Hälsostatus: haltande

Det skedde ett litet missöde i hemmet idag. Jag har haft jour och ägnade mig därför åt inomhusaktiviteter. Hann att läsa halva Liza Marklunds nya bok, gjorde en välbehövlig pedikyr, ett par matlådor och en gigantisk lussebulledeg (jag var tvungen att använda fyra plåtar - visste inte ens att jag ägde så många).

Mitt i denna ganska lugna dag lyckades jag att snubbla. Inomhus. Jag har nämligen alltid tofflor på mig inne och idag var tydligen en tröskel för hög.
Så jag föll. Rejält.

Först trodde jag bara att jag skulle klara med undan med två enorma blåmärken på knäna. Efter att ha kört ett mycket roligt - men hårt - spinningpass nu på kvällen kan jag konstatera följande: jag har sträckt vadmuskeln. Också.

Kanske var det för att passet var så roligt som jag inte kände någonting under tiden. Smärtan kom först efteråt när jag skulle gå hem. Det var en pina.

Mina ben är alltså blåslagna både fram och bak. Jag tröstar mig med att det inte är bikinisäsong och haltar vidare.


En bra träningsmånad ligger framför mig

December blir en riktigt bra träningsmånad! Ett fördelaktikt schema gör det möjligt för mig att kunna träna väldigt mycket i stort sett hela månaden.

Och jag känner verkligen att jag behöver det. November var helt ok ur träningssynpunkt men jag jobbade lite mer än vad jag hade tänkt, hade ganska många övernattningar och mycket annat på "att göra"-listan. Träningen blir ju inte lika effektiv då man är slutkörd mentalt och har fått för lite sömn.

Nu är det slitsamma perioden över och jag känner enorm motivation för träningen. Igår kväll körde jag ett helt underbart spinningpass som gav mig massor med positiv energi!

Att snön dessutom - fortfarande - lyser med sin frånvaro gör mig på ännu bättre humör!

Tre - abonnemang för de mer äventyrslystna

En av de saker som jag ångrar mest i livet är mitt byte till Tre. Det är både dyrt och opålitligt. Extra spänning i vardagen ger Tre mig de dagar - som idag - då jag har jour och det står "ingen service" på min display.

Det är faktiskt en spänning jag klarar mig utan. Livet var faktiskt mer harmoniskt utan Tre.

"Eldvittnet" - som en tv-deckare i romanform

Nej, vänner. Jag tänker inte ens bemöda mig med att recensera Lars Keplers senaste "Eldvittnet". Det vore slöseri med både tid och energi.

Den får 1 plus i betyg.

Eldvittnet
Bild lånad av Adlibris.

Sovmorgon och Kepler

Gårdagens julklappsletande satt sina spår för i morse sov jag tills kvart över nio. Det är inte ofta det händer.

Först på agendan idag blir att stressläsa klart Keplers "Eldvittnet" för den ska lämnas tillbaka till biblioteket. Det blir förmodligen en recension av den senare under dagen.

Utmattande julklappsjakt

Tydligen var jag inte den enda människan i Stor-Stockholm som hade planerat att vara ute i god tid med julklappsinköpen.
På en måndag med nästan en månad kvar till julafton tycker man att det fortfarande borde vara ganska lugnt i butikerna.

Det var det inte. Dessutom fick jag vara med om tävlingen "Nu ska vi se hur många barnvagnar vi kan få plats med på en och samma gång i en liten butik" på Mique.

På en och en halv timme lyckades jag i alla fall pricka av hälften på min inköpslista innan jag fick inse mina begränsningar. Mer kunde jag faktiskt inte bära hem.

Från och med nu och resten av kvällen blir det hemma-SPA. Jag är helt slut!

Fredagspanelen första advent

Första advent är äntligen här och dagen till ära bjuder jag på veckans Fredagspanel:

1. NÄR ÄR DU SOM GALNAST?

Nu för tiden gör jag sällan galna saker. Vilket är trist för oftast är det när man släpper sargen och vågar göra oväntade saker som man får effekt och utvecklas.
Det kanske kan bli mitt nyårslöfte? Att bli lite mer "wild and crazy".

2. ONE NIGHT STANDS, FÖR ELLER EMOT?

Emot för egen del. Jag förstår inte hur jag skulle kunna bli attraherad av en främling eller vara intim med någon som jag precis har träffat.
Om andra människor får ut någonting av det så är väl det trevligt för dem.

3. VAD GÖR DU NÄR DU ÄR BAKIS?

Tillfällena när jag varit bakis är väldigt få. Men då har jag druckit litervis med Cola zero (ingen större skillnad från en vanlig dag alltså), legat i soffan och haft "Die Hard"-maraton.

4. ÄR DU BRA PÅ ATT SKAFFA NYA VÄNNER?

Jag är bra på att skaffa nya bekanta. Jag har inga problem med att ta kontakt med nya människor och inleda konversationer med dem. Tvärtom tycker jag det är oerhört spännande!
Att ständigt vara på sin vakt för att släppa in nya människor i sitt liv och vara suspekt mot allt och alla måste vara så otroligt energikrävande.

5. ÄR DU EN ÄLTARE?

NEJ! Mest på grund av att jag tycker att det är så vansinnigt enerverande när kvinnor ältar (för det är tyvärr en väldigt "kvinnlig" egenskap).
Finns det någonting jag av någon anledning skulle behöva älta så gör jag det inom mig. Andra människor ska inte behöva lida på grund av det.


Jag bjuder på ett litet missöde...

Nu är jag hemma efter en liten Sverige-turné. Därför det snåla uppdaterandet.

Ska faktiskt bjuda er på en bild av ett missöde jag hade i köket i tisdags innan jag åkte iväg. Jag skulle testa att göra en saffranskladdkaka och testade ett recept från Matklubben som mamma skickat över till mig. Anade lite oråd när det skulle vara 4,5 dl strösocker i smeten. Den långa gräddningstiden (35 minuter) var jag också skeptisk till.

Redan efter tjugo minuter i ugnen såg min saffranskaka ut så här:



Efter detta sällsynta missöde vet jag åtminstone hur jag ska göra min kladdkaka nästa gång. Jag tar helt enkelt och gör en vit chokladkladdkaka och har i lite saffran!


Saffransgrottor med björnbärssylt

I helgens Söndagsbilaga från Aftonbladet hittade jag ett recept på Saffransgrottor med björnbärssylt. Hur gott lät inte det?
Testade dem igår och i morgon får kollegorna vara testpanel.

INGREDIENSER:

½ gram saffran
ett par droppar vatten
150 gram rumsvarmt smör/margarin
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk marsánpulver för kokning
björnbärssylt

GÖR SÅ HÄR:

Rör ihop saffranet med någon droppe vatten så det löser sig. Blanda i smör och socker. Låt stå en kvart. Blanda vetemjöl, bakpulver och marsánpulver i en skål. Rör sedan mjölblandningen med saffranssmöret och knåda snabbt ihop till en deg.
Forma degen till runda kulor och lägg dem i papperformar på en plåt. Tryck ett litet hål i varje kula och fyll med björnbärssylt. Grädda på 175 grader i 12-15 minuter.






Julen kan börja

På lördag har jag en fjorton timmar lång arbetsdag att "se fram emot" (observera: i nylonstrumpbyxor!) vilket innebär att jag inte kommer att orka lyfta ett finger på söndag då första advent är.
Därför får mitt adventsfirande börja idag då jag är ledig. Som skiftarbetare får man verkligen bevisa hur "flexibel" man är väldigt ofta.

En söt kollega har dessutom sett till att jag har en fin julkalender:


Gulliga muffinsformar gav hon mig också.

Tillökning i familjen

Innan jobbet igår åkte jag och hämtade de senaste tillskotten i familjen: mina nya Le Creuset-grytor. Redan nu - efter så kort tid tillsammans - vet jag att vi kommer att trivas bra ihop och kommer att få många lyckliga stunder med varandra.


Visst är de en fröjd för ögat?


Efterlyser stora hairdonuts

Kära läsare, igår såg jag på "Go kväll" på SVT. Där gjorde en stylist en frisyr och använde sig då av en gigantisk hairdonut.
Jag blev ju eld och lågor eftersom jag fortfarande har kvar mitt långa hår (trots påtryckningar från olika håll att kapa av det en bit).

Är det någon underbar människa som vet vart man kan hitta dessa stora donuts?

Jag vore mycket tacksam för svar.


Like this but bigger!

Fredagspanelen om rädsla och hämndlystnad

Nyduschad och med en kopp spanskt kaffe med mjölk som sällskap (i fin Starbuckskopp) bjuder jag er nu på veckans Fredagspanel:

1. HUR VIKTIGT ÄR DET ATT DIN PARTNER FUNGERAR MED DINA VÄNNER?

Eftersom jag har så många killkompisar och deras vänskap betyder oerhört mycket för mig, så är det mest viktigt att min partner inte har tendens för svartsjuka.
 
2. NÄR HAR DU VARIT SOM MEST RÄDD?

Spontant kommer jag bara att tänka på den stora kärleken i livet. När jag insåg att vi inte skulle dela resten av våra liv tillsammans blev jag skräckslagen och tänkte: "Tänk om jag aldrig kommer att känna så här för en annan människa någonsin igen!".

3. STANNAR DU HEMMA NÄR DU ÄR SJUK?

Om jag spyr eller har hög feber stannar jag hemma. Är jag lite täppt i näsan går jag självklart till jobbet - jag har inte råd att vara sjuk. Men jag är inte heller en sådan person som känner efter. Jag har väldigt få sjukdagar totalt i mitt yrkesliv. På min senaste arbetsplats har jag aldrig sjukanmält mig och vet faktiskt inte riktigt hur det går till rent praktiskt. Den dagen, den sorgen.

4. VAD ÄR DET LÄNGSTA DET TAGIT DIG FÖR ATT KOMMA ÖVER NÅGON?

En del killar vill jag inte komma över! De riktigt bra killarna som jag har varit förälskade i kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.
De dåliga killarna brukar vara glömda efter en kvart.

5. ÄR DU HÄMNDLYSTEN?

Nja... Hämnd är en stark drivkraft men människor med för starka hämndbegär tenderar att bli oerhört bittra. Jag förlitar mig mer på kharma. Man brukar i regel få det man förtjänar. Åt båda håll.


Förmiddagens sällskap.

Hemma från värmen med harmoni!


Det här var min frukostutsikt igår morse. Vädret var fullkomligt strålande i San Agustin (Las Palmas). Det är balsam för både kropp och själ att få komma ner till värmen med jämna mellanrum.


Istället för att lägga oss vid poolen, begavs sig jag och en kollega ut på lite julshopping.


Gårdagens stora fynd: nya Uggs! Nu slipper jag frysa om fossingarna i vinter.


Och skafferiet blev påfyllt med Mojosåser, spanskt kaffe, aioli och Turrón.

Harmoni!

Utan att skämmas...

... kan jag nu - efter att ha både jobbat och tränat klart för dagen - lägga mig i soffan och ägna mig åt Kepler en stund.

Sedan ska väskan packas. I morgon bär det av till Las Palmas för övernattning.

SATS fläckiga stol borttagen

Internet är ett oslagbart forum när bägaren har runnit över. Efter mitt arga inlägg igår om hur jag som förortskund känner mig som SATS kassako så vaknade min vän Mattias ilska till liv också. Han är världens bästa marknadsförare vilket resulterade i att väldigt många människor läste inlägget jag skrivit och han startade till och med en grupp på Facebook för att visa vårt missnöje (Mattias går alltid all in oavsett vad det gäller).

Och det gav resultat: igår kväll när jag kom till gymmet för att träna så var den fläckiga stolen i entrén borta!

Av detta drar jag två slutsatser:

1. Lite av mitt budskap nådde äntligen fram till berörda.

2. Jag och Mattias är som Lennon/McCartney i modern tappning. Enade gör vi ljuv musik.

Lyxiga lussekatter

Årets första sats med lussekatter är nu bakade. Jag gör dem med gammaldags mjölk för att få en lite lyxigare känsla. För första gången testade jag att kalljäsa degen. Det tar lite längre tid men var väntan värd.

INGREDIENSER:

50 gram jäst
5 dl gammeldags mjölk
100 gram rumsvarmt smör/margarin
250 gram kesella
1 gram saffran
2 dl vit sirap
1 nypa salt
vetemjöl (cirka 17 dl står det i andra recept - jag häller i tills jag är nöjd med degen)

Valfritt: 50 gram smält margarin att ha på degen under tiden den jäser

ägg
russin

GÖR SÅ HÄR:

Smula ner jästen i en bunke. Rör i mjölken (det skadar inte om det stått framme ett tag - den behöver inte vara iskall!) tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, vit sirap, saffran, kesella och smör. Rör om en stund (det är till fördel att använda sin Kitchen Aid när man gör dessa degar).
Häll sedan i mjölet under omrörning. Låt sedan Kitchen Aiden få jobba i cirka 10 minuter innan degen ska vila under bakduk. Jag lät den jäsa lite mer än en timme.
Baka sedan ut degen till valfri form av lussekatter (mina blev gigantiska!). Låt dem jäsa en gång till under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och stoppa i russinen. Grädda 8-10 minuter på 225 grader.



Förortsgymmen - SATS kassako



Den här fläckiga stolen möter mig i entrén när jag kommer till SATS Märsta. Den köptes in till gymmet 1998 då jag jobbade där (och gymmet hette World Class). Numera är det jättekoncernen SATS som driver gymverksamhet i lokalerna. 
De har inte ens brytt sig om att byta klädsel på stolen. Faktum är att det är mycket som är sig likt sedan tolv-tretton år tillbaka. I alla fall invändigt. Nytt är att man har försämrat öppettiderna rejält sedan SATS tog över och tar nu varje tillfälle i akt att ha stängt som på icke-helger som 1 maj och Kristi Himmelfärd. Samt att kostnaden för att träna på det slitna förortsgymmet har höjts rejält.

Häromdagen såg jag ett meddelande på SATS app. De skulle börja renovera anläggningar under perioden oktober till januari. Inte en dag för tidigt, tänkte jag. 
När jag sedan tittade vilka anläggningar detta gällde var Märstaanläggningen inte med. Det var bara innerstadsgymmen som skulle renoveras (trots att de redan nu är i betydligt mycket bättre skick än anläggningarna i förorterna).

Ändå betalar vi i förorten EXAKT lika mycket för våra kort på SATS som de i innerstan gör. Vi bekostar alltså renoveringen för de gymmen vi inte tränar på.

Men vi är svenskar. Vi framför inte vår kritik. Vi gnäller lite i omklädningsrummen sinsemellan. Sedan låter vi det vara. Vi fortsätter att betala den höga månadskostnaden så att innerstadsbefolkningen kan få träna på fräscha gym.

Vi fortsätter att vara SATS kassakor.


Det välkomnade fönstret i entrén på SATS Märsta.

Måste nog frångå mina principer

Jag har som tradition att baka de första lussekatterna när den första snön kommer. I år måste jag nog frångå mina principer eftersom inte en snöflinga har fallit ännu.

Ja, det blir lussekattsbakning idag. Men först en sväng till biblioteket och hämta Lars Keplers nya "Eldvittnet".

Min julklapp till mig själv beställd

Det finns vissa saker man verkligen drömmer om att få äga. Min Kitchen Aid var en sådan. När jag äntligen fick en fast anställning köpte jag en till mig själv i present (och till en sån bra deal att jag fortfarande blir rörd när jag tänker på det).

Är det någonting jag har lärt mig med åren så är det att köper man kvalitet så gråter man bara en gång.

Länge har jag drömt om att få äga en Le Creuset-gryta. De är svindyra men har livstids garanti. Det är en sådan gryta som kommer att överleva mig.
Och när de blir nedsatta i pris med 704 kronor så ser jag det som ett tecken från ovan att det är min tur att bli ägare till en ny gryta!

Men sedan var det ju det där med färgen på grytan. Jag ville vara säker på min sak. Det måste kännas rätt. Så när jag besökte Bagaren och kocken i Göteborg för ett par veckor sedan så inspekterade jag dem omsorgsfullt. Vilken av dem skulle passa bäst in i mitt hem?

Förmodligen allihop men slutligen föll valet på den i Kiwi. Grön är en sån harmonisk färg och när jag såg den i verkligheten kunde jag nästan känna doften av alla framtida Boeuf Bourguignon vi skulle skapa tillsammans.

Nu är den beställd. Det blir min julklapp till mig själv.

Le Creuset Rund Gryta 24 cm 4,2L Kiwi
Bild lånad av Bagaren och kocken där grytan just nu kostar 995 kronor.

Luften gick ur mig

Jag gick ut hårt i morse. Var på gymmet redan tjugo över sju, körde bröst och triceps. På vägen hem gick jag förbi affären och köpte ingredienser så jag kunde baka lite.
Mitt i bakningen gick luften ur mig helt. Mina storslagna planer för resten av dagen gick om intet.

Nu har dock lite av energin kommit tillbaka. Tillräckligt för att jag ska orka laga middag i alla fall. På tallriken idag blir det fullkornspasta med fläskfilé i vitvin och senapssås.

Lite omotiverad

Det blev ett benpass på gymmet idag. Jag kände mig ganska sliten i kroppen och var lite omotiverad väl på plats trots att jag längtat efter att få köra. Men jag genomförde ändå passet. Det kommer säkert att kännas bättre i morgon och då är motivationen säkert på topp igen.

På agendan idag: jag

Det blir en riktig "ego-dag" idag. Jag ska bara ägna mig åt mig själv. Och mitt hem som hamnat i skymundan den senaste veckan då jag varit på resande fot.

Börjar med ett besök på gymmet. Balsam för både kropp och själ.

Fredagspanelen om DILF:ar och livslång kärlek

Efter en mycket god natts sömn inleder jag denna lediga söndag med veckans Fredagspanel:

1. HAR DU BLIVIT RIKTIGT DUMPAD NÅGON GÅNG?

O ja! På de allra vidrigaste sätt också. Egentligen tror jag inte att det finns "bra" sätt att göra slut på men att gör man slut via sms har man sjunkit så lågt som människa man kan komma.

2. HUR FIRAR DU FARS DAG?

Vanligtvis med smärtsam saknad. Men i år har jag bestämt mig för att istället hylla alla DILF:ar som förgyller min vardag.

3. TROR DU PÅ LIVSLÅNG KÄRLEK?

Det gör jag även om jag är skeptisk till livslånga förhållanden. Men kärlek är evig och odödlig.

4. VAD TAR DU ALLTID MED DIG I HANDBAGAGET?

Det här borde väl vara mitt område. Är det någonting jag har lärt mig genom åren är att packa lätt (det tar inte lång tid innan man blir less på att kånka väskor).
Jag har en resenessesär som alltid är förberedd. I den har jag lagt i allting jag behöver i mindre burkar och flaskor. Så fyller jag bara på när jag kommer hem inför nästa tur.
Böcker är "no go item" för mig. Oftast har jag alltid en extra med mig dessutom.

5. ÄR DU BRA PÅ ATT GE KOMPLIMANGER?

Ja, det är jag! Vi svenskar är nämligen så himla duktiga på att påpeka andras fel och brister och har i regel väldigt svårt att vara snälla mot varandra. Därför försöker jag vara tvärtom - det skapar en mycket trevligare stämning.
Men jag ger bara ärliga komplimanger. Skulle aldrig berömma till exempel en tröja som jag inte tycker om. Falska komplimanger vinner ingen på.

Min dejt för kvällen

En overkligt liten hund fattade tycke för mig och låg i mitt knä födelsedagsfesten igenom.


Puls och humör på topp!

Den senaste veckan kanske har varit fylld med lite väl mycket jobb, hotellövernattningar, tidiga mornar och tveksam kost. Nu skriker kroppen efter svettiga träningspass!

Och det är just träning som ska prioriteras de närmsta dagarna (samt ordentlig sömn och nyttig mat). I morse körde jag ett spinningpass som höjde både puls och humör till topp. Det var en skön förberedelse inför kvällens födelsedagsfest hos goda vänner.

I morgon hoppas jag på en rejäl sovmorgon!

Ny färg på naglarna

När jag har en lång ledig helg framför mig brukar jag inleda den med att måla mina naglar i en stark färg. Detta för att markera ledigheten eftersom jag är väldigt styrd i mitt jobb vad man får ha för färg på naglar, hur makeupen ska se ut samt vilken frisyr jag ska ha.

Igår testade jag för första gången ett lack från Essie (som jag hört så mycket bra om) i färgen "Saw psyched". I flaskan ser den exakt ut som den gröna nyans jag är ute efter att ha på mina väggar i vardagsrummet. Den blev något mörkare när jag hade målat på den.

Om ett par dagar får ni min utvärdering av Essielacket (när jag vet hur det klarar av vardagens utmaningar). Det kändes lite ovant att måla med en så pass smal pensel men det vänjer man sig säkert vid med tiden.

Essie Nail Polish Winter 2011
Bild lånad av kicks.se som just nu har 20% rabatt på alla nagellack.

Snart ledig långhelg

Sjätte jobbdagen i rad. Jour från fyra i morse. Jag bad en ödmjuk bön igår innan jag somnade att jag inte skulle bli väckt av telefonen vid fyra i morse. Efter fem dagar på resande fot är jag helt slut. Det har varit mycket tidiga mornar - igår gick vi från hotellet i Helsingfors 05:00 svensk tid. Sminkad och klar. Det blev en välbehövd siesta när jag äntligen kom hem på eftermiddagen.

Blir det inget jobb idag - min jour slutar klockan två - så har jag en riktigt lång helg att se fram emot. Ledig tills på onsdag.

I Luleå hittade jag den här söta magneten som numera pryder mitt kylskåp:



Och julstämningen på Arlanda har äntligen infunnit sig:


Tar seden dit jag kommer

På hotellrummet i Göteborg. Blev överlycklig när jag såg att en ny säsong av "Biggest loser" började ikväll.

Som sig bör blev kvällens middag en räkmacka framför tvn. Mitt "fredagsmys". En helt vanlig måndag.


Snabbvisit hemma

Jag har varit fram och tillbaka till Alicante idag. Min jour började 04:00. Klockan 04:48 ringde jobbet och då var det dags att kliva upp och göra sig redo för en lång arbetsdag. Även om det inte är det roligaste sättet att bli väckt på mitt i natten en söndag så kan jag inte klaga - dagen blev mycket trevlig.

Nu är jag hemma på snabbvisit för att packa väskan inför en liten Nordenturné nästa vecka. Inleder med Göteborg, sedan vidare till Luleå och avslutar i Helsingfors. Hemma igen på torsdag eftermiddag. Och då har jag en lång ledig helg hemma att se fram emot.

Politiskt inkorrekta räkor med saffran

Tydligen får man inte äta jätteräkor just nu. Jag har inte engagerat mig i orsaken. Och så länge man injicerar svenska kycklingfiléer med diverse vätskor för att få dem att se giganstiska ut så äter jag mina räkor med gott samvete.

Ikväll blev det en rätt som jag inte gjort på flera år (märkligt med tanke på hur god den är): tagliatelle med gamberetti i saffran och vitvinssås.

INGREDIENSER:

2 normalstora schalottenlök
2 stora vitlöksklyftor
400 gram jätteräkor
en STOR skvätt vitt vin (cirka 2,5 dl)
hackad färsk persilja
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk svartvinbärsgelé
1 tsk kycklingfond
1 gram saffran
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Fräs schalottenlök och vitlök i lite rapsolja. Lägg i räkorna och stek en kort stund. Tillsätt vinet, lägg på lock på grytan och låt koka i cirka 4 minuter. Ta sedan ur räkorna ur pannan.
Häll i grädde och resterande ingredienser. Låt småputtra under tiden pastan blir klar. Lägg tillbaka räkorna och servera sedan med en riklig näve parmesanost.


VARFÖR lägger butikerna avokadon i kyla?!

Man skulle kunna tro att man skulle vara ensam på gymmet på Alla helgons dag (det är alltså INTE Halloween idag även om Willys hade pyntat kassorna i orange och svart - denna dag är till minne för de döda). Men det var jag inte. Och det var inte rätt dag att behöva köa för att få värma upp på roddmaskinen!

Nåväl, efter många om och men kom jag i alla fall genom ett ryggpass vilket kändes skönt. Sedan gick jag vidare till Willys - med inköpslista - och handlade lite ingredienser till kvällens middag. Det blir politiskt inkorrekt middag ikväll. Jag ska äta tigerräkor. Det får man tydligen inte göra. Men jag gör det ändå.

Jag hade tänkt att äta avokado till min middag ikväll (det är en sådan rätt där avokado blir som strössel på glassen). Men då borde jag ha tänkt på det för en vecka sedan. Jag begriper inte riktigt varför butikerna envisas med att förvara avokadon kallt. De är små som ekorretestiklar och mognar inte. Orsaken till att avokado inte växer på träd här hemma är att vårt klimat är för kallt. Det borde ge butikerna en liten fingervisning om hur de bör förvaras.

Böcker om macarons

Mia Öhrns "Macarons, cupcakes, cakepops (och andra söta bakverk)" är fylld med vackra bilder, inspiration, recept samt en detaljerad beskrivning hur man lättast lyckas med sina macarons. Blir man inte inspirerad att själv ställa sig vid spisen och prova att bli amatörkonditior efter att ha bläddrat igenom den här boken blir man garanterat aldrig det.

Problemet är att jag tycker att Mia Öhrn - liksom Leila Lundholm - ibland tenderar att komplicera saker i onödan. Ska man baka efter Öhrns recept kräver det att man har en digitalvåg i sin ägo. Ett exempel är: 90 gram äggvita. Macarons må inte vara någonting för nybörjaren i köket att prova på till en början men jag tror att detta tyvärr avskräcker dem som faktiskt vill försöka.

Det behöver inte vara så komplicerat.

Beviset på det hittade jag i en bok på Lagerhaus (för endast 49 kronor dessutom). Den heter rätt och slätt "Makroner" (författare okänd). Där är recepten lättare att följa och smaksättningen på de vackra små bakverken inte lika "avancerade" som i Öhrns bok. Även den innehåller en detaljerad "macaronsskola" och är en alldeles utmärkt start för dem som vill prova på.

Mia Öhrns bok är dock en fantastisk julklapp att ge bort till någon som verkligen har intresse för bakverk. Den är otroligt snygg och är förmodligen ett mycket uppskattat tillskott i bakbokssamlingen.

BETYG: 3 av 5

Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk
Bild lånad av Adlibris.

Den något mer prisvärda och enkla boken från Lagerhaus får 4 av 5 i betyg.



Minnet sviker mig

De senaste åren har mitt minne för namn försämrats markant. En gammal kollega som jag inte hade sett på flera år klev ombord en flygning härom månaden. Jag kunde minnas flygningar vi haft tillsammans, saker vi pratat om, övernattningar vi hade haft samtidigt.
Men jag kunde inte minnas hennes namn. Det var borta.

Igår hade jag lite ärenden i byn. Gå förbi Biblioteket och hämta en bok, till Apoteket för att köpa näsdroppar till jobbet och linsvätska till mig själv samt köpa lite mat på Willys.
Ingen stor beslastning för minnet, kan man tycka.

Jag njöt verkligen till fullo av min första lediga fredag på flera månader. Körde axlar och ett mycket intensivt och svettigt spinningpass på kvällen.
Gjorde ännu en saffranspannkaka när jag kom hem som jag ställde i ugnen under tiden jag skulle duscha.

När jag hade tagit av mig mina träningskläder var det dags att ta ur linserna ur ögonen. Det var då jag upptäckte - till min stora fasa - att jag har glömt att köpa linsvätska. Trots att det var orsaken till att jag ens gick in på Apoteket i går.

Idag är det dessutom helgdag vilket innebär att vårt lokala Apotek håller stängt. Även så i morgon. Och på måndag börjar jag jobba klockan sex på morgonen.

Av den anledningen blir det ett spontanbesök på Arlanda idag. Där hade Apoteket öppet. Från och med nu kommer jag att börja använda funktionen "anteckningar" i min iPhone frekvent. Det tar alldeles för mycket tid när man inte kommer ihåg saker.

Jag erkänner mig besegrad.

Fredagspanelen om idealmannen och om att gå på krogen ensam

Innan det är dags för kvällens aktiviteter (matlagning och ett oerhört efterlängtat spinningpass) blir det veckans Fredagspanel.

1. BESKRIV DIN IDEALMAN?

Han har humor, får mig att skratta ofta, omtänksam - inte bara mot mig utan mot andra. Intelligent, kreativ och har ett öppet sinne.

2. HAR DU NÅGOT GUILTY PLEASURE?

Jag älskar Carolas julskivor.

3. HÄNDER DET ATT DU GÅR PÅ KROGEN ENSAM?

Nej, aldrig. Det vore konstigt eftersom jag inte är en frekvent krogbesökare över huvud taget. Däremot finns det andra saker som jag inte alls har problem att göra ensam. Som att gå och fika eller gå på bio. Jag har inte behovet att ständigt umgås med människor utan tycker tvärtom att det är ganska skönt att få vara ensam ibland.

4. VAD ÄR DET MEST AVTÄNDANDE DU VET?

Brist på ödmjukhet, dålig hygien och missunnsamhet.

5. VAD ÖNSKAR DU ATT DU HADE MER TID FÖR?

Just nu önskar jag hade mer tid att ägna på att läsa. Försöker så gott det går att läsa när tillfälle ges. På bussen, på hotellrummet när jag har övernattningar och så vidare. Var precis och hämtade den nya biografin om Steve Jobs. Väldigt många sidor och kort lånetid (som det i regel är på nya böcker). Då kan jag få lite panik eftersom det är så mycket som jag vill hinna med att läsa.

Redo för julbakningen

Det flow av positivitet som omger mig just nu bara fortsätter. Efter många försök fick jag äntligen ihop en träff med min favoritperson i hela världen igår - Martin (hemmafixaren, ni vet). Ni får ta mitt ord på att han är snyggare än någonsin eftersom jag av någon outgrundlig anledning aldrig tog någon bild på honom.
Ett par timmar med honom och sedan är man lycklig ett halvår framåt.

Det blev faktiskt en heldag i den kungliga huvudstaden igår. Efter en lång fika med Martin gick jag vidare till min frisör för ett välbehövligt besök. Sedan gick jag till Åhléns city för att utnyttja mina rabattkuponger. Jag fick inte bara 20% rabatt på min svindyra nattkräm utan även en hudkräm på köpet. Sådant kan göra mig barnsligt lycklig. Hittade även lite julklappar (mitt nya jag är inte längre ute och letar i sista sekunden den 23 december. Mitt nya jag har framförhållning) samt ett förkläde och grytvantar till mig själv.

Jag är nu helt redo för julbakningen!


Äntligen en ledig fredag!

Min efterlängtade första lediga fredag på flera månader är äntligen här! Visserligen kanske den inte började exakt som jag hade önskat eftersom jag vaknade tre i natt och kunde inte somna om förrän tre timmar senare. Men inte ens det kan förstöra min dag!

En ledig fredag är så sällsynt så här ska det njutas extra mycket.


Hemma efter Luleå-mys

Med handen på hjärtat så fungerar inte blogg-appen komplikationsfritt. Ibland går det bra men nu när jag var uppe i Luleå så ville den inte publicera mina inlägg.

Jag har i vilket fall som helst haft det mycket bra.

Det här möttes jag av när jag kom till jobbet i förrgår eftermiddag:


Väldoftande saffran som en kollega förbarmat sig och köpt till mig i Dubai. Nu borde jag klara mig ett tag framöver.


Väl framme på hotellet i Luleå blev det riktigt mys med cola zero, resedoftljus och bok. Jag läste äntligen ut Viveca Stens "I den innersta kretsen" (dock kommer jag inte lägga ner energi på att recensera den på bloggen. Boken får 1 plus).


På förmiddagen igår tog jag en sväng på stan. Det var tio plusgrader i Luleå och ingen snö. Medlemsdag på Stadium (10 % rabatt) vilket resulterade i en träningsjacka jag ville ha.

Nu får jag vara hemma i minst tre dagar innan det är dags för en längre Norden-turné nästa vecka. På agendan idag står frisörbesök och mys med finaste Martin.



Dagens jobbfika


Mot jobbet

Det blir övernattning i Luleå i natt. Och jag ska få flyga med en av mina absoluta favoritkollegor! Både idag och i morgon.
Ett sådant tillfälle kräver någonting extra. Därför bakade jag Double chocolate muffins igår kväll och dekorerade med små hjärtan (bild kommer lite senare).

Det kommer att två mycket trevliga arbetsdagar!

Ny träningsmånad, nya mål

Oktober blev inte så bra träningsmässigt som jag hade hoppats på grund av en ovälkommen förkylning samt ett intensivt arbetsschema (inte för att jag har så speciellt dåligt samvete - jag har ändå tränat mer än vad de flesta gör). Däremot tror jag att november kommer att bli mycket bra (ur träningssynpunkt).

Inledde denna varma - men gråa - novemberdag med att köra ett ganska tungt pass för bröst och triceps. Bröstmusklerna är ju den muskelgrupp som jag tycker är tråkigast att köra vilket har bidragit till att jag har varit relativt svag i dessa muskler.
De senaste månaderna har jag dock utmanat mig själv att bli starkare i bröstmuskelaturen. Och jag märker verkligen resultat! Inte för att jag gör flera snygga armhävningar från tårna i rad obehindrat ännu det är inte långt ifrån. Innan nyår borde jag klara av det.

Det får bli nästa delmål!

Det bådar gott inför vintern

Hela oktober fick passera utan att en enda snöflinga visade sig. Jag ser det som ett gott tecken. Jag tror inte att jag orkar med en vargavinter till.

Jag har en bra känsla inom mig. Det blir nog en bra vinter, det här.

RSS 2.0