Ljummet betyg för Läckbergs "Änglamakerskan"

Egentligen är jag lite kluven i mina åsikter efter att ha läst klart Camilla Läckbergs senaste Fjällbackadeckare, "Änglamakerskan".
Å ena sidan tycker jag att Läckberg höjer sig ett snäpp genom att tänka utanför den satta mallen för hur en deckare ska skrivas. Å andra sidan saknar jag ett genuint engagemang.

Det är många olika historier, namn och händelser att hålla reda på i "Änglamakerskan". Till skillnad från Läckbergs tidigare böcker kan jag den här gången känna att det tenderar att bli lite grötigt. Det är lätt att tappa fokus. Flytet i texten är dock bra men det känns som om Läckberg har velat få med mer än vad boken kan bära. Oftast är det till fördel i en deckare att hålla styckena korta men när det blir för många historier som vävs ihop riskerar handlingen att bli spretig.
Jag saknar ett djup i "Änglamakerskan".

Dessutom har huvudrollsinnehavaren Erika förvandlats till ett outhärdigt irritationsmoment i Läckbergs böcker. Hon borde sedan länge tonats ner i böckerna men här är hennes medverkan så dominant att jag upptäcker att jag under läsandets gång önskar Läckberg skulle stryka henne helt ur Fjällbackadeckarna i framtiden.

"Änglamakerskan" är ingen fullpott för Läckberg men hon ger oss en försmak på vilka potential hon har som författare. Kanske är det så att denna deckarserie börjar lida mot sitt slut nu och Läckberg tar sig an nya utmaningar och förlägger handlingarna i sina kommande böcker någon annanstans än i Fjällbacka. För jag unnar Patrik och Erika en lång pensionering nu. De behöver det.

BETYG: 2 av 5

Änglamakerskan
Bild lånad av Adlibris.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0