En pusseldeckare i Christie-stil

I "Blå gryning" av Ann Cleeves får vi för fjärde gången träffa polisen Jimmy Perez. Han har tagit med fästmön Fran hem till den minsta av Shetlandsöarna, Fair Isle, för att presentera henne för föräldrarna. De håller sin förlovningsfest på öns fågelstation vars föreståndarinna är en förförisk och ganska illa omtyckt kvinna, Angela.
Efter förlovningsfesten hittas Angela brutalt mördad. Motvilligt tar Perez på sig fallet. I största hemlighet startar även kokerskan Jane en egen utredning.

På många sätt påminner "Blå gryning" om en gammal hederlig Agatha Christie-roman. Det är en pusseldeckare som utspelar sig i en fantastisk miljö och antalet misstänkta är begränsade på grund av att vädret på ön varken tillåter besökare att komma eller lämna den. En "trivsel-deckare".

Trots att handlingen kretsar kring ond bråd död är Cleeves en alldeles utmärkt ambassadör för Shetlandsöarna. Hennes beskrivningar av det unika landskapet gör att man genast vill resa dit. Som en röd tråd genom alla hennes fyra böcker om Perez så är det egentligen öarna som är de verkliga huvudpersonerna.
Det innebär dock inte att hennes persongalleri på något sätt är blekt. Samtliga rollfigurer blir högst levande för läsaren.

Rytmen i språket är behagligt och med jämna mellanrum blir man bjuden på en överraskning och handlingen tar en helt annan vändning än den man förväntade sig.

Det jag tyckte mest om i "Blå gryning" var slutet. Här har Cleeves verkligen tagit ut svängarna och tänjt på gränserna. Ett modigt beslut.

Betyg: 4 av 5.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0