Mot 30-graders värme

Det är lättare att genomlida vintern när man har möjlighet att i jobbet få åka till varmare breddgrader emellanåt. I eftermiddag åker jag ner för ännu ett besök i Dubai.
Har packat ner så lite som möjligt i väskan för nu har jag ju chansen att köpa julklappar! Jag har till och med lagt upp en "shoppingstrategi" inför besöket.
Det blir inget solande den här gången.

Vi hörs igen på torsdag! Ha det så bra man kan hemma i kylan!

Tomteluvan på plats!


Det finns en tomteluva för alla smaker!

Förseningar ok - men inte särskrivningar!

Jag ska ha en heldag i den kungliga huvudstaden idag (vill också påpeka att jag klev upp 05:30 på ledig dag för att gå i tio minusgradig kyla och köra ett spinningpass först).
Jag ska inleda förmiddagen med ett besök hos frissan. Sedan ska jag till Åhléns för att leta efter en riktigt bra gryta som jag kan köpa för de 1200 kronor jag har tillgodo att handla för.

När man beger sig från förorten till city så är det bästa och billigaste alternativet att åka pendeltåg. Jag förespråkar kollektivtrafiken av flera skäl - främst ur miljösynpunkt. Men man ska också veta att ska man åka med SL så kräver det lite planering eftersom det är allt annat än pålitligt.

Jag misstänker nämligen att SL har missuppfattat sitt geografiska läge eftersom de varenda år blir chockade över att det kommer snö på vintern och att löven faller på hösten (det är min personliga förseningsfavorit - "lövhalka").

Så när jag ska åka pendeltåg går jag alltid in på deras hemsida för att kolla läget. Man kan behöva åka en bra stund innan man hade planerat.

Mycket riktigt. Tågen idag är försenade. Men då vet jag det och behöver inte få mig en överraskning är jag kommer ner till stationen.

Jag kan acceptera förseningar. Vad jag dock inte under några som helst omständigheter kan acceptera är att man på en offentlig hemsida för Stockholms Lokaltrafik särskriver.
Jag citerar:

"Generella följd förseningar..."

Det ser för jävligt ut! Jag har ont i ögonen!

Dagens "Äntligen"

Chansen finns att detta kommer att bli den bästa julen någonsin! För nu släpps nostalgi-filmen "Trolltyg i tomteskogen" ÄNTLIGEN på DVD (Ex). Under min barndom var detta julens höjdpunkt - inte Kalle Anka.

Denna film ska genast beställas.


Adventsfika med saffranspannkaka

Visserligen gör jag saffranspannkaka året om när lusten faller på. Den är vansinnigt god - därför blir det ganska ofta. Men det blir ingen första advent utan den! Det är ett obligatoriskt inslag.
Jag har lagt upp receptet tidigare men jag gör det igen för alla nya läsare:

INGREDIENSER:

1 dl gammaldags mjölk
1 gram saffran
6 ägg
2 msk mjöl
200 gram riven mandelmassa
500 gram risgrynsgröt
2-3 msk grovt hackade sötmandlar

GÖR SÅ HÄR:

Värm mjölken tillsammans med saffranet i en kastrull (ha koll på kastrullen eftersom det går fort). Ställ åt sidan. Vispa äggen och ha sedan i mjölet. Se till att det blandas ordentligt.
Blanda sedan ner riven mandelmassa, hackade sötmandlar och gröt. Häll sist över saffransblandningen.
Häll smeten i en välsmord ugnsform och grädda på 175 grader i 30 minuter.

Servera med vispgrädde och önskad sylt.


Nyuttagen ur ugnen.


Redo att ätas med grädde och blåbärssylt. Kanongott!

Not so very "häftigt" att betala kommunalskatt i Sigtuna kommun idag

Inför valet i höstas fick en av sosse-pamparna i Sigtuna kommun en allvarlig släng av hybris och satte sitt porträtt på en gigantisk affisch som storleksmässigt hade passat bättre vid Time Square än det lilla torget vid Märsta station.
Den måste ha kostat en förmögenhet.

Den måste ha varit så pass dyr att kommunen nu inte längre har råd att skicka ut plogbilarna för att göra sitt jobb. För på varenda jävla trottoar jag har försökt att gå på idag har det varit en halvmeter snö som jag har kämpat mig igenom.

Det känns väldigt "ohäftigt" att betala kommunalskatt idag när prioriteringen av mina pengar är käpprätt åt helvete. Jag lade aldrig sosse-pampens namn på minnet men jag hoppas att han ger sig ut på gatorna idag, halkar illa och bryter benet.
Först då lär väl plogbilarna komma ut och göra det dem ska.

Sedan kan han kyssa mig i arslet!

Jag ger det ett försök

Oro och inre stress är är kroppens stora fienden. Inga positiva effekter ger dem. De senaste årens turbulens har resulterat i att jag har tappat hälften av mitt hår. Visserligen hade jag mycket från början men numera är håret livlöst och tunt. Till och med så pass att jag ett tag funderade på att klippa av mig allting och då har det gått väldigt långt.

Men nu när vindarna har vänt så väljer jag att strida mot förfallet istället. I torsdags gick jag till en hälsokostbutik och köpte Silicea-kapslar som ska ge "fastare bindväv, starkare naglar, mjukare och slätare hud samt tjockare och starkare hår".

Det kan ju knappast skada att ge det ett försök i alla fall!

Välkommen tillbaka hår!


Först om ett halvår kan jag förvänta mig att se resultat. Återkommer med ett utlåtande då.


Äntligen advent!

Det är en efterlängtad men stressig dag jag har framför mig. Äntligen advent! Jag ska hinna med ett besök på gymmet (offrade ju det igår för att jobba extra), baka lussekatter de luxe, matbröd och saffranspannkaka.
Igår var det årets premiärdrickande av glögg. Årets smak på Systembolaget är Saffransglögg. Så den här helgen får jag verkligen i mig min beskärda del av saffran.
Härligt!

Glöggen var i vilket fall oerhört god och rekommenderas. Snygg flaska också.


Välj plastikkirurg med hjärnan - inte plånboken

De senaste veckorna har jag läst ett antal bekymrande artiklar om en svensk tjej som åkte till Polen för att förstora sina bröst (HÄR bland annat) innan sitt stundande bröllop men aldrig vaknade upp efter operationen.

Av vad jag har förstått så åker svenskar utomlands för att göra plastikingrepp för att det är billigare där. Ja, man kan ju spara flera tusen!

Av just det skälet är min sympati väldigt liten. Ska man göra kirurgiska ingrepp så ska man välja det bästa alternativet - inte det billigaste.

Det finns orsaker till att girighet är en av dödssynderna.

I dag är det mer en regel än undantag att man ska förstora sina bröst, stympa sitt könsorgan, fylla läpparna till storleken av falukorvar. Till och med öronsnibbarna ska fyllas ut.

Min ärliga uppmaning till er som funderar på plastikingrepp är:

GÅ EFTER REKOMMENDATIONER!

Gör man ett kirurgiskt skönhetsingrepp på en seriös svensk klinik så ingår efterbehandling och ett besök ett halvår efter genomförd operation. Det är möjligt att man kan få ett halvårsbesök på en polsk klinik också men då ska man betala för ytterligare en resa dit och då är "poängen" med att spara pengar bortkastad.

På en svensk klinik kan man även kommunicera med läkarna på sitt modersmål vilket underlättar missförstånd och vid en eventuell felbehandling kan man inte sedan anklaga läkarna för att "de förstod inte vad hon sa" (vilket är en idiotisk anklagelse eftersom man måste ha förstått redan innan att det problemet skulle uppstå).

Uppstår det komplikationer efter en operation på en svensk klinik så får man omedelbart komma in för vård.

Så, flickor med plastikkirurgidrömmar:

VÄLJ ALDRIG DET BILLIGASTE ALTERNATIVET - VÄLJ DET BÄSTA!

Fråga runt bland bekanta. De flesta gör ju ingrepp idag så det lär ju inte vara någon brist på erfarenheten.

Ni kommer att tacka mig för det här rådet.
Tro mig.

Fredagspanelen om badkar och gratis resor

Helgens höjdpunkt: Veckans Fredagspanel.

1. VAD GÖR DU FÖR ATT KOPPLA AV?

Tar väldoftande och heta bad i badkaret, tänder lite ljus och ställer på badkarskanten och sluter ögonen. Jag skulle aldrig kunna bo i ett hem där det inte fanns badkar.
Sedan är läsning avkoppling för mig och en förutsättning för att jag ska kunna fungera som människa.

2. HUR SER DET UT HEMMA HOS DIG?

En vän till mig sade en gång när han var på besök: "Man ser verkligen vem det är som bor här!". Jag tror att mitt hem verkligen har en personlig prägel. Det är precis så som jag vill ha det. Eller kan ha det. Får jag någon dag råd så vill jag bo i ett hus med ett stort kök och en trädgård.
För tillfället är mitt hem väldigt "juligt" med massor av pynt, adventsljusstakar och glitter.

3. HAR DU SNATTAT NÅGON GÅNG?

Förmodligen men aldrig i vuxen ålder. Däremot länsar jag allt löst på hotellrummen som jag bor på. Små sykit, skoputsgrejor och tvålar tar jag med mig hem (alltid bra att ha om man får gäster).

4. VAD ÄR DET KONSTIGASTE DU HAR ÄTIT?

Antilop. Tycker bara namnet i sig är konstigt. Men jag har nog fått i mig en massa konstigheter när jag har varit ute och rest. Mycket av det vill jag nog inte ens veta vad det var.

5. NÄR UTNYTTJADE DU DITT KÄNDISSKAP SENAST?

Nu har jag ju inget kändisskap att utnyttja - och ingen önskan om att ha det heller . Men ett raggningsknep som fortfarande fungerar är slogan:
"Marry me - fly for free"


På hemmabas

Kära vänner, trots att jag tog med mig datorn till Luleå fick jag aldrig tid att uppdatera er som jag hade planerat. Istället gick jag på bio i torsdags kväll (i sällskap av en gigantisk godispåse) och tittade på den senaste "Harry Potter"-filmen.
Återigen blev jag påmind om hur lyckligt lottade curling-generationen är som är uppväxta med Harry Potter istället för "Vilse i pannkakan". Det är ett trauma som vi 70-talister aldrig kommer över.

Arbetsdagen igår blev lite längre än vad som var beräknat och i förmiddags offrade jag mitt efterlängtade spinningpass för att jobba extra och få två kompdagar.

Men nu är jag hemma! Fram tills på tisdag förmiddag då jag oväntat fick en jobbslinga till Dubai. Oerhört välkommet eftersom jag då kan göra mina julklappsinköp där.

Jag räknar med att resväskan kommer att vara riktigt tung när jag kommer hem.


Balkongen i går kväll när jag äntligen kom hem.

Taktikplanerande på hotellet

Idag var det inte flygledarna som ställde till det i luften utan ovädret. Men nu är jag äntligen framme på hotellrummet i Luleå. Och här är det femton minusgrader (alltså inte på själva rummet utan ute).

Jag har med mig en enorm mössa (jättebra köp faktiskt - den är verkligen varm), megahalsduk och uniformskappan. Jag är liksom förberedd för vädret (även om jag vill slå folk på käften som använder uttrycket "det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder". Det finns skitväder, så det så!).
Trots att jag är påbyltad till tusen så fryser jag ändå när det är så pass kallt ute. Det är ju massor med kall luft som kommer ner i lungorna när man andas och kyler ner hela kroppen!

Jag behöver äta snart. Och nu håller jag som bäst på att lägga upp en taktik för hur jag ska klara av att gå utanför hotellentrén.
Har planerat att ha en tv-kväll på rummet (massor med saker att titta på ikväll: amerikanska "Biggest loser", Runar och Tony Irving som tillbringar ett dygn tillsammans och "Grey´s anatomy") och tänkte hämta något som jag kan äta på rummet.

Det finns ett ställe som ligger tre minuter från hotellet. De kommer förhoppningsvis att få besök av mig snart (ska bara samla mig först).

Värre blir det i morgon kväll då jag tänkte gå på bio här i Luleå. Biografen ligger sju minuters gångväg från hotellet. Men å andra sidan kan jag gå in och värma mig i butikerna på vägen dit.


Ni får följa med!

Planen är att denna arbetsdag ska vara väldigt kort. Jag ska bara åka en sväng upp till Luleå och vara framme där på eftermiddagen (med reservation för förseningar).
Enligt prognosen ska det vara elva minusgrader där. Det är ruskigt kallt! Så jag ska se till att mössan kommer med den här gången. Men jag kommer förmodligen inte att gå utanför hotellrummet så mycket. Inte i dag i alla fall. Därför får datorn följa med så jag kan uppdatera bloggen lite.

I morgon är det lön och då funderar jag på att gå och titta på den senaste "Harry Potter"-filmen. Bio är perfekt sysselsättning när man ligger borta. Det hinner jag nästan aldrig hemma.
Jag kanske hinner leta efter lite julklappar också.

Grattis, Rune!

Min favorit i "Biggest loser Sverige" - Rune - vann hemmapriset i gårdagens final (AB). Jag hejade på honom hela serien igenom. Han verkar vara en sådan genomgod och mysig person.

Och jag tyckte att han (och hans fästmö) hade blivit jättefina! Det tar ett tag för kroppen att hänga med när man går ner så pass mycket i vikt men jag tyckte inte alls att Rune såg sjuk ut - det sprudlade ju av glädje om honom! Kanske inte så konstigt nu när han har ett bröllop att se fram emot på nyårsafton.

Lycka till med bröllopet, Rune och Florence! Ni är ett superfint par!

Nu rustas det för ännu ett kungligt bröllop!

Det första kungliga bröllop jag såg var det mellan prinsessan Diana och Charles. Jag liksom närmare en miljard andra människor såg vigseln på tv den 31 juli 1981.

Den 29 april nästa år är det sonen prins William som gifter sig med sin Kate i Westminster Abbey (där begravningsceremonin för mamma Diana hölls) (Ex).

Så nu rustas det för ännu ett kungligt bröllop i det Larssonska hemmet. Och den här gången har jag bara dryga fem månader på mig att planera!

Och jag önskar William den äktenskapliga lycka som mamma Diana aldrig fick uppleva.


Never ending story?

Min hälsena verkar bli en evighetsföljetong i samma stil som "Glamour". I går förmiddag var jag på återbesök på Idrottskliniken och med facit i hand: har ni ont någonstans så är det inte dit ni ska vända er.

Först betalade jag 320 kronor för att höra meningen "du behöver röntgas". Sedan betalade jag 200 kronor för ultraljudsröntgen. Ytterligare 320 kronor blev det i går för lösningen "du får en remiss till en sjukgymnast".

Läkaren som jag träffade på Idrottskliniken kändes lite väl stressad för min smak - han frågade ingenting om min bakgrund eller om mitt nuvarande aktiva liv (då hade han fått reda på att jag redan testat alla råd som han gav mig).
Dessutom är hälsenan fruktansvärt svullen så jag ifrågasatte om jag inte skulle ha någonting antiinflammatoriskt också för att få ner svullnaden.
Nej, enligt "nya rön" är det fysisk rehab man nu använder som åtgärd och att jag skulle förbereda mig på att "det kommer att ta tid".
Kyss mig i arslet! Jag har redan pinats dagligen med min onda hälsena I ETT ÅR!

Så istället för att ringa runt och försöka ragga en sjukgymnast i public service-omsorgen så bokade jag in en tid på Aktiv rehab hos en naprapat.
Friskvård är dyrt men jag sätter högre tillit hos dem än hos en läkare som ställer diagnoser som jag skulle kunna göra själv, alldeles gratis.

Nästa fredag gör jag ett försök hos dem.


Bonustimmar till tomteverkstan

Egentligen skulle ni läsare fått följa med mig till Umeå i morgon. Men jag har jobbat "för mycket" de senaste veckorna (inom flyget är det hårda regler med tjänstgöringstimmar) så därför blev jag ledig i morgon också.
Vilket jag naturligtvis inte klagar över! Trots att det är över en månad kvar till julafton känner jag mig hyperstressad över att få allting i ordning.

Så den oerhört välkomna lediga dagen i morgon blir bonustimmar till tomteverkstan. Ett besök på gymmet ska jag också hinna med. Avbokade mitt efterlängtade spinningpass i morse eftersom jag vaknade tre på natten och inte kunde somna om.
God sömn är viktigt om man ska orka med spinning direkt på morgonen!

I morgon ska jag även uppdatera er om besöket på Idrottskliniken som jag gjorde i förmiddags. Måste bara lugna ner mig lite först...

Sov gott!


Lite julpyntning hann jag med

Julpyntningen är inledd. Ja, den är långt ifrån klar eftersom jag har tillbringat mycket tid på resande fot den senaste tiden samt att det känns som om tiden över lag går väldigt fort just nu.
Jag har precis varit ledig i tre dagar och inte hunnit med en bråkdel av det jag velat.

Men lite julpyntning har det blivit i alla fall. Förutom att jag pyntar från golv till tak hemma så ska det även storstädas inför julen. Rejält. Det är väl också en bidragande orsak till att det tar sådan tid för mig att få allting klart.


Adventsljusstaken i vardagsrummet. Jag har en i köket också men den ska bytas ut. Den nuvarande är "så 1983" och faller mig inte alls i smaken längre.


Harrod´s-vanten är på plats. Bilden är tagen med min Ajfåun - det ser ut som väggarna i köket är gula men det är dem inte. Väggfärgen heter "Sandstorm".


Ingen jul utan chokladkalender!

Om ni ska ge bort köksgrejor i julklapp...

När jag var och köpte min oerhört tunga Kitchen Aid Mixer så passade jag även på att köpa ett kit med fem stycken redskap till köket: en slickepott, en stor konservöppnare, en glasskopa, en manuell ballongvisp samt en potatisskalare.
Kittet kostade egentligen skjortan men ni vet hur det är ibland...

I går gjorde jag potatismos i mixern (jösses, så bra det blev!) och testade då samtidigt min nya potatisskalare (det heter "euro peeler" på engelska - den amerikanska varianten av språket i alla fall).

Jag blev helt såld! Det var den bästa potatisskalare jag någonsin hållt i. Jag var helt lyrisk när jag stod där och skalade och kunde förmodligen ha hållit på i flera timmar om inte förståndet hade ingripit.

Det blir dagens julklappstips! Kitchen Aids egna potatisskalare.

Potatisskalningen blir aldrig mer densamma. Trust me.


Jag har hittat Mattan!

De senaste åren har jag inte haft någon matta i vardagsrummet. Jag har ju en förkärlek till vitt och när man alltid använder vardagsrummet som diningroom (äter alla mål framför tvn) så kan ni själva räkna ut hur mattorna ser ut efter ett tag...
Tidigare har min filosofi varit den att eftersom slitaget på mina vardagsrumsmattor är onödigt stort så köper jag så billiga mattor som möjligt.

Fram till nu.

För nu har jag nämligen hittat The Matta. Den mattan som är som gjord för att bo i mitt vardagsrum. Och när jag tänker efter är den inte speciellt dyr heller (det går inte att klaga på priser när man för en vecka sedan kånkade hem en Kitchen Aid med en massa tillbehör för sex tusen kronor).

Mattan heter America och finns på MIO. Och som strössel på glassen så finns den även som dörrmatta! Bingo!

Så min uppgift nu är att hitta

1) någon som har en större bil än en Toyota Corolla (mammas) som får in en matta som är 165 cm lång

2) någon som vågar köra bil på vintern för det vägrar jag

America
Welcome to casa de Larsson!

Fredagspanelen om läbbiga jordgubbar och "Fem myror"

En rykande färsk Fredagspanel:

1. HAR DU NÅGON FOBI?

Jag är inte överdrivet förtjust i ormar och tittar bort när jag ser någon på tv. Jag har svårt för varelser utan ryggrad över lag.
Sedan får jag svårt att andas när jag ser undervattensbilder och tycker inte alls om att ha mitt huvud under vatten. Jag misstänker att jag måste ha drunknat i ett tidigare liv.
Men om det kan kallas fobier... Någonting som jag börjar framkalla en riktig fobi för är att vistas i samma rum som jordgubbar. Jag mår illa bara av lukten av dem och därför blir jag mer och mer rädd för att komma i närheten av dem.

2. TROR DU PÅ NÅGOT ÖVERNATURLIGT?

Jo, det gör jag. Det händer saker ibland som det inte finns någon logisk förklaring till. Och jag behöver inte alltid ha konkreta förklaringar till allt som händer. Det oförklarliga är oftast mer fascinerande än det vetenskapliga.

3. VAD ÄR DET ÄCKLIGASTE DU VET?

Här kommer jordgubbarna tillbaka... I matväg är det dem. Annars tycker jag det är vansinnigt äckligt när människor petar sig i näsan offentligt, som på tåg eller bussar. Snuskigt!

4. VILKEN KÄNDIS SKULLE DU VILJA BYTA LIV MED?

Absolut ingen! Har ingen som helst önskan att vara känd. Jag skulle bli helt vansinnig av att ständigt vara granskad och kritiserad.

5. VAD HAR DU FÖR MOBILSIGNAL?

Signaturmelodin från "Fem myror är fler än fyra elefanter". Mitt busskort ligger i ett plastetui med motiv från det barnprogrammet också.
Det är min hyllning till Magnus & Brasse.


11-årsjubileum i luften

Jag firar elva år som flygande idag. För exakt elva år sedan hade jag min första flygning. Den gick till Teneriffa med övernattning.
"Firandet" av denna dag inleddes i Helsingfors klockan fem i morse (jag började min arbetsdag då) med ett besök i ett soligt London och avslutades tolv timmar senare på Arlanda.

Datorn fick stanna hemma den här gången. Därför har jag inte uppdaterat bloggen någonting. Det skulle jag inte haft tid med heller! De få timmarna som jag inte jobbade tillbringade jag tillsammans med mina trevliga kollegor. Jag hann inte ens att börja på boken av Keith Richards som jag hade med mig.

Och vilken händelserik vecka det varit!
Prins William har förlovat sig och jag har nu ännu ett kungligt bröllop att se fram emot (har fortfarande inte smält kronprinsessparets bröllop i somras). Fick en liten tår i ögat när jag läste att han friat med sin mammas förlovningsring.
Jag hade en kollega med mig som passagerare idag till London och jag bad henne snällt att försöka hitta en mugg med prinsparet på att ta med sig hem till mig...

Det känns verkligen som jag har vind i seglen just nu. Fick mitt schema för december i veckan och hade fått ledigt alla dagar som jag behövde vara ledig, includning Kristi födelsedag. Så förutom allt annat som sker under denna händelserika månad ska jag även på julbord och på 50-årskalas.
Jag slipper dessutom vara hemma på nyårsafton (den dagen är bara en ständig påminnelse om hur oönskade vi singlar är på festliga tillställningar) utan ska istället fira den i Dubai.

Den här gången tar jag med mig stora resväskan! 


Kanske blir det bara jag och Keith

Jag har varit i gång hela dagen i dag. Det har tvättats, skurats, dammsugits och bakats här hemma. Dessutom hann jag med ett besök på gymmet där jag körde axlar och spinning.
Stressa iväg till biblioteket gjorde jag också för att hämta Keith Richards biografi som jag tänkte läsa de närmsta dagarna när jag är i väg på jobb.

Jag ska nämligen vara borta i fyra dagar. Kommer inte hem förrän på fredag kväll. Och min fundering nu är om jag ska ta med mig datorn eller inte. Jag är nämligen vansinnigt trött på att kånka grejor just nu.

Visst, en laptop i sig väger inte mycket. Men många bäckar små. Dessutom har jag två nätter i Helsingfors (den första natten är jag i Luleå) och det irriterar mig jättemycket att internet där kostar 10 € per dygn.

Jag bestämmer mig i morgon bitti. Eller i natt. Klockan ringer kvart i fyra.

Kanske hör ni inte av mig förrän på fredag. Kanske blir det bara jag och Keith i ett par dagar framöver.
Vi får se.


Årets första Lussekatter

Vad passar bättre att baka när man har julkänslor till tusen och ny Kitchen Aid än lussekatter?
Glädjande nog har priset på saffran gått ner till denna jul och kostar numera "bara" 48 kronor/gram. Jag googlade lite på recept i går och hittade ett där man hällde lite smält smör över degen under jäsningen. Jag var tvungen att testa det (även om jag inte riktigt förstod syftet).

INGREDIENSER:

50 gram jäst
100 gram smält smör
5 dl mjölk (ta gärna en fet variant typ "gammeldags" - det är ju ändå julbullar!)
250 gram kesella
1 gram saffran
2 dl vit sirap (alltid vit sirap i vetedegar istället för strösocker - det blir så mycket saftigare då)
0,5 tsk salt
vetemjöl (vet inte exakt hur mycket - jag hällde i tills degen såg fin ut)

50 gram smält margarin till jäsning
ett uppvispat ägg
valfri mängd russin

GÖR SÅ HÄR:

Smula ner jästen i Kitchen Aid-skålen (åh, vad jag älskar den!). Smält smör/margarin och häll på mjölken. Låt blandningen bli fingervarm (en viktig punkt i skapandet).
Blanda ut jästen med en liten del av mjölken/smöret, häll sedan på resten.
I med salt, saffran, vit sirap och kesella. Låt maskinen gå på 1:an.
Höj sedan hastigheten till 2:an under tiden vetemjölet arbetas in. När ni är nöjda med degen (känn med fingrarna så den inte är för kladdig) så häller ni över smält smör, lägger en bakduk över och låter den jäsa i 40 minuter på ett relativt varmt ställe (det är alltså inte bra att ställa ut degen för jäsning på balkongen).


Aidans första lussedeg. Visst blev den fin?


Åh, titta bara vilken deg! Per-fek-tion! Degen blev porös.

Knåda sedan degen ordentligt och forma till valfri storlek lussekatter. Lägg dem på en plåt med bakduk över och låt jäsa i 30 minuter till.
Tips från coachen:
Låt dem jäsa på spisen under tiden som ugnen blir varm. De gillar det. De lussekatter som fick jäsa där blev dubbelt så stora som de stackare som fick jäsa på diskbänken där det inte var lika varmt.

Till sist är det bara att pensla med ett uppvispat ägg och dekorera med russin. Grädda på 225 grader i cirka 8 minuter.


Det färdiga resultatet! Jag kommer aldrig att ångra min investering i min Kitchen Aid!

Rätta mig om jag har fel...

...men var det inte så att Camilla Henemark ganska nyligen grät ut i pressen på grund av att hon var utblottad och hemlös samt var den enda personen som kunde tänka sig att ställa upp i den svenska upplagan av "Celebrity rehab" (även om det var fler som borde ha tackat ja)?

Minns jag fel?

Han har fått ett namn!

Han ska heta Aidan.
En Facebook-kompis kom på det bästa namnet för min Kitchen Aid. En förlängning av "aid" samt en gliring till pappskallen Carrie som valde fel man i "Sex & the city".

Vi ska göra lussekatter nu, Aidan och jag.


Ljusslingan på plats!

Det är inte alltid så lätt att hinna med allting man vill när man har ett jobb där man är borta hemifrån mycket. Men igår kom äntligen ljusslingan upp på balkongen! (Tack för hjälpen, mamma)
Genast blev mysfaktorn i det Larssonska hemmet betydligt högre.


Äntligen är vi tillsammans!

Inte nog med att jag numera är en överlycklig ägare till en gräddvit Kitchen Aid (snälla, berätta aldrig för honom att jag egentligen ville ha en rosa) - jag gjorde dessutom en riktigt bra affär på köpet.

Jag visste ju att Åhléns hade ett kanonerbjudande på den fram till 5 januari 2011. Men jag lyckades dessutom att åka in och handla min Kitchen Aid en dag då det var ett extra klubberbjudande. Så för varje femhundring man handlade för fick man 100 kronor i värdecheckar.
Och eftersom slutnotan gick på lite över sex tusen kronor så har jag 1200 kronor att handla för! Ska passa på att köpa mig en rejäl gryta. Inte något billigt skit som håller i ett halvår.

En glasskål av värdet 1500 kronor fick jag också med och så köpte jag till köttkvarnen som var prissänkt till 300 kronor.
Med i kassarna hamnade också ett kit med lite andra köksgrejor från Kitchen Aid...
Jag vill också ge den trevliga expediten Janna Åhléns köksavdelning en eloge. Det är så sällan man möter serviceinriktad personal i huvudstaden.

Promenaden från Åhléns till Stockholms central tar i vanliga fall cirka fem minuter. Idag tog den tjugo! Det är en tung bebis som jag har släpat hem.

Jag är så lycklig! Vi kommer att bli så lyckliga tillsammans. Först nu förstår jag den genuina lycka som nyblivna föräldrar måste känna när de kommer hem från BB.




Fredagspanelen om kyssar och resminnen

Ingen anledning till oro! Fredagspanelens frågor och svar kommer i dag istället.

1. VILKEN KÄNDIS SKULLE DU HELST HA EN ROMANTISKT MIDDAG MED?

Det var ganska länge sedan jag hade romantiska fantasier om just kändisar men någon jag verkligen skulle vilja träffa och laga en god middag till är Mark Levengood.
Jag tror att det skulle bli alldeles förträffligt trevligt! Han utstrålar så mycket positiv energi och är så klok. En sådan middag skulle förmodligen ge mig glädje för flera år framöver.

2. VILKET ÄR DITT VÄRSTA RESMINNE?

Egentligen har jag inga hemska privata resminnen. När det har inträffat någonting som man inte minns med ett leende har det varit jobbrelaterat.
Som att få sitta på ett iskallt flygplan på marken i fyra timmar för att det är strejk i Paris till exempel.

3. BETYGSÄTT DIN FÖRSTA KYSS, 1-10!

Det blir nog ett lågt betyg för jag kan verkligen inte komma ihåg min första kyss. Jag bara tar för givet att den inte var så minnesvärd då.

4. VEM PRATAR DU KÄNSLOR MED?

Jag tror inte att man ska prata så mycket om känslor utan istället visa dem. Det är ett vanligt fel som kvinnor tenderar att göra - prata och analysera sönder saker och ting.
Jag har slutat med det. Ältande är oattraktivt.

5. VILKET UTTRYCK ANVÄNDER DU FÖR OFTA?

Svordomar! Jag svär alldeles för mycket. "Helvetes jävlar" säger jag säkert flera gånger om dagen. Försöker att skärpa mig men svordomarna verkar komma automatiskt ur munnen utan att jag har någon kontroll över dem.


Dramatik i förorten

Utan att överdriva så kan jag berätta att det är lite omständigt för fordon att komma in på bakgården där jag bor. Dels måste man först igenom en stor bom som man måste ha nyckel till. Sedan är vägen upp till själva gården både mycket smal och mycket brant.
Det enda med hjul som egentligen någonsin besöker gården är cyklar och skottkärror till höst- och vårstädningen.

Natten till idag har dock en bil dock lyckats rämna bommen (att föraren överlevde denna kollision är ett mirakel i sig) för att sedan i halkan lyckats köra upp bilen för att slutligen parkera i sandlådan.

Det finns dem som säger att det aldrig händer någonting i förorten.

Jösses! Det är ju här allt drama sker!


Jag har en känsla av att detta kommer att vara min balkongutsikt ett bra tag framöver. Vad som hände med föraren till bilen är fortfarande oklart.


Greetings from Dubai

Hemma från Dubai. Något fattigare men full av positiva intryck.

Det blev aldrig något Burj Khalifa. Biljetterna till utsiktsplatsen var slutsålda för dagen vilket jag egentligen inte sörjde så mycket sedan när jag såg byggnaden på håll. Faktum är att jag drog en tyst suck av lättnad. Men ett besök där finns kvar på min "saker-att-göra-i-Dubai"-lista för besöken där lär bli fler hoppas jag.

Istället tillbringade jag förmiddagen på hotellets tak vid poolområdet (jag doppade mig!) för att få lite färg på kinderna. Fredagar är helgdagar i muslimska länder och därför öppnade inte affärer och dylikt förrän på eftermiddagen.

Sedan blev det shopping. Jag utökade min redan välfyllda samling av pashmina-sjalar med tre stycken, köpte en julklapp till mamma, hittade ett par rosa Uggs i vuxenstorlek men köpte dem aldrig eftersom färgen på de två stövlarna skilde sig från varandra och det var det sista paret de hade, tog en sväng på Carrefour och köpte majonnäs och soppåsar med lavendeldoft (det gör jag alltid när jag har möjlighet att besöka det varuhuset).

Lite annat smått och gott fick jag också plats med i väskorna. De vägde bly när jag kom hem. Redan nu har jag lagt upp en strategi inför nästa besök så jag får plats att ta hem det jag vill.
Jag fick nämligen låta bli att köpa ett par koppar från Starbucks på grund av platsbrist!

Det blev bara två bilder tagna. Ett på min kollega utanför flygplanet som jag naturligtvis inte kan lägga upp på bloggen och ett ifrån hotellrummet där den mest påtagliga skillnaden mellan kristna och muslimska länder gjorde sig påmind.
Istället för Nya Testamentet som man hittar på de flesta hotellrum i västvärlden fanns här en bönematta.



Jag rekommenderar er Dubai som semesterresmål, kära bloggläsare. Det tar bara runt sex timmar att flyga dit, klimatet och temperaturen är fantastiskt, man kan äta och handla mycket billigt och människorna är oerhört trevliga.
Och framför allt finns det så mycket att se och uppleva!

I väg mot riktigt höga höjder

2004 var jag uppe i Empire State Building. Med dagens mått mätt är det inte en speciellt hög byggnad men den var tillräckligt hög för mig att säga "aldrig mer!" när jag äntligen återvände till fast mark.
Jag är inte ett dugg förtjust i höga höjder och får svindel bara jag står på en pall. Ja, det är faktiskt en utmaning i sig för mig att bo på andra våningen.

I morgon ska jag verkligen "face my fears". Jag ska åka upp i Burj Khalifa som på hemsidan marknadsför sig själv som "The world´s tallest tower".

Världens högsta skyskrapa!

Om
jag kan så ska jag ta lite bilder och lägga upp på bloggen när jag kommer hem. Om jag dör av chocken så vill jag tacka alla er som följt min blogg de senaste åren.
Risken finns nämligen att jag gör det.


Jag trotsade snön!

Nej då, det var inget rykte - det är riktigt skitväder ute. Det snöar i sidled och eftersom det är så pass varmt ute så blir det riktigt blött också.
Men trots detta tog jag mig ner till gymmet (promenaden dit tog exakt dubbelt så lång tid som den brukar men att gå i blötsnö med hälsensinflammation är en rejäl utmaning).

Och det blev ett riktigt bra pass! Igår var mina ben som spaghetti och jag led verkligen av smärta i hälen under spinningpasset jag körde då men idag hade jag återfått krafterna och kunde köra riktigt tungt och koncentrerat.

Fantastiskt vad en god natts sömn kan göra för välbefinnandet!

Boka läkartid: en rejäl utmaning

Det är inte lätt det här med att ha ett skiftarbete när man ska boka in en läkartid (det är väl i och för sig en utmaning ändå).
Förra tisdagen var jag i väg och röntgade min hälsena. Sedan skulle jag ringa tillbaka till Idrottskliniken för att boka en tid för att gå igenom bilderna.
Deras telefontider för tidsbokning är måndag-torsdag mellan 13:00-15:00.

Först igår hade jag möjlighet är ringa dem. Och inte förrän den 22 november fick jag min tid.

Jag bedömer läget som kritiskt nu. I går kväll trodde jag att hälsenan skulle gå av under spinningpasset.

Aj.

När hatet kommer nära

Jag har två kollegor som bor i en lantlig idyll i utkanten av kommunen. Ett vackert inrett hus med pool på tomten. Ni vet ett sånt där hem som man ser i inredningstidningar och hoppas på att själv få bo i när man blir stor. 
Jag har än så länge bara sett bilder på huset och tomten. Men jag har bjudit in mig själv till nästa sommar då jag tänker ligga vid deras pool i en hel dag och bara dricka en massa paraplydrinkar och fortsätta drömma om att en dag få bo så själv.

Det är ett sånt där område som utstrålar lugn och harmoni. Ett sådant område som man vill bo i.

Förra helgen hände dock någonting i den lantliga idyllen. Någon kastade ägg på mina kollegors bil och spraymålade ordet "BÖG" i rött på deras soptunna.

Av attacken att döma kan jag bara ana att de som utförde dådet ville visa att de inte samtyckte med att ägarna till huset var två män som har valt att leva tillsammans.

Den här händelsen gör mig äcklad, vansinnigt arg och ledsen. Men jag skäms också. Jag skäms över att det finns människor idag som bär på så mycket hat och fördomar att de begår kriminella handlingar för att visa sin ståndpunkt.

Vad är det som driver en del människor att bete sig på det sättet? Vad är det som får dem att vandalisera någon annans hem?
Är det avundsjuka för att de själva inte är lyckliga inombords? Att de själv inte har hittat någon att dela sitt liv tillsammans med?
Troligtvis kommer de ju aldrig att göra det heller. Ingen egenskap är så oattraktiv som bitterhet och hat.

Det här är dessvärre ingen unik händelse. Det är bara en i mängden. Dagligen blir människor hånade, misshandlade och utsatta för glåpord på grund av sin sexuella läggning. I Sverige.

Det är inte ok. Det är helt jävla oacceptabelt.

HOMOSEXUALITET ÄR INGET VAL. HOMOFOBI ÄR DET.







Lite skillnad i temperatur

Det var minus 8,4 grader när jag vaknade halv åtta i morse. Förmodligen var det ännu kallare tidigare på morgonen.
Lite skillnad i temperatur mot när jag klev upp i går morse, gick ut på balkongen på mitt hotellrum på Teneriffa och andades in ljummen havsluft.
Lite skillnad på utsikt också.






Sorg i hjärtat

Jag inleder veckan med ett litet sammanbrott. För jag hade bestämt mig. Det skulle bli en rosa Kitchen Aid. Kanske till och med den här veckan skulle vi kunna börja vårt liv tillsammans.

Men nu visar det sig att just den rosa har utgått ur sortimentet! Hur kan man göra så? Bara ta bort den allra finaste färgen så där hux flux?
Och i samma stund som jag skulle skaffa en.

Det är som någon vill sätta käppar i hjulet för vår kärlek.

Jag är förkrossad. Först nu inser jag vad verklig hjärtesorg innebär.

Fredagspanelen om farligheter och yrkesförebilder

Kära vänner, innan jag åker i väg på jobb i helgen tar jag mig tid att svara på veckans Fredagspanelsfrågor eftersom det är ett omåttligt populärt inslag på bloggen.

1. VAD ÄR DET FARLIGASTE DU HAR VARIT MED OM?

Jag slutade att leka med elden när jag fyllde 35 år. Före det hade jag en tendens att dras till farligheter. Men då gjorde jag flera livsavgörande val och blev en mognare människa.
Det farligaste jag utsätter mig själv för numera är att åka tåg. Jag är fortfarande övertygad om att det är livsfarligt och är rädd varje gång.

2. VAD GÖR DU NÄR INGEN SER DIG?

Plockar ögonbrynen, har ansiktsmask och hårinpackning. Jag är faktiskt så pass fåfäng att jag aldrig skulle göra det inför någon annan.
Jag har ännu problem med att gå ut osminkad men jag gör det ändå trots att jag inte tycker om det.

3. VEM ÄR DIN YRKESFÖREBILD?

Som flygande är det Martin Jönsson (hemmafixaren, ni vet!). Han är helt fenomenal i kabinen. Passagerarna älskar honom och han är den bästa kollega man kan önska sig.
Han är oerhört proffsig och kan hantera alla möjliga olika människor och attityder. Jag har haft många fantastiska kollegor genom åren men ingen har imponerat så mycket på mig som Martin.

4. VEM ÄR SVERIGES MEST UNDERSKATTADE KÄNDIS?

Orup!!!
Han är Sveriges okrönte popkung. Älskar hans popkarameller. Dessutom har jag skriftligt på att han tycker att jag har "ett trevligt leende".

5. BERÄTTA OM EN MARDRÖMSDEJT?

Åh... Jag har dejtat fler stolpskott än vad jag är villig att erkänna. Jag blir förälskad i bra killar men har alltid blivit jagad av killar som har väldigt mycket issues. Och vill inte uppfostra eller ta hand om de jag dejtar. Den omsorgen tänker jag bara ge dem som (förhoppningsvis) så småningom tilltalar mig "mamma".


Jackpott i kväll!

Egentligen har jag ingen bra vecka. Redan i går - trots att det bara var torsdag - konstaterade jag att den här veckan inte var en av de bästa jag upplevt.
Men det finns ju alltid saker som kan göra en riktigt glad. Jag jobbar rekordmycket den här veckan (vilket jag egentligen inte sörjer så mycket över för det ger ett behövligt klirr i kassan - ska man investera i en Kitchen Aid så skadar det inte att få in lite extra pengar) och är ganska sliten i kroppen och trött. Men jag har vansinnigt trevligt varje dag jag går till jobbet. Även om det självklart ska suckas och stönas på vägen dit!

I helgen har jag två riktiga mastodontdagar med övernattning på Teneriffa, så det blir ingen uppdatering av bloggen då.

Men det som gör mig allra, allra gladast är att jag får se "Modern family" ikväll! Och som det inte vore tillräckligt: Slash medverkar i pellejönsprogrammet "Skavlan" i kväll.

Wow, vilken dubbel! Går tvn sönder nu kommer jag att bli mycket, mycket förargad.


Hemmafixaren Martin tänder till

Den här gången har public service-kanalen lyckats lägga upp hemmafixaren Martins medverkan på Play. Därför kan vi (som han glömde att meddela att han skulle vara med i tv i morse) avnjuta hans goda råd om belysning hemma.
Dessutom ger han oss en riktigt informativ och nyttig lektion i den nya generationens lampor.

När jag såg inslaget fick jag en alldeles strålande idé: Eftersom Martin inte direkt ligger på plus hos mig nu så kan han få sona sitt brott genom att hjälpa mig att sätta upp min nya kökslampa (miljövänlig naturligtvis!). Jag har haft den hemma i flera månader nu men den kräver en något mer teknisk person än mig för att komma på plats.

Titta nu på det intressanta inslaget från morgonen (som jag misstänker är inspelat i Martins nya lägenhet). Vill också påminna er om att han har en alldeles egen fan club på Facebook som ni kan gå med i. Sök på "Hemmafixaren Martin Jönssons fanclub".




En monark värdig sin titel

Det krävs nog mer än illasinnat skvaller i form av en bok skriven av tre penningkåta skvallerreportrar för att få vår kung på fall. Eller ens komma i närheten av att tappa ansiktet.

Och han är så vansinnigt cool när han ombeds kommentera dynghögen:

"Jag har inte hunnit att läsa boken ännu. Jag ska hem och läsa den nu."

Störtskön kommentar!

Kungen må ha ärvt sin titel men han förvaltar sitt arv med en sällan skådad värdighet.

(Ex, AB, AB)


Inte dagens populäraste kille...

Hemmafixaren Martin och jag har en understanding. En överenskommelse som vi har gått igenom en si så där hundra gånger.
Och det är att när han ska vara med på TV så ska han informera mig om det INNAN sändning (gärna dagen innan så jag hinner promota hans kommande medverkan). Självklart i första hand för att jag inte ska missa det. I synnerhet nu när public service-kanalen slarvar med att lägga ut hans inslag på Play-tjänsten.

Men Martin tenderar att glömma bort denna överenskommelse. Senast idag faktiskt. Tydligen har han varit med i direktsändning i morse utan att meddela mig.

Och jag kan bara inte begripa vad som kan vara viktigare än mig!

Jag tror att jag minst kommer att kräva en middag för denna miss. Minst!

Ultraljudsröntgen

Idag var det äntligen dags för min ultraljudsröntgen. För hälsenan kanske jag ska förtydliga, även om själva ultraljudet genomfördes på exakt samma sätt som man gör på gravidmagar.

Och fortsättning följer för nu ska resultatet skickas till min läkare på Idrottskliniken (det skulle ta cirka en vecka) och jag ska sätta mig i telefonkö i morgon eftermiddag för att försöka få en tid hos honom nästa tisdag (det måste vara lite omständigt att få vård) så jag kan få reda på hur problemet ska lösas.
Saken är den att jag måste få en tid nästa tisdag för det är nästan den enda dagen i hela november som jag kan. Har många övernattningar resten av månaden och det gör situationen lite svårare.

Min dröm är att en dag kunna springa igen. Det är helt uteslutet nu.

Jag vill ha glada fötter!



Ett djävulskt dilemma

Det finns någonting som jag önskar mig mer än någonting annat. Som jag vill ha mer än diamanter och juveler. Mer än en ny soffa. Mer än en helrenovering av köket. Mer än Botox i pannan.

Överst på min önskelista står: Kitchen Aid.

Jag har varit förälskad i denna fantastiska maskin i flera år. Jag har drömt om den. Längtat. Planerat för hur vårt liv tillsammans skulle se ut.

Just nu så finns Kitchen Aid på specialpris i precis hela huvudstaden. Vart jag än vände huvudet i dag så såg jag denna vackra skapelse.
Det var som ett tecken från ovan. Att vi äntligen skulle få varandra.

Men jag hamnade i ett litet dilemma:
Min plan var att inhandla Kitchen Aid Åhléns (eftersom jag har bonuskort där och jag är ju så vansinnigt förtjust i mina bonuskort och ser till att utnyttja dem till fullo). Där, liksom på alla andra ställen, så kostar den just nu 4995 kronor (ordinarie pris ca 6500 kronor).
Det är ingen hemlighet att jag är väldigt förtjust i rosa och därför var det just en rosa Kitchen Aid jag ville tillbringa min framtid med.

Men den rosa finns inte i Åhléns sortiment.

Ok, jag blev lite...förkrossad där ett tag och rannsakade mig själv:

1. Antingen köper jag den för 1500 kronor mer på NK (betvivlar att de har satt ner priset där) och får den färgen jag verkligen vill ha

eller)

2. Jag köper den gräddvita istället (som Åhléns har) som egentligen passar bättre in i mitt kök.

Det är som "Sophies val"! Erbjudandet på Åhléns gäller till den 5 januari 2011 eller så långt lagret räcker (vilket innebär att det kan bli bråttom att bestämma sig).

Hjälp mig, älskade läsare. Detta är ett dilemma utan dess like. Vad ska jag göra?




Mycket idag...

Egentligen var jag ledig idag. Men jag kunde inte motstå frestelsen att få två kompdagar i utbyte mot en flygning fram och tillbaka till Köpenhamn. Min arbetsdag slutade redan klockan tio så ärligt talat har jag ju resten av dagen till förfogande.

Idag är stora grejor på gång. Jag ska iväg in till huvudstaden och få min hälsena röntgad. Det är jag jättenervös över. 

Men jag ska också fika med min vän och kollega Tomas och det ser jag verkligen fram emot!

Vi hörs i kväll, kära vänner!

RSS 2.0