill gå några steg tillsammans med min far som alltid stöttat och funnits där för mig på min stora dag borde jag väl få göra det? Väldigt sorgligt för er som känner att ni inte kan gå bredvid era fäder utan att det ska symbolisera att ni är förtryckta.. för det är precis det ni säger!

2010-06-15 @ 08:14:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0