Lisbeth Salander istället för Carrie Bradshaw

En kvinnosakskvinna - en psykoterapeut vid namn Rigmor Robert - hävdade häromdagen på debattsajten Newsmill att den fiktiva rollfiguren inte är "kvinnlig". (Läs även AB)

Nej, det är hon sannerligen inte i traditionell mening. Oftast framställs ju kvinnor både inom litteratur och i media som shoppinggalna våp, vars enda ambition i livet är att ha så många skor som möjligt i garderoben.

Lisbeth Salander
finns inte i verkligheten, men det gör inte Carrie Bradshaw ifrån "Sex & the city" heller. Trots detta har Carrie Bradshaw blivit en förebild för unga kvinnor i västvärlden.
Jag vet inte om resultatet av detta är så bra.

I mina ögon är just Carrie Bradshaw den sämsta kvinnliga förebild man kan ha. Hon har ingen koll på sin privatekonomi utan lägger större delen - och förmodligen mer än så - på kläder och skor. Till varje pris vill hon gifta sig med en man som år efter år i tv-serien sårat och bedragit henne. Hon försörjer sig genom att skriva krönikor i modemagasin.
Kort och gott är hon den modebloggarna vill vara.

Lisbeth Salander å andra sidan är socialt tillbakadragen, skygg för omvärlden, har inget behov av att exploatera sig offentligt, är oerhört tekniskt intelligent och tar lagen i egna händer.
Hon beskylls av Rigmor Robert för att vara för våldsam för att vara "kvinnlig".

Vad är då orsaken till Lisbeth Salanders våldsamma ådra? Ja, har man läst Stieg Larssons fantastiska Millenium-triologi känner man en ren triumf när Salander hämnas på den sliskiga advokat som utnyttjar sin makt och våldtar henne på det mest brutala sätt.
Men är hennes hämnd för våldsam? Med tanke på att hon gestaltar en person som samhället vänt ryggen så svara jag med klar stämma NEJ på den frågan.

Carrie Bradshaw
hade väl förmodligen velat gifta sig med sin våldtäktsman istället.

Orsaken till att Lisbeth Salander blir "overklig" i mångas ögon är att vi aldrig tidigare haft en liknade kvinnlig förebild. Hon är en unik krigare som slåss mot äcklen som samhället inte kan - och inte vill - komma åt. Dessutom gör hon detta själv - utan någon som håller henne i handen. Hon är raka motsatsen till hur kvinnor annars framställs - som både hjälplösa och ynkliga.

Vad lär sig unga kvinnor av Carrie Bradshaw? Inte ett skit mer än hur man organiserar en garderob. Har man någon nytta av det i verkliga livet? Självklart - om man vill bli som Anna Anka och vara ett kuttersmycke.

Lisbeth Salander är den fiktiva kvinna vi kan lära oss någonting av. Det är hon som ska vara vår förebild. Hon lär oss hur man överlever på egen hand - utan en gubbsjuk miljonär som betalar Botoxinjektionerna.

En Salander kan betala sina räkningar själv!




Kommentarer
Postat av: Radiopojken

Missa in den nya storbloggaren radiopojken som dissar bloggkändisar m.m



http://radiopojken.blogg.se

2009-09-19 @ 12:37:36
URL: http://radiopojken.blogg.se/
Postat av: Tilda

Word!! Där satt den! Tack! Du skriver det jag velat skriva, nu slipper jag skaffa mig en blogg.

2009-09-19 @ 12:38:28
Postat av: Jennie

Mycket bra inlägg!

2009-09-19 @ 13:29:20
Postat av: Kristina

Yesssh! Helt rätt. Salander är den mest fantastiska kvinnofiguren i litteraturen....en ny kvinna, en som klarar sig själv. Well, you said it all. Tack.

2009-09-19 @ 15:07:12
Postat av: jnta

Jag gillar Lisbeth ordentligt.Men just din sista mening....."En Salander kan betala sina räkningar själv!" är väl att stoppa huvut ner i sanden.Jag menar,hon snor ju pengar!!!!!!!

2009-09-19 @ 15:49:12
Postat av: Maria

Jepp - hon snor stålarna. Men vilket härligt sätt hon gör det på. Dessutom kan man ju faktiskt säga att hon förtjänade dem, med tanke på hur hon blivit behandlad hela livet. En modern Robin Hood.

2009-09-19 @ 18:51:35
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Vickan

Till stackars Carries forsvar kan jag saga att hon har en kolumn i en icke-modetidning den fiktiva 'The New York Star' och har numera blivit rik pa att ha skrivit fyra bocker.

Hon ma vara shopping-beroende men en Anna Anka skulle hon aldrig bli- hon har sjalv i serien uttryckt sitt avstandstagande emot kvinnor som ger upp sin karriar och forlitar sig pa man.

Och ja, Big ar antagligen inte en bra man for henne, men hon ar kar i honom, vem har inte varit dar?

Sa en sadan dalig forebild ar hon trots allt inte for en framgangsrik forfattare som har rad att betala for sina egna klader ar iallafall vad jag vill bli!

2009-09-19 @ 19:28:11
URL: http://lifeandtimesofvictoria.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0