En obetydlig bagatell om en påstådd kärleksaffär

C. David Heymanns biografi om Jackie Kennedy Onassis och Bobby Kennedys påstådda kärleksaffär - "Bobby och Jackie - en kärlekshistoria" - marknadsförs som "1960-talets mest oväntade och hemligaste kärlekssaga".
En si så här femtio år senare är det knappast någon som lyfter på ögonbrynen över påståendet att affären ägt rum. Särskilt hemlig lär inte affären heller ha varit - man pratade bara inte om den.
Och "kärlekssaga"? Nja, det var väl mer ett förhållande av det fysiska slaget. Några djupare känslor verkar inte ha varit inblandade. Om det nu var någonting mellan dem över huvud taget.
 
Hela boken är nämligen byggd på hörsägen och skvaller. Ingen av de inblandade är ju längre i livet för att kunna kommentera. Jackie Kennedy Onassis dog 1994 och begravdes med den mystik som hon så medvetet odlat kring sin person.
 
Kennedy-klanens öden och äventyr fascinerar dock fortfarande. Inte bara i USA. Det är inte utan att man blir imponerad över det enorma jobb Heymann måste ha lagt ner för att sammanställa denna bok. Jag skulle nästan kalla Heymanns intresse för familjen (och då främst Jackie) som besatthet eftersom detta inte är den enda biografin han skrivit i ämnet.
 
Förmodligen var familjen Kennedy omgivna av väldigt lojala människor eftersom Heymann aldrig riktigt lyckas få sina påståenden bekräftade. Texten är ofta bara ett återgivande av vad andra har hört på omvägar. Emellanåt blir det nästan sövande tråkigt då Heymann i ett desperat försök att styrka sin trovärdighet väver in alldeles för mycket händelser med varandra.
 
Det finns förmodligen andra biografier om familjen Kennedy som är mer intressanta att läsa och fler kommer säkert att skrivas framöver. De är ju fortfarande USA´s mest mytomspunna familj och intresset för dem verkar aldrig svalna.
Heymanns biografi känns bara som en obetydlig bagatell.
 
BETYG: 2 av 5
 
Bobby och Jackie : en kärlekshistoria
Bild lånad av adlibris.com
 

Kommentarer
Postat av: tanjaselma.blogg.se

Då får man kasnke läsa en annan biografi om dom istället då. Jag gillar biografier och just The kennedys intresserar jue=)

2012-07-05 @ 07:41:37
URL: http://tanjaselma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0