Mot Helsingfors med Nesbö

Idag återvänder jag till Helsingfors (sov där två nätter förra veckan). Underbara sängar, vilket har fått mig att leta efter en ny.
Nu på förmiddagen hann jag börja röja i klädkammaren också. Undra om det är vårkänslorna som gör att man vill städa ut det gamla?
 
Nerpackat i väskan för läsning innan nattning ikväll: Jo Nesbös "Smärtans hus".
 
Smärtans hus
Bild lånad av Adlibris.

Bowie rockar till sig på nya singeln

Idag fick jag vakna upp till ytterligare ett smakprov från David Bowies kommande album, "The next day". Nya singeln heter "The stars (are out tonight)" och är lite rockigare än första singeln.
 
 
HÄR finner ni även en recension av nya plattan från brittiska The Telegraph.

Förbereder inför sommarens loppmarknader

När jag tänker tillbaka på hur mycket kläder och saker som jag har slängt genom åren får jag en ruskig ångest. Inte bara på grund av att jag kunde ha tjänat en hacka på att sälja grejorna - det svider även i mitt miljöhjärta. Saker som jag inte längre ville ha kvar kunde ha glatt någon annan istället för att slängas på tippen (kläder som varit hela och rena har jag dock alltid lämnat till insamlingar).
 
För sex somrar sedan åkte jag och min mamma och sålde massor med saker på Täby loppis vid galoppbanan. Ångesten lindrades inte av att jag då upptäckte att man i stort sett kunde sälja vad som helst. Sedan dess slänger jag bara kläder och saker som är trasiga.
 
Av olika orsaker har det inte blivit av att jag åkt dit sedan dess. Men i sommar ska det bli av! Fram till dess ska jag rota i skåpen hemma och röja rejält. Sälja allting jag inte använder och lägga pengarna jag tjänar på någonting annat (semester nästa vinter, kanske?).
 
Idag har jag haft jourtjänstgöring och det är ett utmärkt tillfälle att rensa hemma. Jag började med att gå igenom mina böcker, både inbundna och pocket, som jag inte behöver ha kvar.
Jag fick ihop två stora flyttkartonger. Bara med böcker!
 
Jag lär få åka flera gånger för att bli av med allt.

Väggprydnad i sovrummet


Amatörmässig bokdebut för Börjlinds

Utan hållbar intrig faller en historia ihop som ett korthus. Det spelar ingen roll att man kryddar med oväsentligheter i absurdum. Skadan blir snarare värre.
 
Cilla och Rolf Börjlind är kanske inte namn som allmänheten känner igen direkt, trots att paret skrivit manus till samtliga 26 Beck-filmer med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna som visats så många gånger i repris på TV4 på söndagkvällarna att det har börjat likna en fars. Dessa filmer har - mycket tack vare Persbrands tolkning av den uppkäftige Gunvald Larsson - gått hem hos svenska publiken.
Dessutom skrev paret Börjlind manuset till den fantastiska serien "Graven" med Kjell Bergqvist i huvudrollen för ett par år sedan.
 
Så manus kan de producera. Men i bokform blir det en fullkomlig katastrof. Texten i "Springfloden" känns amatörmässig, intrigen är för tunn och för spretig och huvudrollspersonerna - som ska lösa en mordgåta tillsammans - är en ovanligt blek 23-årig kvinnlig polisstuderande och en hemlös fd kriminalkommissarie.
 
Författarparet blandar in alldeles för många namn och personer i handlingen för att skapa villospår men det misslyckas totalt. Åtgärden känns som ett desperat försök att försöka rädda någonting som är utom räddning. De rappa replikerna som blivit Börjlinds signum i de annars så banala Beck-filmerna saknas också helt.
 
Nej, "Springfloden" får underkänt. Har man skrivit manus till serier som "Graven" och "Morden" kan man bättre. Börjlinds borde genast sätta sig ner och skriva manus till en tredje säsong av den serien istället.
 
BETYG: 1 av 5
 
Springfloden
Bild lånad av Adlibris (adlibris, adlibris, adlibris, adlibris, adlibris, cdon, cdon, cdon, bokia, bokia, bokus, bokus, bokus, bokus)     

Se och lär från Gordon!

Jag har testat min beskärda del av äggröror på hotell. Men aldrig till denna perfektion.
 
Se. Lär. Njut.
 

En av tavlorna i mitt vardagsrum

Ledig söndag innebär omsorg av hemmet.
Tog den här bilden av en av tavlorna i mitt vardagsrum när jag höll på att städa.


Vemodig reseplanering

Tack vare medmänskliga och hjälpsamma kollegor kommer jag iväg på min planerade New York-resa (jag åker den 6 mars). Jag hade inte fått ledigt som jag önskade men snälla kollegor ryckte in och tog mina arbetsdagar (de har fina presenter att vänta när jag kommer hem).
 
Så nu kan jag - utan en klump i magen - planera min resa.
 
Igår kväll plockade jag fram en gammal reseguide från Berlitz om New York. Den trycktes år 2000. Mycket har ju hänt i staden sedan dess.
 
Som sevärdighet nämns tvillingtornen. Det går att läsa att utsikten från WTC2 är "svindlande", att kostanden för att åka upp till utsiktsplan kostar 10 dollar för en vuxen och att öppettiderna vintertid är 09:30-21:30.
 
Jag blev sorgsen när jag läste det.
 
Så här såg Ground Zero ut när jag besökte det första gången, 18 månader efter terrordåden.

Dödstråkig film

Det fanns inte energi att göra mycket alls igår. Jag kände mig ganska sliten efter den gångna veckan. Svullna fötter och alldeles för lite sömn i bagaget.
 
Så jag struntade helt enkelt i alla "måsten" här hemma, gav dammsugaren ledigt och åkte istället iväg på bio (med tillhörande middag på O´Learys eftersom matlagning också kändes uteslutet igår).
Jag såg senaste "Die Hard"-filmen.
 
En riktig kalkonfilm. Jag ger den 1 plus av 5.
 

Fredagspanelen om schlager och beroende

Efter en intensiv - men mycket rolig - arbetsvecka inleder jag den lediga helgen med veckans Fredagspanel:
 
1. VAD ÄR DET FÖRSTA DU GÖR EFTER ATT DU VAKNAT?
 
Kissar, sätter på kaffe och kollar nyheterna.
 
2. HUR ÄR DITT SCHLAGERINTRESSE?
 
Lika med noll. Däremot tycker jag att det är väldigt roligt att läsa kommentarer om tävlingarna på Facebook och Twitter - det är verklig underhållning. Fast med tanke på vad som står i dem så kanske det skulle räcka med att endast ha en tävling, inte flera?
 
3. HUR ÄR DITT TÅLAMOD?
 
Det beror på vad det gäller! När det gäller tekniska prylar så ger jag upp försöken att lyckas redan från början. Med människor har jag tålamod till en viss gräns.
 
4. ÄR DU BEROENDE AV NÅGOT?
 
Cola zero och snus.
 
5. BERÄTTA OM NÅGON GÅNG DÅ DU VARIT RIKTIGT RÄDD?
 
Senaste gången jag åkte Finlandsfärja. Jag fick dödsångest och insåg att det kommer att dröja ett bra tag innan jag beger mig ut på vatten igen.
 
 
Bättre än så här blir det inte.

Inte officiell flaggdag ännu...

... men självklart firar jag prinsessan Estelles första födelsedag som sig bör ändå.
Bild lånad från svenskdam.se
 
(Ex, Ex, AB)

Bilder från helgens Antikmässa

Igår tog jag med mig mamma och besökte Stockholmsmässan i Älvsjö där det var en Antikmässa. Massor av fint att titta på i alla möjliga olika prisklasser.
 
Naturligtvis blev jag oerhört förtjust i denna Madonna. Den kostade 8800 kronor så den fick stå kvar.
 
Vintageväskor, skor och scarfs från Dior.
 
Den här stolen stod det mitt namn på. Fast den kostade kring 9000 så den köpte jag inte heller.
 
Gårdagens fynd: en tvättbräda för 200 kronor. Den fick däremot följa med hem.
 
Den här dykarhjälmen kostade 26 500 kronor. Jag skämtar inte.
 
Med hem följde också två olika sorters honung: en med smak av smultron och en med punsch.
 
 
 

Välkomstpresent

Trevligt att bli bemött av detta när man kommer hem efter en jobbvecka.


Fredagspanelen om flygrädsla och paradrätter

Nu är jag hemma igen efter ett par arbetsdagar i Göteborg. Jag inleder den lediga helgen med veckans Fredagspanel:
 
1. VILKEN PRYL KLARAR DU DIG INTE UTAN?
 
I ärlighetens namn skulle nog planeten vara en trevligare plats att befinna sig på utan vårt extrema materiella behov men jag går inte in på det just nu.
De prylar jag uppskattar mest är dels min eltandborste, dels min Kitchen Aid.
 
2. ÄR DU FLYGRÄDD?
 
Nej, det skulle kännas märkligt att gå till jobbet om jag vore det. Risken är ju faktiskt större att jag blir påkörd av en bil på väg till jobbet än att en incident inträffar med flygplanet.
 
3. VILKEN ÄR DIN PARADRÄTT I KÖKET HEMMA?
 
Spaghetti con gamberetti och ytterligare ett par italienska rätter.
 
4. VAD ÄR DET ÄCKLIGASTE DU VET?
 
Övergrepp på barn. Motivering överflödig.
 
5. VILKEN VÄRLDSSTJÄRNA SKULLE DU VILJA BYTA LIV MED FÖR EN DAG?
 
Jag saknar ju den där önskan att vara känd. Tycker tvärtom att det verkar vara jobbigt att alltid vara i blickfånget och få varje steg man tar observerat, varje ord man säger kritiserat.
Hade hon levt idag så hade jag valt Greta Garbo. Hon drog sig tillbaka från rampljuset och jag har största respekt för det.
 
I want to be left alone

Det blev en halv semla...

Vi blev bjudna på semlor på jobbet idag. De största jag sett - de påminde om en 200 grams hamburgare.

Vi delade dem på mitten och åt en halva var.


Mitt hem resten av veckan

I alla fall till på fredag.


Tema för 2013 och mot Göteborg

Temat för 2013 verkar vara: "det oväntade". Först gör Bowie comeback, idag abdikerade Påven (för er som inte är katoliker: detta är en skräll utan dess like. Det har inte hänt sedan 1417). Vad kommer härnäst?
 
När det gäller Påvens abdikering så instämmer jag med Mark Levengoods uttalande.
 
I morgon åker jag iväg till Göteborg för att tillbringa resten av veckan där. På onsdag har jag en väldigt lång arbetsdag men på torsdag och fredag har jag förmiddagarna lediga så därför hoppas jag kunna läsa mycket (jag har packat ner två böcker för säkerhets skull).
 

Tips om härlig inredningsblogg

Genom Instagram hittade jag Violas romantiska hem. En inspirerande blogg fylld av underbara bilder på inredning i romantisk stil - shabby chic.
Finns även som nätbutik (HÄR).
 
Titta och njut!

Victoria´s secret till Sverige i vår

Under våren kommer Victoria´s secret att öppna en liten butik på Arlanda. Jag skriver "liten" eftersom informationen från Swedavia (HÄR) skvallrar om ett begränsat utbud. Naturligtvis kommer även butiken att ligga innanför säkerhetskontrollen vilket innebär att man bara kan shoppa där om man ska iväg och resa (eller arbetar på flygplatsen).
Jag älskar deras lipgloss och använder det dagligen. Det ska bli intressant att se hur priserna kommer att ligga i Sverige. I USA kostar fyra lipgloss 20 dollar...
 

Missa inte QX-galan, kära vänner!

Det blev faktiskt en väldigt produktiv lördag. Jag var lite skeptisk där ett tag men när jag väl satt igång så fick jag massor gjort.
Jag bar ner massor med saker till förrådet (jösses, vad plats jag fick i köket helt plötsligt!), vårpiffade hemma och gjorde en vansinnigt god middag.
 
Nu kan jag med gott samvete njuta av resten av kvällen i soffan (nej, jag kommer inte att se Schlagerspektaklet). Missa inte QX Gaygala på TV4, 21:30! Framför allt bör ansvariga för Idrottsgalan, Fotbollsgalan och Guldbaggegalan titta och se hur man gör en lyckad gala. Önskvärt vore dock om man valde någon annan att leda den.
Bild lånad av svd.se
 
 

Lite väl lyxig middag

Inventerade frysen i morse. Det resulterade i coeur de filé provencale till middag.

Kändes nästan onödigt lyxigt. I synnerhet eftersom klädseln för kvällen är myskläder. Men det var oerhört gott!


Köksbordet redo för våren


Dagens träning och flyktiga planer

Dagens träning blev ett spinningpass. Skönt att göra det tidigt på dagen för man får en massa härlig energi efteråt som man förhoppningsvis kan göra någonting nyttigt av.
Jag borde - till exempel - gå ner till förrådet med en massa köksgrejor. Det var ett bra tag sedan jag fick upp den bokhylla i förrådet där jag tänkte ha de köksgrejor som jag inte använder dagligen (som alla tillbehör till min Kitchen Aid bland annat). Sakerna står dock kvar i köket fortfarande (plus en drink dispenser som jag har i vardagsrummet).
 
Förrådet kan bli ett av dagens projekt. Vi håller tummarna.
 
Får inte plats i köksskåpen...

Nesbö maler på i "Rödhake"

"Rödhake" är Jo Nesbös tredje bok om Harry Hole. Och visst märker man en förbättring i hans skrivande mot de tidigare två böckerna. Problemet är bara att den är alldeles för lång, alldeles för detaljerad, alldeles för mycket. Nesbö har ännu inte lärt sig "kill your darlings" (kanske gör han det senare i serien) och boken hade vunnit på att kortas ner 100-150 sidor. Han maler på i oändlighet.
 
Trots en spännande intrig (eller egentligen flera) så tappar man som läsare emellanåt fokus på grund av alla onödiga utlägg som inte tillför historien någonting. Och här behärskar Nesbö ännu inte tekniken (kanske den också förbättras under seriens gång) att skifta berättelser från olika tidsepoker. Boken får därför en ganska seg och rörig inledning.
 
Dock ska Nesbö ha en eloge för sitt engagemang. Det märks att det är känsla bakom boken. En tänkbar orsak till att det varit så svårt för honom att korta ner den.
Som miniserie på tv i en si så där 3 avsnitt à 1,5 timme skulle det här bli en riktig nagelbitare.
 
BETYG: 2 av 5
 
Rödhake
Bild lånad av Adlibris (adlibris, adlibris, adlibris, cdon, cdon, bokus, bokus, bokus)  
 
 

Twinpeaks-tema på fredagskvällen


Ett måste för alla Bowie-fans

David Bowie vore inte David Bowie om han inte gjorde det man minst förväntar sig av honom. På sin 66-årsdag i år överraskade han omvärlden - som tagit för givet att han dragit sig tillbaka för gott - med ny singel och nyheten att han släpper ett helt nytt album i mars.
 
Och i väntan på nytt material kan man gå längs med minnenas aveny i Paolo Hewitts "coffeetablebook", "Album för album". Fantastiskt hantverk om Bowies alla utgivna skivor genom karriären, kryddat med kloka citat från huvudpersonen själv och vackra fotografier.
 
Ett måste för alla fans.
 
BETYG: 5 av 5
 
 
(adlibris, adlibris, cdon, cdon, bokus, bokus)  

Fredagspanelen om mat och dolda talanger

Ledig fredag inleds med veckans Fredagspanel:
 
1. VAD ÄGNAR DU MEST TID ÅT NÄR DU INTE JOBBAR?
 
Träning, matlagning och läsning. 
 
2. VILKET LAND HAR DEN BÄSTA MATEN?
 
Italien! Det bästa köttet hittar man dock på Las Palmas. Och ingen kan hamburgare som amerikanerna.
 
3. NÄR VAR DU SENAST UTOMLANDS?
 
Jag kom ju ganska nyligen hem från semestern i Thailand. Sedan fick jag genom jobbet vara på Las Palmas i lite mer än ett dygn. Jag är ju ganska ofta utomlands även om det inte alltid är i semestersammanhang. Den 6 mars är det dock dags för lite semester igen då jag åker till New York för att fira min födelsedag.
 
Bild från semestern i Thailand.
 
4. SPARAR DU ELLER SLÖSAR DU?
 
Jag sparar ihop till något jag vill ha. Min regel är att aldrig köpa saker för pengar som jag inte har.
 
5. BERÄTTA OM EN DOLD TALANG?
 
Jag har ett extremt bra minne för datum och årtal.

En oväntad besvikelse från Holt

Anne Holt har länge tillhört en av mina favoritförfattare inom deckargenren. Hon tillhör en av de absolut främsta och jag har slukat hennes böcker allt eftersom de givits ut. Den enda som hittills inte hållt måttet enligt den höga ribba hon har satt upp var "1222 över havet" - en pusseldeckare som kanske inte låg rätt i tiden (den förde tankarna tillbaka till Agatha Christie) men ändå var ett spännande författarexperiment.
 
Holts senaste bok - "Död i skugga" - behandlar två tunga ämnen. Samma dag som terrordåden i Oslo och på Utöya, dör en åttaårig pojke i sitt hem i en tragisk olycka. Föräldrarna är bekanta med kriminalpsykologen Inger Johanne Vik och tillsammans med den oerfarne unga polisen Henrik Holm engagerar hon sig i fallet.
 
Den här skulle kunna vara en tung bok. Barnmisshandel är motbjudande och såren från Oslo och Utöya har inte läkt ännu. Därför blir jag så besviken över att det känns som om Holt bara skrapar lite på ytan. Jag saknar ett engagemang. Ett djup. Ett driv.
 
Som hennes tidigare böcker är "Död i skugga" lättläst utan en massa onödiga ord. Men den här gången hade jag behövt någonting mer. Jag blir inte berörd. Inte på det sättet jag borde bli när en bok rör vid så fruktansvärda ämnen.
 
Det hade jag aldrig förväntat mig av Anne Holt.
 
BETYG: 2 av 5
 
Död i skugga
Bild lånad av Adlibris (adlibris, adlibris,adlibris, adlibris, cdon, cdon, cdon, bokia, bokus, bokus, bokus)     
 
 

Onsdagsförmiddag


Långt ifrån måndagsångest

Jag har en väldigt skön arbetsvecka framför mig. Ledig idag, jobbar sedan tisdag-torsdag, sedan är jag ledig igen över helgen (det blir lite tyngre veckor framöver dock).
 
Det blev förmiddagsträning på gymmet (körde ben och det kommer att kännas i ett par dagar framöver kan jag lova), förbi Willys och handlade lite till kvällens middag, sedan hem och hade hemma-SPA.
 
Den här musiken har hållit mig sällskap i dag (från "Space Oddity" 1969). Så vacker att man bara borde få spela den vid speciella tillfällen.
 
 

Förmiddagsträning och vår i luften

Förvisso är det fortfarande väldigt kallt ute men idag kände man verkligen att det var vår i luften. Jag längtar verkligen tills den är på intågande på allvar. Saknar mina morgonpromenader.
 
För mig blev det inomhusträning på förmiddagen: lite triceps och ett spinningpass. Superskönt - nu ska jag fortsätta att njuta av min lediga söndag.
 
 
 

Dags att rensa?

På diskbänken i köket har jag en brödlåda. Den är nog ganska stor för den rymmer hur mycket som helst. Inte bröd alltså utan pennor, tejp, kvitton och andra mindre viktiga papper (som menyn till en pizzeria som stängdes för fem år sedan).
 
Där hittade jag idag även en skraplott. Vars eventuella vinst skulle lösas in 1 november 2006.
 
Den kan jag ju inte skrapa nu. Tänk om det skulle visa sig att den hade givit en jättevinst.
 
Jag mår nog bättre av att leva i ovisshet. Men jag ska definitivt rensa oftare i brödlådan!
 
 
 

På spaning i grannkommunen

Det blev ett besök i grannkommunen idag - Upplands Väsby. Jag behövde en ny klocka (armbandsur) till jobbet för min gamla passade på gå sönder när jag var på semester (min privata är babyrosa och går inte riktigt ihop med uniformen).
Det blev en ny klocka (ett mycket anspråkslöst fynd på Ur & Penn) samt ett besök på en butik som ligger precis vid stationen - Blomsterpinglan.
 
Trevlig och inspirerande butik:
 
Jag har ju redan fått vårkänslor - temperaturen till trots - och den här söta tjejen tror jag ska få pryda min balkong i vår och sommar.
 
Blomsterpojke.
Jättesemla!
 
Jättedammsugare!

Redan helg. Redan februari.

Nu har jag en långhelg framför mig. Den ska jag ägna så mycket som möjligt åt träning. Ska strax iväg till gymmet för att köra axlar och ett spinningpass.
 
Och redan februari. Bara drygt ett år kvar till nästa vinter-OS. Bara drygt fem veckor kvar till nästa semester.

RSS 2.0