Ännu en besvikelse från Gerhardsen

En återkommande tanke som dyker upp i mitt huvud under tiden som jag läser Carin Gerhardsens sjätte kriminalroman - "Hennes iskalla ögon" - är "amatörmässigt". Den skicklighet som hon så elegant visade i sina första tre böcker finns inte längre. Ironiskt nog försvann hennes briljans i samma veva som hon bytte bokförlag. Kanske borde hon låtit bli?
 
Handlingen - eller handlingarna - i "Hennes iskalla ögon" är oerhört spretiga. Inledningen är seg och Gerhardsen kämpar sedan förgäves för att knyta ihop trådarna av intriger. Det fungerar inte och jag som läsare lämnas kvar med flera obesvarade frågor.
 
Jag saknar både djup och engagemang i boken. Den känns ytlig och ogenomtänkt. Trist, för Gerhardsen var efter debuten väldigt lovande.
Om man ska hitta någonting positivt med boken så är den väldigt lättläst. Man plöjer igenom den på ett par timmar. Kanske attraherar den en målgrupp som inte har energin att engagera sig för mycket?
 
BETYG: 2- av 5
 
Hennes iskalla ögon
Bild lånad av adlibris (adlibris, adlibris, cdon, cdon, cdon)

Semesterpanelen om kungliga bröllop och grillning

Här är sommarens första Semesterpanel:
 
1. ÄR DU FASCINERAD AV KUNGLIGA BRÖLLOP?
 
Ja. ÄLSKAR DEM! Det första kungliga bröllopet jag minns var Charles och Dianas. När kronprinsessparet gifte sig för tre år sedan följde jag sändningarna på tv från klockan åtta på morgonen till ett på natten. Jag hade gjort en gul saffranstårta och dekorerat den med deras monogram i blått.
Jag ser verkligen fram emot prinsessan Madeleines bröllop nästa helg! Och framför allt hoppas jag att hon nu funnit lyckan.
 
  
 
2. HÄR DU LÄTT FÖR ATT BRÄNNA DIG I SOLEN?
 
Nej. Jag har väldigt bra pigment. Men jag solar väldigt förnuftigt och är duktig på att skydda huden.
 
3. BRUKAR DU GRILLA OFTA?
 
Tyvärr inte längre. Det är lite omständigt när man bor i lägenhet. Älskar grillat.
 
4. HAR DU SETT ETT UFO NÅGON GÅNG?
 
Nej. Tror inte på dem heller...
 
5. VILKET ÄR DITT FAVORITLAG?
 
Tre Kronor!

Semester!

Alarmet ringde 03:20 svensk tid i morse. Sedan for jag sju svängar kors och tvärs innan jag kom tillbaka till Arlanda sent på eftermiddagen.
Och nu är det semester!
 
Jobbväskorna ska få bo i förrådet i en månad, uniformen ska lämnas in på kemtvätt och sedan hängas långt in i klädkammaren och jag ska inte komma i närheten av ett par nylonstrumpbyxor under de kommande fyra veckorna (med ett eventuellt undantag den 15 juni då jag ska på bröllop).
 
Nu sitter jag nyduschad i en sommarklänning i köket och bara njuter av ledigheten.

Kvällslektyr

Börjar på bok nummer sex nu...


Snart så...

I morgon kväll börjar semestern. I natt blev det dock övernattning i ett varmt Helsingfors.


Jourtjänstgöring idag...


Återhämtning av Kristina Ohlsson i "Davidsstjärnor"

 
Visst återhämtar sig Kristina Ohlsson rejält efter den katastrofala "Paradisoffer" men hennes senaste spänningsroman - "Davidsstjärnor" - är långt ifrån en fullträff som hennes första tre böcker var. En lärare skjuts till döds på Salomonskolan i Stockholm inför elever och föräldrar och bara ett par timmar senare försvinner två judiska pojkar på väg till sin tennisträning.
 
Det är spännande. Från början till slut. Ohlsson skriver korta små stycken vilket ger ett högt tempo i boken och som läsare blir man aldrig uttråkad. Visst har hon en tendens att vrida intrigen ett par varv för mycket men det stör inte så mycket eftersom effekten blir drivande. Boken är lättläst och man vill faktiskt inte lägga den i från sig även om man nästan blir serverad upplösningen ganska tidigt.
 
"Davidsstjärnor" är den perfekta semesterläsningen och förtjänar verkligen att bli läst. Men jag kan inte undgå att undra varför den inte fick titeln "Papperspojken" istället.
 
BETYG: 3 av 5
 
Davidsstjärnor
Bild lånad av adlibris (adlibris, adlibris, adlibris, cdon, cdon, cdon, cdon, bokus, bokus, bokus, bokus, bokia, bokia)
 
 

Bild från morgonens powerwalk

Elva kilometer i härligt väder.


Snabb uppdatering

På fredag eftermiddag går jag på semester. Förhoppningsvis kommer jag att ha tid att uppdatera bloggen oftare då i ett par veckor framöver. Känner själv att jag varit dålig med det den senaste tiden.
 
Jag har ju inte ens kommenterat Tre Kronors fantastiska insats i hockey-VM ännu! Jag jobbade visserligen under matchen (vilket jag kommer att älta ett bra tag - inte världens bästa planering från min sida) men jag är så stolt över dem. Och på hemmaplan!
Lyckligtvis hade jag snälla passagerare den kvällen som noggrant uppdaterade mig om vad som hände i matchen. Hur gulligt var inte det?

Omtumlande dag

Jag var på min första mammografiundersökning idag. Det var en ganska smärtsam upplevelse. Jag visste inte ens att man kunde platta till bröst så pass mycket. Men det gick tydligen. Och nu är jag jätteöm.
 
Resultatet dröjer två veckor. Jag ber om ett positivt sådant.
 

Echols berör i "Dödsdömd"

Emellanåt är Damien Echols självbiografi "Dödsdömd" så otäck att jag måste lägga den ifrån mig. Jag blir stundtals så illa berörd att jag mår fysiskt illa. Den gör mig fruktansvärt nedstämd och jag fylls samtidigt av skam. Det är bara ett år som skiljer Echols och mig. Vi har samma musiksmak, intresserar oss båda för det spirituella, läser samma författare.
 
Skillnaden ligger i att Echols - mycket på grund av sitt utseende och sina intressen - blev dömd till döden som tonåring. Jag ansågs vara "konstnärlig".
 
Jag behövde heller aldrig bo i en husvagn utan el och vatten som barn. När jag läser Echols berättelse inser jag hur lyckligt lottad jag är. Hans barndom är kanske det i boken som gör mig mest illa berörd eftersom vi är jämngamla - där har jag någonting att relatera till. När han skriver om alla stulna år som han fick sitta i dödscellen blir det nästan för abstrakt för att ta in. Man förstår inte riktigt som bortskämd svensk vilket helvete han har fått gå igenom. Och hur maktlös man kan vara mot rättsväsendet.
 
Var man inte emot dödsstraff innan så blir man det garanterat efter att ha läst "Dödsdömd". Echols berättar om hur levnadsförhållandena är för de dömda fångarna, hur de behandlas och hur skrämmande många det är av dem som inte har den mentala förmågan att ens förstå att de är dömda att dö (trots att det enligt lag är förbjudet att döma människor till döden som har mentala problem eller är förståndshandikappade).
 
"... den mest moraliskt motbjudande avrättning som staten Arkansas har verkställt hittills var när man tog livet av en man som hade skjutit sig själv i huvudet. Han hade lyckats lobotomera sig själv med pistolkulan. När han blev tillfrågad om vad han ville ha som sista måltid sa han: ´Paj´. Han åt halva pajen, sedan plastade han in den andra halvan för att spara den till efter avrättningen. Man kunde alltså inte ens få honom att förstå att han inte skulle kunna äta upp pajen efter sin död.
Det är sådana här saker som jag kommer att minnas för resten av livet."
 
"Dödsdömd" lämnar knappast någon oberörd. Om man inte är insatt i det specifika fallet så har författaren David Jauss gjort en sammanfattning i slutet av boken (man blir inte mindre arg när man läser den).
 
Trots att detta är en mycket tung bok att ta sig igenom så saknar den inte humor och hopp. Echols skriver mycket om kärleken till hustrun Lorri (som även boken är tillägnad till) och hur just kärleken fick honom att överleva nästan tjugo år i en dödscell.
Vi svenskar i synnerhet har mycket att lära av Echols. Man får lite perspektiv på sina egna i-landsproblem när man läser hans om hans livsöde. Och han är imponerande. Jag har fortfarande inte helt kunnat smälta mötet med honom på Kulturhuset i april i år. Hur en man som blivit bestulen på så mycket ändå kan vara så positiv och älska livet så mycket.
 
Läs boken. Och framför allt: var tacksam för livet.
 
BETYG: 5 av 5
 
Dödsdömd
Bild lånad av adlibris  (adlibris, cdon, bokia, bokus, bokus)

Historisk dag

Inte på det mest positiva sätt, dock. För första gången någonsin så jobbar jag samtidigt som Tre Kronor spelar en VM-final i hockey.
Med Gud som mitt vittne: det kommer aldrig att hända igen.
 
Trots att jag förbannar min dåliga planering måste jag dock understryka att jag redan vid turneringens början sa att Tre Kronor skulle möta Schweiz i finalen.
Jag kan min hockey!
 
Jag är med grabbarna från 10 000 meters höjd ikväll och ser fram emot att få landa sent ikväll i en härlig guldglädje.
 
Kiss ass, Tre Kronor!

Laddar inför semestern

Det är bara två veckor kvar till min semester. Massor av roliga saker finns på agendan men framför allt ska jag ta det lugnt. Därför har jag förberett lite genom att beställa en massa böcker. Hämtade ut ett paket nyss.
 
Damien Echols biografi är jag faktiskt snart klar med. Ska försöka recensera den på bloggen i början av nästa vecka.
 
 

Fredagspanelen om Schlagerfestivalen och Tre Kronor

Jag kan min hockey. De fyra lagen som jag tippade som vinnare i gårdagens kvartsfinaler vann (även om vår egen match nästan blev lite onödigt spännande). Idag är det jourtjänstgöring och då passar jag på att bjuda er på veckans Fredagspanel:
 
1. VILKEN ÄR DIN FAVORITSTAD ATT RESA TILL?
 
Självklart New York! Älskar allting med den staden och upptäcker någonting nytt varje gång jag är där.
 
2. HAR DU NÅGOT IDROTTSLAG SOM DU FÖLJER SLAVISKT?
 
Tre Kronor. Idag är jag så stolt över dem att jag nästan spricker. Och så följer jag New York Rangers. Kanske inte så slaviskt men med ett större intresse än gemene man.
 
3. VILKEN ÄR TIDERNAS BÄSTA EUROVISIONLÅT?
 
Jag kanske inte är rätt person att svara på den frågan eftersom jag vägrar att se spektaklet. Men jag älskar Carolas "Evighet" (det blir alltid mer underhållande när Carola är med - på gott och ont. Eller hur?). Sedan vann Norge för många herrans år sedan med en låt som hette "Nocturne". Det blev ett jäkla liv eftersom större delen av låten var instrumental. Men jag tyckte den var så fin och annorlunda eftersom den inte bestod av vers-refräng-vers-refräng-tonartshöjning-refräng.
 
4. HAR DU NÅGON LAST?
 
Ja. Cola zero och snus.
 
5. HUR ÄR DITT MORGONHUMÖR?
 
Mycket bra faktiskt. Om jag får vara i fred. Jag älskar mornar! Jag är som mest kreativ då.
 
 

Aj aj aj!

Min första tanke i morse när jag vaknade var en svordom. Igår var jag nämligen i Göteborg och passade på att be kompis Martin att vara min coach på gymmet. Jag behövde lite inputs och inspiration till benövningar. Och det fick jag. Med besked!
 
Idag har jag en träningsvärk i benen som jag inte känt på flera år. Skönt på ett sätt men jag är lite begränsad i mina rörelser. Bara att komma ur sängen var ett stort projekt.
 
Resten av eftermiddagen har jag jourtjänstgöring. Blir det inget jobb ska jag mjuka upp mina stackars ben med ett spinningpass i kväll.
 

Harmonisk inledning på mornarna

På sommarhalvåret försöker jag att promenera på morgonen så ofta jag kan. Mina rundor ligger antingen på sju eller elva kilometer. Dessa promenader tar jag alltid innan frukost. Jag dricker bara en kopp svart kaffe och vatten innan jag ger mig ut.
 
Det är en härlig miljö att gå omkring i. Harmonisk.
 
 

Rosa salt i Luleå

Jag hamnade i Luleå i början av veckan för första gången på säkert ett halvår. När jag är där - och har tillfälle -brukar jag besöka Mique som ligger i gallerian Smedjan. En härlig liten presentaffär där man finner både fina saker och inspiration.
 
Älskar Yankee Candles men höll mig från att köpa detta. Även om det skulle passa väldigt bra hemma hos mig.
Det här saltet kunde jag dock inte låta bli!
 

God bless you, Bowie!

Häromdagen släppte David Bowie ytterligare en video från sitt senaste album, titelspåret "The next day". Efter ett par timmar var videon bannlyst från Youtube (sedan försedd med åldersgräns).
 
Det tyckte jag var hysteriskt roligt. Dels för att det är 2013, dels för att mannen i fråga faktiskt är 66 år.
 
Och nu är amerikanska katoliker jättearga på honom (läs HÄR). Oklart dock varför...
 
Den här katoliken är dock väldigt glad att du är tillbaka, David, och ger dig istället en stor eloge för att du fortfarande kan provocera!
 

Fredagspanelen om ändrade semesterplaner och äcklig mat

Ja, kära vänner, det har varit dåligt med uppdatering den senaste veckan men det är mycket nu: jobb, träning och hockey-VM samtidigt.
Nu kommer i alla fall veckans Fredagspanel:
 
1. HUR PLANERAR DU DIN SEMESTER?
 
Jag blir bara tilldelad fyra veckor på sommaren vilket är mycket surt - jag kan inte påverka vilka veckor ens. I år fick jag dessutom semester i juni vilken är den värsta semestermånaden att ha men lyckligtvis slipper jag då oroa mig för om jag blir ledig eller inte då prinsessan Madeleine gifter sig.
Sedan är det ju faktiskt som så att man ibland får finna sig i det man inte kan förändra eller påverka utan göra det bästa av situationen.
Eftersom jag redan har haft två fantastiska semesterresor i år tänkte jag därför ägna hela min semester åt hård träning (jag erkänner mig inte besegrad av en liten elak sköldkörtel utan tänker vinna den striden). Så min plan var att träna morgon och kväll hela juni.
Men gymhelvetet som jag betalar en förmögenhet för att träna på har ännu en gång lyckats klanta till sig och kommer därför att ha stängt under mina semesterveckor (deras nya lokaler hann inte att bli klara i tid och något smartskaft har sagt upp hyresavtalet på de befintliga lokalerna innan man fick ett inflyttningsdatum). För att ta sig till deras andra anläggningar måste man antingen ha bil eller SL-kort. Att betala ytterligare 790 kronor för att komma till ett gym var inte alls vad jag ville göra på min semester (ingenting man ska behöva göra heller).
Jag kommer så småningom att skriva ett längre inlägg om detta men det är ingenting jag tänker höja mitt blodtryck över. Jag låter Karma och Konsumentverket ta hand om SATS.
 
2. SAMLAR DU PÅ NÅGONTING?
 
Nja, jag blir faktiskt lite nervös av samlare. Jag vet att jag har överdrivet många kaffekoppar i olika modeller och färger men det är ingenting jag medvetet samlar på. Ibland köper jag bara för att de är så fina!
 
3. ÄR DU VÅGHALSIG ELLER FEG?
 
Beror på situationen. Att åka bil utan säkerhetsbälte är inte våghalsigt till exempel utan bara korkat. Jag är nog modig men klok.
 
4. VILKEN ÄR DEN ÄCKLIGASTE MATRÄTTEN DU VET?
 
Hel- och halvfabrikat samt inälvsmat.
 
5. VILKET ANNAT JOBB SKULLE DU VILJA HA?
 
Utan att tveka skulle jag vilja vara skribent av något slag. Nu trivs jag väldigt bra på mitt nuvarande jobb och det är också ett jobb som man utan problem kan kombinera med skrivandet. Så jag vill inte byta bort det!

Fredagspanelen om humor och idoler

Kära vänner, här kommer veckans Fredagspanel:
 
1. FÅR MAN SKÄMTA OM VAD SOM HELST?
 
Nej. Även om det finns en klyscha som säger "man kan skämta om allt men man ska inte ta allting på allvar". Vi använder humor som en försvarsmekanism och det är nödvändigt för att vi ska kunna bearbeta sådant vi finner jobbigt. Men jag har väldigt svårt för skämt som rör händelser där människor har kommit till skada - det gör mig bara illa berörd. Det finns ju så mycket annat man kan göra sig lustig över.
 
2. ÄR DU PEDANT ELLER SLARVIG?
 
Över medel pedant! Jag älskar ordning och reda. Och är en av få människor som älskar att städa. Jag har visserligen lugnat ner mig lite på den fronten de senaste åren men fortfarande finns det få saker jag njuter av mer än när mitt hem är nystädat.
 
3. NÄR ÄR DU SOM MEST OHÄLSOSAM?
 
De dagar då jag slarvar med sömnen. Jag tror att det är farligare än vad vi vill erkänna. Men ibland har man inget val.
 
4. VEM VAR DIN IDOL SOM LITEN?
 
Samma som jag har nu: David Bowie. Jag var också helt såld på ABBA och deras musik älskar jag också fortfarande. Det finns inget "bäst före"-datum på kvalitet.
 
5. HUR ÄR DU I KÖKET?
 
Älskar matlagning och bakning! Jag skulle nog beskriva mig själv som en väldigt passionerad kock.
 
 
David Bowie framför Jacques Brels "My Death" på den historiska avskedskonserten av Ziggy Stardust på Hammersmith Odeon i London, 3 juli 1973.

Ledig helg och VM-start!

Inte nog med att jag är ledig hela helgen (från igår förmiddags faktiskt) - idag inleds även ishockey-VM (som för mig är en av årets stora händelser).
 
Jag är obeskrivligt exalterad!
 
Började denna lediga fredag med en powerwalk i solskenet. Sedan blev det ett spinningpass vid lunch. Kommer säkert hinna med lite styrka innan matchen börjar ikväll också. Men innan dess ska jag bjuda er på Fredagspanelen (ska bara duscha lite) och baka muffins till grannarna (vi har gårdsstädning i morgon).

Som det borde vara

Varje hotellrum borde ha en kuddbuffé.


SPA-eftermiddag i Helsingfors

Jag har inte hunnit uppdatera bloggen så mycket den senaste tiden. Det har varit mycket jobb (samt den årliga nödträningen måndag och tisdag) och på mina lediga stunder har jag prioriterat att träna.

Nu har jag dock en något lugnare månad framför mig. Sedan är det faktiskt semester igen. I fyra veckor!

Idag har jag dock övernattning på ett av mina favorithotell: Hilton vid Vanta flygplats. Jag packade ner ansiktsmasker, badsalt samt en deckare i jobbväskan och njuter nu för fullt på mitt rum.

Jag behövde en egodag där jag kunde ta igen mig lite.


RSS 2.0