Torsdag of fun och allvar

Även denna dag är det fullt på schemat med roliga och intressanta saker. Efter att jag har bestämt mig för vad jag ska träna på morgonen (det står mellan en powerwalk i ganska kyligt väder eller ett benpass på gymmet) ska jag åka på Trädgårdsmässan.
Nej, jag har ingen egen trädgård men jag kan tänka mig att det även finns massor med inspiration till min balkong och dessutom älskar jag att gå på mässor och bara titta.
 
På kvällen blir tonen lite allvarligare. Då ska jag gå och lyssna på ett "författarsamtal" mellan Fredrik Strage och Damien Echols som är på Sverige-besök. Echols var den i The Memphis Three som blev dömd till döden, satt tjugo år på Death Row, sedan frigiven mot villkoret att han erkände sig skyldig till mord som han hävdar att han är oskyldig till (jag tar inte ställning i skuldfrågan men ifrågasätter hur man kan bli dömd till döden - som tonåring - utan hållbara bevis).
 
I morgon ger jag er en uppdatering om det intressanta mötet.

Kommentarer
Postat av: Peter

Hej!



Läste det du skrivit om Damien Echols och kan inte låta bli att lämna en kommentar.



Som intresserad av kriminalfall är jag hyfsat påläst på detta fruktansvärt tragiska fall och jag tycker det är grisigt att denna man nu reser världen runt och tjänar pengar på det han med största sannolikhet faktiskt gjort.

För det första så måste det klargöras att han precis som du skriver, inte släpptes pga att det visade sig att han var oskyldig men jag kommer till det längre ner i texten.

Att han greps pga att han stack ut med svarta kläder och att han lyssnade på heavy metal är att grovt förenkla sanningen. Det fanns massor med bevis mot honom i detta fall men Echols försvar har på något sätt fått folk att tro att han blev fälld pga vanligt tonårsbeteende.

Gå in på den opartiska hemsidan http://callahan.8k.com/ och läs in dig på fallet.
Där finns mycket intressant som för den stora massan är okänt i detta fall.
Där visas en helt annan bild av Mr Echols än den som försvaret genom alla år försökt lura den allmänna opinionen med.

På sidan hittar du alla dokument från utredningen. Alla journaler från psykiatrivården. Alla förhör som gjordes i fallet mm.

Där målas en bild upp av Echols som en svårt psykiskt störd ung man. Åren innan morden hade han åkt in och ut på olika psykiatriska inrättningar.

Han beskrev sig själv i terapisamtal som ” homicidal, sociopath”. Han hade upprepade gånger blivit avstängd från skolan för att han attackerat skolkamrater. Bla genom att hoppa på en kille som blödde och börja med att suga upp hans blod och även att med sina skarpvässade naglar försökt gräva ut ögonen på en klasskamrat. I terapisamtal beskriver han sig som ”en vampyr”, ”att dricka blod gör mig till en gud”. Han påstod sig vara besatt av anden till en äldre mördad kvinna som hade magiska krafter.

Han hade blivit upplockad av polisen för att ha hotat att döda sina föräldrar och äta upp dem. Han hade en 15-årig gravid flickvän som väntade deras barn. Till folk sa Damien Echols att han skulle offra barnet till satan när det var fött.

En kamrat berättar att han var med när Damien Echols slog ihjäl en hund med en träpåk. Han sprättade upp magen på hunden med kniv och stampade på huvudet för att han ville se hur ögonen ploppade ur. Sedan hade han för avsikt att hälla batterisyra på huvudet för att spara kraniet.

Flera av varandra oberoende vittnen hörde Damien erkänna morden. Hans i rättegången presenterade alibi har slagits sönder och samman av åklagaren. Han sa att han vid tidpunkten för morden varit hemma i telefon med olika tjejer. Tjejernas uppgifter säger helt andra tider än vad Echols gör.

DNA-test på bloddroppar på hans halsband görs efter rättegången och visar på blod från Jason Baldwin (hans kumpan) samt från ett av offren. Blått stearin hittas på ett av offren. Hemma i Echols pojkrum hittas överensstämmande stearinljus.

Vittnen placerar honom vid mordplatsen vid aktuell tidpunkt bärandes en lerig trenchcoat. Denna trenchcoat som Echols dagligen bar har aldrig hittats efter det.

Detta är endast lite av det som framkommer i utredningen vad gäller Damien Echols. Kombinerar man detta med de bevis mot de andra kamraterna Jason Baldwin och Jesse Misskelley ( som enligt försvaret erkänt morden en gång efter att ha blivit pressad av polisen. Det har visat sig att han gjort fem stycken av varandra fristående erkännanden i detta fall varav ett var till Jason Baldwins advokat EFTER den fällande domen) så är det i alla fall min känsla att Damien Echols inte talar sanning och att han med respekt till offren och de anhöriga inte skall ges utrymme i media.

Han blev frisläppt efter en sk Alford plea, där han erkänner att rätten gjorde rätt som dömde honom men att han själv vidhåller sin oskuld. Han går med på denna överenskommelse med åklagaren endast några månader före en andra rättegång där försvaret säger sig kunna bevisa Echols oskuld. Han är fortfarande en dömd mördare på samma sätt som tex Mattias Flink kommer att vara en dömd mördare trots att han snart blir frisläppt.
Hade utredningen skötts lite bättre så hade det inte varit någon som ens funderat på om de var skyldiga eller inte. Är överens med dig att är konstigt att man kan bli dömd till döden pga det som lades fram av åklagarna i detta fall. I polisutredningen finns så mycket mer som de kunde använt sig av.

Ursäkta om detta blev långt men det är ett ohyggligt skrämmande fall och som har påverkat många människor i dess grymhet och där endast partiska inlägg gjorts i fallet.



Vänliga hälsningar



Peter Edlund

2013-04-22 @ 16:26:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0