Kalla kårar av helt fel orsaker

Överst på listan över böcker ni inte behöver läsa sommaren 2014 hamnar - inte helt oväntat - Viveca Stens senaste Sandhamndeckare, "I maktens skugga". Inte ens Mari Jungstedt kan hota denna kalkonbok från toppen. I Jungstedts böcker kan man åtminstone få njuta av fina miljöskildringar av Gotland. När jag däremot läser Stens beskrivning av Sandhamn och dess miljöer känner jag mest bara: "Fy fan! Jag vill aldrig sätta min fot där!". Om Sten medvetet väljer att förfula ön för att skrämma bort invasionen av turister på sommaren låter jag vara osagt.
 
Inledningen är smärtsamt seg och utdragen. Det är ett obegripligt och tråkigt förspel där vi dels får lära känna riskkapitalisten Carsten Jonsson alldeles för väl, dels får en uppdatering om vad som hänt den meningslösa Nora de senaste fyra åren (jag har inte alls bilden klar för mig vad hennes roll i Stens böcker faktiskt är).  Polisen Thomas är less på sitt jobb och efter 132 sidor dör äntligen någon.
 
Det blir aldrig spännande. Språket är platt och amatörmässigt. Och jag stör mig någonting överjävligt på vänsterpropagandan i boken: alla människor som har pengar är onda och ytliga.
 
Mest av allt lider jag med Stens förläggare. Finns det verkligen inte bättre manus än så här att ge ut i Sverige?
"I maktens skugga" ger mig kalla kårar - av helt fel orsaker.
 
BETYG: 1 av 5
 
I maktens skugga (E-bok)
Bild lånad av cdon (cdon, cdon, adlibris, adlibris, adlibris, bokus, bokus, bokus)

Kommentarer
Postat av: Barbro

Men du är allt för härlig!
Hela din recension är nästintill en avbild av min som jag skrev på Boktipset tidigare i sommar.

Smaken må vara som baken, men jag brukar reta upp mig något infernaliskt på alla som målar upp Sten som någon fantastisk deckarförfattarinna. Språket är ju hur platt som helst, och om sanningen ska fram så finns det mer spänning i Maria Langs gamla deckare. Och slutligen som du skrev_ varför denna ständiga vänsterpolitik med hustrumisshandlande dryga miljonärer???
Ganska tröttsamt och okunnigt. Och Noras del av historien? Vad är den???

Jag håller helt med dig, minus för Sten!
kram på dig/
B

Svar: Jag blir lite arg också när jag läser sånt här dravel. Jag tänker på alla dem som skriver fantastiska manus men aldrig får chansen att bli utgivna på grund av att "etablerade" författare och deras förlag ger ut dynga istället.
Maria L

2014-08-11 @ 22:28:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0