Förberedelser inför morgondagen

Det är jobbdag i morgon. Den första på fyra och en halv vecka. Efter den här rekordlånga ledigheten ska det faktiskt bli skönt att börja jobba igen.
 
Just nu står det apelsinblondies i ugnen - jag kan ju inte komma tillbaka till jobbet utan fika första dagen!
 
Började denna sista semesterdag med en promenad på 11 km (det var så skönt ute att jag förmodligen kunde ha gått dubbla sträckan om det inte vore för att jag kände mig oerhört stressad idag), sedan hem och åt lyxfrukost (havregrynsgröt med färska blåbär och egenodlade smultron). Apoteket har börjat med söndagsöppet här i förorten och tur är väl det för jag behövde ett par riktiga stödknästrumpor (ett par kostade 230 kronor - vill man vara ordentlig och ta hand om sina ben får man även betala för det).
 
Ikväll ska naglarna återigen målas i en "naturlig" färg (på jobbet har jag alltid Essies "Suger daddy") och fötterna ska skämmas bort i ett fotbad. Utöver det kommer jag inte göra många knop - det blir soffan framför OS-sändningarna.
 
OS-favorit so far: Ryan Lochte!
 
Söt som socker!
 
 
 
 

Roligast hittills idag

Alex Schulmans krönika om Bruce Springsteen.

London, för 31 år sedan idag


Drottningen imponerade stort!

Men vilken OS-invigning det var igår, hörrni! Välsigne britterna för deras sköna humor. Och vem hade ens kunnat drömma om att självaste drottningen efter 60 år på tronen äntligen skulle visa sin humoristiska sida?
 
Hon imponerade stort igår. Jag är den första att erkänna att min relation till henne varit ganska infekterad sedan 1996 då hon ifråntog den blivande kungens mamma (prinsessan Diana) hennes kungliga titel vid skilsmässan från prins Charles. Och det blev inte bättre året efter då Diana så tragiskt gick bort.
 
Den härliga mänsklighet som drottning Elisabeth bjöd på igår vid invigningen kanske är någonting hon lärde sig av sin före detta svärdotter. Diana vann ju engelsmännens hjärtan genom att vara just mänsklig.
 
Underbart Bettan! Vi kanske kan bli vänner, trots allt.
 
(Ex, Ex, DN, AB)

Semesterpanelen om sommardrycker och nödsituationer

Sista Semesterpanelen. På måndag är det jobb igen (självklart lagom till att den riktiga sommarvärmen kommer).
 
1. VAD DRICKER DU HELST PÅ SOMMAREN?
 
På den punkten är jag konservativ: Vatten och cola zero gäller året om. Men jag har den senaste månaden dragit ner på mitt cola-drickande!
Numera köper jag vanliga burkar som jag har i kylen och jag får bara dricka max en om dagen (för mig är det en oerhörd nerdragning).
 
2. VAD ÄR DU MEST STOLT ÖVER?
 
Att jag inte är ekonomiskt beroende av någon annan och att jag kan försörja mig själv.
 
3. VEM RINGER DU I EN NÖDSITUATION?
 
112 naturligtvis. Är det av en mer personlig natur brukar jag ställa mig själv frågan: WWJD?
 
4. VAD GÖR DU OM DU VINNER EN MILJON?
 
Bokar vinters inplanerade resa till Mexico fast på ett riktigt lyxigt hotell.
 
5. VILKEN KÄNDIS BRUKAR DU FÅ HÖRA ATT DU ÄR LIK?
 
Ingen nu längre. Tack och lov.

Humor utan dess like

Bland det roligaste jag vet är människor utan självdistans. Det är visserligen en förfinad form av lyteskomik att skratta åt dessa människor men på grund av deras uppblåsta egon behöver man inte skämmas.
 
Läs punkt nummer 8 nedan:
 
 
 
DET är humor när den är som bäst.
 
 

Allsmäktig väggprydnad på kemtvätten

Det var förmodligen årets hittills varmaste dag igår här i förorten. Och just då tyckte jag att det var ett perfekt tillfälle att besöka de lite finare delarna av kommunen för att lämna in min uniformskavaj på kemtvätt (det är ju jobb på måndag).
 
Sigtuna har överlägset den bästa kemtvätten här i närheten. Det är billigt, tar inte mer än en dag, man får ett trevligt bemötande och en karamell. Dessutom pryds väggarna av både Jesus och Kungen.
 
sigtunatvatt.se (08-592 50271)
 
Rekommenderas verkligen!

GI på italienska: auberginegratäng med kalvfärs

Jag älskar det italienska köket men tyvärr är vita kolhydrater ingenting min kropp mår bra av (och just vita kolhydrater känns som grundstommen för italienarna). Då får man vara lite påhittig och försöka anpassa dessa fantastiska maträtter till en mer GI-inriktad måltid. Häromdagen försökte jag göra mitt bästa att GI-anpassa ett recept av Paolo Roberto (från Aftonbladet).
I originalreceptet ska det bland annat vara bröd men även utan det blev denna maträtt gudomligt god: Melanzane al forno con carne tritata di vitello (auberginegratäng med kalvfärs och tomatsås).
Fördelen med den är också att man kan förbereda vissa moment innan, typ tomatsåsen och bryna kalvfärsen.
 
INGREDIENSER:
 
500 gram passerade tomater
1 gul lök
lite olivolja
salt
 
2 auberginer
500 gram kalvfärs
1 ägg
0,5 dl mjölk (hade bara minimjölk hemma och det fungerade utmärkt)
1 dl parmesanost
1,5 msk pinjenötter (jag hade nog i mer än så...)
salt
svartpeppar
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Tomatsås: Dela löken i fyra delar. Fräs den i lite olivolja utan att den får för mycket färg. Sänk värmen och häll i passerade tomater och salt. Låt koka på svag värme i cirka en halvtimme. Ta upp och kasta lökbitarna.
 
Skölj auberginerna och skär dem på längden i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på hushållspapper och salta dem lite lätt  - då kommer den beska saften upp. Låt ligga i ca 30 minuter och torka bort saften med hushållspapper med jämna mellanrum.
Stek sedan aubergineskivorna i ugnen tills de blivit mjuka (på 225 grader).
 
Bryn kalvfärsen i ett par droppar olivolja i 2-3 minuter. Häll över färsen i en skål och låt svalna (detta moment kan ju göras dagen innan om man så vill). Tillsätt därefter ägg, parmesanost, mjölk och pinjenötter. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Själva gratängen: Häll lite av tomatsåsen i botten på en ugnsfast form. Lägg i aubergineskivor och fördela färsblandningen över. Toppa med resten av tomatsåsen.
Gratinera i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.
 
Tyvärr gör inte bilderna jag tagit den fantastiska maträtten rättvisa.
 
 
 

En månads trauma över

En av mina käraste egodelar gick i graven för drygt en månad sedan (efter lång och trogen tjänst) - min eltandborste. Sedan dess har jag borstat tänderna med en manuell. Det har varit ett trauma.
 
Min eltandborste var av märket Philips och jag var mycket nöjd med den. Så självklart gav jag mig genast ut på jakt efter en ny. Först ut på jakten var Åhléns (så att jag skulle få min bonus på köpet). Där har man bara Oral B i sortimentet - och värstingmodellen gick på runt tusen kronor.
Vid sådana tillfällen anammar jag ännu mer min regel "betala aldrig någonting till ordinarie pris". Men tidpunkten för en ny eltandborste var illa vald - tydligen skickar inte Åhléns ut sina rabattcheckar under sommarmånaderna (och att betala tusen spänn för en tandborste var inte ett alternativ).
 
Så inköpet av en ny eltandborste lades på is.
 
Tills igår! Då ser jag att ICA Maxi har erbjudande på Philips eltandborstar (mina favoriter!). För 199 kronor! Bättre än så kan det bara inte bli (och jo, jag har bonuskort även på ICA). Dessutom var den blå (min förra var gul och det är inte min favoritfärg).
Sommarens - kanske årets - bästa fynd!
 
Min nya, fina, blåa eltandborste fick stå på laddning under natten. Och i morse borstade jag tänderna med största omsorg. Vilken härlig känsla!
 
Traumat är över.
 
Och glöm inte, vänner: använd tandtråd! Varje dag.

Gerhardsen på väg tillbaka mot deckartronen

Carin Gerhardsen når kanske inte full pott med sin femte deckare - "Gideons ring" - men hon är med besked på väg tillbaka mot toppen igen efter det sanlösa magplasket med förra boken, "Helgonet". Och det gläder mig - Gerhardsen har verkligen potential att sitta på den svenska deckartronen.
 
En våldtagen och svårt misshandlad kvinna hittas utanför pianoteknikern John Gideons dörr. Hur och varför hon har hamnat just där kan hon själv inte redogöra för eftersom hon verkar ha hamnat i ett närmast apatiskt tillstånd.
Gideon själv har ett något skamfilat rykte. Enligt grannarna ränner det alldeles för unga och för många flickor hemma hos honom. Och vart han nu befinner sig är det ingen som vet. 
 
"Gideons ring" når inte upp till samma klass som hennes tre första böcker men är snubblande nära. Fortfarande ägnar Gerhardsen alldeles för mycket tid och text åt irrelevanta bihistorier som förmodligen är menat som ett villospår för läsaren men som istället blir ett irritationsmoment.
Men jag är obeskrivligt tacksam över att den våldtäktshistoria som gått som en röd tråd genom alla fem böckerna nu - äntligen! - verkar ha fått sin upplösning. I "Helgonet" misstänkte jag att Gerhardsen inte visste hur hon skulle avsluta den långdragn historien utan bara malde på men jag håller både tummar och tår att den nu är till ända på riktigt. Det blev för uttjatat till slut.
 
Jag blev också glatt överraskad över att "Gideons ring" faktiskt inte var ett dugg förutsägbar - jag kände viss oro och skepsis efter "Helgonet". Istället tog handlingen vägar som jag inte alls hade förväntat mig och jag kunde inte i min vildaste fantasi räkna ut hur intrigen hängde ihop. Mycket skickligt av Gerhardsen.
 
Nu ser jag med förväntan fram emot nästa bok. "Gideons ring" får en stark trea i betyg. Härlig återhämtning av Gerhardsen!
 
BETYG: 3 av 5
 
Gideons ring
Bild lånad av adlibris.com
 
 

Vart ligger orimligheten?

På fredag invigs OS i London och det är någonting jag ser fram emot. Älskar de där enorma mästerskapen. Men de finns ju alltid en tråkig bieffekt: alla de dopade idrottsutövarna som åker fast och sedan ska gråta  ut på det mest patetiska sätt i pressen om att de inte hade en aaaning om att de fått i sig otillåtna preparat. Alla som åker fast för doping har också det gemensamt att de fått i sig någonting otillåtet genom "någonting de druckit". Jo, tjena!
 
Det är någonting som jag finner helt jäkla orimligt: att varje idrottare som åker fast för doping hävdar sin oskuld. Jag vägrar tro på det. Det finns inga människor som känner sina kroppar bättre än just idrottare. Därför är de också väldigt uppmärksamma på minsta lilla förändring i kroppen, oavsett hur liten den är. Det kan inte gå dem obemärkt förbi.
 
Att få två års avstängning för en dopingdom är inte orimligt (Ex). Det är att man inte blir det på livstid som är konstigt.
 
Sluta gnäll som en kärring, Günther! Ha så mycket stake att du kan stå för att du är en fuskare istället.

Dagen så här långt

Det blev ingen promenad i morse. Det blev en välbehövlig sovmorgon istället. Var vaken länge igår och försökte läsa klart en bok som skulle vara tillbakalämnad på biblioteket idag.
Fastnade istället framför en OS-krönika på SVT.
 
Men nu på förmiddagen lyckades jag läsa klart boken och en recension av den kommer lite senare. Har ett recept som jag också ska lägga ut på bloggen.
 
Detta kommer förhoppningsvis ikväll! Det ska hinnas med att träna också. Idag: axlar och spinning.

Något att se fram emot

Min semester är inte ens slut ännu - har en hel vecka kvar - men jag har redan börjat planera nästa. I slutet av september ska jag och en kompis åka över till London i ett par dagar. Bokade hotell alldeles nyss.
 
Man behöver ha lite roliga saker att se fram emot. I synnerhet på hösten. Och det var ett tag sedan jag var just i London.
Finns massor med saker som jag vill hinna med (vi har planerat att vara där i två nätter): Harrod´s är ett måste när man är där och mitt resesällskap vill gärna besöka en av Jamie Olivers restauranger.
Tror inte att vi kommer att ha problem att sysselsätta oss!
 
Julskyltningen på Harrod´s startar av tradition väldigt tidigt. En av de saker som jag hoppas få se.

Tänkvärda ord idag

Texten är lång men mycket läsvärd. Ett par minuter på eftertänksamhet känns som det minsta man kan offra en dag som denna.
 
Läs HÄR.

Italiensk afton i köket

Efter att ha letat runt ett tag hittade jag slutligen en fin glasburk att ha biscotti i. En sån där som alltid kan stå framme. Problemet är bara att det ser väldigt dumt ut när den är tom, när det inte finns några biscotti i den. Nu har dessutom glasburken varit i min ägo ganska länge och därför är det hög tid att jag bakar lite gott som jag kan lägga i den (bild på burken lägger jag upp i morgon).
 
Och biscotti är inte den enda italienska delikatessen jag kommer att tillaga ikväll. Visserligen kanske det är som att svära i kyrkan att GI-anpassa italiensk mat men det ska jag försöka mig på. Just nu håller jag på att koka en tomatsås som slutligen ska bli en auberginegratäng med kalvfärs.
Blir det bra får ni receptet sedan.
 

Sinnesrobönen

Generellt ska man försöka ägna sin tid och energi på väsentligheter och inte låta sådant man inte kan påverka ta för mycket anspråk av ens liv. Vi har ju tyvärr en tendens prioritera lite galet ibland, vi människor...
 
I morse såg jag en ring där sinnesrobönen var ingraverad. Det är en fantastisk bön - jag börjar varje dag med att be den. Och när jag märker att jag tenderar att hetsa upp mig över saker som jag inte kan göra någonting åt.
 
 
 
 

Grattis Foppa!

Jag hade glömt att det var Foppas födelsedag idag. Så dåligt av mig. Det brukar jag inte glömma bort. Jag skäms.
 
GRATTIS FOPPA!

Relevant - men obehaglig - fråga

Vad gör en 6-åring på en film tillåten från 13 år vid midnatt?
 
(DN, Ex, AB)
 
 

Semesterpanelen om sommarläsning och bra konsertupplevelser

1. VAD LÄSER DU I HÄNGMATTAN I SOMMAR?
 
Jag läser helst deckare på sommaren. Gärna de som är väldigt lättlästa dessutom. Just nu håller jag på med Carin Gerhardsens femte. Hoppas bli klar med den i morgon - då får ni en utförlig recension!
 
2. VEM ÄR SVERIGES TREVLIGASTE KÄNDIS?
 
Det är inte så att jag umgås i kändiskretsar men jag kommer i kontakt med en del. Och jag kan sammanfatta det så här: personer som är kända av en anledning - som skådespelare, artister, politiker - är oftast oerhört trevliga. Riktiga divor är däremot de som är kända för att de är kända, typ dokusåpadeltagare. De har ett generellt ett sjukligt bekräftelsebehov och beter sig därefter.
Några av de gulligast och ödmjukaste kändisar jag träffat är Magdalena Forsberg, Ola Salo, Björn Skifs och självklart fina Anton Hysén.
 
 
3. VAD ÄR DITT VÄRSTA SEMESTERMINNE?
 
Egentligen har jag inga dåliga semesterminnen men jag var på Kos när jag var 21 år och insåg att jag trots min låga ålder var för gammal för just den ön. Jag behöver inte åka tillbaka någonsin.
 
4. VILKEN ÄR DIN BÄSTA KONSERTUPPLEVELSE?
 
Pearl Jam som jag såg för ett par veckor sedan på Globen var helt fantastiska! Bland det bästa jag sett. Ett annat underskattat liveband är faktiskt Bon Jovi. Jag har sett dem sex-sju gånger live och har alltid blivit mycket imponerad av deras framträdanden.
 
 
5. VAD GÖR DU NÄR INGEN SER DIG?
 
Skönhetsfix. Rakar benen, sätter fötterna i fotbad, har ansiktsmask. Det kan inte vara en syn som är rolig för andra att se!

Lite tyngre ben idag...

Väderförhållandet kunde inte ha varit bättre för utomhusträning än i morse: runt tjugo grader och sol. Jag gick lite mer än en mil trots att jag kände att jag var ganska trött i benen efter gårdagens intensiva spinningpass. Det gick lite långsammare än igår morse men man känner sig ändå ganska nöjd över sin prestation när man kommer hem.
 
En mil är en mil även om tempot inte alltid är högt!

Sorg och vemod i träningshjärtat

Min favoritinstruktör höll sitt sista spinningpass på gymmet i går (det sista jag kunde gå på i alla fall). Det kändes både sorgligt och vemodigt. Men jag respekterar hans beslut - man ska lägga av när man ligger på topp.
 
Annars var jag riktigt nöjd med gårdagens träningsinsats. Började dagen med att gå milen i rekordhastighet, gav sedan biceps och mage en rejäl omgång innan spinningpasset som blev så där extra härligt intensivt och svettigt.
 
Om en liten stund är det dags för milen igen. Ska bara dricka upp mitt kaffe först.

Uppladdning inför kvällens träning

Deckare och smoothie med blåbär, smultron, körsbär och krossade linfrön.


Välkommet tillskott i hemmet

Idag kom den hem! Min efterlängtade drink dispenser från Pottery Barn. Vi trivs redan så bra i varandras sällskap.
 

Föga förvånande forskningsresultat

Jag känner viss oro för vissa dieter som är trendiga just nu där man mer eller mindre marknadsför dem med att "du rasar i vikt utan att behöva träna!". Av erfarenhet kan jag berätta att man går ner i vikt av att stoppa fingrarna i halsen också men det är ingen metod jag rekommenderar.
Det går inte att sätta ett likhetstecken mellan "smal" och "hälsosam". En något överviktig person kan vara i bra mycket bättre skick än någon som ser ut som en sparris.
 
Vi har nämligen ett organ som behöver en utmaning varje dag: hjärtat. Och det finns ingen diet som kan utföra den uppgiften - hjärtat vill ha motion.
 
Jag vet inte om det är glädje eller sorg jag känner när jag nu får vatten på min kvarn: stillasittandet dödar lika många människor som rökning (DN, Ex).
 
Förvånad är jag dock inte.

Söta frukter och en ljuvlig festmåltid

Ibland sammanfaller "jag kan bara inte låta bli att köpa dem för att de är så söta" med att "jag måste vidga mina vyer".
Såg så fruktansvärt söta små platta persikor idag som jag bara var tvungen att köpa hem. Har inte hunnit provsmaka dessa små delikatesser ännu - de är fortfarande lite hårda - men i morgon eller i övermorgon är de nog mogna för avsmakning.
 
Visst är de fullkomligt ljuvliga?
 
Och middagen, hörrni... Vilken festmåltid det blev: Boeuf Bourguignon med chévre, rostade valnötter och färsk oregano. När mat kan vara så här god förstår man inte att junkfooden någonsin kunde slå igenom!
 
 
 
 
 

Goda alternativ till pasta, ris och potatis

Sedan 2004 har jag - i den mån det går - bytt ut vita kolhydrater mot fullkornsvarianten. Tyvärr är fullkornspasta (till exempel) dubbelt så dyr som den vanliga med den påföljd att det är svårt att hitta i butikerna. Kunderna tycker att det kostar för mycket och därför tar man inte in det i sortimentet (dessutom är den enda fullkornspastan som går att äta Barrillas så när jag ser den någonstans så köper jag flera paket. Kungsörnens fullkornspasta smakar kartong).
 
De senaste veckorna har jag följt Bob Harpers råd "inga kolhydrater efter lunch" (även fullkorn). Ganska logiskt egentligen. Men det finns ju andra alternativ än ris, pasta och potatis till middagen.
 
Jag fick väldigt bra idéer från den här artikeln. I synnerhet rekommenderar jag blomkålsmoset. Det är riktigt gott, billigt och lätt att göra.
 
Till middag ikväll ska jag äta en Boeuf Bourguignon (som jag lagade igår kväll) och till den har jag chèvreost och rostade valnötter.
 
 

Sötast idag - den äldre herren på ICA Kvantum

Jag tog med mig mamma till Sollentuna centrum idag. Hade presentkort på MQ som jag behövde utnyttja innan fredag och idag passade lite shopping alldeles utmärkt eftersom det haglade när vi åkte dit (nu å andra sidan skiner solen och det är jätteskönt ute. Säga vad man vill om det svenska vädret - det är i alla fall omväxlande).
 
Presentkorten utnyttjades (gjorde riktiga fynd faktiskt), en ny laddningssladd till mobilen köptes (den gamla har jag fått laga med maskeringstejp - känns inte så där väldigt säkert), och vi åt lunch. Sedan tänkte jag passa på att handla lite mat på ICA Kvantum som jag behövde till dagens middag.
 
Och där - vid mejeridisken - såg jag dagens sötaste:
En äldre herre hade tagit med sig en använd och tom tetraförpackning som han rengjort och plattat till, lagt i sin Dramaten för att sedan kunna jämföra med nya så han inte kom hem med fel sort.
 
Åh, vad mitt hjärta klappar lite extra för så där söta människor.

Kunglig app - i tiden

Kungahuset släppte idag sin första app med information om de kungliga besöksmålen (läs mer HÄR). Att besöka något av slotten kanske kan vara en idé när det ändå bara regnar ute?

Då var det dags igen...

Sov länge i morse och tog sedan en powerwalk på 90 minuter. Skönt väder: lite molnigt, runt sjutton grader varmt i skuggan.
Åt frukost, duschade. Tog på mig nya träningskläder för min plan var att gå ner till gymmet och köra ett benpass nu på förmiddagen.
 
Då öppnade sig himlen och det öser ner. Igen.
 
 

70-talsnostalgi i köket

När jag var barn gjorde min mamma en blåbärskaka som jag då tyckte var vansinnigt god. För flera år sedan övertog jag en bakbok som hon hade hemma med förhoppningen att receptet skulle finnas där i.
Nu när frysen börjar att fyllas med blåbär (alla hamnar inte direkt i min mun) så tog jag fram bakboken för att leta efter receptet på blåbärskakan.
 
Vilken härlig nostalitripp det var att titta igenom boken! Här finns inte spår av varken cupcakes eller macrons, cheesecakes eller whoopies. Nej, på 70-talet bakade man rulltårtor, kryddiga sockerkakor ("mjuka" pepparkakor var väldigt trendigt på den här tiden) och smaksatte sina bakverk med syltade frukter och cocktailbär.
Matbrödet bakades endast på vitt mjöl (inte ett spår av GI), cashewnötter var så pass exotiskt att det kallades för "indiska nötter" och lussekatter (eller "saffransbröd" som det står i boken) bakades utan Kesella eftersom det inte var uppfunnet ännu.
 
Ljuva 70-tal! Jag ska ställa mig och nostalgibaka någon dag. Jag är lite sugen på att testa "Mumsiga nötsnibbar" med "indiska nötter".
Receptet på blåbärskakan har jag dock inte funnit ännu.
 

Imponerande snabbhet

Snabbhet är i de allra flesta fall en fördel. I vilka lägen det inte är att föredra låter jag bli att gå in på här och nu.
 
Jag har kontaktlinser och har alltid varit en duktig flicka som gått till optikern två gånger om året för synundersökning och halvårsbyte av linserna (om sanningen ska fram: det går längre tid än ett halvår emellan. Jag glömmer vanligtvis vilket datum jag börjar använda mina månadslinser så oftast har jag dem lite längre än vad man ska). Och det ska tilläggas att jag inte alls är missnöjd med min optiker - tvärtom! Alla som jobbar där är oerhört proffsiga och serviceminded.
 
Men det är det där med att beställa tid för synundersökningen. Jag är alltid ute i sista minuten och det är inte alltid lätt att få ihop en tid med mitt jobbschema.
För att sammanfatta: det är lite bökigt med halvårsbyte av linser.
 
Igår morse (det var söndag igår) fick jag för mig att komma ikapp lite i utvecklingen och beställa mina linser på nätet (jag antar att det är så alla gör nu för tiden). Mitt val föll på Lensway.se som jag hört gott om.
 
Redan idag på förmiddagen fick jag mina linser med posten i brevlådan. Det är faktiskt med imponerande snabbhet. Fast lite synd kan jag ändå tycka om den personen som tog emot min beställning igår - på en söndag - och skickade linserna till mig.
Hoppas han eller hon fick vara ledig idag istället.

Lite lukta gott till badet

Jag älskar att bada! I badkar vill säga. Att mitt hem skulle ha badkar var ett av kraven när jag köpte lägenhet. Det är mitt sätt att koppla av. Ligga i karet, med dov belysning, gärna lite doftljus tända och vattnet spetsat med någonting som doftar gott samt barnolja (oljan är viktig!).
 
Det har ju dessutom inte varit den varmaste sommaren jag har upplevt och då känner man ännu mer för att krypa ner i badet.
Igår kväll blev det ett bad med nytt badskum:
 
Hela badrummet doftade av hallon i flera timmar efteråt! Just nu: 59 kronor på Kicks.

Söt liten kantarell

Själv är jag ingen skogsmänniska - jag är alldeles för rädd för fästingar och är allergisk mot mygg - men min mamma tycker att det är trevligt att vara ute i skogen. Jag uppmuntrar hennes blåbärsplockning eftersom det är det bästa bär jag vet (de senaste veckorna har jag kunnat äta färska blåbär till frukost varje morgon - är inte det lyxigt?).
 
Det finns tydligen väldigt mycket kantareller ute i skogarna häromkring just nu. Men alla är inte riktigt "fullvuxna":
 
Färgen på naglarna är Essie´s "Cute as a button".

Lite nytt till köket

Kompis Sussie kände för en spontanfika igår. Vi hamnade på Stinsen (rätt bra shoppingcentrum i Häggvik). Förra gången jag var där såg jag en urtjusig tekanna med brittiska flaggan på. Och så här i OS-tider kändes den så rätt.
 
299 kronor på Spisa (som ligger på andra våningen)
 
Hittade även de här söta ugnsformarna (39 kronor styck).
 

Inte bara kronprinsessans födelsedag som firas här hemma idag

Jag har även ett privat jubiléum: Jag firar två år på en och samma arbetsplats! I min bransch är en fast tjänst ett privilegium och jag är oerhört tacksam över att ha det efter diverse visstidsanställningar och en prövande långtidsarbetslöshet.
 
Förra sommaren hade jag mina första tre betalda semesterveckor på 7,5 år. Och även i år känner jag en enorm tacksamhet över denna förmån. Dessutom blev semestern denna sommar hela fyra och en halv vecka - så länge har jag aldrig varit ledig sammanhängande tidigare i hela mitt yrkesliv.
 
Inte nog med att jag har en fast tjänst, lön som kommer varje månad och betald semester: jag trivs dessutom väldigt bra på mitt jobb och har underbara kollegor! Dessa härliga människor som förgyller mina arbetsdagar med humor, värme och omtanke.
 
Skänker en tanke till alla som är arbetslösa. Jag vet så väl hur jobbigt det är. Minns frustrationen och hur energikrävande det var att ha att göra med Arbetsförmedlingen och A-kassan.
Önskar er all lycka inför framtiden och att ni snart har ett trevligt arbete att gå till!
 
Ge inte upp!

Apelsinblondies med choklad

Igår fick mamma bjuda sina kollegor på fika (sista dagen innan semestern). Jag gjorde Apelsinblondies med choklad.
 
INGREDIENSER:
 
200 gram vit choklad
100 gram smör
2 ägg
0,75 dl strösocker
rivet skal av 1 apelsin
1 knapp msk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
lite salt
 
cirka 100 gram mjölkchoklad
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull och ha sedan i den vita chokladen. Rör om tills den har smält, ta av spisen och låt svalna lite.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker i en skål. Ha i det rivna apelsinskalet och smör/chokladblandningen. Rör slutligen i lite salt och mjöl till en jämn smet.
Häll smeten i en ugnsform (gärna med löstagbar kant - jag tog min fyrkantiga) och grädda i ugnen cirka 15-20 minuter (kakan ska vara lite kladdig).
Smält under tiden mjölkchokladen i vattenbad. Ringla sedan över den nygräddade kakan och låt svalna helt.
 

Slöa lite i soffan nu då

Det gäller att vara flexibel när man i tid och otid drabbas av attacker av insomnia. Hela den gångna veckans sömn har egentligen varit bedrövlig.
I natt sov jag lite till och från, somnade ordentligt vid halv sex och klev upp klockan nio. Hade bokat in ett spinningpass halv elva som jag inte ville missa. Och helst av allt hade jag ju velat ta en promenad i det ljuvliga väder vi hade i morse också. Men någon promenad hanns inte med.
 
Nu efter passet är jag ruskigt seg. Ska faktiskt lägga mig i soffan en stund med boken jag håller på med nu. Sedan ska jag lägga upp ett recept på bloggen och förhoppningsvis kan jag ta min promenad i eftermiddag istället om det inte börjar regna.
 
Självklart är flaggorna på balkongen på plats redan! Grattis Victoria!

Grattis på födelsedagen, kronprinsessan!


Semesterpaneln om barndomsminnen och Sicilien

Tar en paus i dagens storstädande för att bjuda er på veckans Semesterpanel:
 
1. VILKET TV-PROGRAM MISSAR DU ALDRIG?
 
På tisdag börjar en ny säsong av "Project runway" TV3. Det är ett program som jag försöker följa. Älskar det! Jag är så imponerad över deltagarna som kan skapa sagolika kreationer på ett par timmar. Och så är jag vansinnigt förtjust i Tim Gunn. Vilket behaglig människa. Make it work! Carry on!
 
Tim Gunn
 
2. VILKET ÄR DITT FÖRSTA BARNDOMSMINNE?
 
Jag minns oerhört mycket från min barndom. På gott och ont. Elvis dog när jag var drygt 4,5 år. Det har jag vaga minnesbilder av (det var nog en traumatisk händelse i min familj).
 
3. NÄR GRÄT DU SENAST?
 
På ett dop härom veckan. Dop är vanligtvis en av de tillställningar då jag inte brukar gråta men när storasyster (7,5 år?) sjöng för sin lillebror som döptes sprutade tårarna på alla i kyrkan. Så vackert!
För en gångs skull hade jag inga näsdukar i handväskan - det misstaget gör jag aldrig om.
 
4. VAD LÄGGER DU HELST PÅ GRILLEN?
 
Kött!
 
5. VILKET RESMÅL BESÖKER DU GÄRNA IGEN?
 
Sicilien. Jag besökte ön för första gången för ganska exakt fyra år sedan och när jag tog mina första steg utanför flygplatsen kände jag "här är jag hemma". Fantastiskt vackert och mat så ljuvlig att den inte går att beskrivas med ord - den måste upplevas (samt kaffet och glassen).
 
Katedralen i Catania

Det svänger fort!

Kom ut på min morgonpromenad ganska sent i morse. Men när jag väl gjorde det var det strålande sol och lite lätta, söta moln på himmelen. Tog på mig solglasögonen och begav mig ut.
 
När jag kommit drygt halvvägs och vänder hemåt ser det dock helt annorlunda ut. I den riktningen jag ska gå är himlen nästan svart. Då blev det fart på benen, vill jag lova!
 
Men det bidrog å andra sidan till att jag tog ett nytt hastighetsrekord på sträckan. Man får se det positiva i situationen.

Historisk dag

Live Aid den 13 juli 1985 (27 år sedan idag).
 
Det var långa 16 timmar för en tolvåring men jag såg allt. Spelade in mina favoritartister på VHS-band. Jag är så oerhört tacksam över att jag fick uppleva den här eran.
 
 
Bowie sjöng bland annat "Heroes". Episkt.

Imponerande seniorer!

Jag tränade lite styrka på förmiddagen idag. Det är den enda tidpunkt på dygnet jag har nerver att befinna mig i styrketräningsdelen. Kommer man dit på kvällen så ska man ha mer tålamod än vad jag har för då är varenda hantel och maskin upptagen. Träningen då består egentligen bara av väntan. Oerhört ineffektivt. Därför försöker jag i den mån det går att träna min styrka tidigt på dagen.
 
Och jag älskar att träna förmiddagar av flera orsaker. Dels är det glesare med folk, dels är målgruppen som befinner sig där då seniorer.
Jag är så oerhört imponerad av dessa människor - plus 65 - som regelbundet tar sig till gymmet och tränar. I strålande form ser de dessutom ut att vara!
 
Hatten av för alla dessa coola tanter och farbröder! Ni är härliga förebilder.

Paulúns 50 genvägar till fettförbränning

50 genvägar till fettförbränning
Bild lånad av adlibris.com
 
Jag tycker mycket om innehållet i den här boken. Däremot är jag inte förtjust i titeln. Ordet "genvägar" tilltalar oftast den målgrupp människor som mest behöver se över sin hälsa och som just försöker hitta "genvägar" för att bränna fett. Gärna utan att behöva kliva upp ur soffan eller ändra sin kost.
 
Det fungerar inte så.
 
Hellre hade jag föredragit att Paulún kallat boken för "50 råd som kan bidra till ett lättare liv". Här förklarar nämligen Paulún - mycket skickligt - näringslära med ord som vi vanliga motionärer förstår. Vad vi behöver få i oss, hur mycket, varför och hur kost och träning påverkar oss (och vår förbränning). I denna djungel av dieter och trender är denna sakliga text en välsignelse. 
Vi får lära oss vilka kryddor och drycker som kan sätta fart på fettförbränningen och hur man kan öka den genom bland annat morgonpromenader innan frukost, stryketräning, god sömn och genom att sluta stressa (mycket är sunt förnuft men kan inte påpekas tillräckligt).
 
En lärorik och intressant bok. Inte bara för dem som vill gå ner i vikt utan även dem som bara vill leva lite mer hälsosamt. Rekommenderas alla.
 
BETYG: 5 av 5

Svenska "Biggest loser" tillbaka i vår!

Då i lillasysterkanalen Sjuan och två gånger i veckan (AB). Mycket positivt att det sänds oftare, för är det lika härliga deltagare som sist så vill man ju ser mer av dem.
 
Jag hade många favoriter förra säsongen och jag var imponerad av deras prestationer. Rolige dalmasen Robban (kan inte han få ett eget program - han är ju störtskön!) startade upp en egen blogg häromdagen. Läs den och inspireras!
 
 

Jag ger benen en utmaning istället!

Svenskarna slappar idag (AB). Jag tänkte istället ge mina ben en rejäl utmaning.
 
Efter att ha haft sovmorgon i ett par dagar var jag återigen tillbaka i rutinerna i morse. Vaknade klockan sex, gick ut på morgonrundan klockan sju och var ute lite mer än en timme.
Nu har jag fått i mig en nyttig frukost: havregrynsgröt med kanel, smultron och blåbär samt tre kokta äggvitor (nytt för den här veckan - jag tar bort gulorna som innehåller onödiga kalorier).
 
Strax ska jag iväg till gymmet för att köra ett strykepass för benen. Jag hoppas att gårdagens oväntade energiboost håller i sig.
 
Ikväll blir det ett spinningpass och i morgon förväntar jag mig att benen ömmar! 
 

"Skakande uppgifter" eller bara nyhetstorka?

Redan 1985 fick Angie Bowie (härlig kvinna och ex-fru till David) rubriker världen över efter att hon påstod att hon cirka tolv år tidigare funnit sin dåvarande man i säng tillsammans med Mick Jagger.
 
Hurvida det ligger någon sanning i påståendet eller inte känns helt orelevant. Men det är rätt fascinerande att en händelse som ska ha hänt 1973 (alltså, för snart fyrtio år sedan) fortfarande kan skapa rubriker. Att två män kan ha haft sex med varandra (även om båda är två rocklegendarer) borde inte få någon att höja på ögonbrynen 2012.
 
Gillar i synnerhet Simon Hjälmefjords inledning i artikeln i Expressen: "Skakande uppgifter...".
 
Nej, Simon. Gammal skåpmat är inga "skakande uppgifter". Det är helt enkelt bara nyhetstorka.
 
David och Angie på sin bröllopsdag. 20 mars 1970 i London.

Bra träningspass och lyxig tisdagslunch

Med handen på hjärtat så fick jag släpa mig iväg till gymmet på förmiddagen. Jag hade ingen motivation, ingen lust, ingen ork.
Men eftersom det inte blev någon promenad i morse (det regnade när jag vaknade) så kände jag mig tvungen att gå iväg. Ännu jobbigare blev det av att på agendan stod bland annat bröst som jag tycker är den tråkigaste av alla muskelgrupper att träna.
 
Det var tur att jag kom iväg för träningen gick över förväntan. När jag väl var på plats så kände jag mig mycket starkare i musklerna än på länge, allting klaffade och jag tyckte till och med att det var lite roligt att köra bröst. Körde även axlar och där ökade jag i vikt. Det var egentligen inte meningen men de hantlarna som jag ville ha var upptagna så då testade jag ett par tyngre.
 
Väl hemma - på mycket bra humör efter det sköna träningspasset - unnade jag mig en riktigt lyxig tisdagslunch: Fullkornspasta Vongole.
 
 
 

Dagens "ÄNTLIGEN"!

Min bindningstid hos 3 går ut den 26 augusti. Ni anar inte hur länge jag har sett fram emot den dagen. Med tre månaders uppsägningstid kunde jag ju ha ringt redan i maj och fått saker ur världen men ni vet hur det är: det kommer allting någonting emellan (och man måste ju avsätta mycket tid för att sitta i telefonkö).
 
Men idag ringde jag Samtalet (ja, det får en stor bokstav) och sade upp abonnemanget. Från och med den 9 oktober är jag fri från ett dyrt abonnemang och dålig täckning.
 
Nu ska jag återgå till Tele2 (med förhoppning om att man numera kan nå deras kundtjänst utan att behöva sitta och knappa sig fram till rätt ärende i tio minuter) och skaffa en ny lur.
 
Glädjen vet inga gränser.

Tung träning idag

Eftersom jag tog mig sovmorgon i morse så blev min morgonrunda inte av förrän vid halv elva. Då var det redan väldigt varmt ute. Kvavt. Precis som om det inte fanns någon syre att andas.
Jag genomförde hela rundan men det var tunga steg som tog mig runt.
 
Någon vidare aptit har jag inte heller när det är så här varmt ute. Jag blir mätt fort på lite mat. Därför var denna dag exemplarisk till att utesluta kolhydrater helt (mest var det för att jag inte hade orken att koka någon fullkornspasta till lunchen).
 
Tidigt på kvällen körde jag triceps och ett spinningpass på gymmet. Det var riktigt jobbigt. Men vansinnigt kul!
 
Resten av kvällen ägnar jag åt Carin Gerhardsens senaste deckare, "Gideons ring". I morgon hoppas jag hinna recensera två tränings/kostböcker på bloggen.
 
Sov gott, kära vänner!

Glasen från Pottery Barn levererade

Det tåls att upprepas: jag är djupt imponerad över hur bekvämt det var att beställa varor från andra sidan Atlanten. Nu på eftermiddagen fick jag hem mina muggar från Pottery Barn som jag ska ha till min drink dispenser (som kommer om ett par veckor - den var restnoterad).
 
Så här ser de ut:
 
Bild lånad från potterybarn.com
 
Nu sitter jag här i högsommarvärmen och längtar efter att beställa saker till julen (!). För är det någonting amerikanerna kan så är det att dekorera sina hem inför högtider!

Enkätsvar till morgonkaffet

Semesterkänslan har verkligen infunnit sig på allvar nu. Vaknade inte förrän nio i morse. Trodde att jag skulle somna tidigt igår kväll eftersom jag var vansinnigt trött men tyvärr är det bedrövligt kvavt och det stör min nattsömn.
 
Tog det väldigt lugnt i morse. Till morgonkaffet svarade jag på två stycken enkäter som jag fått via mail. Ett var från Clarion Post i Göteborg som fick mycket bra omdömen av mig. Allt i från lokaler till personal.
Det andra var från SATS Märsta. De fick ännu en gång kritik för deras nonchalanta attityd när det gäller sina dåliga lokaler. Det är bara en tidsfråga innan någon tuppar av i deras cykelsal till exempel. Instruktörerna fick dock välförtjänt beröm.
Tyvärr glömde jag att återigen påpeka hur illa jag tycker om att de envisas att ha stängt på icke-helger som 1 maj (politisk högtidsdag) samt Kristi himmelfärd.
Jag är dock inte optimistisk till att en förändring sker. Bristen på konkurrens i kommunen gör det möjligt för SATS att fortsätta ignorera kundernas kritik.
 
Efter det blev det en powerwalk. En ganska kort (6,3 km). Det räckte i det här vädret (i skrivande stund: molnigt, varmt och kvavt).

Strålande recensioner för Pearl Jam!

För en gångs skull kan jag instämma med kvällspressens recensenter (till skillnad från tidigare i veckan då jag läste recensionerna av Madonnas konsert och undrade om vi hade varit på samma).
Pearl Jam får välförtjänt strålande recensioner! Kul.
 
Expressen
Aftonbladet

Fler positiva rön om livets dryck

Det är inte för inte som jag kallar kaffe för "livets dryck". En dag utan kaffe är för mig otänkbart. Men självklart är det med kaffe som med allting annat: det ska avnjutas i måttliga mängder.
 
Nu kommer fler positiva rön om kaffe: det kan skydda mot hudcancer (Ex, DN).Men för säkerhets skull är jag även försiktig med mitt solande och skyddar huden mot för starkt solljus.
 
Lagom är bäst!
 

Pearl Jam och sovmorgon

Jag sammanfattar gårdagens konsert med Pearl Jam Globen med ett ord: episkt. Både band och publik får högsta betyg.
 
Konserten höll på lite längre än vad jag trodde (man märkte verkligen att det här bandet älskar att spela live). Sedan var det tvärstopp på Essingeleden på vägen hem (det är alltså inte bara dagtid som leden fungerar som parkeringsplats) så det blev sent för mig i natt. Somnade inte förrän halv två.
 
Innan jag gick och lade mig skickade jag ett meddelande till mina träningskompisar som jag hade bokat en powerwalk med tidigt i morse att jag behövde sova idag. Tur att jag tog mig tid att göra det, för jag vaknade av alarmet klockan nio (hade jag inte ställt det hade jag förmodligen sovit hela dagen).
 
Vi kör ett spinningpass klockan elva istället.
 
 

Dagens träning

Just nu i skrivande stund - cirka kvart i två på dagen - så visar termometern på 27 grader varmt i skuggan. Det är kvavt utan dess like ute. Så var det även i morse när jag, Andreas och Tress var ute på morgonpromenaden. Jag var helt klibbig när jag kom hem.
 
Åtta kilometer blev rundan i morse. Efter det blev det frukost, snabbdusch och iväg till gymmet för att köra ett spinningpass.
 
Det får räcka som träning idag. Det är ju en dag i morgon också.

Från Madonna till Pearl Jam

Jag kan inte nog understryka vad härligt det är att ha semester. Och framför allt: att inte ha några planer för den. Det tillåter till och med mig att vara lite flexibel (annars är det ju ett himla planerande när man jobbar skift).
 
Bara så där helt apropå blev en biljett till kvällens Pearl Jam-konsert Globen ledig. Den ville jag gärna ha! Och eftersom jag inte hade någonting annat inplanerat så var det inga problem att tacka ja.
 
Det är nästan så man skulle vilja ha semester jämt.
 

Älskade pinjenöt!

Jag älskar de flesta nötter. Men en nöt som står lite högre än alla andra är pinjenöten (eller pinjekärnor kanske är den rätta benämningen?). Allt blir bra med pinjenötter. Bakverk, mat, you name it.
 
Igår när jag kom hem från Göteborg så var jag väldigt hungrig och behövde slänga ihop någonting snabbt. Jag fräste lite bacon med körsbärstomater och vitlök, hade i champinjoner och färsk sparris, kokade fullkornstaglitelle och blandade ihop (med salt och peppar och ett par droppar chiliolja). Över detta strödde jag rostade pinjenötter och parmesanost.
 
Jag hann inte ens att ta en bild på den ljuvliga måltiden innan den hamnade i min mun.
 
Pinjenötter är min vardagslyx. På Willys kan man hitta påsar (50 gram) för "bara" 23 kronor. De tjänar duktigt med pengar på min passion.
 
 

Juli kostar skjortan på Gotland

Jag satte min fot på Gotland för första gången förra sommaren. Och då menar jag bokstavligt. Jag klev av flygplanet, gick ner för trappan, satte mina fötter på marken för att sedan gå upp för trappan igen och åka tillbaka mot Arlanda. Mitt första - och hittills ända - besök på Gotland varade i cirka fyrtio minuter.
 
Ön tillhör nämligen de platser som jag verkligen vill se. I flera år har jag tänkt åka dit men det har alltid kommit någonting emellan (arbetslöshet till exempel - då har man inte budget att åka någonstans).
 
De enda planerna jag hade på min semester i år var mina dagar i Göteborg. Sedan hade jag faktiskt bara tänkt improvisera. Jag behövde det. Inte planera någonting alls utan ta dagen som den kommer.
I morse åkte ett par vänner ner till sitt sommarhus på södra Gotland. De ska vara där i ett par veckor och då tänkte jag att tillfället att besöka Visby vore ju förträffligt. Jag vill inte våldgästa dem på deras semester, däremot vore det ju trevligt att kunna sammanstråla på en middag eller dylikt i Visby någon dag.
 
Så jag började leta hotellrum där.
 
Det visade sig att två hotellnätter i juli i Visby kostar lika mycket som en hel chartervecka till södra Europa.
 
Så det blir inget Gotland för mig i år heller. Nästa år tänker jag dock vara ute i god tid och planera in ett par dagar. Jag bestämmer det här och nu.
 

Semesterpanelen om dåliga egenskaper och äcklig mat

Efter ett svettigt spinningpass och en mycket god lunch, bjuder jag nu på veckans Semesterpanel:
 
1. VEM SPELAR HUVUDROLLEN I FILMEN OM DITT LIV?
 
Jennifer Aniston. Inte för att det finns någon likhet mellan oss över huvud taget. Men ska mitt liv bli film så vill jag vara snyggare på vita duken än vad jag är i verkligheten.
 
 
2. DU VINNER 20 MILJONER - VAD ÄR DET FÖRSTA DU KÖPER?
 
Ett större hem! Samt en sommarstuga någonstans.
 
3. VILKEN ÄR DIN SÄMSTA EGENSKAP?
 
Att jag har väldigt, väldigt låg toleransnivå när det gäller korkade människor. Jag kan bli väldigt elak mot dem men fördelen är att korkade personer nästan aldrig förstår sarkasm och därför tar de sällan illa upp av mina gliringar. Jag önskar dock att jag kunde knipa igen ibland. Det tar så mycket energi.
 
4. VAD ÄR DET ÄCKLIGASTE DU ÄTIT?
 
Jordgubbar (jo, jag har smakat). Annars tycker jag att hel- och halvfabrikat är riktigt äckligt. För mig är det helt obegripligt att människor kan äta skiten frivilligt.
 
5. HUR VAR DITT FÖRSTA HÅNGEL?
 
Jag minns inte. Minns inte heller första kyssen.

Exklusiva bilder från mina dagar i Göteborg

Hemma igen efter två fullkomligt underbara dagar i Göteborg!
 
Jag ska börja med att säga att Madonna inte alls förtjänar den dåliga kritik som hon fått. Om man bortser från inledningen av konserten där hon ränner omkring som besatt och skriker "Fuck you, bitch!" och skjuter hejvilt med en pistol mot sina arma dansare - det var helt obegripligt.
Däremot var det helt magiskt när hela Ullevi sjöng gospel i "Lika a prayer". Och min favoritstund på konserten var när hon vävde in Lady Gagas "Born this way" i sin egen "Express yourself" och deklarerade "She´s not me".
 
Ibland måste även Madonna få sätta ner foten.
 
Nåväl, eftersom konserten sammanföll samtidigt som Gothia Cup så var det en utmaning att hitta ett ledigt hotellrum. Redan i februari bokade jag rum på Clarion Post. Lite dyrare än vad jag hade tänkt men attans så fint det var!
Jag kan verkligen rekommendera det hotellet om ni ska åka iväg till Göteborg. Fantastiska rum, oerhört trevlig personal, härliga lokaler i övrigt, trevlig bar och en underbar frukostbuffé.
 
Vår utsikt från rummet på tolfte våningen var Ullevi.
 
En trevlig fruktkorg väntade oss på rummet.
 
Ullevi som arena har gjort sitt. Jag fick träsmak i rumpan av de gamla plaststolarna. Jag välkomnar Friends Arena!
Märklig grej som hände också: alla mobiltelefoner slogs ut inne på området.
 
 
Mitt resesällskap var finaste Sussie (det blev inga bra bilder på oss) men väl nere i Göteborg mötte vi upp med kollega och vän Tomas. Här skålar vi på Clarion Post terrass.
 
Nu ska jag träna bort två dagars unnande!

Mot Göteborg!

Idag bär det iväg till Göteborg för Madonna-konserten Ullevi. Dessvärre kan jag inte av någon outgrundlig anledning längre blogga från Ajfåuen så det blir uppdatering när jag kommer hem istället.
 
Happy Independence Day!
 
 
 

Min bebis från Pottery Barn är hemma!

Det är tur att jag har underbara grannar också (inte bara sådana som står och gormar på balkongen 03:40 på morgonen). Under tiden som jag var och tränade på eftermiddagen (körde ben och ett spinningpass) så hade det varit ett bud med ett stort paket som hade ringt på min dörr.
Snälla granne Pia förstod att det där paketet var viktigt och signerade det åt mig.
 
Paketet kom från Pottery Barn och innehöll min efterlängtade bricka.
 
Man ska alltså ha saker på den. Eller mat. Det är ingen skärbräda!
 
Jag är djupt imponerad över hur snabbt och smidigt det var att beställa saker från andra sidan Atlanten. Visserligen kostade frakt och tullavgifter skjortan men det är inte varje dag som jag får saker budade hem till mig (bara att slippa gå till ICA för att hämta ut sakerna är värt varenda krona).
Resten av sakerna jag beställde kommer i början av augusti.
 
Vi älskar redan varandra!

Laxfärsbiffar med avokadosås

Kvällens middag bestod av laxfärsbiffar, blomkålsmos och avokadosås. Jag har lagt upp receptet på biffarna tidigare men hittar det inte i bloggen eftersom jag inte längre kan söka i den (inte heller kan jag blogga från mobilen).
 
INGREDIENSER:
 
500 gram lax
1 vitlöksklyfta
1 liten lök (gärna sommarlök eller sharlotten)
1-2 tsk majzenamjöl
1 tsk sambal oelek
riven ingefära efter smak (jag har nog i 1 msk)
saft av en halv citron
1 litet ägg
salt, peppar
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Hacka laxen i mindre bitar och lägg i en skål. Hacka lök och vitlök och häll i skålen. Mixa sedan med en mixerstav till önskad konsistens. Tillsätt resterande ingredienser och blanda noga.
Klicka ut lagom stora biffar och stek i lite rapsolja på medelhög temperatur.
 
Avokadosåsen är enkel: Jag mixar ett par avokado, häller i lite naturell yogurt och saltar och pepprar.
 

En obetydlig bagatell om en påstådd kärleksaffär

C. David Heymanns biografi om Jackie Kennedy Onassis och Bobby Kennedys påstådda kärleksaffär - "Bobby och Jackie - en kärlekshistoria" - marknadsförs som "1960-talets mest oväntade och hemligaste kärlekssaga".
En si så här femtio år senare är det knappast någon som lyfter på ögonbrynen över påståendet att affären ägt rum. Särskilt hemlig lär inte affären heller ha varit - man pratade bara inte om den.
Och "kärlekssaga"? Nja, det var väl mer ett förhållande av det fysiska slaget. Några djupare känslor verkar inte ha varit inblandade. Om det nu var någonting mellan dem över huvud taget.
 
Hela boken är nämligen byggd på hörsägen och skvaller. Ingen av de inblandade är ju längre i livet för att kunna kommentera. Jackie Kennedy Onassis dog 1994 och begravdes med den mystik som hon så medvetet odlat kring sin person.
 
Kennedy-klanens öden och äventyr fascinerar dock fortfarande. Inte bara i USA. Det är inte utan att man blir imponerad över det enorma jobb Heymann måste ha lagt ner för att sammanställa denna bok. Jag skulle nästan kalla Heymanns intresse för familjen (och då främst Jackie) som besatthet eftersom detta inte är den enda biografin han skrivit i ämnet.
 
Förmodligen var familjen Kennedy omgivna av väldigt lojala människor eftersom Heymann aldrig riktigt lyckas få sina påståenden bekräftade. Texten är ofta bara ett återgivande av vad andra har hört på omvägar. Emellanåt blir det nästan sövande tråkigt då Heymann i ett desperat försök att styrka sin trovärdighet väver in alldeles för mycket händelser med varandra.
 
Det finns förmodligen andra biografier om familjen Kennedy som är mer intressanta att läsa och fler kommer säkert att skrivas framöver. De är ju fortfarande USA´s mest mytomspunna familj och intresset för dem verkar aldrig svalna.
Heymanns biografi känns bara som en obetydlig bagatell.
 
BETYG: 2 av 5
 
Bobby och Jackie : en kärlekshistoria
Bild lånad av adlibris.com
 

Semesterfrulle

Idag är det min första officiella semesterdag även om jag har varit ledig i ett par dagar redan. Efter en stor kopp svart kaffe (och ett ännu större glas vatten!) tog jag en powerwalk på 90 minuter.
Därefter blev det en riktigt lyxig frukost:
 
AXA´s blåbär/aprikoshavregrynsgröt med krossade linfrön, kanel, smultron, blåbär och proteinberikad blåbärsmjölk.
 
Jag upptäckte även i morse att det inte bara är Mattias som har uppnått bra resultat på vågen. Vägde mig innan jag gick ut på min runda och jag har tappat 4 kg på lika många veckor.
Det förvånade mig lite eftersom jag under den här perioden lyckats klämma in en förkylning och då kunde jag ju inte träna som jag ville. Men jag är oerhört tacksam över att mitt frekventa tränande ger resultat!

Mindre av Mattias

Kompis Mattias har testat olika metoder för att gå ner i vikt de senaste åren men aldrig riktigt hittat sin grej. I mina ögon har han aldrig varit direkt överviktig utan har haft lite "trivselkilon" men det är ju just de kilona som är svårast att gå ner.
 
Men för en tid sedan började han med LCHF och det har satt fart på vågen. Sedan i april har han tappat 10,7 kg och nästa mål att nå är att springa ett lopp på 6 km i slutet av augusti.
 
Hans blogg har en ny adress där han främst bloggar om sin viktresa (HÄR). Kan ni inte gå in och gratta honom till viktminskningen (och peppa inför loppet)? Jag tror att det skulle glädja honom. 
 
 

Påhittig vän

Att lämna iPhonen hemma när man är ute och motionerar är helt otänkbart för kompis Andreas. Även för mig men av en annan orsak: jag registrerar våra prestationer med Runkeeper. Han har med sig sin mest för att kolla vad som händer på "Nylleboken" .
 
Igår morse när vi var ute och gick regnade det rejält. Och då gäller det att vara påhittig.
 
Här är Andreas "skal" till luren:
 
 
 

Dagens GI-lunch

Klockan sju imorse strålade jag samman med kompisarna Andreas och Nana för att gå milen. Det blev riktigt tungt idag eftersom det var varmare ute än vad det varit den senaste tiden (jag var lite oförberedd). Halvvägs kunde jag ha sålt Andreas för en liter vatten!
Så dagens lärdom blir: drick mer vatten innan rundan eller ta med en flaska på vägen.
 
Nu när jag har semester ska jag försöka anamma Bob Harpers råd om att inte äta några kolhydrater efter lunch (undantag igår då det var både dop och födelsedag - det slank till och med ner ett glas cava!).
 
Så därför lägger jag lite extra omtanke på lunchen. Idag gjorde jag fullkornstagliatelle med tomat, svamp och färsk sparris och till det åt jag kycklingfilé.
Jag hade tänkt att lyxa till det ännu mer genom att strö över pinjenötter men det hade jag glömt att köpa. Det blev gott ändå.
 

Om du hade fått leva idag...

... så hade du varit den vackraste 51-åring världen skådat.
 
Grattis på födelsedagen.
 

Nyttig start på morgonen med GI-müsli

Häromdagen testade jag att göra müsli hemma. Det är egentligen ingenting som jag äter regelbundet till frukost men receptet lät så gott (jag har dock ändrat lite i det) och därför ville jag göra en burk till min vän Sussie som fyllde år igår (av den anledningen har jag inte lagt upp receptet tidigare - ville inte avslöja vad jag tänkte ge henne).
 
INGREDIENSER:
 
6 dl havregryn (gärna fiberberikade)
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
1 dl pumpafrön
2 dl kokosflingor
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl grovt hackade valnötter
1 msk vaniljpulver
2 msk vatten
3 msk rapsolja
1 apelsin (både skal och saft)
2 msk agavesirap
70 gram torkade blåbär
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1) Blanda alla ingredienser förutom blåbären i en skål.
 
2) Sprid ut blandningen på en plåt och rosta i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter.
 
3) Rör om ofta så att müslin inte bränns.
 
4) Blanda ner blåbär, låt müslin svalna och förvara i en glasburk. Bör hålla sig i cirka två veckor.
 
 

RSS 2.0