Gräddgratinerad körsbärspaj
Igår kväll blev äntligen min efterlängtade körsbärspaj tillagad. Efter att etthundraåtta kronor körsbär tinat och runnit av fanns det cirka 1 deciliter bär kvar till pajen. Utan att överdriva så var det en av de dyraste ingredienserna jag någonsin använt men med tanke på att det var Lennons 70-årsdag igår och att den blev vansinningt god så gjorde inte det så mycket.
En sak är dock klar: redan nu ställer jag mig på kö hos vänner som har körsbärsträd i sin trädgård för att få plocka nästa sommar!
Receptet är taget från Damernas Värld (10/10) men jag har modifierat det lite.
GRÄDDGRATINERAD KÖRSBÄRSPAJ
INGREDIENSER:
Smuldeg:
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,5 dl socker
250 gram smör/margarin
Fyllning:
1 liter körsbär
250 ml Milda Vips (20%)
1 äggula
rivet skal från ½ citron
2 tsk vaniljsocker
Tillbehör:
florsocker
Häagen Dazs vaniljglass
GÖR SÅ HÄR:
Blanda havregryn, mjöl, socker och smör till en smuldeg. Tryck ut i en form och förgrädda på 200 grader i cirka 18-20 minuter.
Kärna ur och lägg körsbären i pajskalet. Vispa grädden, blanda ner äggula, citronskal och vaniljsocker. Slå gräddblandingen över bären.
Grädda på 175 grader i cirka 20 minuter.
Låt sedan pajen svalna i ett par minuter, pudra över florsocker och servera med glass.
Jag lade upp den här bilden på Facebook i går kväll, varpå jag fick kommentaren: "Det ser inte så gott ut...". Men det var det verkligen, mina vänner!
En sak är dock klar: redan nu ställer jag mig på kö hos vänner som har körsbärsträd i sin trädgård för att få plocka nästa sommar!
Receptet är taget från Damernas Värld (10/10) men jag har modifierat det lite.
GRÄDDGRATINERAD KÖRSBÄRSPAJ
INGREDIENSER:
Smuldeg:
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,5 dl socker
250 gram smör/margarin
Fyllning:
1 liter körsbär
250 ml Milda Vips (20%)
1 äggula
rivet skal från ½ citron
2 tsk vaniljsocker
Tillbehör:
florsocker
Häagen Dazs vaniljglass
GÖR SÅ HÄR:
Blanda havregryn, mjöl, socker och smör till en smuldeg. Tryck ut i en form och förgrädda på 200 grader i cirka 18-20 minuter.
Kärna ur och lägg körsbären i pajskalet. Vispa grädden, blanda ner äggula, citronskal och vaniljsocker. Slå gräddblandingen över bären.
Grädda på 175 grader i cirka 20 minuter.
Låt sedan pajen svalna i ett par minuter, pudra över florsocker och servera med glass.
Jag lade upp den här bilden på Facebook i går kväll, varpå jag fick kommentaren: "Det ser inte så gott ut...". Men det var det verkligen, mina vänner!
Kommentarer
Postat av: A-K
Jag tycker att den ser god ut!
Postat av: Peter Svanberg
Nja, spontant frågar man sig "vem har ätit den här första gången? haha, men jag ska ge den en chans om jag får tag i bär. Har en bra och billig torghandlare som jag ska höra med. Milda kommer inte in i mitt hem så det blir smör istället.
Postat av: Gabriel
Var har du fått tag på körsbär så här års? Vill nämligen göra en körsbärspaj men inte hittat några i affären
Postat av: Maria
Hej Gabriel!
Nej, det var en utmaning att hitta körsbär... Köpte mina på Hötorgshallen frysta. 108 kronor för ett par stycken.
Postat av: Anonym
Jippi!!!
nu ska det bakas! tack bäjbi
Trackback