När man inte kan träna...

... kan man ju istället baka havrerutor till kollegorna i morgon. 

Receptet är hämtat från senaste numret av Hembakat.




Fredagspanelen om insekter, OS och norrsken

Förra veckans Fredagspanel fick utgå på grund av tidsbrist men när man är hemma med en förkylning har man inga ursäkter att inte göra den:
 
1. VEM ÄR DIN FAVORITSKÅDESPELARE?
 
Emma Thompson. Fullkomligt strålande i allting hon gör! Till och med i kalkonrullen "Junior" med Schwarzenegger (don´t get me wrong - jag älskar Arnold men filmen är bedrövlig).
 
Underbara Emma!
 
 
2. VILKEN ROLLFIGUR SKULLE DU VILJA SPELA?
 
Personligen tycker jag att jag skulle passa alldeles utmärkt att spela en hård actionkaraktär! Typ en kvinnlig Gunvald Larsson.
 
3. VAD TYCKER DU OM INSEKTER?
 
Inte alls. Jag tycker de är äckliga. Men viktiga tydligen så därför låter jag bli att döda för många...
 
4. HUR KOMMER DU ATT FÖLJA VINTER-OS I SOTJI I FEBRUARI?
 
Jag fick lediga dagar för invigningen den 7 februari och hockeyfinalen den 23:e. Däremellan ska jag försöka följa så mycket som möjligt på tv och via nätet.
 
5. HAR DU SETT NORRSKEN?
 
Ja, man får se det ganska ofta när man flyger norröver. Då brukar piloterna ringa ut till mig i kabinen och säga till. Oerhört mäktigt!
 

Livstecken och förkylning i kroppen

Nej, vänner. Jag har inte glömt bort att jag har en blogg. Det har bara varit lite väl mycket den senaste tiden och jag har valt att prioritera träningen på min lediga tid.
Januari och februari blir oerhört tuffa men jag ser en ljusning på jobbfronten från och med mars. Till och med bättre än tidigare om allting går som det ska.
 
Igår sa dock kroppen ifrån. Efter träningen på förmiddagen kände jag att jag hade en begynnande förkylning på gång. Tack och lov hann jag att attackera den i tid med Enchinagard, Dayquil och Nyquil. Förkylningen kunde inte bryta ut på allvar men jag har ändå tvingat mig till vila från träningen idag för att vara på den säkra sidan.
 
Istället ägnar jag söndagen åt att preppa matlådor och baka lite gott till kollegorna. Har precis tagit ut ett par havrerutor ur ugnen som kollegorna ska få smaka i morgon.




Modigt beslut

Jag hade bokat tid hos frissan igår kväll. När jag vaknade igår morse fick jag en impuls: att klippa av en rejäl bit! Håret hade blivit så slitet att jag kände att det var enda utvägen (även om beslutet krävde en massa mod).
Så hela fem centimeter försvann igår!
Vackra Hollywood-lockar fick jag också.




Havrekakor med vit choklad - Johanna cookies

Igår ägnade jag halva min jourtjänstgöring till att laga nyttiga matlådor som jag fyllde frysen med. Idag blev det en annan aktivitet i köket: havrekakor med vit choklad.
Ja, bara för att jag går på sträng diet innebär inte att kollegor och vänner ska behöva lida för det. Min passion för bakning försvinner inte heller för att jag går på diet, snarare tvärtom.
 
Dessa kakor innehåller inga nötter och är därför perfekt att göra till nötallergiker som älskar vit choklad. Som min kompis Johanna! Därför kommer jag att kalla dem för Johanna Cookies från och med nu.
 
Receptet kommer från bästa baktidningen Hembakat.
 
INGREDIENSER:
 
125 gram rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
1 ägg
200 gram vit choklad
2 tsk vaniljsocker
3 krm bikarbonat
3 krm bakpulver
1 krm salt
1,5 dl havregryn
3,5 dl vetemjöl
 
garnering:
 
100 gram smält vit choklad
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Vispa smör och strösocker luftigt med en elvisp eller i matberedare.
2. Tillsätt äggen och blanda.
3. Hacka chokladen och blanda i smörsmeten.
4. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och häll sedan i smeten.
5. Dela degen i 24 delar och rulla dem till bollar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
8. Smält vit choklad och ringla över kakorna. Låt dem svalna.




Oväntad övning i morse på gymmet

Ja, vem hade kunnat ana att denna dagen skulle komma? Jag allra minst. Men i morse körde jag - frivilligt - bänkpress på gymmet.
Bröst är den muskelgrupp jag tycker är mest trist att köra. I synnerhet sedan jag fick en inflammation i vänster muskelfäste vid axeln strax innan jul till råga på allt.
 
Jag tror det är femton år sedan jag senast testade att köra bänkpress (på den tiden var jag mycket starkare än vad jag är idag). Men mitt mål under #100dagarsutmaningen är att utmana mig själv och testa nya träningsformer och övningar.
Vem vet? Om ett halvår kanske jag tycker att det är jätteroligt att köra bröst. Vi får se.

Gott alternativ till potatis, pasta och ris

I ugnen just nu har jag torsk med räkor, champinjoner och sparris. I dessa matlådor ska jag lägga ner brysselkål med riven citron och pinjenötter. Enkelt, gott och ett bra alternativ till potatis, ris eller pasta. Receptet är inspirerat av min matguru Gordon Ramsay.
 
INGREDIENSER:
 
färsk brysselkål
olivolja
havssalt
svartpeppar
skalet från en citron
rostade pinjenötter
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Rensa brysselkålen och dela dem på hälften. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i kålen och koka i 2 minuter. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna.
Häll ett par droppar olivolja i en annan stekpanna. Lägg i den avsköljda brysselkålen och stek tills de har fått färg. Salta, peppra och riv citronskal över. Strö slutligen på pinjenötterna. Klart!




Inte alls vad jag hade planerat

Dagen började inte direkt som jag hade planerat (men å andra sidan, vad i livet går som planerat egentligen?). Jag hade bokat in mig på att köra ett spinningpass i morse halv sju - tyckte det vore perfekt eftersom min jourtjänstgöring skulle börja elva.
Men jag inte somnade förrän vid halv fem så blev det ingen träning på morgonen. Denna insomnia gör mig galen och förstör så mycket. Det tär väldigt mycket på mig mentalt.
 
Några timmars sömn blev det i alla fall och för att lindra köldångesten beställde jag två sommarklänningar till mig själv i förmiddags.
 
Fortfarande på jour och under tiden passar jag på att förbereda lite matlådor. Det måste vara väldigt varmt i mitt kök för det har bildats imma på fönstren.




Dagens träning och den lilla handen

Jag är riktigt nöjd med min träningsinsats idag trots att det varit tungt. Den tyngsta dagen hittills sedan jag började #100dagarsutmaningen. Två pass har jag hunnit med - ett på morgonen och ett på eftermiddagen. Men jag har varit oerhört hungrig hela dagen.
 
Det som gladde mig allra mest idag var att få träffa min lilla kompis Amie, 3 år. Jag var över till henne med hennes julklappar. Ja, något försenade tyvärr men det gick alldeles utmärkt att öppna dem på rekordtid ändå. Man får liksom fira jul när tillfälle ges när man har en "extrafaster" som är flygvärdinna och är ute och reser de mest märkliga tider.
 
Den lilla handen som ger mig så mycket glädje.




Arktisk kyla!

Disciplinerat ställde jag klockan på sju i morse, drog mig en liten stund samtidigt som jag läste nyheterna, gick upp och satte på kaffe och la fyra ägg i äggkokaren (det tar ungefär dubbelt så lång tid som att koka dem i en kastrull på spisen). Frukostpannkakorna hade jag förberett redan igår kväll.
 
Det kunde ha varit en idyllisk morgon om det inte vore för det faktum att jag tittade på termometern. Den visade minus 9,3 grader. Det måste ju räknas som arktisk kyla efter den här milda vintern!
 
Jag biter ihop och går iväg till gymmet ändå.

Snö och benträning

Ännu en dag med jourtjänstgöring som jag fick tillbringa hemma. Jag kan verkligen inte klaga eftersom min fritid under januari är strängt begränsad.
Jag sov länge, vilade, åt, beställde lite saker på nätet (alltså, nätbutikerna är min räddning i januari!) och förberedde mig mentalt för att gå till gymmet.
Ja, det var inte själva besöket på gymmet som behövde mental förberedelse utan promenaden dit. Idag först beslutade sig nämligen snön att komma till förorten. Min bestämda åsikt är att om den inte har kommit hittills behöver den inte komma alls!
Jag har vårkänslor ju! Men det var bara att leta fram Uggsen, min Parkas och en varm mössa och traska dit.
 
Passet på gymmet gick jättebra! Det var inte så trångt där idag för "nyårslöftena" tar sig inte till gymmet i rådande väderlek. De stannar hemma.
Jag körde ben och det går bättre och bättre för varje gång. Jag märker verkligen mina framsteg och nu har det blivit min favoritdag på gymmet.




 

Önskar mig läslusten tillbaka

Jag gick förbi Pocketshop igår på Arlanda och köpte två böcker som jag vill läsa. Hemma ligger redan flera böcker i "vill läsa"-högen (högarna) och jag håller fortfarande på med Ida Axelssons debut "Svart skugga". Den började jag med i slutet av november och hade planer på att skriva en recension om den långt innan jul. Utan av avslöja för mycket om "Svart skugga" kan jag berätta att den är väldigt spännande, välskriven och förtjänar verkligen att bli läst.
 
Men läslusten är borta (och det har ingenting med böckerna i sig att göra). Jag har svårt att koncentrera mig på texterna, svårt att följa med i handlingen och tar mig aldrig tid att sätta mig ner och läsa. Det blir ett kapitel här och där (oftast på bussen till och från jobbet - en resa på tolv minuter). Viljan finns. Men inte orken.
 
Jag saknar min läslust. Jag vill ha den tillbaka. Jag saknar att få försvinna in i den fiktiva världen och lämna verkligheten utanför en stund.
Min senaste recension av en bok gjordes i augusti. I nästan sex månader har läslusten varit borta.
 
Att få den tillbaka ligger högst upp på önskelistan 2014.
 
 


 

Fredagspanel om tårtor och snöbollskrig

Fredag, jourtjänstgöring och veckans Fredagspanel:
 
1. VEM ÄR DIN FAVORITARTIST?
 
David Bowie. Självklart.
 
 
2. VILKEN TÅRTA ÄR GODAST?
 
Jag är faktiskt inte så förtjust i tårta alls. Tycker mest att de är vackra att titta på. Tårtor är mer en fröjd för ögat än för smaklökarna.
.
 
 
3. HAR DU DELTAGIT I SNÖBOLLSKRIG?
 
Ofrivilligt i så fall när jag var barn. Jag begriper inte varför man ska kasta detta vedervärdiga otyg på varandra. Idiotiskt och livsfarligt.
 
4. HUR KOPPLAR DU HELST AV?
 
Just nu: genom träning. Unnar mig oljemassage varannan vecka också.
 
5. HAR DU CYKLAT ENHJULING?
 
Nej. Jag kan inte ens minnas när jag cyklade på en riktig cykel. Jag håller mig till spinningcyklarna på gymmet - där är det ingen risk att jag cyklar omkull.

Wake up call

Gick förbi Naked juice bar på Arlanda i morse när jag hade landat och köpte mig en Ginger shot.
Den rev rejält i svalget! Som att ta sig en snaps klockan åtta på morgonen. Dock avsevärt mycket nyttigare.




Glädjande resultat

Första veckan på #100dagarutmaningen. Det har fungerat väldigt bra, mycket tack vare bra planering (hela min frys är fylld av små matlådor!). Så maten har jag kunnat sköta utmärkt.
Jag har också fått en nytändning i träningen. Utmanar mig själv med att köra nya övningar, tyngre vikter och längre konditionspass.
 
Och det har gett bra resultat! Viktminskning vecka 1: minus 2,6 kg.
 
Det är jag ju mer än nöjd med eftersom jag ett tag misstänkte att min kropp slutat förbränna över huvud taget...
 
Ikväll jobbar jag men det blir träning vid lunchtid. Ska köra lite bröst och rumpa samt en halvtimmes spinning.

Helig födelsedag idag

Fortfarande världens coolaste kille: David Bowie. 67 år gammal idag.
 
 

Nedräkningen har börjat

Om exakt en månad idag startar OS. Den verkliga höjdpunkten i februari (kanske på hela året).
 
Invigning 7 februari. Hockeyfinal 23:e.
 
Nu kan vi börja pricka av dagarna i almanackan.

Välkommet tillskott i Mood-gallerian

I februari öppnar Leilas general store sin första fysiska butik i Mood gallerian i Stockholm. Riktigt roligt för oss som älskar hennes produkter och det måste också vara ett rejält uppsving för Mood som tidigare varit så tråkig att klockorna stannat. Win/win.
 
Mina fynd från när Leila hade en popup-butik på Hem- och Villamässan i oktober.
 

Dag 6 av utmaningen

Då gick vi in på vecka 2 i #100dagarsutmaningen (den största utmaningen för mig idag var att försöka hitta quinoa på Willys i Märsta. Efter 15 minuter gav jag upp).
 
De första sex dagarna av utmaningen har ju faktiskt känts helt fantastiska! Även om jag har jobbat väldigt mycket så har jag ändå hunnit med träningen och göra mina matlådor. Igår tog jag till och med med mig proteinpannkakor till en kollega som var nyfiken på dem.
 
Idag körde jag lite lätta axlar (håller fortfarande på med rehab för vänster muskelfäste i axeln) samt triceps och mage.
 
En av tjejerna i 100-gruppen la upp en väldigt intressant artikel om socker och dess påverkan på oss. Ni kan läsa den HÄR.

Dagen är kommen!

Hallelujah!




Fredagspanelen om JVM och rymden

Förenar nytta med nöje. Jobbjour och veckans Fredagspanel:
 
1. VILKEN PROGRAMLEDARE I MELODIFESTIVALEN MINNS DU BÄST?
 
Den jag minns mest är självklart Björn Gustafsson. Han gjorde en briljant insats för ett par år sedan. Förmodligen det roligaste jag någonsin sett i Public Service. Men jag såg hans sketcher på SVTPlay eftersom jag aldrig skulle orka med att se hela programmet.
 
2. VAD SER DU MEST FRAM EMOT I JANUARI?
 
Juniorkronornas guld i JVM. Jösses, vad de har imponerat så här långt! Och Micke Renberg som kommentator... Kan man ha sötare dialekt?!
 
3. NÄR HAR DU FRUSIT SOM MEST?
 
Jag fryser alltid när temperaturen går under nollan. Kyla fungerar på mig som lågt blodsocker på andra. Jag blir på vansinnigt dåligt humör. Den här milda vintern har ju varit fantastisk i mina ögon även om orsakerna till den skrämmer skiten ur mig.
 
4. SKULLE DU KUNNA TÄNKA DIG ATT ÅKA UPP I RYMDEN?
 
Nej. Rymden skrämmer mig. Men det har skapats enormt mycket bra musik på grund av den.
 
5. NÄR ÄR DU SOM PIGGAST PÅ DYGNET?
 
Jag skulle spontant svara på förmiddagen. Då är jag som mest kreativ och får mest effektiva träningsresultat. Men det beror självklart på hur jag jobbar. Och hur mycket.
 

Noggrann planering i januari

Januari kommer att bli en tuff månad för mig. Jag har mindre ledig tid än någonsin tidigare och det kräver en noggrann planering för att få allting att gå ihop (bara att beställa tid hos frissan i januari var en utmaning).
 
Prio ett är träning och mat. Allting annat får komma i andra hand. Socialt liv, nöjen.
 
Det bästa sättet att sköta sin kost är att planera den. Se alltid till att det finns mat hemma. Det minimerar risken att man slänger i sig en massa skit på grund av tidsbrist.
Jag ställde mig och gjorde i ordning en massa matlådor i går kväll som jag kan ha med mig till jobbet (man har en förkärlek till vita kolhydrater i vårt utbud av personalmat som jag inte delar).
 
Jag förberedde kyckling med fullkornspasta och broccoli samt lax med blomkålspuré och edamamebönor.
Kvällsmålet igår blev proteinpudding smaksatt med choklad. Smakar kanske inte lika gott som den riktiga med miljarder kalorier men var ändå bättre än vad jag förväntade mig.
 
 
 

Behöver: större kök!

Mitt kök är "normalstort". Det har standardutrustning när det gäller utrymmen och skåp. Trots detta får jag inte plats med allting i skåpen!
Under våren är det tänkt att jag ska göra om i köket. Byta ut vitvarorna, måla om väggarna, fixa nytt kakel och bänkskiva.
 
Och kanske göra något förvaringsutrymme för alla proteintillskott?!
 
Den så kallade "proteinhörnan" i köket...

Ett litet löfte...

Jag ger inte löften på nyårsafton - jag sätter upp mål för mig själv. En liten "Bucket list". Den är faktiskt inte färdig ännu. Det har varit lite turbulent runt omkring mig den senaste tiden. Men en sak kan jag i alla fall lova att lämna bakom mig inför 2014:
 
 

100-dagarsutmaningen

Kompis Johanna drog igång en liten utmaning för dem som ville: 100 dagar från första januari utan alkohol, träning fyra dagar i veckan och nyttig mat 6 av 7 dagar i veckan.
Visserligen försöker jag leva så året om men jag tycker ändå att det ska bli spännande att se vilka resultat man kan uppnå på hundra dagar (alla som är med i utmaningen har olika mål).
Själv vill jag minska på kroppsfettet och bli starkare (jag fick en ganska smärtsam inflammation i vänster axel för cirka en månad sedan men det verkar gå åt rätt håll). Så i morse ställde jag mig på vågen samt måttade vader, lår, rumpa, midja, under bröst och arm.
 
Jag har förberett mig ordentligt inför utmaningen. Igår promenerade jag iväg till COOP och hämtade ut olika proteinprodukter som jag beställt (promenaden hem var ett riktigt jobbigt träningspass!). Det nya året inledde jag med att äta proteinpannkakor med blåbär. Förvånansvärt goda! Det kommer att bli min nya favoritfrukost.
 
Pannkaksmixen kommer från gymgrossisten.se
 
Efter dagens träningspass - som bestod av lite cardio, rehab för axeln, bröst och triceps - åt jag 4 hårdkokta äggvitor och en proteinpudding med vaniljsmak. Kanongod pudding som är perfekt mellanmål eller dessert.
 
 
Just nu håller jag på att tina upp både lax och kyckling som jag sedan ska göra matlådor av så jag kan ha med mig till jobbet.
Ni kan även följa denna utmaning på Twitter och Instagram under #100dagarsutmaningen
 
Och dagens "äntligen!". Nya träningshandskar! De gamla hade gjort sina för länge sedan. Nu har jag äntligen unnat mig ett par nya. I rosa givetvis.
 
 

RSS 2.0