Hektiska dygn framöver

De närmsta tre dygnen blir en anings hektiska.
I eftermiddag åker jag ner till Dubai. Med mig som sällskap har jag boken "Repetitionen" av Eleanor Catton. Den ska jag ha läst klart till torsdag kväll då jag är bjuden till en bokcirkel där den ska diskuteras.
Hem från Dubai kommer jag på torsdag morgon så jag ska försöka paniksova ett par timmar innan bokcirkeln startar.

I morgon ska jag hinna med en stund vid poolen (prognosen säger strålande sol och 29 plusgrader), göra lite ärenden, äta och sova innan nattflygningen hem.

Så jag kan nästan garantera att vi inte hörs förrän på fredag, kära läsare! Förhoppningsvis har jag dock massor att berätta om då.


Stålar på ingång till ny soffa

Idag fick jag äntligen besked av Skatteverket hur mycket pengar jag kommer att få tillbaka på skatten. Jag vill nämligen köpa mig en ny soffa (samt måla om i vardagsrummet).
Och pengarna räcker till lite mer än hälften av den soffa som jag har tittat på. Jag har inte sett den i verkligheten ännu utan bara på bild men nu när jag vet att jag kommer att ha råd med den (och slipper kvarskatt) så ska jag åka och provsitta den någon dag.

Bra start på veckan!

Sommartid - för komplicerat för iPhone 4?

Jag behövde gå upp 03:45 i natt. Sommartid.

Efter fiaskot över årsskiftet som min - och många andras iPhone 4 - inte klarade av, tog jag det säkra för det osäkra och ställde en reservklocka.
Vilket visade sig vara klokt eftersom ändringingen till sommartid tydligen också är för komplicerat för den luren. Den ändrade automatiskt tid men alarmet ringde inte. Exakt som det var över nyår. Och då tog det fyra dagar innan alarmet fungerade igen.

Just alarmet är en så grundläggande inställning. Så komplicerat kan det inte vara.

Aldrig tidigare har jag varit ägare till någonting tekniskt som varit utrustad med så många buggar och problem.

iPhone 4 = dyr dynga.

Förena nytta med nöje på semestern

I augusti kommer jag att ha min första betalda semester på sju och ett halvt år (om ingenting oförutsett inträffar). Nu är det en period som jag är tilldelad. Egentligen har jag inget behov av att vara ledig på sommaren då alla barnfamiljer är lediga. Helst av allt skulle jag ha velat ha semester i vinter och åkt iväg till Mexico en månad eller så.
Men jag är ändå tacksam över den ofattbara lyxen att få ha betald semester.

På grund av att det är en ganska unik händelse i mitt liv, det här med semester över huvud taget, så har jag redan nu börjat titta på mina alternativ. En resa känns uteslutet eftersom resorna vid den här perioden är onödigt dyra. Dessutom vill jag njuta så mycket jag kan av den svenska sommaren.

Däremot funderar jag på att gå en sömnadskurs under en vecka i augusti. Länge har jag letat efter en passande kurs men att lära sig att sy har tydligen inte varit så trendigt de senaste åren. Nu verkar sömnad ha fått en revival igen och Folkuniversitetet erbjuder nu kurser i detta.

Jag behöver verkligen komplettera mina sömnadskunskaper. Så en kurs är på sin plats. Och att göra det på semestern är väl att förena nytta med nöje om något.

Jädrar, vad TV4 blåste mig igår kväll!

Igår kväll checkade jag in på hotellet vid flygplatsen i Malmö, bäddade ner mig i sängen med en burk cola zero vid nattduksbordet och inväntade kvällens avsnitt av "Modern family". Det är min tv-höjdpunkt i veckan. Trots att TV4 slarvat bort även denna fina serie på en dålig sändningstid (precis som de gjorde med "24" och fenomenala "Lost").

Döm av min förvåning när den lilla hallåan på TV4 istället för den efterlängtade "Modern family" påannonserar "A fish called Wanda" från 1986. Inget fel på den filmen - absolut inte. Det är förmodligen en av de bästa komedier som någonsin gjorts men endast sex avsnitt av 24 av säsong 2 hade visats av "Modern family". Det kändes då lite ologiskt att serien bara var bortplockad från tablån.

Så det första jag gjorde idag var att skriva ett mail till TV4 och fråga vad som hänt. Inte kan det väl vara så att vi redan nu - i slutet av mars - ska dras med repriser och gammal skåpmat i tv-utbudet?

Ja, det kanske verkar vara en anings hysteriskt att skriva till en tv-kanal om detta för den stora skaran människor. Men för mig som inte har ett uns av intresse av att se b-kändisar dansa i tv eller följa deltävlingar i Melodifestivalen eller tävlingar där ungdomar förvandlas till musikprodukter så är kvalitetskomedier viktigt.

Just därför känns det som om TV4 har blåst mig. Rejält.

Vårtröttheten har attackerat

Min arbetsdag igår slutade redan halv nio på morgonen. Visserligen blev det inte många timmars sömn på natten men jag sov ändå en stund efter att jag hade kommit hem och det borde ha gett mig energin tillbaka. Men icke. Jag blev kvar i soffan resten av dagen och somnade till "Criminal minds" vid halv tio.

Jag var helt utmattad. Och jag kan inte riktigt begripa varför. Jag har precis haft femdagarsledigt, solen skiner och jag har inte haft alltför betungande arbetsdagar.
Är det kanske massor med tung pollen i luften som gör mig så trött? Eller är det helt enkelt för mycket av det goda (man är ju inte van att solen skiner flera dagar i rad)?

Utan att skämmas gjorde jag ordning våfflor till frukost idag. Och nu ska jag ta mig till gymmet för att försöka få lite energi.

Trevlig våffeldag på er, kära vänner!

Först gymmet, sedan Malmö

Min kondition har inte helt återhämtat sig efter det ofrivillga träningsuppehållet jag hade när jag var förkyld. Tyvärr har inte träningsglädjen kommit tillbaka heller.
Det hindrar dock inte från att göra ett besök på gymmet på förmiddagen. Rygg, triceps och 45 minuter spinning står på agendan.
Ett par träningspass till bara så är jag tillbaka i form.

I natt väntar övernattning i Malmö. Fem dagars ledighet är till ända. De gick rysligt fort men jag har verkligen fått ladda batterierna. Samt fått lite färg på kinderna.

Vi hörs imorgon, kära vänner!

Ännu en omtänksam kollega

Jag kan inte tillräckligt nog påpeka vilka fantastiska kollegor jag har. Senast igår fick jag ytterligare ett bevis på detta:

När ett schema släpps blir det många mail hit och dit om byten av lediga dagar osv. Jag hade egentligen fått ett riktigt bra schema i april men hade inte fått någon Dubai-övernattning (detta är liksom ingen självklarhet men man kan alltid hoppas). Därför efterlyste jag en kollega som kunde göra ett ärende åt mig där nere. Självklart var det några kollegor som anmälde sig att hjälpa mig med detta (det råder ingen brist på solidaritet på min arbetsplats).
Lite senare på dagen fick jag ett meddelande på Facebook från en kollega som frågade om jag själv ville åka dit på tisdag. Hon ville byta bort sin Dubai-tur!
Hur omtänksamt var inte det? Hon offrar ett trevligt besök i Dubai för min skull!

Jag är så oerhört tacksam. Och rörd! Nu ska jag bara hitta på någonting trevligt som jag kan överraska henne med för att visa min uppskattning.

Passande titel?

Jag ska vara helt ärlig: den enda nytta jag har gjort idag är att tvätta lakan. Sedan har jag endast njutit av den fantastiska vårdag som förorten bjöd på. Satt länge ute på balkongen - iklädd linne (och byxor) - drack kaffe, läste och fick färg i ansiktet.

Dagen till ära hade min bok en väldigt passande titel också: "Vinterdöd".


Och det var precis så det kändes när jag satt där i solens strålar: som om vintern var död.

Natten till söndag byter vi till sommartid, hörrni. ska jag ta ner ljusslingan på balkongen.

Skäms, Apple!

Rent spontant känner jag att Apple borde lägga ner mer krut på att hitta lösningar på diverse buggar deras iPhone4 är utrustad med istället för att agera som en homofobisk sekt (AB).

Min bugginfekterade iPhone ligger under skämskudden idag!

Sommarens projekt på balkongen

När man bor i lägenhet är balkongen den viktigaste platsen under sommarhalvåret. Och så fort det första vårtecknet visar sig (i förrgår hade jag en trött fluga inne på besök) så börjar man att planera vad man ska göra för trevligt på detta begränsade utrymme.

Förra året piffade jag upp räckena rejält genom att måla dem vita (tog nyss en titt och insåg att de inte skulle må dåligt av ett lager färg till). Och projektet i år blir odling. Ja, nu kan jag ju inte göra allt för stora utsvävningar (rabarber till exempel får jag tigga av snälla vänner med riktiga trädgårdar) men lite kryddor och örter hade jag i alla fall tänkt mig att så.

Ett litet problem är att jag inte alls är välsignad med "gröna fingrar". Faktum är att växter över lag verkar hysa agg mot mig. De enda krukväxterna som jag har fått att överleva är de som jag har placerat ute i trapphuset. De trivs mycket bättre där än inne hos mig.

Så min förhoppning är att balkongväxterna också tar sig när de inte behöver befinna sig i min direkta närhet hela tiden.

Aprilledig på kungliga högtidsdagar

Något i sista sekunden (veckans underdrift) fick jag till sist - sent, sent på eftermiddagen - mitt efterlängtade aprilschema.
Och jag blev ledig den dagen jag hade önskat att vara det: den 29 april. Då är nästa kungliga bröllop mellan prins William och hans Kate. Det vill jag ju inte missa! Som en liten bonus invigs årets hockey-VM samma dag.

Ytterligare en bonus: jag är även ledig dagen efter - på Valborgsmässoafton - då vår kung blir 65 år. Förra året lyckades jag lura med mig hemmafixaren Martin till Yttre borggården för att uppvakta på kungens födelsedag men jag betvivlar att han gör den "uppoffringen" två år i rad.

Jag får hitta ett annat sällskap i år när jag ska fira kungen. För dit ska jag!

Det går bra att göra saffransbullar i mars också!

Igår kände jag att det var dags att testa det saffran som jag köpte i Dubai häromveckan (försökte lansera det som "dubaiianskt saffran").
Jag gjorde en lussedeg och sedan bakade jag ut och fyllde dem som jag gör mina kanelbullar. I julas hade jag i riven mandelmassa och rivet äpple också.


Saffransbullarna ligger nu i frysen. Senare i veckan ska kollegorna få provsmaka.

Ingen måndagsångest

Mina Facebook-vänners uppdateringar denna morgon är ganska ångestladdade. Det är dem varje måndagmorgon. Till råga på allt är det grått och mulet ute idag också.
Det är ännu en fördel med att jobba skift - man slipper måndagsångesten. Min "måndag" börjar inte förrän på onsdag eftermiddag.

Det är dock inte ofta som jag har ledigt fem dagar i rad. Men jösses vad skönt det är när det väl händer! Man hinner komma ner i puls, ladda batterierna, kan unna sig att ligga i soffan och läsa en lång stund mitt på dagen utan att få dåligt samvete, behöver inte tänka på att gå och lägga sig tidigt på kvällen.

Igår tog jag mig till och med tid att försöka strukturera upp alla mina recept. Det är en sådan sak som har väldigt låg prioritering. Dessutom är det ganska tråkigt. Men det underlättade en hel del när man kunde släppa in en massa härlig, frisk vårluft samtidigt.

Idag ska jag få mitt jobbschema för april. April. Då är det vår på riktigt. Eller hur?

Kanelbullar - american style

Häromdagen publicerade jag en bild på kanelbullar (i söta Muminformar) som jag bjöd mina kollegor på. En läsare - Sara - undrade om det var något speciellt recept.
Jag har letat febrilt i min blogg efter receptet men hittar det inte. Därför publicerar jag det här och nu.

INGREDIENSER:

Degen:
50 gram jäst
100 gram smör
4 dl mjölk (gärna gammeldags)
1 ägg
2 msk vit sirap
lite salt
2 tsk vaniljsocker
cirka 10 dl vetemjöl (jag häller i tills degen är bra)

fyllning:

200 gram mjukt smör
1 rågad dl socker
1,5 msk kanel
1 dl grovt hackade pecannötter

GÖR SÅ HÄR:

Finfördela jästen i din rostfria Kitchen Aid-bunke. Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm mjölkblandningen till 37 grader. Häll ner den ljumma vätskan över jästen.
Knäck i ägget, vit sirap och salt. Rör om ett par varv med degblandaren. Tillsätt vaniljsocker och mjöl.
Låt degen jäsa i 40 minuter.
Baka sedan ut degen i två omgångar. Bred ut kanel/sockerblandningen och strö över pecannötter. Forma till valfri form av bullar. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
Pensla sedan med ägg och strö över pärlsocker. Eller med en god glasyr.
Grädda 8-10 minuter på 225 grader.


Historisk bröllopsdag


Den 20 mars 1969 gifte sig John Lennon och Yoko Ono.

Harmonisk söndag

Jag kan lova att det råder harmoni i landet just nu. För andra dagen i rad har vi strålande solsken i förorten. Solen skiner så starkt att man måste ha solglasögon på sig när man går utanför dörren. Jag älskar det!

Alldeles strax ska jag iväg till gymmet och köra lite styrka och spinning. Utöver det har jag inga "måsten" varken idag eller de närmsta dagarna. Inget jobb förrän på onsdag eftermiddag.

Svensk klassiker: fläskpannkaka

Är det lördag så är det. Fläskpannkaka är så långt ifrån GI man kan komma men ibland måste man få äta även det.

INGREDIENSER:

250 gram stekfläsk
3-4 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
salt efter smak

GÖR SÅ HÄR:


Sätt ugnen på 225 grader. Klipp/skiva fläsket i bitar i lägg i botten av en ugnsform. Stek fläsket i ugnen i cirka 10 minuter tills det är knaperstekt.


Gör smeten under tiden som fläsket är i ugnen. Låt din Kitchen Aid hjälpa till.


Ta ur det knaperstekta fläsket ur ugnen och häll pannkakssmeten över. Grädda på 225 grader i 25-30 minuter.


Färdigt! Jag äter blåbärssylt till min pannkaka.


Tillbaka i sadeln

Man märker att kondition är en färskvara när man inte har tränat på tio dagar på grund av förkylning. Det är jobbigt att komma tillbaka.
Men nu är jag tillbaka i sadeln igen!

Själva spinningpasset kändes tungt att genomföra men både promenaden dit och hem gick med lätta steg. Man kan inte bli annat än glad och fylld med energi när solen skiner som den gör idag!

Nu ska balkongdörren stå på vid gavel till solen går ner. Fortfarande finns det massor med vinterluft som kan vädras ut ur lägenheten.
Och jag ska hoppa in i duschen för att sedan baka, måla tånaglar och kanske ta ytterligare en promenad i det härliga vädret.

Ljuvlig lördag det här, hörrni!

Istället för Tacos på fredagskvällen

En av de få maträtter jag verkligen inte klarar av är Tacos. För mig är det någonting man serverar på barnkalas eftersom man varken har tid eller lust att laga riktig mat. Höjden av lathet.
Till och med salsan köps i glasburkar. Trots att det är mycket godare att tillaga själv och är heller inte allt för komplicerat att göra.

Därför serveras Tacos aldrig som "fredagsmys" hemma hos mig (eller vid något annat tillfälle heller för den delen).

Istället gjorde jag igår kväll en pasta med kyckling i en gräddig pestosås med färska och soltorkade tomater och broccoli. Tog inte allt för mycket tid i anspråk men smakade alldeles ljuvligt.

INGREDIENSER:

en generös näve spaghetti
250 gram kycklingfilé
4 plommontomater
valfri mängd soltorkade tomater
1 bukett broccoli
250 ml matlagningsgrädde
3 msk pesto
pastavatten
salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

Koka pastan al dente i rikligt saltat vatten under tiden du förbereder såsen. Stek strimlade kycklingfiléer i en stekpanna. Ta sedan ur dem ur pannan och lägg åt sidan.
Stek sedan broccoli och tomater i rapsolja på medelhög värme tills de börjar mjukna. Tillsätt lite att det kokande pastavattnet, sänk värmen lite på plattan, häll i matlagningsgrädde och pesto. Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen sjuda tills pastan är klar. Häll tillbaka kycklingen och rör i pastan.
Servera med parmesanost och en äggula.

Så mycket godare än Tacos!


Värre än katastrofen i Japan: Persbrandt har använt kokain

Att jag har vissa åsikter om kvällstidningarnas prioriteringar av nyheter och löpsedlar är mer en regel än undantag. Oftast orkar jag inte ens kommentera dem.

Men just nu är världen drabbad av ovanligt mycket katastrofer och krig. Händelser som faktiskt - trots att vi svenskar tror att vi bor i en skyddande bubbla - kan påverka oss enormt mycket. Det är också händelser som borde beröra oss.

Vad väljer då Aftonbladet att ha på sin löpsedel då hela Libyen står i lågor och kärnkraftverken i Japan riskerar att förpesta hela planeten?

Jo:

"Persbrandt fast för kokain"

Nu ska jag återigen påpeka att jag är den minst drogliberala personen jag vet. Men jag har också levt runt så många olika sorters missbruk att jag också vet vilken pervers makt ett beroende har över en människa.

I tidningen går sedan att läsa att Persbrandt greps för ringa narkotikainnehav i januari. I JANUARI! Och först nu - i samma stund som människor i Japan och Libyen dör på grund av naturkatastrofer och krig - så väljer man att publicera detta som en huvudnyhet. (läs också Ex)

Vi kan väl sammanfatta det som om vi kanske inte är världsbäst på att sätta saker och ting i perspektiv.

Vidare kan man läsa att Mikael Persbrandts roll som ambassadör för Unisef ifrågasätts på grund av knarkdomen (återigen: han har inte langat tonvis med knark till ungdomar utan själv använt det). (AB)

Då säger jag så här: Mikael Persbrandt är en av kända personer som faktiskt har gjort någonting för att utnyttja sitt kändisskap på bästa sätt. När han visar sig i Unisef-filmerna och med bestämd stämma uppmanar oss bortskämda svenskar att donera pengar till bättre behövande så gör vi det.
När Persbrandt går omkring i ruinerna på Haiti och visar misären lättar vi på plånböckerna. Effekten hade inte blivit densamma med någon annan (fortfarande idag vrider jag på mig av obehag när jag minns bilderna av Carolas besök på Haiti när hon kom dit med en parfym).

Persbrandt gör en fantastisk insats för Unisef! Hans missbruk är en tragedi för honom själv och hans familj. Inte för en organisation som han stöttar.

Men för sina barns skull ska han nog snarast söka professionell hjälp och ta sig i kragen. Har man fått den enorma gåvan att bli förälder ska man förvalta den på bästa sätt.

Fredagspanelen om Carola, bästa resmålen och dåliga dejter

När man är ledig så får man unna sig en siesta vilket jag gjorde idag. Dels hade jag många timmars sömn att ta igen från veckan som gått, dels så hade jag en sprängande huvudvärk.
När jag vaknar upp efter den sköna sömnen (ingen sömn är så skön som den man får på dagen) så tror jag ett ögonblick att det är julafton igen.

Vem beställde snö nu?! Jag är helt inställd på vår nu och hade sett fram emot fika på balkongen, tussilagoletande och fågelkvitter i helgen. Den hemska snön skulle bara vara ett hemskt minne från den gångna vintern.

Som tröst gör jag idag Fredagspanelen. Det kanske piggar upp både mig och någon av mina läsare.

1. HUR VÄLKOMNAR DU VÅREN PÅ BÄSTA SÄTT?

När snöflingorna som faller utanför mitt köksfönster är lika stora som elefanttestiklar känns denna fråga som ett hån men samtidigt så är det en berättigad fråga i slutet av mars (till skillnad mot snö som borde hålla sig långt borta).
Jag gör vårfint hemma. Färger och motiv på dukar, servetter och ljus (jag har levande ljus framme året om) får en vårigare ton.
Rensar ut vintern genom att storstäda. Lägger saker och kläder som jag inte behöver längre i kartonger för försäljning på loppmarknader i sommar. Planerar vad jag ska ha för växter på balkongen.

2. VEM HADE DU VELAT SE SOM VINNARE AV MELODIFESTIVALEN?

Carola!
Jag vill alltid att Carola ska vinna. Kvällstidningarna blir så mycket mer intressanta när hon är med i dem (läste igår eller idag att Runar sköt Carolas katt en gång i tiden - orsaken till skilsmässan?).

3. VILKET ÄR DITT BÄSTA RESMINNE?

New York
och Sicilien.

4. OM DU INTE HADE DET JOBB DU HAR IDAG, VAD SKULLE DU GÖRA ISTÄLLET?

Först och främst ska jag säga att jag trivs oerhört bra med det jobbet jag har. Framför allt med människorna som jag jobbar med. Aldrig tidigare har jag haft så bra kollegor som jag har idag.
Men om jag blev ekonomiskt oberoende (Lotto inlämnat idag) skulle jag nog skriva och laga mat på heltid. Jag kanske skulle kunna ha en cateringfirma?

5. BERÄTTA OM DIN VÄRSTA DEJT?

Jag känner mig oerhört förskonad här. Kanske beror det på att jag har så mycket skinn på näsan att jag bara reser mig upp och går om jag tycker att en situation är pinsam eller obehaglig.
Livet är alldeles för kort för att slösas bort på bagateller.


Otränad

Ikväll ska jag träna mitt första spinningpass på tio dagar. En svår förkylning (jaja, jag var lite täppt i näsan) samt alldeles för långa arbetsdagar har satt käppar i hjulet för min träning fram tills idag.

Så nu förbereder jag mig mentalt. På fredagkvällarna är det nämligen ett tufft hårdrockspass. Ingenting för otränade.
Och det är just det som jag känner mig som nu. Otränad.

Det är ingen skön känsla.

Hemmafixaren Martin - nu i radio

Rent spontant känns det som slöseri att ha en man som hemmafixaren Martin i radio (man vill ju faktiskt se honom också) men nu erövrar han även detta forum.

HÄR kan ni lyssna på Martins analys om vårtrenderna.

Äntligen ledig!

Godmorgon vänner!

Tre intensiva och långa arbetsdagar i rad resulterade i inget bloggande. Men nu är jag - äntligen - ledig i hela FEM DAGAR i rad.

Ni anar inte hur skönt det ska bli! Väderprognosen för lördag och söndag förutspår dessutom sol. Och helt frisk är jag nu.

Jag hoppas att årets första powerwalk kan bli verklighet i helgen.

Chocolate chip and peanut cookies

Den gråa måndagsmorgonen förvandlades till en helt ljuvlig vårdag med strålande sol, blå himmel och mer plusgrader än vad termometern visat på flera, flera månader.

Jag har haft balkongen på vid gavel och vädrat samtidigt som jag har bakat. Håller fortfarande på att kurera mig från min förkylning - imorgon jobbar jag igen och då tänker jag var helt frisk!

Efter att mina kanelbullar var klara ställde jag mig och testade ett för mig nytt recept på chokladkakor med jordnötter.
Mina arbetskamrater på onsdag får testa dessa.

INGREDIENSER:

200 gram rumstempererat smör/margarin
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 dl grovt hackade jordnötter
100 gram grovt hackad mörk choklad

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör samman socker och smör poröst i en Kitchen Aid. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör ihop till en deg.
Forma kakorna till valfri storlek och lägg på en plåt med bakplåtspapper (tänk på att de blir dubbelt så stora vid gräddning).
Grädda kakorna 13-15 minuter.


Kanelbullar i Muminformar

Morgondagens besättning kommer att få kanelbullar med pecannötter i söta Muminformar. Min kompis Tress köpte de söta formarna till mig och det visade sig att de var perfekta för stora bullar.


Perfektion. Så här ska en jäst deg se ut! Det finns ingen bättre investering till köket än en Kitchen Aid.


Resultatet. Kanelbullar ska vara stora!

Bondesons goda råd i bokform

Min fina lärare från Folkuniversitetet - Sören Bondeson - kommer äntligen ut med sina tips och råd i konsten att skriva en kriminalroman i bokform.

Han är helt enastående som lärare och det är därför ingen tillfällighet att några av hans elever blivit väldigt framgångsrika. Jens Lapidus och Åsa Larsson är två exempel.

Av en tillfällighet såg jag Sörens medverkan i TV4´s morgonprogram i morse där han pratade om boken och rollen som lärare (klippet finns säkert på TV4 Play om ni missade det).

"Konsten att döda. Så skriver du en kriminalroman" - vårens mest efterlängtade bok.

Konsten att döda. Så skriver du en kriminalroman

Bild lånad från Adlibris.

Lite bilder från Dubai

Här i förorten är det idag så grått, trist och mörkt ute att man nästan måste ha lamporna tända inomhus. Måndag när den verkligen visar sig från sin sämsta sida (jag är ledig idag så mig går det ingen nöd på direkt, men ändå).

På grund av rådande väderlek så publicerar jag lite bilder från fredagens besök i Dubai. Där var det över trettio grader varmt och sol.


På väg upp mot frukostbuffén i hissen. Hotellet som vi bor på envisas med att ha såna där otäcka hissar gjorda av glas vilket gör att man ser mer än vad man vill se. Ren mardröm för oss som är höjdrädda.


Två av mina fina kollegor. Här har vi precis anlänt till Dubai Mall och är redo att spendera pengar.


Världens just nu högsta byggnad - Burj Khalifa - i bakgrunden.


Burj Khalifa utan kollegor framför. Bjässen ryms inte på ett kort.


En söt liten båt åkte omkring i vattnet utanför byggnaden.


Inne i Dubai Mall. De har så vansinnigt roliga saker där. Som ett vattenfall med statyer i silver i naturlig storlek som ser ut som dykande människor.


Alltså! Kista Galleria - släng dig i väggen! I Dubai Mall finns en ishockeyrink (Emirates Mall tar steget fullt ut och har en skidbacke inomhus).


Lunch. Friterad sushi. Jag har ätit godare.

Rensning i badrummet

Jag städade i badrummet idag. Skurade rent i badkaret, i handfatet och på golvet, slängde duschdraperiet i en tvättmaskin och rensade i badrumsskåpet. Slängde gammalt smink och krämer.

Under min rensning hittade jag inte mindre än SJU (7!) flaskor med Aftersun. Sju stycken! Man skulle kunna tro att jag bor på varmare breddgrader än vad jag faktiskt gör...

Aftersun. Direkt in på listan över saker som jag absolut inte behöver köpa på ett bra tag.




Hemtrevliga glasburkar

Mina fina glasburkar som jag köpte på Granit för ett par veckor sedan har äntligen fått både innehåll och märkning. Mjöl, socker och kakao bor numera i burkarna.
Nästa lön ska jag köpa fler burkar till ris, pasta och lite annat smått och gott.


Nu vädras det!

Jag har en tendens att bli lite rastlös när jag är förhindrad att träna. Så det jag började med i morse var att vårstäda. Håller som bäst på att rensa rejält i badrumsskåpen och skura badkaret. Dessutom har jag förberett för kvällens middag och tagit fram margarin så att jag kan baka lite (ja, det är ju en arbetsvecka nästa vecka också).

Men framför allt så vädrar jag! Har öppnat balkongdörren på vid gavel och riktigt njuter av fågelkvittret utanför.

Tänk att man kan bli så glad av så lite.

Det gula guldet

Min kärlek för saffran är enorm. Denna universalkrydda vars användarområden är oändliga. I matlagning och i bakning.
Men kryddan kostar skjortan. Denna vinter var väl priset ok men förra säsongen låg priset i svenska butiker nästan på 60 kronor per gram.

Det är inte för inte som saffran kallas för "det gula guldet".

Inte för att det är så mycket billigare söderöver. Men jag kunde inte motstå att köpa mig en burk (inga små kuvert här inte!) med saffran i Dubai. Där är den inte heller söndermald utan ligger i små trådar. Och den avger en fantastisk doft.
Hela min väska doftade av ljuvlig saffran när jag kom hem och öppnade den (och detta kände jag trots att mitt luktsinne inte fungerar just nu).

Åh, vad jag kommer att kunna njuta en tid framöver!


... och förkylningen håller i sig

Trogna läsare har kunnat följa att jag den senaste veckan drabbats av en riktig karlförkylning och är helt obenägen att kunna andas genom näsan. Det är när så här allvarliga åkommor drabbar mig som jag inser - och är tacksam över - den lysande uppfinningen nässpray.
Jag vet inte vad jag hade gjort utan den.

Nåväl, att träna spinning idag känns uteslutet. Eller att utföra någon annan kraftansträngning för den delen.

Istället ägnas dagen åt självömkan, vila och att snyta näsan.

Det sa bara "klick"

Redan innan jag åkte ner till Dubai i torsdags så hade jag bestämt mig. I födelsedagspresent till mig själv skulle jag köpa en vit Hermès-väska, modell Birkin.

Det blev inte så.

Istället såg jag en annan väska, det sa klick mellan oss och resten är historia.


Den är så jag!

Ny doft från Victoria´s secret

Vänner, nu är jag hemma! Landade på Arlanda klockan nio i morse, åkte hem, var alldeles för uppe i varv för att gå och lägga mig och sova direkt, såg istället på gårdagens avsnitt av "Modern family" som jag hade spelat in, somnade till slut och vaknade kvart i fyra på eftermiddagen.

Nu har jag tagit mig en lång dusch och doftar nu "Secret charm" från Victoria´s Secret som jag köpte med mig hem från Dubai.


Jag tror i alla fall att jag doftar gott. Svårt för mig att avgöra för jag är fortfarande täppt i näsan och luktsinnet är obefintligt.

Härnäst på agendan: se till att bli frisk!

Solskyddsfaktor i väskan

Väderprognosen för Dubai imorgon säger 30 plusgrader och sol.

För säkerhets skull packar jag ner solskyddsfaktor i väskan i fall att jag hinner att sola lite. Har massor på agendan som jag ska hinna med.

Vi hörs igen på lördag kväll, kära läsare!

Wifi på 10 000 meters höjd på självaste födelsedagen

De senaste två dagarna har jag inte gjort någonting annat än att jobba och sova. Har haft långa dagar på jobbet och sedan har jag åkt direkt hem och sovit.
Har nämligen dragit på mig en liten förkylning som förmodligen bidrar en del till min trötthet. Jag är inte tillräckligt sjuk för att sjukskriva mig men inte heller tillräckligt frisk för att orka med så mycket mer än det jag ska.

Igår var det dessutom min födelsedag. Dagen till ära fick jag arbeta ombord på ett flygplan som hade Wifi ombord. Riktigt roligt att se passagerare som satt och surfade 10 000 meter upp i luften.
Idag är det unikt - om ett par månader är det vardag.

Själv är jag alltid oerhört imponerad över ny teknologi. Som när kabel-tvn kom. Jösses, så exalterad jag var!

Och vilken massiv uppvakning jag fick igår på Facebook! Det kom så många fina hälsningar att jag ett tag misstänkte att mina vänner trodde att jag kanske fyllde jämt (det gör jag inte på ett par år).

Så ännu en gång:

TACK ALLA FINA VÄNNER FÖR UPPVAKNINGEN PÅ MIN FÖDELSEDAG!

Vackert hår är inte heller gratis

De senaste åren har jag tappat fruktansvärt mycket hår. Visserligen hade jag en ganska tjock hårman från början så det är väl ingen direkt katastrof (ännu) men min fläta har blivit hälften så tjock mot var den var tidigare. Och jag saknar verkligen mitt tjocka hår!

Därför gör jag allt i min makt som jag kan för att få det tillbaka. Äter Silica (när jag kommer ihåg att ta dem) och är noga med hårinpackningar (jag är inte lika duktig på att klippa topparna ofta, det erkänner jag).

För ett par veckor sedan såg jag en reklam på tv om ett tillskott som heter Priorin. Enligt reklamen "stärker det håret och ger näring åt hårrötterna". Förmodligen exakt det mitt hår behöver!
Så jag gick iväg till Apoteket (eller "Medstop" som det numera heter) för att inhandla detta.

En liten burk med 90 kapslar (man äter tre om dagen) kostade 399 kronor! Det tyckte jag var oerhört mycket pengar i slutet av månaden när jag var där så det blev inget köp.
Men ett par dagar senare så fick jag dels ett erbjudande på 20 % rabatt på valfri vara på Medstop, dels en värdecheck på 25 kronor.
Och då kom ju saken i ett annat ljus.

Så idag gick jag och köpte mig en burk Priorin (med rabatt och värdecheck blev det bara 294:20). Nu testar jag det ett tag och ser om mina tjocka Hollywood-lockar behagar att komma tillbaka!

Håll tummarna!




Fina gaddar är inte gratis

Jag var ju med om ett litet "missöde" i torsdags kväll. Bet sönder en tand i underkäken på extremt hårda snacks ("giant corn" heter de tydligen när man köper dem på Willys).
En självförvållad olycka med andra ord.

Att min snälla tandläkare - fina Henrik - är en vardagshjälte har han bevisat flera gånger tidigare. Idag klämde han in mig mellan andra patienter trots att han var fullbokad och fixade min trasiga tand.

Välsigne honom för det!

Välsigne honom också för att det "bara" kostade 815 kronor. Det kunde ha blivit så mycket dyrare!

Nu kan jag tugga igen. Men jag gör det mycket försiktigare än tidigare.

Smarriga jordnötscookies

Ibland kommer man över recept som överträffar förväntningarna rejält. Igår kväll testade jag att göra jordnötscookies.
Inte alls så komplicerade att göra och resultatet blev enastående. Jag vet att det är lite vanskligt med jordnötter eftersom många är hysteriskt allergiska, så kolla noga med arbetskamraterna innan ni tar med dem till jobbet för att bjuda på till eftermiddagsfikat (man behöver inte skapa dramatik i onödan).

INGREDIENSER:

150 gram smör/margarin
1 3/4 dl strösocker
1 dl salta jordnötter
3 3/4 vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 gram Marabou mjölkchoklad (man kan ta mera!)
1 dl hackade salta jordnötter för garnering

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman rumstempererat smör och socker poröst i en Kitchen Aid. Hacka jordnötterna grovt och tillsätt dem, vetemjöl och bakpulver i smörblandningen. Arbeta ihop till en deg.
Den här gången kavlade jag ut två längder som jag sedan skar upp direkt när de kom ut ur ugnen men det blir nästan roligare att göra dem "american style" som jättekakor. Då borde degen räcka till cirka åtta stycken kakor.

Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt och grädda i cirka 13 minuter.

Låt kakorna svalna lite. Värm under tiden chokladen i vattenbad. Bred sedan chokladen över kakorna och strö hackade jordnötter över.


Kollegor som förebilder

Nej, jag överdriver inte när jag skriver att jag har världens bästa kollegor. Bara de senaste dagarna har jag fått bevis på detta.
Först var det två av mina underbara kollegor som tog hand om min växelkassa så den kom till rätta (det hade stått mig dyrt annars). Tro inte att min tacksamhet var tillräckligt - jag köpte två trisslotter till dem var.

Och idag fick jag personlig leverans av lite taxfreevaror - kvart över sju på morgonen - av en annan snäll kollega som gått upp tidigt trots öroninflammation för min skull.
Till henne ska jag baka någonting riktigt gott när hon har blivit frisk.

Dagens sensmoral är: var snäll med varandra på arbetsplatserna. Jag är övertygad om att sjukskrivningarna skulle minska i landet om man var lite vänligare med varandra. Det krävs heller ingen större uppoffring för att vara snäll. Tvärtom kräver intriger och skitsnack mer energi. Tro mig.

Använd mina fina kollegor som förebilder!


Morgonens leverans: dag- och nattcreme för både ansikte och ögon samt en mascara.

Bra start på veckan

Jag hade ingen bra vecka förra veckan. Inte alls. Men jag tror att man behöver svackor emellanåt för att riktigt kunna uppskatta när livet går i dur.

Redan nu är jag övertygad om att den kommande veckan kommer att bli så mycket bättre. Inledde den med att köra ett spinningpass på 45 minuter. Aldrig känner man sig så stolt över sig själv som när man går upp halv sex på morgonen för att träna.

Och vet ni vad, vänner? Det blir ljust ute redan vid halv sju. Bara det gör att man blir på bra humör.

Bagateller blir katastrofer

Alltsom oftast känner jag att det är vissa ord i kvällspressen som missbrukas och inte används i rätt sammanhang.

Som "katastrof".

Jordbävningen på Haiti var en katastrof.

Omröstningsstrul i Melodifestivalen är det INTE (Ex).

Veckans tema: glömska

"Glömska" är tydligen temat för veckan. Vilket irriterar mig oerhört. Jag har varit disträ och ofokuserad med otrevliga följder.
Bland annat glömde jag halva min necessär på ett hotellrum härom dagen. Enormt frustrerande.

Och i morse blev jag väckt av ett sms från en omtänksam kollega som informerade mig om att jag hade glömt kvar min växelkassa på ett av flygplanen. Det kunde ha blivit en dyr erfarenhet om jag inte hade haft så fantastiska kollegor som jag faktiskt har som ser efter varandra.

Det är inte likt mig att vara så här glömsk. Jag gillar det inte!

Nu hoppas jag att nästa vecka blir mer fokuserad. Annars är jag snart ekonomiskt ruinerad.

Tapas: pimientos

Jag skämde bort mig själv lite igår, på torsdagskvällen. Eftersom jag jobbar till halv ett i natt så blir det inte tal om något "fredagsmys".
Med mig hem från Las Palmas hade jag tre små lådor med pimientos. Små gröna paprikor som är ett måste när man äter tapas.

Väldigt lätt att tillaga hemma också:

Värm ugnen till 225 grader. Lägg paprikorna på en plåt, strö lite olivolja över samt flingor av havssalt. Låt dem vara inne i ugnen i cirka åtta minuter. Salta mer om det behövs. Klart!


Greetings from Las Palmas

Även om min iPhone får psykbryt när den kommer till Kanarieöarna och tror att den tidsmässigt befinner sig i Helsingfors (den visar alltså fel på tiden med två timmar) så är jag ändå glad att kameran i den - än så länge - fungerar felfritt.
På så sätt kan jag ta lite värme och sol med mig hem till er.


Dessa coola kaktusar stod utanför mataffären där jag handlade.


Om man mot all förmodan skulle få akut hemlängtan på sin semester kan man besöka Restaurang Mälaren.


På promenaden hem från affären. Snöfri mark. Sådant gör mig glad i själen.


Poolområdet på kvällen.


Vy från strandpromenaden.


Utsikt från min balkong.


Oförutsedd utgift

Jag sov i Las Palmas i går. Det första jag gör när jag kommer dit är att gå raka vägen till närmsta matvaruaffär och köpa hem massor med godsaker. Som spanskt kaffe, pimientos, chips med jamónsmak, Sangria.


Den här gången köpte jag även majssnacks (längst ner till höger i bild). De smakar ungefär som opoppade popcorn och är väldigt hårda i konsistensen.


En närbild på rackarna, som numera går under namnet "Tandmördarna". Satt och tuggade på dessa framför tvn igår. Helt plötsligt kändes det annorlunda i munnen. En av tänderna i underkäken hade spruckit. Det var inte med i månadsbudgeten. Har en känsla av att det kommer att kosta mig en slant.

Onödig, oförutsedd och ovälkommen utgift.

Överskottsenergin borta :(

Förra veckans anfall av överskottsenergi är som bortblåst! Trots mars månads entré idag. I min värld är mars en vårmånad. Och det om något borde pigga upp mig.

Nästan hela dagen har jag tillbringat i soffan framför tvn. Hade så kallad "standby" (jourtjänstgöring). Ingenting hörde jag ifrån jobbet och klockan tre var jag fri att göra vad jag ville.
Jag låg kvar i soffan. Orkade inte ens läsa någonting idag.

Men... trots segheten som dominerade dagen så tvingade jag mig ändå till gymmet där jag körde både 40 minuters styrketräning (biceps och mage fick sig en rejäl genomkörare) och ett svettigt spinningpass på 55 minuter. Jag är glad att jag gjorde det. Det känns alltid bättre efteråt.

Imorgon ska jag ner till Las Palmas. Förhoppningsvis får jag lite solenergi som jag kan ta med mig hem. En sak är i alla fall säker: jag ska äta en sjuhelvetes god middag i morgon kväll! Jag förtjänar det.

Orutinerat

Gårdagen var allt annat än energisk. Det blir lätt så när man kollar halvt om halvt på Oscarsgalan hela natten. Och av någon utgrundlig anledning har bokat tid hos frissan på morgonen. Orutinerat.


RSS 2.0