Så skickligt, Holt!

En kurdisk asylsökande pojke som ingen har brytt sig om att anmäla som saknad hittas i vattnet upplöst till närmast oigenkännlighet. En kvinnlig biskop i Bergen blir knivhuggen till döds på en folktom gata.

Den gemensamma nämnaren i Anne Holts senaste bok, "Frukta inte", är hatbrott. Hat som är gränslös. Hat som förblindar. Hat som dödar. Men här finns också den gränslösa kärleken.
Anne Holt flätar så skickligt ihop flera till synes oberonde historier till en lågmäld berättelse som berör och griper tag i sin läsare. Hon får sina berättelser att kännas så äkta, så nakna, så realistiska, så nära. Varenda ord i texten känns genomtänkt, varje scen omsorgsfullt planerad och galant visar Holt ännu en gång vem som är drottning på den skandinaviska deckartronen.

Holt är utan fruktan. Hon vågar skriva om det mörka, det förbjudna, det onda. Men aldrig utan att glömma bort ljuset, det vackra, det goda. Hon är fenomenal på att bygga upp sin intrig - det blir aldrig ointressant. Aldrig blir det heller förutsägbart eller överdrivet.
Hon kan sig sak helt enkelt bättre än någon annan.

Betyg: 5 av 5.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0