Årets sista Fredagspanel

I morgon bitti åker jag iväg till Göteborg och tillbringar hela nyårshelgen där. Innan jag packar klart så bjuder jag på årets sista Fredagspanel - dagen till ära döpt till Nyårspanelen:
 
1. GAV DU NÅGOT NYÅRSLÖFTE 2012?
 
Nja, jag ger inga direkta löften - istället sätter jag upp mål. I och för sig lovade jag mig själv förra januari när gymmet ockuperades av alla "nyårslöften" (=människor som lovar sig själva att träna mer under året men har bara karaktär nog att vara där i januari innan de ger upp) att jag skulle resa bort på semester samma period 2013 för att slippa den överdrivna trängseln (och irritationen den medför). Och det löftet höll jag - resa bokad.
 
2. VAD VAR DET BÄSTA SOM HÄNDE UNDER ÅRET FÖR DIG?
 
2012 var genomgående ett bra år, tycker jag. Jag fick vara med om väldigt mycket roligt och jag har på känn att nästa år blir ännu bättre.
 
3. VEM FÖRTJÄNAR ATT UPPMÄRKSAMMAS LITE EXTRA EFTER DET SENASTE ÅRET?
 
Jag såg lite av dokumentären om Roxette på tv för ett par dagar sedan och blev så rörd av Marie Fredriksson. Att gå igenom denna tragedi för att sedan komma tillbaka på det sättet hon gjort är oerhört imponerande! Vilken kvinna!
Sedan förtjänar Jonas Gardell både uppmärksamhet och beröm för sin viktiga bok "Torka aldrig tårar utan handskar". Borde vara obligatorisk att läsa i skolorna (att läsa över huvud taget borde vara obligatoriskt).
 
4. VAD HOPPAS DU SKA HÄNDA I DITT LIV 2013?
 
Jag hoppas på att mina inplanerade resor blir trevliga, att jag får ha hälsan i behåll, kunna träna mycket och får fortsätta jobba med det jag gör.
 
5. BERÄTTA OM EN MINNESVÄRD NYÅRSAFTON.
 
För mig är nyårsafton årets mest överskattade dag. Därför ber jag alltid om att få jobba då.
 
 

Två bröllop i juni

Ja, det var enormt skönt att klara ett svårt prov och en sten lättades från mitt bröst. Men i ärlighetens namn drog jag en suck av lättnad redan dagen innan julafton också då Hovet offentliggjorde datumet på prinsessan Madeleines kommande bröllop (som kommer att vara den 8 juni i Slottskyrkan).
Jag är nämligen redan bjuden på ett bröllop den 15 juni och var mycket nervös att de båda bröllopen skulle krocka med varandra (älskar bröllop och vill inte missa något).
Nu kan jag utan problem fira båda bröllopen för jag har även blivit tilldelad semester i juni så jag vet att jag är ledig båda lördagarna (i vanliga fall är det den värsta perioden man kan få semester på men för mig passar det ju utmärkt nästa år).
 
Över lag ser 2013 redan nu ut att bli ett mycket trevligt år!
 
Bild lånad av svenskdam.se
 
(Ex, AB, DN, SvD)
 
 

Årets största suck av lättnad

Inom området så är det jobbrelaterade prov (dangerous goods) som jag har ägnat mig åt hela eftermiddagen det värsta och svåraste jag gjort. Det kan låta överdrivet men jag drog årets största suck av lättnad när jag insåg att jag klarat det.
 
Det är så obeskrivligt skönt att ha det ur världen. Blodtrycket är betydligt lägre nu än vad det var i morse.
 
Nu ska jag fortsätta att njuta av julhelgen. Utan ett enda "måste"!

Lite annorlunda annandag jul

Det blev bästa tänkbara start på annandagen: mitt första spinningpass på nästan tre veckor. Min sega förkylning börjar äntligen att ge med sig och träningsabstinensen under de här veckorna har inte varit nådig.
 
Skönt att vara tillbaka i sadeln!
 
Egentligen jobbar jag inte förrän på fredag men resten av eftermiddan ska jag ägna åt ett jobbrelaterat prov på datorn. Inte alls vad jag helst ägnar annandag jul åt men jag har inte möjlighet att göra det vid något annat tillfälle. Önska mig all lycka till så jag slipper göra om det senare!

Lite bilder från årets bästa högtid

Det har firats jul i dagarna tre. I förrgår började jag med julklappsutdelning hemma hos kompis Fredrik och hans underbara lilla dotter. På eftermiddagen var det dags för den årliga julölen med kompis Andreas. Han fick också lite paket.
 
 
Självaste julafton var som vanligt helt fantastisk! Mycket god mat, fina klappar och massor med kärlek.
 
Bordet dukat för årets bästa måltid. Vi har både svenska och danska rätter att njuta av.
 
Viktig tradition vid julbordet: hyllningen till Harry Potter.
 
Julklappsutdelningen var klar kvart i tolv på kvällen. Det var första gången som vi hunnit klart innan midnatt.
 
Jag fick massor av fina klappar. Här är ett urval:
 
Necessär och väska från Stella McCartneys Adidas-kollektion.
 
Nya skor till Byrundan! Som jag längtar efter barmark nu....
 
Älskar denna vintage-hink! Från Steninge Slott.
 
För mig är inte julen över riktigt än. Jag suger på den karamellen i ett par dagar till. Idag blev det dock GI-middag (välbehövligt efter all god mat igår) och i morgon ska jag köra mitt första spinningpass på över två veckor.
 
God fortsättning, kära vänner!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagspanelen om jultraditioner och tv-utbudet

Julskinkan kom precis ur ugnen och innan det är dags att testa den så bjuder jag på årets Julpanel:
 
1. VILKEN ÄR DIN STARKASTE JULTRADITION?
 
Jag har så många jultraditioner att jag inte ens kan lista dem alla! Det är utan att överdriva min favorithögtid på året och med åren blir traditionerna fler.
Ny tradtion sedan förra året är himmelslyktan som vi tände sent på kvällen på julafton. Det kommer säkert till flera traditioner i år som kommer att vara otänkbara att klara sig utan i fortsättningen.
 
2. VAD ÄR DET FÖR MYCKET AV PÅ TV?
 
"Reality-såporna" (eller "dokusåpor" som jag föredrar att kalla dem). Häromveckan såg jag en trailer på TV4 att "Farmen" skulle komma tillbaka. När man ser en sådan sak önskar man bara att det är ett elakt skämt.
 
3. VART ÅKER DU HELST NÄR VINTERN ÄR SOM KALLAST?
 
Dit det är riktigt, riktigt varmt. Jag ångrar inte en sekund att jag har bokat två veckor i Thailand i januari. Tror det var ett klokt beslut.
 
4. VEM SKULLE SPELA HUVUDROLLEN I FILMEN OM DITT LIV?
 
Jösses, vad skulle filmen heta för det första? "En flygvärdinnas bekännelser"? (Tro mig - titeln är mer spännande än innehållet).
 
5. NÄR KÄNNER DU DIG GAMMAL?
 
Det är ärligt talat sällan jag gör det. Man blir varken yngre eller äldre än vad man gör sig. Mina förebilder är de män och kvinnor på gymmet som är i 70-80 årsåldern men fortfarande håller sig fysiskt aktiva. Hur pigga och starka som helst och ser alldeles strålande ut.
 

Julledigt!

Strax efter nio i morse landade jag på Arlanda och tog julledigt på riktigt.
 
Nu kan jag slutföra det sista julstöket. Alla julklapparna är inköpta - ska bara slå in dem. Två sorters julgodis har jag kvar att göra, samt pepparrotssill. Det blir dagens projekt (det kan bli en sväng förbi ICA Maxi också sent i kväll).
 
Kloka ord att ta till sig i juletid:
 
 
 
 
 

Cool gatukonst


Saffransmuffins med en touch av apelsin

I fredags bjöd jag kollegorna på saffransmuffins med en touch av apelsin. Mycket enkla att göra och smakar fantastiskt! Det blir cirka 12 muffins på detta recept.
 
INGREDIENSER:
 
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 gram rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 ägg
1 påse saffran
1 tsk saffransarom (Dr Oetker)
250 gram grovt riven mandelmassa
skalet från 1 apelsin
(mandelspån)
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Vipsa smör och strösocker pösigt.
2. Tillsätt den rivna mandelmassan och äggen. Rör ihop.
3. Blanda ner rivet apelsinskal och saffran.
4. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd sedan ner i smeten.
5. Fördela smeten i muffinsformar (placerade i en muffinsplåt), strö lite mandelspån över och grädda på 175 grader i 15-20 minuter.
 
 
 
 
 
 

Hur man julpimpar en byggnad på riktigt

Clarion Post Hotel i Göteborg. Vilket hallelujah-moment att se detta i verkligheten!
Så här julpimpar man en byggnad på riktigt. Se och lär!
 
 
 

Bilder från julmarknaden på Liseberg

Hemma igen efter ett par mycket trevliga dagar i Göteborg. I söndags tog jag och kollegorna spårvagnen till Liseberg för att gå på julmarknad.
Ett mycket bra beslut visade det sig eftersom den var helt fantastisk. Ett besök dit rekommenderas verkligen om ni har vägarna förbi.
 

Lektyr i helgen

Just nu: på hotellet vid Landvetter flygplats.
Med mig på denna jobbslinga har jag en deckare:


Kloka ord från Bowie

Bland alla julklappar som jag beställde på nätet kom det igår också en liten klapp till mig själv: en "coffee table book" om Bowies alla album skriven av Paolo Hewitt.
 
Helt fantastisk bok. Nästa vecka ska jag försöka recensera den (hinner inte nu - ska iväg på jobb i helgen). Varje kapitel inleds med ett citat från Bowie själv och följande tyckte jag var så bra. Ska försöka anamma det i mitt eget tänkande framöver.
 
 
 

Fredagspanelen om Lucia, julklappar och snö

Jag börjar så smått att komma tillbaka från förkylningsdimman. Imorgon är det dags för jobb igen (jag är ytterst tacksam över att jag var sängliggande på mina lediga dagar och slapp sjukskriva mig månaden innan semestern). Nyss tog jag ut en plåt med saffransmuffins ur ugnen som jag ska ha med mig till kollegorna imorgon och under tiden muffinsen svalnar så bjuder jag på veckans Fredagspanel:
 
1. BRUKAR DU FIRA LUCIA?
 
Nja. Lucia var nog en större sak när man var barn. Jag brukar dock ha lite glitter i håret om jag jobbar - det uppskattar passagerarna. Idag är jag dock ledig och nöjde mig med att se Lucia på tv med ett halvt öga.
 
2. BERÄTTA OM EN JULKLAPP DU MINNS?
 
De julklappar jag uppskattat mest är de som pojkarna i La Familia - Nicko och Liam - gjort själva. Nu är de så pass stora att de inte gör julklappar längre men jag har sparat allt. När de var små fick jag egengjorda dryckesunderlägg, bokmärke (använder det fortfarande), kottar målade i grönt glitter och en disktrasa med texten "God Jul Mia" på.
 
3. HUR MYCKET MELODIFESTIVAL ÄR DU?
 
Där ligger jag på minusskalan. Jag är totalt ointresserad.
 
4. VAD TYCKER DU OM SNÖ?
 
Jag tycker uppriktigt illa om snö och kyla. Ser inga som helst fördelar med snö. Uppenbarligen kan vi i Stockholmsområdet inte heller - trots vårt geografiska läge - hantera årstiden alls.
Det är svårt att ta sig fram eftersom ingen plogar längre, det är halt och kollektivtrafiken slutar att fungera.
 
5. HUR SER EN VANLIG SÖNDAG I DITT LIV UT?
 
Jag har få "vanliga" söndagar eftersom jag ofta jobbar helger. Men på en ledig dag försöker jag verkligen att vara ledig och betrakta den dagen som en söndag. Jag tränar, lagar mat, träffar vänner och kopplar bort jobbet.
 

Då var det dags igen!

Jag är välsignad med ett mycket bra immunförsvar. Och jag är mycket tacksam över det eftersom de flesta influensor och kräksjukor går mig obemärkt förbi.
Problemet är dock att förkylningar till exempel aldrig riktigt slår ut ordentligt. De ligger istället vilande i kroppen och gör sig påminda lite då och då.
 
I lördags var det dags igen - bara sex veckor efter den senaste förkylningen. Jag blev jättetäppt i näsan (det är tydligen min grej) och har sedan dess snytit mig varannan minut ungefär.
I förebyggande syfte hade jag dock köpt Frenadol i Spanien sist jag var där som sägs vara rena dynamiten mot förkylningar.
 
Jag kan avslöja att det var den inte.
 
Så fort jag kände minsta symptom tog jag Frenadol och Enchinagard blandat i apelsinjuice. Inget av dem hjälpte den här gången.
Som grädde på moset fick jag dessutom feber igår eftermiddag när jag kom hem från mitt frisörbesök i stan. Jag låg hela kvällen under ett täcke i soffan och huttrade.
 
Nu tror jag dock att jag är på bättringsvägen. Ingen feber idag.
 
Utsikten från min frisör: Hårlyday på Upplandsgatan 69.
 
 
 

Tidig julklapp - mitt sällskap i vinter

Jag fick en mycket välkommen pläd av Kaj Household i Uppsala idag. Den kommer att vara mitt sällskap i soffan resten av vintern. Mjuk, varm och uppskattad.
Som gjord för mitt vardagsrum, faktiskt!
 
 
 

En sessa i tiden

Idag lanserade Kungahuset prinsessan Madeleines egen Facebooksida.
 
Roligt och modernt initiativ!
 
Bild lånad från svenskdam.se

Fredagspanelen om julklappar och festminnen

Innan jag börjar planera resten av dagen bjuder jag på veckans Fredagspanel:
 
1. VAD ÖNSKAR DU DIG I JULKLAPP?
 
Ingenting materiellt. Jag önskar bara att få fira julen med La Familia på det sätt som blivit en tradition de senaste tio åren och som gjort julafton till årets bästa dag.
 
2. VILKEN ÄR DIN FAVORITRÄTT?
 
Det varierar. Det finns så mycket mat som jag älskar - italienskt till exempel.
 
3. VEM HAR SVERIGES BÄSTA RADIORÖST?
 
Utan tvekan: Lotta Bromé. Kvinnan har blivit välsignad med en sagolikt vacker stämma.
 
4. BERÄTTA OM ETT RIKTIGT BRA FESTMINNE!
 
De allra bästa festerna jag har varit på har varit dem som varit spontana. Med för mycket planerande och för mycket förhoppningar blir man oftast besviken. Som med det mesta här i livet.
 
5. VEM ÄR VÄRLDENS SNYGGASTE SKÅDESPELARE?
 
Jonathan Rhys-Meyers.
 

En händelserik dag

Som en liten julbonus fick jag två extra dagar ledigt den här veckan. Eftersom det blev en ofrivillig husarrest igår (på grund av "rådande väderlek") så åkte jag iväg till huvudstaden idag istället (dock blev det ingen julmarknad för det hann jag inte med).
 
Målet var i första hand The English Shop i Södermalshallen. Jag började dock med att gå in i katolska domkyrkan och tände ett ljus för min morbror (han bodde bara en bit därifrån).
För mig är det en enorm skillnad på att tro på Gud och kyrkan men jag finner ändå - trots att vi emellanåt har vissa konflikter - ett lugn att vistas där. Lite högtidligt men samtidigt det mest harmoniska som finns. Jag har som vana att alltid gå in i kyrkan när jag är på Södermalm.
 
The reason for the season.
 
 
The English shop var helt fantastisk och jag rekommenderar er ett besök dit. De har allt man kan förvänta sig. Detta fick jag med mig hem:
 
 
Efter en trevlig fikastund med en vän/kollega i Götgatsbacken promenerade jag i snömodd (och tung kasse!) till Gamla stan där jag letade efter ett doftljus. Det blev dock inget (tar det på söndag istället då jag ska försöka komma dit på julmarknaden).
 
Västerlånggatan.
 
Sedan åkte jag hem, slängde i mig lite mat och passade på att åka till ICA Maxi för att storhandla. Var lika bra när jag ändå hade ångan uppe.
 
Jag kommer nog dock att somna ganska ovaggad i natt. I morgon kommer Fredagspanelen.
 
 

Lugn gårdag inomhus

Nej, det var ingen större idé att försöka sig på utomhusaktiviteter igår. Jag tog endast en snabb sväng ner till närmsta matbutik (Pan-ICA) för jag behövde ingefära. Något förundrad över att plogbilarna lyste med sin frånvaro. Jag såg en på väg hem som hade plogbladet uppfällt - det har ju knappast någon effekt. Han fick det onda ögat.
 
Jag hann inte med en bråkdel av det jag hade tänkt göra igår. Började dagen med att göra en ansiktsbehandling på mig själv - tyckte det var en bra start.
Sedan letade jag fram en mer passande duk för säsongen till köksbordet:
 
Sympatiserade med kollegorna som jobbade igår:
 
Gjorde en uppsättning med Tigertassar:
 
Satte ihop och testade min senaste köksinvestering. Underbart att kunna mixa utan krångel. Jag gjorde laxfärsbiffar.
 
Köpte denna för kampanjpris på cdon.se.
 
 

Tips på aktiviteter vid en ofrivillig husarrest

En gammal vän skrev häromdagen: "Har man Facebook så behöver man ingen termometer". Och det stämmer ju. Idag har sidan överösts med bilder och kommentarer om snökaoset i Stockholmsområdet.
 
Eftersom jag har ledig dag idag så behöver jag inte utmana ödet med att gå utanför dörren (tror faktiskt inte ens att det är möjligt i skrivande stund).
Jag gjorde tidigt en lista på saker som jag skulle kunna göra istället vid min ofrivilliga husarrest:
 
Raka benen (klart), göra en ansiktsbehandling (också klart), ytterligare en plåt med saffransbiscotti (på gång), sortera böcker som jag ska sälja på loppmarknad i sommar (kanske under dagen), dammsuga, sortera mitt kryddskåp (misstänker att jag har sparat tomma burkar där), pedikyr (kan jag göra senare framför tvn), läsa böcker (finns inget bättre än att lägga sig i soffan och göra det), göra matlådor (ska testa min nya mixer i eftermiddag och göra laxfärsbiffar), beställa några julklappar på nätet.
 
Ja, vänner. Det är bara fantasin som sätter gränser för aktiviteterna. Och för er som måste ta er till och från jobben med bil idag: Kör försiktigt!
 
Bild från min balkong...

Vaknar upp i kaos

Vilket antiklimax! När jag somnade igår kväll var jag som ett litet barn natten innan julafton. Mina planer idag bestod av ett besök på julmarknaden i Gamla stan, en sväng förbi The English shop samt det viktigaste av allt: en träff med min fina vän Martin.
 
Jag vaknade upp i ett fullständigt kaos. Det stormar i sidled, Arlanda flygplats har till och med stängt för tillfället (det ger en obehaglig tystnad där jag bor) och texten som mötte mig på SL´s hemsida var: "Kraftiga förseningar och reducerat trafik pga rådande väderlek".
 
Det är vid sådana här tillfällen man får gilla läget och finna sig i det man inte kan förändra.
 
Det kanske blir lite nytta gjort här hemma idag istället. Julmarknaden och The English shop finns kvar. Och även Martin som får vänta på sina saffransbiscotti ett tag till.
 
 
 

Lite bilder från dagen

Jag tog en sväng till Sollentuna centrum idag. Behövde handla lite men hade ingen större lust att vistas utomhus. Då är Sollentuna idealiskt! Tåget stannar precis vid centrum (och kors i taket: tågen gick som de skulle idag!) och det är relativt folktomt (man behöver inte stånga sig fram).
 
Julstämningen på topp!
 
Hem kom jag med 32 meter julklappspapper (det bör räcka ett tag), presentaskar, glasburkar (jag har precis bakat saffransbiscotti till fina Martin som jag ska träffa i morgon), marmelad och en liten "julklapp" till mig själv.
 
Jag är lycklig nog att vara ledig på juldagen i år (det är ingenting man kan ta för givet när man jobbar skift). Då ska jag baka scones till frukost och testa denna marmelad (från Gateau).
 
Utan att överdriva så är Ferrero Rocher den godaste chokladen jag vet. Jag hittade den här asken på ICA när jag var in där och förtvivlat letade efter pecannötter och skalade pistagenötter (utan framgång). Den kostade skjortan men var precis det jag önskade mig i julklapp! Den ska jag också spara till juldagen.
 
Tåget kom precis tillbaka till förorten då "snökaoset" började så jag såg ut som en liten snögubbe när jag klev innanför porten. Då var det ganska skönt att ställa sig vid köksbänken och baka lite grann. Har en flygning på lördag med en kollega som älskar mina Saffransgrottor så jag gjorde ett gäng som jag frös in i min nyavfrostade frys.
 
Receptet på kakorna hittar ni HÄR.
 
 
 

Dagens outfit

Ja, det är lite "friskt" ute!


Man blir aldrig för vuxen för en nalle

När jag var i Helsingfors häromdagen passade jag på att köpa mina efterlängtade "glöggmuggar" från Starbucks (det är espressokoppar från deras julkollektion). Och på väg hem från jobbet i söndags gick jag förbi kaféet på Arlanda och köpte lite julkaffe och... en nalle!
 
Jag skojar inte! Jag har numera en nallebjörn från Starbucks som bara är min.
Moget.
 
 
 
 
 

Dagens husmorstips

Jag kan finna det en smula ironiskt att landet Lagom har så extrema växlingar i väder och temperatur. Det svänger från en dag till en annan.
Just nu är det obeskrivligt kallt i förorten (så pass kallt att jag bara har planerat in inomhusaktiviteter idag förutom ett snabbt besök i närmsta matbutik). Lika kallt ska det tydligen bli imorgon också innan det vänder och blir mildare.
 
Men då får man göra det bästa av situationen! Eftersom det är så pass kallt ute nu tänkte jag passa på att frosta ur min frys. Nu kan jag nämligen bara ställa ut mina frysvaror på balkongen istället för att låna utrymme i grannarnas frysar (som man måste göra på sommarhalvåret).
 
Det blir nattens projekt.
 
Passa på ni också. Det är mitt husmorstips för dagen.
 

Drömmen om en öppen spis hemma

Eftersom jag bor i en 2-rummare så kan jag än så länge bara drömma om en öppen spis där jag kan elda på riktigt. Men det finns ju skorstensfria spisar på marknaden vilket gör det möjligt även för oss i lägenhet att få det lite mysigt hemma (och till ett betydligt billigare pris än vad jag trodde).
Se bara vad fint man kan göra:
 
 
 
Nu undrar jag om det är någon av mina läsare som har erfarenhet av dessa spisar? Skriv gärna i kommentarsfältet.
 
Den här snygga spisen hittade jag på thehome.se.
 
 

Första advent hos mig

Trots min kärlek för julen (och allt som hör därtill) så har jag aldrig haft någon traditionell adventsljusstake (en sådan med fyra ljus).
Så i år beslutade jag mig för att skaffa mig två för att kompensera.
 
Den här fina blev placerad på köksbordet. Inköpsställen: Fullerö Handel (bricka + stenar), House Hold (ljus), Mias Lustgård (siffror).
 
Stake nummer två hamnade i hallen där det inte är så lätt att fotografera på vintern eftersom jag inte har några fönster där (det är väldigt mörkt). Mina väggar i hallen är inte gula även om det ser ut så på bilden.
Inköpsställen: Fullerö Handel (ljusbrickan), Mias Lustgård (kottar), Hjärtero (siffror). Ljusen hittade jag hemma i en låda.
  
 

Jag kan inte låta bli att fundera...

...över hur det kommer sig att de här två människorna fortfarande är ovänner tolv år efter skilsmässan (Ex). Det är ju liksom en ganska drastisk åtgärd att kräva vårdnaden om ett barn som blir myndig om fyra år.
 
Medge att ni ockå är lite nyfikna. Lite.
 
 

En viktig dag att uppmärksamma

 
Passa på - dagen till ära - att rösta på Jonas Gardells "Tårka aldrig tårar utan handskar" som årets bok och årets tv-program till QX-galan HÄR.

Kladdig saffranskaka med nötter

Man kan ha saffran till så mycket mer än till lussebullar. I onsdags testade jag att göra whites med saffran (kladdig kaka med vit choklad).
Lätt att göra och den blev väldigt god.
 
INGREDIENSER:
 
100 gram smör
100 gram vit choklad
1 kuvert saffran
3 ägg
200 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
175 gram vetemjöl special
100 gram hasselnötter (kan uteslutas)
100 gram vit choklad hackad
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Smöra en fyrkantig ugnsform med löstagbar kant (ca 25 x 25 cm). Klä botten med bakplåtspapper.
2. Smält smör och choklad på svag värme, ta av kastrullen från värmen, tillsätt saffran och för om så att det blir som en choklasås.
3. Blanda ägg, strösocker och vaniljsocker i en skål, rör i chokladblandningen.
4. Vänd i mjöl, hackade nötter och choklad.
5. Häll smeten i formen, grädda i ugnen på 175 grader i cirka 20-25 minuter. Kakan ska vara lite kladdig.
6. Låt svalna helt innan den skärs upp.
 
 
 

RSS 2.0