Älskade extratimme!

Jag må kanske inte ha hunnit med allting jag önskade att göra idag men en del på "att göra"-listan betade jag ändå av.

Körde ben på gymmet. Det första riktiga benpasset på sex veckor! Det gick mycket bättre än förväntat och det tackar jag spinningen för som jag kör kontinueligt.
Men jag kommer att känna av det i ett par dagar framöver.

Förutom kakorna jag bakade i morse hann jag även med att göra en sats muffins till morgondagens flygning.Som tilltugg till "Vem kan slå Filip & Fredrik" ikväll blir det saffranspannkaka. Premiär för min runda gröna Gerbera-form som är som gjord för ändamålet.


Svensk dubbelmoral

Alltsom oftast anklagar vi svenskar amerikaner för att ha dubbelmoral. Trots att det är en framträdande egenskap även hos oss.

Många svenskar förfäras oerhört över att butikerna redan nu börjat med julskyltningen (AB). Helt plötsligt är svenskarna väldigt traditionstrogna. Att julpynta hemma innan första advent är en synd värre än någon annan!

Men samtidigt går det bra att fira Halloween den 29 oktober (den högtiden firas alltid den 31 oktober i USA).

Svensk dubbelmoral.

Vita chokladkakor med blåbär

Nigella gör dessa kakor med tranbär. Det kommer jag också att göra till julbordet i år. Men för att hedra den fina hösten så hade jag idag i blåbär.

INGREDIENSER:

125 gram rumsvarmt smör/margarin
75 gram muscovadosocker
100 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
150 gram vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
75 gram havregryn
75 gram torkade blåbär (eller tranbär)
50 gram hackade pecannötter
150 gram hackad vit choklad

GÖR SÅ HÄR:

Vispa smör/margarin med allt socker fluffigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och havregryn i en skål och hackade nötter, choklad och torkade bär i en annan.
Tillsätt först mjölblandningen i socker/smörblandningen och sedan nöt/chokladhacket.
Rulla sedan till små bollar (degen räcker till cirka 20-25 kakor) och lägg med bra avstånd på en plåt. Grädda cirka 15 minuter på 180 grader. Låt svalna.

Fredagspanelen om julplanering och avundsjuka

1. HAR DU NÅGRA IRRATIONELLA NOJOR?

Nojor är just irrationella. När jag ser en orm på tv drar jag automatiskt upp fötterna från golvet trots att mitt förnuft säger till mig hur omöjligt det är att en orm ska kunna krypa ut ur tvn och döda mig.

2. HAR DU REDAN BÖRJAT PLANERA INFÖR JULEN?

Självklart! Jag tycker mycket illa om både snö och kyla men jag älskar julen och allting runt omkring den. Igår läste jag en mycket intressant artikel (kan tyvärr inte minnas vart) där det stod att vår planering av julen har mycket att göra med vår inställning till den.
För mig är julen som en gigantisk karamell och jag vill suga på den så länge som möjligt.

3. HUR EGOISTISK ÄR DU?

Jag jobbar på att bli mer egoistisk och säga "nej". Jag har blivit bättre med åren dock.

4. KAN DU BLI AVUNDSJUK PÅ DINA VÄNNER?

Nej, men jag kan bli väldigt förbannat på dem som har ett mycket bra liv utan att uppskatta det.

5. VAD SKULLE DU VILJA EN EGEN TEMADAG?

AIDS
har ju en egen dag (den 1 december) men uppmärksammas tyvärr av få. Kunskapen kring sjukdomen och hur den sprids är bedrövligt dålig idag.

Vart ligger fascinationen?

Ansiktet på den här personen dyker upp överallt. På varenda löp, i varenda tidning.

Upplys mig: Vad gör honom så speciell? Vart ligger fascinationen?

Jag står (i brist på bättre ord) clueless.


Nu håller vi tummarna att iPhonen klarar nattens tidsomställning!

Spänningen är nästan olidlig. Kommer iPhonen att klara av nattens tidsomställning?

Årsskiftet sket sig ju rejält. Då var alarmet ur funktion i fyra dygn. Något bättre gick det i våras när vi gick över till sommartid - då var alarmfunktionen bara borta i ett dygn.

Kanske klarar den att gå över till vintertid utan några missöden. Visst vore det roligt? Nu håller vi tummarna allihopa!

Helt salig efter besöket hos "Bagaren och kocken"

Vänner, jag måste lägga upp lite bilder efter mitt besök hos Bagaren och kocken. Tro mig att den långa resan var mödan värd. Jag är fortfarande helt salig!


Det oerhört vackert dekorerade skyltfönstret.


Inne i butiken. Visst blir man glad av att bara se alla färgerna på Gerberas produkter?


Allting som finns i butiken går även att beställa på deras hemsida men jag kunde ju knappast gå därifrån tomhänt. Jag köpte bland annat Mia Öhrns nya lilla vackra bakbok. Nu måste jag testa att baka macarons!


Man kan inte få för mycket rosa hemma! I synnerhet inte nu under oktober månad då färgen faktiskt har en allvarligare innebörd.


Självklart blev det lite nya muffinsformar också (även om jag inte kanske var i akut behov av fler).


Så att det inte uppstår någon förvirring om vem som härskar i mitt kök.

Det ska också tilläggas att personalen i butiken var mycket trevliga och hjälpsamma. På önskelistan nu: en butik i Stockholmsområdet!


Dagens agenda

Träningen är redan avklarad. Biceps och spinning blev förmiddagens träningspass.

Viktigaste punkten på dagens agenda är att hitta något varmare träningskläder för höstens morgonpromenader. Det är lite väl friskt när man är ute och rör på sig tidigt på mornarna nu.

I natt får vi en timme extra! Det är jag väldigt tacksam över eftersom min helg blev lite i det kortaste laget.

Äntligen på besök hos "Bagaren och kocken"

En av de butiker jag länge velat besöka är "Bagaren och kocken" i Göteborg.
Tyvärr är jag född helt utan lokalsinne och just idag - när jag befinner mig i just Göteborg - så har GPS:en i mobilen bestämt sig för att strejka.
Jag lät mig dock inte nedslås av detta utan gav mig ut på äventyr.
Göteborgare är oerhört hjälpsamma människor så till slut hittade jag fram.

"Bagaren och kocken" är ett måste om man befinner sig i Göteborg!

Nu ska jag vidare på sightseeing i staden.


Tandläkarbesök och uppskattade rabattkuponger

Man kan inte annat än säga att jag fick en mycket bra start på dagen.

Inledde med den årliga undersökningen hos tandläkaren (bästa Henrik). Jag tackar min skapare för att han gav mig så bra tandkvalitet även om det kostar mig 690 kronor för att få det bekräftat.
Oerhört lycklig över att slippa onda ingrepp inom snart framtid gick jag sedan vidare till gymmet där jag körde rygg och spinning.

På vägen hem svängde jag förbi biblioteket och lånade en bok som jag blivit rekommenderad, "Samtal med Gud". Den har jag nu packat ner i väskan för jag ska alldeles strax iväg på en liten Sverige-turné.

Väl hemma hade jag även idag fått trevlig post: Rabattkuponger från Åhléns. 15% på valfritt antal varor från heminredningsavdelningen och 20% på en hudvårdsprodukt. Kändes lite som julafton, faktiskt.

I natt sover jag i Umeå, i morgon i Göteborg och är hemma igen på fredag kväll.

SL har humor i alla fall!

SL kanske inte har direkt koll på vart deras bussar befinner sig eller om de håller tidtabellen eller dyker upp över huvud taget men man måste ändå ge dem cred för snabba svar vid klagomål (även om jag kanske hade föredragit en annan prioritering).

Knappt en halvtimme efter att jag skickat in mitt senaste klagomål till dem i går kväll fick jag svar. Trots att jag bad dem att bara svara mig om de var villiga att ersätta mig för samtalskostnaderna i mobilen (för er lyckliga satar som aldrig har haft med SL att göra kan jag informera att deras "kundtjänst" har ett vanligt 08-nummer vilket innebär att det kostar skjortan att sitta i telefonköer dit flera gånger i månaden).

Här är svaret de gav mig igår:

Svar från SL Kundtjänst

Hej Maria!
Tack för ditt e-brev.

Buss 583 12.02 från Märsta - Halmsjön var försenad på 15 minuter på grund av köer. Jag beklagar att min kollega som tog emot ditt samtal inte kollade upp varför bussen inte dykt upp.

Jag beklagar att trafiken inte har motsvarat dina förväntningar och jag har full förståelse för att du hör av dig till oss.

Jag har skickat dina synpunkter vidare till de ansvariga och vi kommer att använda dem i vårt arbete med att förbättra kollektivtrafiken. Vi prioriterar alltid punktlighet, eftersom vi vet att den är så viktigt för er resenärer.

Det är viktigt för oss att du och våra andra resenärer kan ta er fram tryggt, säkert och enligt tidtabellen.

Tryggt, säkert och enligt tidtabellen? 
Ja, humor har de i alla fall!


Men älska Maria Montazami!

Det här fick jag med posten idag. Underbara kvinna!


HATA SL!

Den positiva energi jag hade efter morgonens träning lyckades SL ta död på när jag var på väg till jobbet. Det mest tragiska är att jag var med om EXAKT samma sak ganska nyligen.

Jag kör en mycket kort resumé:

Jag och uppskattningsvis 40 andra resenärer väntar på Arlandabussen vid Märsta station. Vid hållplatserna runtomkring står fem andra bussar (med chaufförer i) som ska till andra ställen samt en buss som det står "ej i trafik på". Det är alltså sammanlagt sex stycken SL-anställda chaufförer som är vittnen till att vi är en stor samling människor som står och väntar vid hållplatsen.
Ingen Arlandabuss kommer, de andra bussarna åker iväg.
Jag ringer SL´s kundtjänst för att påpeka att vi är ganska många som står och väntar på en utebliven buss. Tolv minuter senare kommer jag fram och kan framföra mitt ärende. Personen i fråga har "inga rapporter" på att en buss saknas.

Av detta besked kan jag bara dra slutsatsen att

a) SL har - 2011 - ingen koll på vart deras bussar befinner sig (det borde inte vara så omöjligt med dagens teknologi)

b) ingen av de sex chaufförer som såg oss stå och vänta bemödade sig med att anmäla problemet till sin arbetsgivare (vi som stod och väntade på bussen betalar dessutom deras lön)

Nu när jag kom hem på kvällen skrev jag ytterligare ett mail till SL om det inträffade (jag skulle kunna ha kopierat det jag skrev för ett par veckor sedan). Men den här gången bad jag dem bara att återkomma om de ville ersätta mig för den förmögenhet jag lägger ut varje månad för att ringa och påpeka för dem att deras trafik inte fungerar (eftersom de bevisligen inte har koll på det själva). Fler dumma svar behöver jag nämligen inte (som jag fick förra gången).

SL är en oerhört nonchalant instutition.

Jag drar mig för att använda starka uttryck som "hata" - det är ytterst få "förunnat" att bli hatad av mig. Men idag gick jävlar i mig gränsen även för SL! Jag hatar dem.

Det ska tilläggas att jag i söndags blev bjuden på en ofrivillig sightseeing i kommunen då chauffören körde fel och fick åka en bra bit innan han kunde vända bussen och köra rätt väg. Det kanske var därför SL höjde månadskostnaden med 100 kronor så resenärerna skulle få sig en sightseeing på köpet?

Personligen klarar jag mig dock utan det.

Skön start på dagen

Vad en god natts sömn kan göra skillnad! Klev upp utvilad och full av positiv energi vid sex-tiden, åt min blåbärsgröt och var på gymmet tjugo över sju.
Vilken underbar tid att vara där! Man behövde inte trängas eller köa för varken maskiner eller hantlar. Crosstrainer och axlar blev morgonens träning.

Nu äter jag frukost nummer två för dagen. Strax blir det lång dusch och sminkning. Jobb ikväll.

Har det verkligen gått en hel vecka?!

Fördelen med att föra träningsdagbok är att man kan följa sina framsteg i träningen och "tvinga" sig själv att höja ribban när det behövs.

Nackdelen är att man märker utebliven träning på ett helt annat sätt.

Visserligen har jag varit konstant på resande fot i sex dagar men jag fick ändå en chock när jag i morse upptäckte att det var en hel vecka sedan jag var på gymmet senast. Det känns inte som så lång tid. Det känns som jag var där i förrgår.

Ikväll blir det i alla fall ett rejält pass för att kompensera den gångna veckans förfall. Bröst, triceps och spinning.

Överdrivet utvilad

När man har stigit upp mellan halv fyra och halv fem på morgonen sex dagar i rad gör kroppen slutligen revolt. I natt sov jag i tio timmar.

Jag kan inte annat än påstå att jag är överdrivet utvilad just nu.

Nu blir det en powerwalk.

Några väl valda ord om "Idol"

För första och enda gången i år (samt förmodligen sista gången någonsin) såg jag "Idol" i fredags kväll. Ja, delar av det i alla fall.

Programmet inleddes med att en liten snärta sjöng Dolly Partons "Jolene". I den här tappningen hade dock låten bytt namn till "Jårrlin". Orsak oklar.

Några nummer senare var det dags för det allra värsta - samt totalt oförlåtliga - då en Morticia Addams-kopia försökte sig på David Bowies "Heroes".

"Heroes" är helig. David Bowie är helig. Hans musik ska över huvud taget inte figurera i dessa sammanhang. Dels är hans musik för bra för att tolkas i den sortens program (jag vägrar att kalla det för vare sig "musiktävling" eller "talangtävling"). Dels har inte varken deltagare eller de människor som ser programmet en ringaste aning om vem Bowie är.

Man får inte våldta, misshandla och lämlästa Bowies musik på bästa sändningstid i tv. Det borde vara straffbart.

Snälla, gör inte om det! Det gör ont i kropp och själ.

Double chocolate muffins

De chokladmuffins som jag testade att göra i går kväll fick tummen upp av testpanelen som bestod av mina härliga kollegor.
Enkla att göra och av detta recept blir det ungefär åtta stycken rejäla muffins.

INGREDIENSER:

2 ägg
1,5 dl farinsocker
1 dl mjölk
100 gram smör/margarin
100 gram hackad mörk choklad
2,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

100 gram vit choklad
(rosa strössel)

GÖR SÅ HÄR:

Vispa ägg och farinsocker poröst. Tillsätt smält smör/margarin och mjölk. Blanda alla torra igredienser först i en skål och vänd sedan ner i smeten.
Klicka ut i muffinsformar (jag tycker personligen att det blir bäst om man placerar sina formar i en muffinsplåt - muffinsarna får finare form då).
Grädda på 200 grader i 15-20 minuter beroende på storlek.
Smält under tiden den vita chokladen i vattenbad. Dekorera de något avsvalnade muffinsarna med den vita chokladen och strö lite vackert strössel över.


Det blev en kort helg...

Knappt hade jag kommit innanför dörren hemma idag förrän en önskan från jobbet kom om att hoppa in på ledig dag imorgon.

Jag kan inte tacka nej till ett sådant erbjudande. Inte ens på en söndag. Inte när hela lägenheten behöver renoveras.

Det blir till att gå upp kvart över fyra i morgon bitti (det blir min sjätte dag i rad som jag är uppe vid den tiden - tror ni min dygnsrytm är något ur fas just nu?) och åka fram och tillbaka till Barcelona.

Men jag hann ändå testa ett nytt muffinsrecept under min korta visit hemma. Kollegorna på flygningen i morgon får vara testpanel. Ni får receptet i morgon eftermiddag.


Double chocolate muffins.

Fredagspanelen om smeknamn och skilsmässor

Innan jag ger mig ut för att storhandla (lördagar är bästa dagen att göra det på eftersom ingen annan skulle komma på idéen att bege sig ut då) bjuder jag er på veckans Fredagspanel:

1. BRÅKAR DU MED DINA VÄNNER?

Mycket sällan men det händer. Och faktiskt uppstår det ibland konflikter med de vänner man minst förväntar sig att man skulle hamna i en konflikt med. Då blir jag helt paff och en smula besviken eftersom orsakerna till bråken i mina ögon oftast är petitesser.

2. HAR DU LÄTTAST ATT UMGÅS MED KILLAR ELLER TJEJER?

Killar! Jag känner mig mer avslappnad och bekväm i killars sällskap. Umgås jag med tjejer så klarar jag bara av en i taget. Jag varken kan eller orkar umgås med tjejer i större sällskap längre. 

3. HAR DU OCH DIN PARTNER EGNA SMEKNAMN PÅ VARANDRA?

Just nu har jag ingen partner men jag har smeknamn på alla mina vänner. En del är tydligen inte så uppskattade men alla mina vänner har ett.
Mina ex har också smeknamn. Inte alltför smickrande dock.

4. SKULLE DU BLI EN BRA CHEF?

De gånger jag har varit chef så har jag varit en mycket bra chef. En kvinnlig chef jag hade tidigare lärde mig "what not to do".

5. TROR DU ATT SKILSMÄSSA KAN VARA NÅGOT POSITIVT?

Jo, verkligen! Ibland tar kärleken bara slut. Och föräldrar som försöker leva i ett äktenskap som är dött "för barnens skull" underskattar sina barns intelligens. Barn är så oerhört medvetna och läser av tonfall och kroppsspråk bättre än vad vi vuxna tenderar att göra. Vad ger man dem för bild av äktenskapet då?
Jag tror att alla skilsmässor är smärtsamma när de väl inträffar. Men resultatet av dem kan man faktiskt vända till någonting positivt. Eloge till alla par som lyckats göra det!

Hemma efter fem dagar på resande fot

Efter att ha varit borta på jobb i fem dagar (varav två nätter i Luleå och en i Helsingfors samt en kortnatt hemma däremellan) kan nu även jag ta helg och uppdatera bloggen.

Jag har haft fem oerhört trevliga arbetsdagar och ätit så mycket gott att jag nu måste sätta mig på sockerdetox i ett par dagar framöver. Samt passa på att träna innan det är dags för att packa väskan och åka iväg igen.


Arlanda följer mitt exempel och har börjat dekorera med ljusslingor. Det är verkligen mysigt när man kommer dit okristligt tidigt på dygnet och möts av denna syn.


När jag kom till hotellet i Helsingfors i onsdags var jag överdrivet trött efter en nästan sömnlös natt. Då lade jag mig i denna välkomnade säng och tog en två timmar lång siesta. Efteråt var jag som en ny människa.


Efter en mycket god - men inte nödvändigtvis så nyttig - middag i hotellrestaurangen kröp jag sedan ner i ett väldoftande bad och läste. Lägg märke till mitt "resedoftljus" till vänster på badkarskanten.


Eftermiddagen igår tillbringade jag i Luleå. Där sprang jag in på Åhléns och hittade både nya muffinsformar, knäckformar och formar till ischoklad inför julen. Och en förpackning spritspåsar. Oj, vad jag kan baka fina cupcakes nu!


Utsikten från min arbetsplats. Visst är den fantastisk?

Och dagen som började så bra

Min lott i arbetslivet är att alltid vara ledig måndagar. Skulle det inte vara för det faktum att det är den dagen då gymmet har de tråkigaste klasser att erbjuda så skulle inte det vara något problem (mina favoritklasser är på fredagkvällar och då jobbar jag oftast).

Denna lediga måndag inleddes på trevligast möjliga sätt: jag och kompis Hanne tog en mycket lång promenad. Jag hade dock överskattat kylan (termometern stod på 4,3 plusgrader när jag gick hemifrån - dunjackan är ämnad för 30 minus) så när jag kom fram till Hanne som bor fem minuters gångväg ifrån mig så var jag redan genomsvettig.
Men vi hade i alla fall en trevlig motionsstund.

Sedan var det downhill. Riktigt låg har jag varit idag. Jag kan inte riktigt peka på orsaken - kanske var det bara vädret som gjorde mig nedstämd. Jag blev i alla fall lite gladare efter ett besök på gymmet tidigt på kvällen (körde lite biceps och ett spinningpass).

Nu har jag packat väskan för en liten turné. Jag tänker ha SPA-tema. Badolja plus salt är nerpackat, liksom böcker. Första anhalt Luleå i morgon.

Gillar den staden. I morgon kommer jag att vara glad igen.


Söndagsfika: Leilas ljuvliga saffranscupcakes

Ledig söndag innebär självklart bakning. Idag tog jag och testade ett recept ur den nyinköpta "Hello Cupcake!" av Leila Lindholm.

I eftermiddag har jag bett kompis Hanne med barn att vara testpanel.


Innan gräddning.


Efter gräddning.


Med frosting.

Receptet hittar ni HÄR.

Ljuvlig höstmorgon

Visserligen kanske man kunde önska att sova lite längre än till halv sju en ledig söndagmorgon (eftersom jag så sällan är ledig på helgerna) men vilken härlig morgon jag vaknade till.

Starbuckskaffe i koppen, vädret är strålande och numera kan man se på "Nyhetsmorgon" i TV4 utan att få ett sammanbrott. Må Kristin Kaspersen vara kvar i rutan på söndagsmornarna för evigt!

Kuslig höstläsning

Den mörka årstiden till trots så är min kreativitet, energi och läslust på topp. Tog en sväng förbi biblioteket efter träningen i förmiddags och lånade Johan Thorins nya "Sankta psyko". Till skillnad mot hans tidigare böcker så utspelar den sig inte på Öland utan i en stad på västkusten.

Jag tror att den kan vara riktigt bra. Och läskig.

Fredagspanelen om att bli kär och döden

Förmiddagens träning (ett spinningpass) är avklarad. Nu kör vi veckans Fredagspanel:

1. BLIR DU LÄTT KÄR?

Nej. Men när jag väl blir det så blir jag det rejält. Däremot har jag mycket lätt för att bli förälskad - både i människor, platser och vackra ting.
Jag har nog i regel mycket lättare att tycka om än illa om.

2. HAR DU DRAGITS MED I WORDFUEDHAJPEN?

Nej. Jag tycker idéen är mycket bra men personligen skulle jag bli vansinnig på att ordlistan är så begränsad. Kanske framöver om den förbättras.

3. SKULLE DU KUNNA TÄNKA DIG ATT VARA SÄRBO?

Det är nog det enda alternativet för mig. Jag har absolut ingenting emot tvåsamheten i sig - tvärtom. Men man behöver nödvändigtvis inte bo ihop.
Jag behöver mitt utrymme och blir en bättre partner om jag tillåts att ha det.

4. VAD ÄR DITT FÖRHÅLLANDE TILL DÖDEN?

Emellanåt odramatiskt. Det är ju en naturlig del av vårt liv att dö. Alla gör det. Men jag ägnar mer tid åt att leva än att fundera på döden. Det är ju ändå ingenting jag kan styra över.

5. ÄR DU NÖJD MED HUR MYCKET DU TJÄNAR?

Jag har så att jag klarar mig. Men när jag läser om människor som tjänar 144 000 kronor i månaden och ändå är berättigade bostadsbidrag blir jag flyende förbannad! Då får jag lust att skicka mina hyresavier till riksdagen och be dem betala. Giriga grisar!

Vissa helger börjar bättre än andraLördagskaffet.

Dagen så här långt

Trevlig dag på jobbet. Underbar fikarast. Första julklappen inhandlad.

Det är dagen så här långt.


Söndagsmys en onsdag

Jag har haft söndag idag. Imorgon ska det jobbas igen. Alarmet ringer fyra i natt.

Det har verkligen varit en skön dag. Efter träningen på förmiddagen tog jag mig en lång dusch, smorde in mig i Body Butter och sedan har jag lallat runt hemma och doftat gott hela dagen.
Gjorde en äppelpaj med pecannötstäcke som kollegorna ska få imorgon, lagade god middag till mig själv och tittade på en dansk serie som jag spelade in i måndags, "Den som dräper" (riktigt lovande).

Resten av kvällen ska jag bara mysa i soffan framför tvn (och en bok). Visst låter det som jag haft en riktigt härlig söndag?

I morgon kväll sover jag i Göteborg.

TIllbaka i sadeln

Jag har blivit så pass klok med åren att jag vilar från träningen när jag är förkyld (även om det innebär att jag blir så pass rastlös att jag lägger mig på alla fyra på köksgolvet och rengör socklarna).
Att träna när man är sjuk gör mer skada än nytta och man ska aldrig underskatta vilans helande effekt (att gå promenader när man är feberfri går däremot bra - frisk luft kan göra underverk).

Men nu är jag äntligen tillbaka i sadeln.

Tränade 45 minuters spinning på lunchen för att mjukstarta lite (det tar ett tag att bygga upp den förlorade konditionen). Det kändes över förväntan bra och nu är jag fylld med positiv energi!

Nu ska jag baka en äppelpaj till kollegorna inför morgondagens arbetspass.

Just nu på balkongen


Fler goda rön gällande choklad

Det finns ingenting som gör mig gladare än när man får veta att saker som man tror är onyttigt faktiskt är rena hälsokuren. Som choklad.

Att man blir lycklig av choklad visste jag redan (här kan jag visserligen bara tala för mig själv). Men att chokladälskare får färre slaganfall (DN) är ju en mycket glädjande nyhet.

Så fortsätt äta och njuta av choklad med gott samvete, kära vänner!


Bär reflexer på kvällarna!

Apropå höstmörker...

Sedan flera år tillbaka ska ju bilar stanna och släppa fram gångtrafikanter vid övergångsställen som saknar trafikljus (hur olycksstatistiken ser ut efter denna lag infördes vågar jag inte ens spekulera i).

Tyvärr tänker inte gångtrafikanter på att de inte syns i mörkret utan går bara rakt ut i gatan på kvällarna utan att bära reflexer (varför det inte finns en lag på att man ska bära reflexer när det är mörkt vet jag inte).

Kära medmänniskor: NI SYNS INTE I MÖRKRET UTAN REFLEXER!

I synnerhet blir jag ledsen i hjärtat när jag ser hundägare som är ute med sina hundar med inte sätter på dem reflexer. Hundar kan nämligen inte göra det själv - här måste hundägarna ta sitt ansvar!

Är vi överens om att alltid bära reflexer på kvällarna från och med nu?

Nu åker ljusslingan upp!

Häromdagen hörde jag en diskussion på tv ("Nyhetsmorgon"?) där det var en kvinna som tyckte att julpynta innan första advent var det värsta brott man kunde begå.

Min inställning till pyntandet är mer liberal.

Det blir ju bedrövligt mörkt nu på kvällarna. När jag sitter i mitt vardagsrum och tittar ut genom fönstren så är det bara svart. Inte ett dugg mysigt.

Så nu åker ljusslingan upp! Ikväll kommer det att lysa från balkongen.

Bild kommer senare ikväll.

Chokladfestival i helgen?

Det ger en liten extra kick av energi att vakna upp en ledig dag utan att höra ljudet av regn som smattrar på fönsterrutorna.
Himlen är blå, solen på väg upp och det är friskt i luften (termometern i köket visar i skrivande stund på 4,3 grader - nu måste det snart investeras i varmare uteträningskläder).

Jag har för ovanlighetens skull en ledig helg att se fram emot. Den sammanfaller samtidigt som ChokladfestivalenNordiska museet. Jag kan inte tänka mig en festival som jag hellre skulle vilja besöka.

Helgens evenemangtips till alla chokladälskare!

HÄR hittar ni en blogg som är helt dedikerad till choklad.


Nu tar jag helg

Att ta helg en måndagförmiddag är faktiskt inte alls så illa. Sedan jag kom hem från jobbet vid lunchtid så har jag hunnit att ta en siesta, storhandlat samt lagat en god middag och tittat på gårdagens inspelade avsnitt av "The Big Bang Theory".

Två lediga dagar ligger nu framför mig. Efter att ha varit täppt i näsan sedan förra helgen - och därmed inte helt pigg - så är behovet av en yttre renovering stor. I morgon ska det läggas ansiktsmask, färgas ögonbryn, lite brun-utan-sol så att den grå/lila tonen på kinderna försvinner.
Jag ska cykla mitt första spinningpass på tio (?) dagar på kvällen.

Hoppas vädret tillåter en lång promenad i morgon bitti också.

Inget för IKEA-älskare: Montazamis inredningsbok

När jag var ute och handlade för ett par veckor sedan såg jag ett par kaffekoppar vars öron var prydda med dekorativa små toffsar. Överallt idag kan man hitta dessa prydnadstoffsar.
Orsaken till detta heter naturligtvis Maria Montazami.

Detaljhandeln i Sverige gnuggar sina händer av förtjusning över denna kvinnas inflytande på vår inredningssmak. Vem hade i sina vildaste drömmar kunna tänka sig att just toffsar skulle förgylla det svenska folkhemmet igen?

Hur Marias egna hem ser ut har vi redan fått smakprov på i tv men nu har hon även släppt en bok - "Välkommen hem till Maria Montazami" - där hon delar med sig av sin inredningsfilosofi samt råd och tillhörande recept för hur man lyckas med en bjudning i hemmet. Boken är fylld med vackra bilder tagna av Roland Persson och texten skriven är av Ulf Elfving.

Är man en sådan person som kastar sig över IKEA-katalogen när den kommer i brevlådan i augusti och vill ha sitt hem stöpt i den stela formen ska man nog undvika att ens bläddra i Montazamis bok. Här finns inte en Billybokhylla så långt ögat når. Jag skulle nästan vilja kalla denna bok för en revolt mot IKEA-hemmen.

Vill man dock tänka lite utanför ramarna och har en lite mer glamourös inredningssmak så är Montazamis bok ett måste i hemmet. Jag som själv älskar att pryda mitt hem med ljuslyktor och tyger i överflöd blir oerhört inspirerad.
Boken i sig är så vacker att man vill ha den ligga framme för beskådning.

Maria Montazamis populäritet gör förmodligen denna bok också till en mycket uppskattad julklapp.

BETYG: 5 av 5

Välkommen hem till Maria Montazami
Bild lånad av Adlibris.


John Lennons födelsedag

Om John Lennon hade fått leva så hade han fått fira sin 71-årsdag idag.


Ljummet betyg för Läckbergs "Änglamakerskan"

Egentligen är jag lite kluven i mina åsikter efter att ha läst klart Camilla Läckbergs senaste Fjällbackadeckare, "Änglamakerskan".
Å ena sidan tycker jag att Läckberg höjer sig ett snäpp genom att tänka utanför den satta mallen för hur en deckare ska skrivas. Å andra sidan saknar jag ett genuint engagemang.

Det är många olika historier, namn och händelser att hålla reda på i "Änglamakerskan". Till skillnad från Läckbergs tidigare böcker kan jag den här gången känna att det tenderar att bli lite grötigt. Det är lätt att tappa fokus. Flytet i texten är dock bra men det känns som om Läckberg har velat få med mer än vad boken kan bära. Oftast är det till fördel i en deckare att hålla styckena korta men när det blir för många historier som vävs ihop riskerar handlingen att bli spretig.
Jag saknar ett djup i "Änglamakerskan".

Dessutom har huvudrollsinnehavaren Erika förvandlats till ett outhärdigt irritationsmoment i Läckbergs böcker. Hon borde sedan länge tonats ner i böckerna men här är hennes medverkan så dominant att jag upptäcker att jag under läsandets gång önskar Läckberg skulle stryka henne helt ur Fjällbackadeckarna i framtiden.

"Änglamakerskan" är ingen fullpott för Läckberg men hon ger oss en försmak på vilka potential hon har som författare. Kanske är det så att denna deckarserie börjar lida mot sitt slut nu och Läckberg tar sig an nya utmaningar och förlägger handlingarna i sina kommande böcker någon annanstans än i Fjällbacka. För jag unnar Patrik och Erika en lång pensionering nu. De behöver det.

BETYG: 2 av 5

Änglamakerskan
Bild lånad av Adlibris.

Foppa hyllad i Denver

I natt åkte tröjan med nummer 21 upp i taket på Pepsi Center i Denver.

Jag förväntar mig en liknande hyllning av Tre Kronor.

(Ex, Ex, AB)

Fredagspanelen om jobbflirtar och peppning

1. BLIR DU HÖG ELLER LÅT AV HÖSTEN?

I år har hösten gjort mig ovanligt hög. Jag älskar den svenska sommaren med ljusa kvällar och därför kan jag bli lite nedstämd när mörkret kommer.
Men i år tycker jag bara att hösten är mysig. Det har höstpiffats mycket här hemma och jag längtar efter att få börja julpynta.

2. HAR DU HAFT EN FLING PÅ JOBBET NÅGON GÅNG?

Flera. Det ger en krydda åt vardagen att ha en flirt på jobbet.  

3. HUR MYCKET JÄMFÖR DU DIG MED ANDRA?

Ingenting längre. Det slutade jag med ganska tidigt i livet.4. RINGER ELLER SMS:AR DU HELST?

Varken eller. Jag träffas helst. Att prata i telefon har jag aldrig varit förtjust i och sms tycker jag rent av illa om. Sms kan jag acceptera för mycket korta meddelanden men när människor startar långa konversationer på det sättet blir jag fullkomligt galen.

5. VEM VÄNDER DU DIG TILL NÄR DU BEHÖVER PEPPAS?

Jesus!


Juholts ursäkter står mig upp i halsen!

Jag må vara en "simpel" flygvärdinna men jag har ändå ett tresiffrigt IQ, gick ut skolan med bra betyg och kan stava.
Och ändå begriper jag inte hur en person som tjänar 144 000 kronor i månaden kan ha rätt till bostadsbidrag över huvud taget.

Jag ställer mig också frågande till om alla riksdagspolitiker - som jag förmodar har högre genomsnittslön än vi vanliga dödliga utan rätt till bidrag - har samma förmån.

Är det alltså det mina skattepengar går till istället för vård och omsorg, skola och äldre?

Juholts ursäkter står mig upp i halsen. Han är inte ledsen över att han fuckade up. Han är ledsen över att han blev påkommen.

Snygg förebild. Verkligen.

(DN, DN, Ex, Ex, Ex, AB, AB, AB, AB)

Hög mysfaktor

Sovmorgon och jag slår upp mina gröna redan halv sex på morgonen. Är inte helt återhämtad efter förkylningen så sömnen blir lidande eftersom det är svårt att andas.

Men jag älskar att vakna tidigt under vinterhalvåret. Det har alltid varit någonting speciellt med denna morgonstund. Alldeles tyst och mörkt ute. Mysfaktorn är hög när jag sitter vid köksbordet och dricker morgonkaffe.

Dock skulle den förbättras avsevärt med adventsljusstakar i fönstren!

Den enda boken om cupcakes man behöver

De senaste åren har trenden med att baka cupcakes ökat lavinartat här hemma i Sverige. Och jag kan förstå varför. De är roliga att skapa, fina att titta på och framför allt goda att äta. När det gäller cupcakes är det bara fantasin som sätter gränser.

Att man kan skapa olika sorters cupcakes i oändlighet visar vår egen bakguru Leila Lundholm i sin senaste bakbok, "Hello cupcake!".
Hela boken är en fröjd för ögat och bara att bläddra igenom den får det att vattnas i munnen. Här bjuds vi på den ena frestelsen efter den andra. Det är cupcakes till alla möjliga olika tillfällen, för alla smaker och svårhetsgrader.

Har man aldrig bakat cupcakes förut - eller bara vill ha mer inspiration i sitt bakande - så är "Hello cupcake!" den enda boken man behöver. Bättre än så här blir det inte.

BETYG: 5 av 5

Hello cupcake!
Bild lånad av Adlibris.


"Nigellas jul" - ett måste i julstöket

Rätterna på ett engelskt julbord skiljer sig till stor del från det svenska. Men vill man ha ett alternativ till julskinka, sillar och glögg så är "Nigellas jul" det självklara valet.

Boken är rikligt illustrerad med vackra bilder på fantastiska maträtter, sötsaker och drycker. Man får genast lust att ställa sig vid spisen och själv prova att skapa dessa härliga och inbjudande recept.
Till varje recept får vi dessutom små tips om hur vi förenklar matlagningen och planeringen av den av författarinnan själv (som inte gör någon hemlighet av att hon älskar att laga mat men det får absolut aldrig bli för komplicerat).

Nigella Lawson lagar mat med största passion och just julen ligger förmodligen henne varmt om hjärtat. Jag kommer definitivt att hämta mycket av min inspiration till årets - och framtida - julbord från Nigella. Speciellt mycket ser jag fram emot varm polkagrischoklad.

"Nigellas jul" är dessutom oerhört prisvärd. 

Rekommenderas varmt.

BETYG: 5 av 5

Nigella jul : mat, familj, vänner, fester
Bild lånad av Adlibris där boken endast kostar 124 kronor.

Äntligen får vi säga "ÄNTLIGEN!" och mena det

Jag har hållit mina tummar hårt för att Joyce Carol Oates ska tilldelas Nobelpriset i litteratur i flera år. Främsta anledningen till det - förutom att hon faktiskt förtjänar det - är att jag tror att hon har en liten chans. Att Svenska Akademien skulle vara så modiga i sitt beslut att ge priset till en svensk poet trodde jag aldrig.

Därför känns det lite extra speciellt att årets Nobelpristagare faktiskt är Tomas Tranströmer.

Det är en härlig känsla att äntligen kunna säga "äntligen" och mena det.

Stort grattis!

(DN, DN, DN, Ex, AB)

Jour och Nobelpris

Nej, att vara förkyld är inte min grej. De senaste fem dagarna känns det som om jag har snytit mig i hela regnskogen. Tack och lov har jag sluppit att sjukskriva mig (jag blir aldrig sjuk på jobbdagar - bara när jag är ledig, typ långledigheter) men tillståndet har gjort mer än lovligt rastlös. Igår rengjorde jag till och med socklarna i köket. Då insåg jag att gränsen var nådd.

Idag är jag piggare och har jourtjänstgöring fram till nio på kvällen. Blir det inget jobbande så ska jag försöka betygsätta ett par böcker på bloggen.
Finns väl ingen mer passande dag att göra detta än idag då vi får veta vem årets Nobelpristagare i litteratur blir.


"Bron" i SVT - licensfinansierat skit

Ett par snabba rader innan jag går och lägger mig:

Jag försöker att följa "Bron" i public service. Eftersom det är en dansk/svensk produktion lovade detta gott från början (danskarna är nämligen oslagbara när det gäller kriminalhistorier). Intrigen är riktigt bra men....

Jag retar mig på två saker:

1. Den svenska polisen spelas av Sveriges i särklass sämsta skådespelerska (har ingen aning om vad människan heter och tänker inte heller lägga namnet på minnet). Att "spela över" var inte ett begrepp innan hon fick en filmroll.

2. Rollfiguren hon spelar har autistiska egenskaper. Det är helt osannolikt att en sådan person skulle kunna arbeta som polis. Hur tänkte manusförfattarna egentligen?

Licensfinanserat skit!


Dagens husmorstips

Det går betydligt mycket fortare att städa med Rockklassiker på hög volym än utan.


Rastlös

Jag är tillräckligt förnuftig för att låta bli att träna när jag är förkyld men denna allvarliga åkomma tenderar att göra mig rastlös.
Under tiden jag gjorde mina kanelbullar igår passade jag på att rensa ur kryddskåpet samt rengöra micron.

Med handen på hjärtat är jag lite oroad över vad jag kan få för idéer idag.

Rosa bandet-bullar

Efter fyra och en halv timmes slit är mina kanelbullar äntligen klara. Självklart blev glazen rosa eftersom kanelbullens dag firas i oktober.Den rosa glazen är enkel att göra:

Blanda 200 gram Philadelphiaost tillsammans med 1,5 dl florsocker, 3 msk ljus sirap, skalet och saften från en lime och några droppar röd karamellfärg.

Jag köper gärna rosa i oktober!

Visserligen kan man alltid köpa saker i rosa men den här månaden är det extra viktigt att vi alla gör en insats för bröstcancerforskningen.

Själv har jag haft två saker på min "att köpa vid tillfälle"-lista: termosmugg och skruvdragare. Jag kan inte tänka mig ett bättre tillfälle att införskaffa dessa saker än under oktober då en del av vad jag betalar går till välgörande ändamål.

Så här fin är min nya termosmugg från Mekonomen (observera att man får två muggar för 129 kronor):


Tycker man av någon outgrundlig anledning inte om färgen rosa så går det självklart bra att sätta in en summa på Rosa Bandets post/bankgironummer (eller så gör man båda!).

All information om Rosa Bandet-kampanjen hittar ni HÄR.

Senare i veckan ska jag åka till Clas Ohlson och köpa mig en rosa skruvdragare att lägga i min verktygslåda (som för övrigt också är rosa).

Gör en insats, vänner!


Nästan som julafton - kanelbullens dag

Det är en högtidsdag här hemma. Smöret är framtaget så det blir rumstempererat, nu ska jag röja undan på köksbänken så Aidan och jag får plats och sätta på Rockklassiker på radion.

Vi håller er uppdaterade under dagen.

Tidiga julklappar till mig själv

Den lilla förkylningen som jag dragit på mig har bidragit till att jag väljer att vila från träningen (åtminstone idag). För uppmuntran gick jag och hämtade ut två julklappar som jag beställt till mig själv:


Mmmm....


Blir detta årets julklapp?

Jag är vansinnigt förtjust i Sheldon Cooper i "The big bang theory". Löjligt förtjust om jag ska vara ärlig.

Vilken stilikon han har blivit dessutom. Jag förutspår att hans vikplatta blir årets julklapp. Hur har vi någonsin kunnat vika tvätt utan en sådan?


Frågestund med Joel Kinnaman

Jag älskade verkligen "The killing". Följde serien på tv med största spänning men sista avsnittet gjorde mig snopen. Jag förstod inte slutet. Allting rann bara ut i sanden.

Jag blev så frustrerad att jag till och med frågade mina vänner på Facebook (jäklar vad bra det är att ha ibland!) om någon kunde ge mig en förklaring.
En kollega hade sett den danska versionen och gjorde sitt bästa för att stilla min nyfikenhet. Men trots detta kände jag mig lite blåst på konfekten.

Igår förde ödet mig samman med Joel Kinnaman. Jo då, den riktiga i egen hög person.

Eftersom han verkade vara en riktigt snäll och tillmötesgående person vågade jag ställa den fråga som jag funderat över de senaste två veckorna och vem skulle kunna vara bättre att besvara den än än Joel Kinnaman själv:

"Du... Jag följde "The Killing". Men jag förstod inte slutet!"

Det var förmodligen inte den fråga han hade förväntat sig att få just då men han såg nog att min undran var uppriktig för han log sitt snällaste leende och svarade att "vänta du bara... det kommer ytterligare en säsong".

Först då sansade jag mig och passade på att be om en autograf som numera pryder mitt kylskåp.

Och jag kan avslöja att bilder på Joel inte gör honom rättvisa. Han har bland de vackraste ögon jag någonsin sett.


Redo för 1-årskalas


Glada nyheter: "Modern family" tillbaka i rutan

Trägen vinner. Efter många om och men samt tjat så svarade äntligen TV4 på min fråga om varför de bara visade de första sex avsnitten av säsong 2 av den fantastiska humorserien "Modern family".

Eller, jag fick aldrig någon förklaring till varför uppehållet gjordes men nu på fredag 22:40 är serien äntligen tillbaka! Då får vi se avsnitt sju (och förhoppningsvis resten av säsongen).

Visst är det glada nyheter en söndagmorgon?

Dagens kompis: Enchinagard

Förmiddagens spinningpass blev utbytt mot Enchinagard. Jag kände mig lite hängig när jag kom hem från jobbet sent i går kväll och vaknade sedan mitt i natten av halsont.

Så idag blir det vila. Det i kombination med en hutt Enchinagard varannan timme brukar göra under.

Dessutom ska jag jobba ikväll igen. Samt i morgon kväll. Jag vill ju inte sjukskriva mig för en ynka förkylning. Nej, nu ska jag kurera mig ordentligt så jag kan njuta av mina lediga dagar nästa vecka istället.

Vila i frid, Sven Tumba

Under några år i början av 2000-talet arbetade jag på ett flygbolag som förde mig till Örnsköldsvik med jämna mellanrum. Bland annat hamnade jag på samma hotell den kvällen som Foppa hade sin bankett i samband med invigningen av sin golfbana.

Hela hockeyeliten var närvarande. Inte bara den svenska utan många spelare från NHL kunde jag se i lobbyn vid ankomst (självklart fick vi inte närvara vid själva banketten men under ett par minuter stod jag i lobbyn, tittade mig omkring med stora ögon på alla hockeyprofiler och välsignade min lycka).

Morgonen efter var det dags för mig att äta hotellfrukost och dra iväg på jobb igen.

I frukostmatsalen hamnade jag vid bordet bredvid Sven Tumba. Han hälsade på mig och alla andra gäster som skulle inta sin frukost. Bara det gjorde mig imponerad av honom! Vilken härlig utstrålning. Vilken gentleman. Vilken genuin värme han spred omkring sig.

Tumba åkte sedan som passagerare på min flygning ner till Stockholm-Arlanda. Jag bad honom att skriva en autograf till min mamma vilket han gladeligen gjorde. Hon blev mäkta stolt eftersom han överst på pappret skrivit "Till vännen Yvonne".

Vila i frid, underbara människa.

(Ex, Ex, DN, AB, AB, AB)

RSS 2.0