Hej då, Svenska kyrkan!

Trots att jag inte är protestant har jag alltid betalat kyrkoskatt. Av den enkla anledningen att jag har tyckt att Svenska kyrkan ska ha sitt bidrag.
Fram till nu.

Den viktigaste frågan som Svenska kyrkan diskuterar är brudöverlämningen, som de anser inte vara "en svensk tradition" (kvinnliga präster är väl också en relativt ny tradition?). Det har till och med gått så långt att en kvinnlig präst i från Lund - Maria Isberg - skrivit ett brev och vädjat till kronprinsessan att tänka om i hennes val att låta hennes far gå brevid henne nerför altargången. Isberg har dessutom startat en Facebook-grupp angående detta (på fullt allvar). (Ex)

Det här är alltså vad Svenska kyrkan ägnar sig åt. Att vara någon slags förmyndare och tala om för andra hur deras bröllopsceremoni ska se ut.
Någonting som borde vara upp brudparet. Det är ju trots allt deras dag.

Jag begriper inte hur Maria Isberg och Annika Borg har tid och energi att lägga ner på denna fråga som de egentligen inte har någonting med att göra. Vill en stolt pappa ledsaga sin dotter nedför altargången ska han få göra det. Punkt.
Svenska kyrkan har så mycket viktigare saker att ägna sig åt. Som varför en del präster inom den kyrkan fortfarande vägrar att viga homosexuella par. Det är av större vikt.

Svenska kyrkan har inte längre mitt ekonomiska stöd. Jag ger hellre de pengarna till någon organisation som ägnar sig åt viktigare frågor än brudöverlämning.

Jag riktigt skäms över deras beteende.


Kommentarer
Postat av: Mattias

Par kan gifta sig hur dom vill, det går alldeles utmärkt att ha ett sagan om ringen- eller startrek-bröllop i kyrkan om man så önskar, sålänge man håller sig inom kyrkohandbokens ramar. Med kronprinsessans bröllop är det dock en helt annan sak, hon har ett ansvar att vara en förebild. Att kronprinsessan väljer att följa svensk tradition i alla aspekter utom denna blir ett statement som är svårt att tolka.

Allt i en gudstjänst är symbolik, att präster är lite tveksamma till en symbolik där män överlämnar kvinnan mellan sig som ett nötkreatur tycker jag inte är så svårt att förstå. Att man protesterar när Sveriges kungahus av okunskap sprider en sådan tradition i detta det mest uppmärksammade bröllop någonsin i Sverige är självklart.

2010-05-21 @ 18:32:37
Postat av: Maria

De greppar efter halmstrån för att hitta något att gnälla på. Symbolik eller inte: det är tragiskt och sorgligt att Svenska kyrkan inte har viktigare frågor att ägna sig åt.

Dessutom framställer de kvinnor som dumma våp utan egen vilja. Nu vill kronprinsessan ha det på det här sättet. Då ska de kvinnliga prästerna knipa käft och respektera det.

Kvinnliga präster har ju dessutom inte funnits så länge så de om några borde vara väldigt öppna för nya "traditioner".

2010-05-21 @ 19:32:54
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Lene

Varför är det så farligt att experterna inom svenska kyrkan, alltså prästerna som utbildat sig inom detta område ger ett råd om saken? Det är konstigt att många människor gärna tar emot råd från andra experter, exemeplvis läkare, inom andra områden, men blir så upprörda när experterna inom kyrkan talar? Det är ju kyrkbröllop det handlar om? Och varför vill man gifta sig kyrkligt om man inte vill följa kyrkans seder? Man kan ju faktiskt gifta sig borgerligt och då kan man göra precis hur man vill? Eller tycker du att vi ska ha en svensk kyrka där man ändå inte följer den svenska kyrkans traditioner? Varför ha en kyrka då??????

2010-05-22 @ 11:13:34
Postat av: Maria

Jag kommer att gifta mig inför Gud. Inte för att tillfredsställa paranoida präster.

2010-05-22 @ 11:33:03
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Anonym

Gift du dig inför gud,men vilken kyrka ska du gifta dig inom? Ett hopkok, kanske inom den svenska kyrkan med en indisk ritual vid sidan om?

2010-05-22 @ 11:44:49
Postat av: Mattias

Om du tror att kronprinsessan "får gifta sig hur hon vill" så är du naiv, det finns inget sådant i det här bröllopet. Att göra ett avsteg från just den här traditionen skickar naturligtvis ett budskap. Det här bröllopet är inget privat angelägenhet, om vi ska ha ett kungahus så måste vi kunna ha synpunkter på hur de uppför sig. Att kvinnliga präster "bara" har funnits i femtio år (en mycket lång tid i de här sammanhangen) gör självklart att man protesterar när kungahuset bidrar till att föra in en för vår tradition främmande, och symboliskt sexistisk, sed i sverige. Vigseln är en av kyrkans viktiga uppgifter och en av kyrkans största kontaktytor med människor, självklart vill präster ha något att säga till om hur de utförs.

2010-05-22 @ 13:17:45
Postat av: Linda

Jag vill bara påpeka att Maria Isberg INTE startat en facebook-grupp. Inte heller handlar det om att vara förmyndare. Prästerna i Lund skrev ett mycket fint brev som framför allt var en lyckönskan inför bröllopet.Jag har själv läst detta brev. Tanken var aldrig att det skulle ta sig sådana proportioner som det har gjort. Brevet var ett personligt brev till brudparet som pressen kom över och det var aldrig meningen. Inte ens prästerna tycker att det är en SÅ stor fråga, det är media som har skruvar upp det.

2010-05-25 @ 11:06:25
Postat av: Maria

Medierna?! Skriver man en debattartikel med rubriken "För Sverige i medeltiden" som Annika Borg gjorde igår så ska man inte skylla detta drev på medierna. Inte heller ställer man upp och debatterar detta i TV. Då gör man detta till en stor fråga och då får dessa små kvinnliga präster finna sig i att få mothugg!!

2010-05-25 @ 14:56:44
URL: http://princessjinx.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0