Recept - Nasi Goreng (GI-anpassad)

Nasi Goreng är en indonesisk pytt-i-panna ("nasi" betyder "ris" och "goreng" står för "stekt"). Därför är friheterna enormt stora när man tillagar denna rätt.
I just den här varianten är det inte ris utan vitkål och gul lök som är basen. Den är lättlagad och GI-anpassad.

Jag har svårt att ange exakta mått (som sig bör i en pytt-i-panna) så smaka er därför fram till bästa resultat.

Häng med:

Kvällen innan ska man marinera köttet. Använd vad ni tycker om: fläskfilé eller kycklingfilé är det jag brukar ha i. Häll 1 dl kinesisk soya i en skål tillsammans med 4-5 pressade vitlöksklyftor. Strimla köttet (ca 500 gram) och lägg ner det i marinaden. Täck med gladpack och låt stå i kylen över natten.

Nu börjar det roliga:

Stek det marinerade köttet i en stekpanna. Ställ åt sidan.
Ta fram en STOR traktörpanna. Stek däri ca 200-300 gr strimlad vitkål och 2 strimlade gula lökar i rapsolja tills de får lite färg. Krydda med en halv msk curry. Sänk värmen på plattan och låt blandningen koka ihop sig under lock i tio minuter. Rör om då och då.
Höj värmen på plattan igen och ha i 2 dl kokt fullkornsris, hackade färska champinjoner, några teskedar sambal oelek, 1 dl frysta ärtor, lite kinesisk soya och rör om.
Häll därefter på 3 stycken färska ägg. Rör om tills äggen stelnat.
Därefter ska köttet i grytan. Sist lägger jag 300 gram tinade räkor på toppen och lägger på locket ett litet tag (inte för länge för då blir räkorna sega).

Klart att servera!


Kommentarer
Postat av: Johanna

Oj, vad gott! Sitter här och dreglar i min kaffeabstinens... Detta ska jag laga i helgen. Tack!



Kram Johanna

2009-08-04 @ 21:46:10
URL: http://johanna-jojo.blogspot.com
Postat av: Anonym

vad gott det såg ut :)

2009-08-04 @ 22:19:47
Postat av: Sandra ♥

vad gott det såg ut :)

2009-08-04 @ 22:20:09
URL: http://saandraaandersson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0