Knappt godkänt för Ann Cleeves

Två mycket märkliga mord inträffar i idylliska Northumberland i nordöstra England. En kvinna hittar sin tonårsson död i badkaret och strax därefter hittas en ung kvinna död i en vattenfylld klippsskreva. Mordplatserna är omsorgsfullt arrangerade som konstverk.

Ann Cleeves första fyra böcker på svenska utspelade sig på Shetlandsöarna. Den senaste boken av henne - "Dolda djup" - är ett par år gammal men släpptes först nu på svenska. Och jag misstänker att förlaget surfar lite på Shetlandsböckernas framgång.

"Dolda djup"
har en ganska svag och seg inledning för att sedan utveckla en ganska annorlunda intrig. Tyvärr faller allting ihop på slutet och helhetsbilden blir ganska medioker. Huvudpersonen i boken - kriminalkommisarie Vera Stanhope - beskrivs som en ganska motbjudande och överviktig ensamvarg. Det stör mig. Det är precis som om det vore otänkbart att en smart kvinna också skulle kunna vara attraktiv. En riktig klyscha!

Nej, Ann Cleeves "Dolda djup" får knappt godkänt. Läs då hellre hennes Shetlandsserie med dess unika miljöer och lågmälda spänning.

BETYG: 2 av 5

Dolda djup
Bild lånad av Adlibris.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0