Könstest på kinesiskan också?

För en liten stund sedan var det prisutdelning efter damernas maratonlopp i friidrotts-VM som genomfördes i förmiddags.
Överst på prispallen kliver.... EN FJORTONÅRIG POJKE!

Naturligtvis var det inte det, utan en ung kinesisk kvinna. Men hon såg verkligen ut som en pre-pubertal pojke utan tillstymmesle till varken bröst eller midja (som är "kvinnliga" drag).

Då undrar jag ju självklart om denna tunna kinesiska också ska genomgå förnedrande könstester som Caster Semenya fick göra med motiveringen att "hon ser ut som en man". Den lilla kinesiskan ser visserligen ut som en pojke, men ni förstår vart jag vill komma.

Om man ändå har förnedrande könstester under idrottsmästerskap borde det väl rimligtvis gälla ALLA där könsidentiteten är tveksam. Annars är det ju rena diskrimineringen mot en speciellt utvald individ.

Just det - diskriminering - är ju ingenting vi vill ha i idrotten. Eller hur?

Uppdatering: Läs den fantastiska artikeln i SvD angående mobbningen av Semenya.

Kommentarer
Postat av: Tommy

Men ... en fjortonårig pojke skulle vara chanslös i ett VM, även på damsidan. Det är när misstanke om fusk föreligger som idrottare ifrågasätts. Detta känner idrottarna själva till, och det är knappast diskriminering. Jag själv är fortfarande lite konfunderad över Bolt, trots att han klarat dopningstesterna.

2009-08-23 @ 22:16:55
URL: http://www.tommynitsyn.blogspot.com
Postat av: Maria

Självklart är du konfunderad över Bolts framgångar trots att hans dopningstester varit negativa! Missunnsamhet och avundsjuka är så förankrat i den svenska folksjälen. Det spelar ingen roll att vi får bevis som motsäger våra misstankar. Så är vi bara.

2009-08-23 @ 23:10:44
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Tommy

Nu har jag svårt att avgöra om du är sarkastisk eller inte. Poängen är hur som helst att misstänkta fuskare av förklarliga skäl kontrolleras extra. I både Bolts och Semenyas fall ringde varningsklockor. Bolt är bevisligen en gudabenådad löpare av sig själv - och därtill förstklassig underhållning; men Semenyas provresultat har inte kommit än. Diskriminering har det aldrig varit frågan om. På sin höjd har reportrarna saknat finkänslighet vid intervjuer. Men hen har ju gett sig in i leken så ...

2009-08-24 @ 00:24:55
URL: http://www.tommynitsyn.blogspot.com
Postat av: Mikael

IAAF som klantat till det med att gå ut med att det skall göras tester. Tyvärr är det idrottens hårda värld att bli testad och betvivlad så fort något bra presterats, även om det här är något utöver det vanliga.



Den ena halvan av folket utan någon som helst kunskap om grenen (800 meter) i fråga gapar om hennes utseende och den andra halva svarar med rasist- och diskrimineringsanklagelser.



Tyvärr helt fel fokus.



En årsförbättring med nio sekunder ner till de tider hon är nere på nu är inget som världen skådat förut av en kvinna. Inte ens under 80-talet då det systematiskt dopades i vissa östländer. Någon enstaka mycket talangfull kille i 16-årsåldern som ännu växer kan klara av det, men de är väldigt få.



Detta ligger till grund för testerna.



Förr gjordes det könstest på alla kvinnor eftersom historien haft sådana här fall tidigare. Varför testerna togs bort vet jag inte.



//Mvh Fd. 800-meterslöpare

2009-08-24 @ 20:59:47
Postat av: vadeva

Hela idén med idrott bygger på diskriminering. Har du fel gener, något du inte har kontroll på alls, är du dömd att misslyckas. Men det finns ett enkelt sätt att komma undan problemet med könsbestämning: slopa uppdelningen i dam och herrklasser. Som en konsekvens kan ju kvinnor, hm eller vad man nu skall kalla det, den ena halvan av befolkningen, lika gärna sluta tävla i idrott, utom möjligen i ridning, bågskytte osv. Men det är väl smällar man får ta, eller hur?

2009-08-24 @ 21:45:55
Postat av: Johan L

Du drar väldigt snabba slutsatter själv då du skriver:

"Överst på prispallen kliver.... EN FJORTONÅRIG POJKE!" och vidare "Men hon såg verkligen ut som en pre-pubertal pojke utan tillstymmesle till varken bröst eller midja (som är "kvinnliga" drag)." Enligt dig är alltså en kvinna en person med markerad midja utifrån sina höfter och merkant utvecklade bröst? Jag kan upplysa dig att det är en vesäntlig mängd kvinnor som både ser yngre ut än vad de är och inte har utveclade bröst även om de inte tränar. Du anser att könstester borde gälla då tveksamheter råder, men utifrån vilka kriterier skall dessa tveksamheter gälla?



1. Identitet (det personen säger sig vara vara)

2. Sexuell läggning (pojkar gillar flickor och vice versa)

3. Sekundär sex egenskaper (t.ex. bröst/inga bröst, könshårsmönster, fördelning av fett på kroppen etc.)

4. Yttre könsorgan (t.ex. klitoris, blygdläppar, slidöppningen/penis och testiklar)

5. Inre könsorgan (t.ex., vagina, livmoder och äggledare/bitestiklarna, sädesledarna, sädesblåsorna, prostatan, etc.)

6. Hormoner (övervikt av östrogen/androgen)

7. Könskörtlarna (äggstockar/testiklar)

8. Kromosomer (XX/XY, SRY-genen)



Frågan är mer komplex än att sitta hemma i soffan och ha förutfattade meningar och fördommar.

Ha en bra dag.

/Johan

2009-08-24 @ 23:48:37
URL: http://www.hornstull.nu/wordpress
Postat av: Maria

Poängen med detta inlägg, Johan, var att påpeka att Caster Semenya inte var den enda kvinnliga deltagaren under friidrotts-VM med "ett manligt utseende". Men tack för din åsikt.

2009-08-25 @ 05:57:02
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Leftbag

Man gör könstester där man är osäker. Förut testade man alla, nu testar man de där man är osäker. Och det händer att folk har fel kön

2009-08-25 @ 15:40:47
Postat av: Mikael

http://www.dailytelegraph.com.au/sport/semenya-has-no-womb-or-ovaries/story-e6frexni-1225771672245

2009-09-10 @ 21:47:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0