Vintern har anlänt

Med besked i Helsingfors:


Är det här den vägen vi måste gå idag?

Vi har tre stora matvarubutiker i kommunen: ICA Maxi (Arlandastad), COOP och Willys. Av dessa handlar jag oftast på Willys på grund av att de har den bästa grönsaks/fruktdisken och dessutom personal på golvet som hela tiden ser till att det finns det man önskar (ett stort minus är att de dock inte har tillräckligt med personal i kassorna).
 
COOP besöker jag nästan aldrig. Det är överdrivet dyrt och dit går bara dem som vill höja sin sociala status genom att betala överpris för sina varor.
 
ICA Maxi besöker jag ungefär en gång i månaden för att storhandla. Där köper jag storpack av kyckling, tvättmedel, läsk osv.
Jag köper aldrig grönsaker eller frukt där av den enkla anledningen att den avdelningen av butiken är rent ut sagt äcklig. De har till exempel bara två sorters bananer: gröna eller bruna (inte sällan med medföljande bananflugor).
 
Men det är ju egentligen inget problem, för jag som kund kan ju välja att handla någon annanstans.
 
När jag var och handlade på ICA Maxi för cirka en månad sedan lackade jag dock ur. Jag var och handlade sent på kvällen och behövde aubergine. Så jag frångick min principer och gick för att leta efter det på plats.
Synen som möter mig är obeskrivligt motbjudande (tyvärr fann jag mig inte och tog ingen bild vilket jag ångrar nu): auberginen var rutten! Och luktade likaså.
 
För mig är det en gåta att människor som är anställda för att ansvara för grönsaksdisken på ICA Maxi inte upptäcker en sådan sak. Det är nämligen inte första gången detta händer. Man får ju liksom anta att de får betalt för detta ansvar dessutom.
 
Eftersom det inte var första gången jag hittade ruttna grönsaker i denna butik så tänkte jag att jag skulle upplysa butiksansvarig om problemet. För ett problem är det. Det bildas ganska fort mask och annat skit som kan sprida sjukdomar.
 
Jag skrev ett mail och berättade om händelsen.
 
Sedan var det tyst. Jag fick inget svar.
 
Idag upptäckte jag på deras Facebooksida att en annan kund upplevt samma sak nyligen. Då när kritik helt plötsligt är offentlig så svarar chefen på ICA Maxi Arlandastad omedelbart. Jag kommenterade om mina upplevelser (och hur oerhört nonchalant jag tyckte deras tystnad var) och då påstår han att mitt mail har "kommit bort i cyberrymden" (förmodligen är han helt omedveten om att jag är vaccinerad mot skitsnack) och bad mig skicka mailet igen.
Jag svarade med att jag kanske borde publicera det på deras Facebooksida istället. Det verkar tydligen vara det enda sättet att nå fram.
 
Är det verkligen den vägen vi måste gå idag? Måste man kritisera via sociala medier för att nå effekt?
 
Tragiskt.

Polkarocky

Namnet på mina "polkakluttar" föll inte alla i smaken - därför blev de omdöpta till Polkarocky (logiskt egentligen eftersom det är en variant av Rocky Road).
Superenkla att göra och mycket goda (kompis Andreas fick vara testpanel häromdagen och han gav tummen upp ).
 
INGREDIENSER:
 
200 gram vit choklad
1 polkastång
1 dl cashewnötter
1 dl minimarshmallows
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Den ska bara smälta - inte bli varm. Hacka under tiden nötterna och polkastången grovt.
Blanda ner i chokladen och rör om. Tillsätt sedan marshmallows.
Klicka ut på en bricka med smörpapper på (det blir cirka 12 godisar). Låt stelna i kylen en stund.
 
 
 

Nyupptäckt matbutik

Det finns två ställen som jag älskar att besöka när jag är utomlands: matbutiker och Apotek. Nu när jag var på Kanarieöarna så passade jag till exempel på att köpa deras fantastiska förkylningsmedicin, Frenadol. Nu känner jag mig ordentligt beväpnad ifall att en förkylning skulle attackera.
 
I matbutiker kan jag gå omkring i i flera timmar. Tidigare fanns Gray´s American Food Store som fysisk butik bland annat i Stockholm men av okänd anledning för mig är de numera bara grossister.
 
Men av en händelse upptäckte jag igår att man kan köpa amerikanska (och självklart engelska) produkter på Söderhallarna i Stockholm, på The English Shop. Att den butiken gått mig obemärkt förbi förstår jag bara inte. Där finns allt man kan tänka sig: marmelader, sylt, godis, te, flingor.
På tisdag nästa vecka tänkte jag åka dit och titta (man kan även beställa deras produkter på nätet). Kanske det blir en burk med cranberrysause - då ska jag laga kalkon på juldagen!
 

Svidande utgift

Jag var hos tandläkaren igår förmiddag. En gammal lagning behövdes fixas till. Kostaden för det lilla kalaset: 1200 kronor! Lagom till jul.
 
Men egentligen ska jag inte gnälla även om det sved ordentligt när jag betalade. Jag har blivit välsignad med bra kvalitet på mina tänder och sköter dem ordentligt för att undvika större och dyrare ingrepp.
 
Värst ändå var nog att jag var bedövad på vänster sida av ansiktet i sex timmar. Först framåt kvällen släppte bedövningen och jag kunde prata igen utan att sluddra.
 
Trauma.

"Sandmannen" - Keplers hittills bästa

Liksom de tidigare Lars Kepler-böckerna känns "Sandmannen" som den är skriven under extrem tidspress. Redan vid sidan 74 blir jag konfunderad över varför en seriemördare blir dömd i kammarrätten. Det känns inte riktigt som om författarparet har koll på rättsinstanserna i Sverige (och med handen på hjärtat tar det bara ett par sekunder att hitta sådan information på nätet idag).
Intrycket blir redan från början att boken är slarvigt sammansatt.
 
Det som skiljer "Sandmannen" från de tre tidigare böckerna är att inledningen är ganska seg. Tidigare har det rafflande tempot böckerna igenom blivit deras signum. Här tar inte handlingen fart förrän efter halva boken.
 
Vi får återigen träffa kriminalkommissarie Joona Linna som enligt första boken "Hypnotisören" är uppvuxen i Stockholmsförorter och har gått i svenska skolor men ändå bryter på finska (fullkomligt ologiskt). I "Sandmannen" hamnar Linnas förflutna i fokus då en av seriemördaren Jurek Walters offer visar sig leva. Walter är dömd till rättspsykiatrisk vård och isolering och man behöver genast finna någon som kan ta sig in på säkerthetsenheten och vinna seriemördarens förtroende.
 
Personligen har jag svårt för att läsa skönlitteratur som är skriven i presens. Dock måste jag nog säga att "Sandmannen" trots allt är Keplers hittills bästa bok.
 
BETYG: 2 av 5
 
Sandmannen
Bild lånad av Adlibris.
 

Ännu en ljuvlig butik i Umeå

Umeå fortsätter att imponera! När jag var där i torsdags så hittade jag ytterligare en underbar butik - Mias lustgård (som om den vore skapt för mig!).
De har även försäljning via nätet HÄR.
 
Orsaken till att jag hittade butiken (den ligger 50 minuter från hotellet): de fantastiska renarna ovanför entrén!
 
Skyltfönstret. Visst ser det inbjudande ut?
 
 
 
 
 
Har vi ens liknade butiker i huvudstaden? I så fall: VART? Om ni vet om någon, skriv gärna i kommentarsfältet (gärna centralt för det är bökigt att ta sig till Sickla med kollektivtrafiken).

Hemma med lite färg på näsan

Både jag och min dator är hemma igen. Det känns som om jag har varit borta i flera veckor men det var bara fem dagar på vilka jag hann med att besöka tre olika länder.
Jag har till och med fått lite färg på kroppen. Las Palmas bjöd på strålande väder och när vi åkte därifrån i lördags eftermiddag var det hela 27 grader.
 
Detta gav mersmak och jag längtar vansinnigt mycket till min semester i januari.
 
Ni anar inte hur mycket jag njöt av denna frukost! Efter att ha jobbat hela natten och sovit i ett par timmar på morgonen så smakade denna måltid fullkomligt ljuvligt! Extra gott kanske eftersom vi åt utomhus.
 
Väskorna var tunga när jag kom hem eftersom jag passade på att köpa spanskt julgodis (turrón) och de goda Mojo-såserna (som man serverar till salta små potatisar):
 
 
 
I morgon ska jag rekommendera ytterligare en bra butik som jag hittade i Umeå och skriva en recension av Keplers senaste "Sandmannen".
 
 
 
 
 
 
 

Allt finns på Las Palmas!

Tidigt i morse landade jag på Las Palmas.
Det blev ett par timmars sömn innan en efterlängtad frukost på hotellets terrass. Utomhus. I värme!

Man kan hitta ALLT här!


Eftersökt scarf funnen

Självklart i underbara Umeå på Mias Lustgård. Rea var det också! 50 kronor kostade scarfen som jag letat efter.


Från en hemlig beundrare?

Den här söta saken låg i mitt fack igår när jag kom till jobbet.
Från en hemlig men rar beundrare.


Thanksgiving i Umeå

Det är Thanksgiving idag. En tradition som jag personligen tycker vi borde ha importerat istället för Halloween.

Jag firar dagen i Umeå. Vädret är som gjort för att tillbringa förmiddagen på rummet med en bok innan det är dags för en sen lunch med kollegorna.

Vad är du tacksam över?


Ut på långturné

Jag ska iväg på långturné i morgon (Umeå, Las Palmas och Helsingfors) och min dator ska få omsorg av min IT-guru Johan under tiden. Misstänker att jag fick något skit i den häromdagen.
Ska försöka uppdatera bloggen ändå så gott det går från luren.
 
Rolig nyhet i morse:
 
Artikel av Johan T Lindwall. Killen har koll...
 
Två passioner i ett:
 
 
I början av nästa vecka när jag (och datorn) är hemma igen ska jag recensera Keplers senaste "Sandmannen" för er.
 
 
 
 
 
 

Andra staken på plats

Det kommer inte att bli så mycket julpyntande här hemma i år. Men adventsljusstakarna klarar jag mig självklart inte utan.
Idag hann jag med att sätta upp den i köket.
 
Mer pyntande än så här blir det inte i år. Därför kommer jag att ta i utav bara den nästa år istället.
 

Flygjubileum för mig idag

Idag firar jag 13 år som flygande. Det var 13 år sedan exakt jag hade min första flygning. Jag minns den självklart fortfarande väl - det var en flygning ner till Teneriffa (i en smurfblå uniform designad av Elizabeth Emanuel).
 
Under dessa 13 år har jag hunnit med 5 flygbolag, varit kontraktsanställd, blivit uppsagd, varit med om en konkurs, varit ofrivilligt arbetslös, haft ett tre år långt inhopp på ett kontor (när jag sedan kommer att se tillbaka på mitt liv kommer dessa år att minnas som de värsta i mitt liv - men de fick mig också att inse vad jag inte skulle jobba med).
 
Nej, att flyga är inte det tryggaste yrkesvalet. Men definitivt det roligaste.
 
Framför allt har jag ju fått träffa hundratals härliga och underbara kollegor under årens lopp. Och fått besöka platser som jag aldrig hade fått se annars.
 
Jag hoppas det blir många fler roliga år till i luften!
 

Första staken på plats

För ett par veckor sedan satte jag upp ljusslingan på balkongen. Och idag kom första adventsljusstaken upp i vardagsrumsfönstret (köket väntar jag med tills i morgon).
 
 

Media beter sig som gamar i SAS-krisen

Som fd SAS-anställd och i egenskap av skattebetalare kan jag självklart kritisera vissa beslut som företaget tagit under årens lopp (framför allt de senaste elva åren). Man kan ifrågasätta vissa vägval som SAS har gjort och som lett fram till den kris de befinner sig i.
Att vrida tillbaka klockan är dock omöjligt. Att vara efterklok är lönlöst. Det enda valet nu är att se framåt och göra det bästa av situationen.
 
Självklart följer jag nyheterna angående "SAS-krisen". Och det har inte undgått mig att det finns en underton av obehaglig förhoppning i media (framför allt hos Expressen) att företaget ska gå i konkurs och göra flera tusen människor arbetslösa.
För mig är detta fullkomligt obegripligt. Media beter sig som gamar som cirklar över ett byte med en illa dold önskan om värsta möjliga utgång.
Man är så löpsedelskåt att man inte ens reflekterar över att människor riskerar att förlora sina jobb.
 
Dessutom har man i media insinuerat att personalen på SAS (kabinpersonal och piloter) skulle vara orsaken till krisen. Det gör mig vansinnig.
Personalen sliter för sin lön, gör ett fantastiskt jobb och är beundransvärt lojala sitt företag i den svåra timmen. Ingen skugga ska falla på de människor som gör SAS till ett säkert flygbolag för sina passagerare. De har kämpat i motvind i många år nu men går ändå till jobbet med inställningen att göra sitt yttersta för sitt företag.
 
Personligen håller jag tummar och tår för att dessa fantastiska människor fortfarande har ett jobb att gå till i morgon, att de klarar av denna kris och kommer på fötter igen.
 
Och till de blodtörstiga journalisterna höjer jag ett varningens finger: det går inte att gömma sig för Karma. Att önska andra olycka är som att be om det för egen del. Värt att tänka på...
 
(Ex, Ex, Ex, Ex, DN, DN, DN, AB, AB
 
 

Fler shoppingtips i Umeå

Gårdagen tillbringade jag i härliga Umeå. Det har blivit en favoritstad där jag trivs mycket bra och jag ser alltid fram emot att få vara där.
Jag går omkring och tittar i affärer, finner inspiration, dricker lite kaffe och äter god mat.
 
Igår blev det självklart ett besök i favoritbutiken Hjärtero. Bara att kliva in där ger harmoni.
 
Utanför butiken.
 
Jag var även en sväng in på Tehörnan där jag köpte två olika sorters te: lussebulle och glögg. Hittade även en otroligt härlig burk att ha teet i:
 
Jag är inte mycket av en tedrickare men försöker lära mig. Det kanske blir en kopp ikväll.
 
Och är inte denna väggtext helt underbar?
 
 
 
 
 

Fredagspanelen om julvärdar och tävlingsmänniskor

Min arbetsdag slutade klockan nio i morse och nu har jag en ganska lång ledighet framför mig. Börjar inte jobba igen förrän på onsdag eftermiddag (då det blir en lång turné i tre olika länder).
Strax tvättstugan men först kör vi veckans Fredagspanel:
 
1. VEM HADE DU VELAT SE SOM ÅRETS JULVÄRD?
 
Jag är sorgligt medveten om att det finns många människor som bara har tvn som enda sällskap på julafton. Det är en ryslig tragedi. Ännu sorgligare är dock nästan att de som har någon att fira julen med - typ barnfamiljer - tillbringar så mycket tid av den dagen framför tvn! Vem som är julvärd på tv borde inte ens vara en issue.
Min uppmaning är: om ni vet någon som sitter ensam på julen, bjud då in den personen till ert hem! Det är vad Jesus hade gjort och tro det eller ej: det är på grund av honom vi firar julafton!
Och framför allt: stäng av tvn!
 
2. VEM ÄR BÄST SOM JAMES BOND?
 
Pierce Brosnan.
 
 
3. VAD ÄR DET SISTA DU GÖR INNAN DU GÅR OCH LÄGGER DIG?
 
Jag har inga kvällsritualer (märkligt egentligen med tanke på vilken kontrollmänniska jag är). Kanske beror det på att jag jobbar så oregelbundna tider. Allt hänger lite på vad jag ska göra dagen efter.
 
4. HANDEN PÅ HJÄRTAT: HUR OFTA STÄDAR DU?
 
Jag plockar med någonting varje dag! Jag är oerhört pedant (även om jag jobbar på att lugna ner mig på den punkten) och måste ha ordning och reda runt omkring mig. Dessutom älskar jag att städa! Jag har full förståelse för "Vänner"-Monicas mani.
 
 
5. ÄR DU EN TÄVLINGSMÄNNISKA?
 
Inte alls. Jag är förvisso väldigt förtjust i att titta på tävlingar när det gäller idrott men som person saknar jag helt den egenskapen. Den här "vardagstävlan" har jag oerhört svårt för. Man tävlar om vem som har den senaste luren på marknaden, vem som har flest kanaler på tvn, snyggast bil, mest påkostade kök (vilket blir dubbelt löjligt eftersom folk sällan lagar mat hemma). Varje dag ser jag den här tragiska tävlan i prestige i någon form.
Jag tror inte det är sunt.
 
 

Snart hemma igen

Sista anhalten på min Norrlandsturné är Luleå (sov i Umeå natten som var).
Ett härlig avslutning på fredagskvällen: skvaller, saffranstryffel, snart "Modern family" på tv och äntligen fick jag ett nyrenoverat rum på hotellet.

Hemma i morgon förmiddag för att njuta av en långledighet.


Förmiddagslycka i Helsingfors


I en container fann jag dig...

Min värdefullaste ägodel är en piedestal som står i hallen. Jag fann den i en container för 13-14 år sedan. Den är alltså inte värdefull för att den kostade mycket pengar (den var ju helt gratis!) utan för att jag lade ner så otroligt mycket tid på att fixa till den.
Så pass mycket att om det skulle börja brinna här hemma så är min piedestal det första - och troligtvis enda - jag skulle rädda ur lågorna (den väger nämligen bly så jag skulle inte orka bära någonting mer).
 
När jag fann den var den lackad i en svart färg i flera lager. Den var så förstörd av färg att jag tvekade en lång stund om jag över huvud taget skulle ta med mig den hem. Men det var någonting med den som gjorde jag förälskade mig i den från första stund. Jag anade någonting vackert under den fula ytan.
 
Jag är glad att jag tog beslutet att ta hem den.
 
Under flera veckors tid en sommar stod jag på min mammas tomt och tog bort färgen lager för lager på piedestalen. När träet slutligen blev synligt slipade jag det omsorgsfullt med fint sandpapper (jag tyckte att den varit med om för hård hantering redan) och oljade sedan in den.
Det finns spår av den svarta färgen kvar i träet men det har bara gett möbeln mer karaktär.
 
Vi kommer alltid att följas åt. Oavsett om jag ändrar stil på inredningen hemma (det har skett ett par gånger under årens lopp) så kommer min piedestal alltid att ha en hedersplats i mitt hem.
 
 
 

Bra markering från finest.se

Yttrandefriheten är viktig. Man måste få uttrycka sina åsikter vad det än må gälla. Men... saknar man förmågan och finessen att kunna uttrycka sig, och ens åsikter istället förvandlas till personangrepp och mobbing, så kanske det är bättre att bara vara tyst.
 
Har man ett överdrivet bekräftelsebehov så finns det andra sätt att få det på än att vara elak och provocerande.
 
Dagens klokaste beslut har tagits av Alexander Erwik finest.se.
 
(AB, DM, DM, Ex, DN)

Framför tvn ikväll


Bara fantasin sätter gränser

Hittade den här bilden på Shabby in love´s FB-sida tidigare idag. Älskar hur man har använt polkastängerna kring ljusen.
 

Ny bricka till hallen

Ljusstakarna hade jag sedan tidigare. Men med brickan blev helheten ännu bättre (självklart med en doftpåse i bakgrunden).

Årets första julmarknad

I förorten i morse var det så pass mörkt och tråkigt utomhus att man fick ha lamporna tända inomhus för att över huvud taget kunna se någonting. Och det enda jag såg (efter en natt med ovanligt dålig sömn och humöret inte på topp) var saker som borde slängas på återvinningscentralen: dels den gamla tv-bänken (försökte sälja den men ingen var naturligtvis intresserad av ett så fult skrälle), dels den gamla DVD:n.
 
Så jag tog på mig en hoodtröja, slitna träningsbyxor, satte håret i en slarvig tofs och packade mammas bil och åkte iväg (eftersom jag bara skulle slänga grovsopor så lämnade jag fåfängan hemma trots att jag efter fyra timmars sömn borde ha ägnat ett par minuter på att få bort de mörka ringarna under ögonen oavsett).
 
Sakerna blev slängda men på vägen hem började jag och mamma och prata om julmarknaden Steninge slott. Jag tittade på deras hemsida och såg att julmarknaden hade startat redan igår. Så vi körde helt enkelt runt i rondellen och styrde mot slottet (jag bad en stilla bön att jag inte skulle springa på någon jag kände eller Foppa för det gör man ju bara vid sådana tillfällen då man ser ut som en tattare).
 
Den enda jag köpte var mer saffranstryfflar, en liten lykta och ytterligare en bricka (jag är väldigt inne på brickor just nu) för jag behöver verkligen inte shoppa mer den här månaden efter förra helgens utflykt. Men julmarknaden var trevlig och jag kan rekommendera kommuninvånarna ett besök dit.
 
Det blir ingen julmarknad utan olika sorters senap, marmelad och svindyrt hårt bröd.
 
Olika sorters skorpor. Jag var nära att köpa men så kom jag på att de jag gör själv blir ju himmelskt goda så det skulle bara vara onödigt.
 
 
 
 
Potentiell "glöggtunna". Jag har ingen och det står inte heller så högt upp på prioriteringslistan eftersom det går lika bra att hälla glöggen direkt ur kastrullen men om jag skulle skaffa mig en så småningom så ligger den här bra till.
 
 
 

En olycka kommer sällan ensam

När jag gick och lade mig i natt (det blev sent) så kände jag att jag hade en märklig värk i min högra handled. Jag tänkte att jag vridit den på ett konstigt sätt på jobbet (inte alls ovanligt) men funderade inte så mycket mer på det eftersom sådana saker oftast brukar ordna till sig efter en natts sömn.
 
När jag dock vaknade i morse så var värken ännu mer intensiv och jag kunde inte greppa någonting med handen. Det kan medföra vissa svårigheter om man som jag är högerhänt.
 
Och som om inte det vore nog: som ett brev på posten fick jag ett migränanfall på förmiddagen och var tvungen att ta ett par värktabletter (gör jag bara i nödfall) och lägga mig på soffan i ett par timmar. Först nu orkade jag kliva upp för att göra ordning lite middag. Helt matt naturligtvis.
 
Trist att en hel ledig dag försvann på det sättet men jag hoppas att jag är återställd tills i morgon. Det blir en lugn lördagkväll.

Planen för idag


Fredagspanelen om favoritdrycker och Bob Geldof

När jag ändå har ångan uppe kommer veckans Fredagspanel:
 
1. VILKEN ÄR DIN FAVORITDRYCK?
 
Jag har två: kaffe och cola zero. En dag utan något av dessa känns otänkbart.
 
2. VAD LÄGGER DU MEST PENGAR PÅ I MÅNADEN?
 
Hyra och hushållsutgifter. Men när det gäller de sistnämnda så är jag föredömligt ekonomisk. Jag storhandlar och passar på att fylla frysen när någon av affärerna i kommunen har bra erbjudanden. Jag köper aldrig färdiglagad mat utan lagar allting själv.
Tidigare lade jag ut stora summor på pocketböcker varje månad tills jag kom till den punkten då det var ohållbart. Jag köper fortfarande böcker men inte i samma utsträckning utan lånar mer på biblioteket.
 
3. HUR ÄR DU SOM BILFÖRARE?
 
Oehört laglydig. Jag har haft körkort sedan 1991 och har aldrig fått en fortkörningsbot. Däremot är jag inte alls förtjust i att köra bil så jag gör det inte så ofta och undviker att göra det helt på vintern samt när det är mörkt ute.
 
4. VEM BORDE FÅ ETT NOBELPRIS?
 
Bob Geldof! Hans insats för de svältande i Afrika fick inte tillräckligt med cred i de "fina" salongerna.
 
5. VAD OROAR DU DIG MEST FÖR I VARDAGEN?
 
Jag försöker att låta bli att oroa mig för mycket om vardagliga ting eftersom det tar för mycket energi som kan läggas på annat. Jag har ett jobb som jag trivs med, kan betala mina räkningar och har fantastiska människor i mitt liv. Så länge jag har det är jag bara tacksam.
 

Bilder från underbara Hjärtero i Umeå

Om ni har vägarna förbi Umeå (eller bor där) så måste ni bara besöka butiken Hjärtero. Den har blivit en av mina favoritbutiker och därför blir jag alltid extra lycklig när jag får möjligheten att besöka Umeå.
 
Just nu har de självklart mycket julprydnad. Titta och inspireras!
 
Utanför butiken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Josephine - en träningsförebild!

Som kund har jag mycket befogad kritik att ge SATS som företag (i synnerhet när man som jag tränar i förorten). Men en av sakerna jag dock uppskattar mycket hos dem är deras reklamkampanj med "vanliga" motionärer. Dessa bilder hänger lite här och där på anläggningen och personerna på bilderna ser exakt ut så som vi gör som tränar där. Unga, gamla med olika förutsättningar, olika bakgrund, olika mål med träningen och olika kroppsformer.
 
Det som är gemensamt för personerna på bilderna är träningsglädjen de utstrålar. Man blir inspirerad och framför allt glad när man ser dem. Dessa härliga människor förgyller tillvaron i träningslokalerna i sin tysthet genom att låna ut sitt ansikte och lite av sin träningshistoria till en till synes oskyldig reklamkampanj.
 
Därför blir jag uppriktigt sagt ledsen och bedrövad efter den senaste veckans "vikthån" mot en av tjejerna i kampanjen - Josephine.
Det är en vacker kvinna som utstrålar glädje och harmoni. Bara av ett porträtt utläser jag att hon tycker att det är roligt att träna och vill dela med sig av detta för andra. Jag tror inte att hon i stunden som bilden togs kunde ana vilka obehagliga följder detta skulle få och jag är så förtvivlad över att hon blivit utsatt för det hon har blivit. Jag kan inte annat än hoppas och önska att Josephine är en så stark person att hon inte tar av sig av dessa grundlösa hån av en person som verkar vara hennes raka motsats som saknar både empati och självkänsla och på grund av detta måste angripa andra personer.
 
Ska man försöka hitta någonting positivt i veckans debatt så är det att man ännu en gång bevisat att man inte kan sätta ett likhetstecken mellan smal och lycklig. För man kan inte vara lycklig inombords när man går till sådana angrepp!
Sedan kan man ju också ställa frågan om man borde håna andra för hur de ser ut när man själv inte har ett fördelaktigt utseende?
 
Josephine: du och alla andra "vanliga" motionärer i reklamkampanjen inspirerar mig och många andra i vår träning. Din härliga utstrålning och träningsglädje är någonting jag vill uppnå. Skaka av dig alla onda ord och ta med dig det på vägen istället!
 
(Ex, Resumé, AB)

Norwegian till New York!

Inte för att jag har varit uppe särskilt många timmar (jobbade sent igår kväll) men redan nu kan jag nog utnämna följde nyhet till dagens bästa:
 
Nu har Norwegian släppt sina biljetter till New York!
 
Som det ser ut går jungfruturen den 30 maj och är man ute i god tid kan man boka tur/returbiljetter för under 2000 kronor!
Jag förutspår att mina resor till New York kommer att bli mer frekventa framöver.
 
Läs mer HÄR.
 

En suck av lättnad

Eftersom jag har en lång arbetsdag framför mig i eftermiddag följde jag inte hela valvakan i natt. Men jag drog en suck av lättnad när jag vaknade i morse och såg resultatet.
 
Grattis Obama! Grattis USA till ett klokt val!
 
(DN, DN, Ex, Ex, Ex, AB, AB, AB, AB)

Tisdagsmiddag

Saffransvåfflor med salmbärssylt. Ja, så blir det ibland.


Kanske-färg till vardagsrummet

Jag ska så småningom (helst så snart som möjligt) måla om i mitt vardagsrum. Det ska få sig en rejäl "makeover" eftersom en ny soffa är på gränsen till akut. Att hitta en soffa som faller mig och plånboken i smaken har dock inte varit det lättaste. Nu har jag i alla fall kommit så långt att jag vet vilken modell jag vill ha - kvar är bara att välja klädsel.
 
Och i ärlighetens namn är det lika svårt att välja färg till väggarna som det är att välja soffa. Antingen fortsätter jag i samma stil som nu: neutrala gräddvita väggar som gör att man kan ha i stort sett vilken kulör som helst på textilierna. Eller så är jag lite mer vågad och väljer en färg där jag kanske blir lite mer låst men ger rummet mer karaktär.
 
Här är en bild som jag hittade på nätet häromdagen. Man får bortse från den hemska fågellampan! Men färgen på väggen tilltalade mig. It´s a maybe!
 
 
 
 
 

Lite omvårdnad av hemmet idag

Jag fastnade framför en tv-deckare sent igår kväll. Den var jag ju tvungen att se klart innan jag somnade vilket innebar att jag inte vaknade förrän kvart över tio i morse. Min jourtjänstgöring började klockan elva så det var bara att snabbt springa upp och tvätta håret, plocka ögonbrynen och se till att alla väskor var färdigpackade.
 
Än så länge har det bara blivit att "jobba hemifrån" idag. Och jag har fått så mycket gjort! Jag har rensat i vardagsrummet (fick ihop två stora pappkassar med tidningar som ska till återvinningen), diskat, städat i köket, bläddrat igenom posten sedan ett par veckor tillbaka...
 
Jag är verkligen förtjust i H&M Home. Men jag skulle nog ha tittat igenom den här katalogen när jag fick den med posten för allting jag ville ha var redan slutsålt.
 
Det har varit mörkt inne hela dagen, därför blir inte bilderna så bra. Men det här är min "skrivarhörna" i köket. Jag hoppas att tavlan på väggen ska ge mig inspiration att slutföra min bok en vacker dag.
 
Idag kom äntligen min Stars & stripes-bricka på plats! Jag hittade den på Chilli i våras och först nu pryder den mitt vardagsrumsbord.
 
 
 
 
 
 
 
 

Övergår mitt förstånd

Senast igår konstaterade jag att det troligtvis inte finns någon i min bostadsrättsförening som sorterar sina sopor lika noggrant som jag. Visserligen är inte ett kök i en lägenhet som byggdes 1989 anpassad att sortera sopor alls så den tråkiga påföljden blir att man får trängas med flera små "sopstationer" som innehåller olika avfall. Inte snyggt men jag drar ändå mitt strå till stacken.
 
Och eftersom jag försöker tänka på miljön så smärtar det i mitt hjärta varje gång jag ska köpa en vaniljstång. Det ligger nämligen bara EN liten stång i en hel glasburk!
Det bara måste finnas en bättre förpackning att lägga den i. Jag vet att man på få ställen säljer vaniljstänger i små rör eller i påsar - varför har inte den idéen slagit överallt?
 
Det övergår mitt förstånd helt enkelt.
 
 
 
 
 
 
 

Favoritdoften i vinter

Jag är över lag svag för dofter. När jag har städat vill jag att det ska dofta rent, jag har doftlyktor i vartenda rum (till och med i klädkammaren har jag doftpåsar) och jag har flera olika badoljor med ljuvliga dofter (det är också det första jag lägger märke till hos en man - vad han doftar).
Varje år kommer The Body Shop med nya juldofter. Tidigare har min favorit varit Cranberry Joy men den har nu fått se sig slagen av Ginger Sparkle.
Än så länge har jag bara skaffat doftoljan (som sprider en hemtrevlig doft varje kväll) och en tvål men känner jag mig själv rätt så kommer det bli fler produkter i serien innan vintern är slut.
 
 
 

Kanske de godaste saffransbullarna någonsin

Jag anade från början att det skulle bli bra. Sammanlagt tog det fyra timmar att göra dessa bullar men de var mödan värd. Det är förmodligen de godaste saffransbullar jag någonsin bakat - fyllda med härlig vaniljkräm.
 
INGREDIENSER:
 
50 gram jäst
5 dl gammaldags mjölk
1 gram saffran
2 dl vit sirap
lite salt
1 ägg
250 gram kesella
vetemjöl
100 gram rumsvarmt smör
 
Vaniljkrämen är Leilas som ni hittar HÄR.
 
Smält smör + strösocker att rulla bullarna i
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Smula jästen i en bunke och häll i mjölken. Rör om tills jästen lösts upp (jag gör alltid mina vetedegar i min Kitchen Aid).
2. Tillsätt saffran, salt, ägg, sirap och kesella. Rör ihop tills allting har blandat sig.
3. Ha sedan i mjöl (jag vet inte exakt hur mycket jag har i utan häller på tills degen är bra). Precis innan jag är nöjd med degen har jag i smöret. Sedan får Aidan (min fina Kitchen Aid) arbeta med den i cirka en kvart.
4. Låt degen jäsa i minst två timmar på ett ganska varmt ställe.
5. Under tiden degen jäser: förbered vaniljkrämen. Tips: ta en större kastrull än vad du tror att du behöver eftersom det ska vispas rejält på slutet (kan hamna över hela spisen annars).
6. Häll upp degen på ett bakbord och knåda den en stund. Dela degen i fyra delar (den blir vansinnigt stor annars). Gör sedan runda små bollar (cirka 36 st) och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
7. Jäs bullarna under duk i cirka 40-50 minuter till.
8. Häll vaniljkrämen i en spritspåse med tyll och klicka i en generös klick i varje bulle.
9. Grädda bullarna på 200 grader i 7-8 minuter.
10. Låt dem svalna lite grann. Pensla sedan med smält smör och rulla i strösocker.
 
Vansinnigt goda!
 
 
 

Under tiden degen jäste

Man hinner med mycket när man kalljäser vetedegar. Under tiden som min lussedeg fick jäsa hann jag att få min nya tv-kista på plats, satt ut den gamla på försäljning och satt ihop mitt nya, fina kakfat (endast i syfte att fotografera den).
 
Här är den härliga degen:
 
 
Det nya kakfatet:
 
 
Och så här fin är numera min tv-hörna:
 
 
 
 
 

Just nu i Pastellköket...

... jäser en saffransdeg. Jag ska försöka mig på att göra lussebullar fyllda med vaniljkräm. Om de blir bra så lägger jag upp receptet senare idag.

Ljuvligt god saffranstryffel

Ja, jag är svag för saffran. Både i godis, bakverk och mat. Utan större konkurrens är det min absoluta favoritkrydda. Därför kunde jag ju inte motstå att köpa med mig en strut med saffranstryffel från Åre Chokladfabrik hem igår.
 
Jag ger den högsta betyg! Går även att beställa HÄR.

Lite bilder från fantastiska Fullerö Handel

Det tar tydligen på krafterna att vara iväg en hel dag och göra en massa fantastiska fynd för jag sov djupt och gott ända fram till nio i morse.
Jag tog lite bilder från fantastiska Fullerö Handel igår som jag tänkte visa er. Där finner ni något för alla smaker och plånböcker:
 
 
De har en hel avdelning med vackra möbler.
 
 
Gerbera-himlen!
 
En Beatles-fåtölj står högt upp på önskelistan.
 
Från "julrummet".
 
 
 
Jag rekommenderar er verkligen ett besök dit!
 
 
 

En lördag över förväntan

Ja, se bara hur glad jag ser ut att vara efter att ha hittat nästan alla julklappar och kistan med Stars & stripes som jag ska ha min tv på!
Här kan vi tala om att ödet spelade en stor roll:
 
För ungefär två dagar sedan började en idé gro i mitt huvud om att jag ville ha en kista att ställa min tv på istället för en traditionell tv-bänk (jag har ju inte hittat någon i landet som fallit mig i smaken ändå). Och någonstans fick jag för mig att jag hade sett en med Stars & Stripes (som går som ett tema i hall och vardagsrum). Jag mindes bara inte vart.
 
Jag och kompis Tress bestämde oss i morse för att åka till Fullerö Handel lite utanför Uppsala för att kolla på deras nya julrum samt mest bara umgås och fika. Redan där gjorde jag massa fynd (det kommer bilder på det i morgon). Och när vi ändå var i krokarna åkte vi förbi Household inne i Uppsala för att hälsa på min kompis Helena (vars make äger butiken).
 
Vi gick runt och plockade på oss ganska många varor i butiken innan Helena dök upp (hon hade en vän på fika). Och det var en himla tur att hon gjorde det. För när hon kom dit så passade vi på att låna toaletten. Och det var då jag såg min kista! Det var på Household den stod! (Hur det kommer sig att jag inte vände mig till Helena först för att höra om de hade det jag sökte förstår jag inte).
 
Det var ju bara att slå till där på en gång! Obeskrivligt lycklig gick jag därifrån med ännu flera julklappar och en fin kista att ha min tv på (jag är väldigt tacksam att Tress var med som hjälpte mig att kånka alla grejorna till parkeringsgaraget).
I morgon ska den komma på plats. Just nu står den mitt i vardagsrummet där jag går förbi då och då bara för att njuta av mitt fynd.
 
Inte hade jag kunnat ana i morse när jag klev upp att dagen skulle bli bra.
 
Jag och Tress inne på Household.
 
 
 

Äntligen en ny plånbok!

Nej, det är inte alls lika roligt att köpa saker till sig själv som det är att köpa presenter till andra. I synnerhet inte sådant som man verkligen behöver.
Jag skulle tippa på att min plånbok varit lite halvtrasig i drygt ett år. Men att leta efter en ny har verkligen inte legat högt upp på prioriteringslistan. Jag har knappt orkat titta efter någon eftersom de man gillar oftast är lika dyra som en chartervecka till Grekland.
 
Men i onsdags hittade jag en plånbok som föll mig i smaken och som dessutom hade ett överkomligt pris. Jag råkade dessutom bara se den av en händelse när jag stod i kön på en affär där jag skulle betala ett doftljus. Bra storlek, många fack och en fungerande dragkedja (det var den som gett upp hos min förra).
Man skulle dessutom kunna säga att jag gjorde en riktigt bra affär eftersom den kostade ungefär hälften så mycket som liknade gör här hemma (kollade på Åhléns igår vad de tog för en Guess-plånbok).
 
Jag är så nöjd med min nya plånbok. Den ska få följa med till Fullerö idag.
 
 

Salta och peppra med Hello Kitty

När jag är i Dubai besöker jag alltid Hello Kitty-butiken. I första hand för att leta presenter till en kompis lilla dotter men även för min egen skull. De har nämligen allt man kan tänka sig med den lilla söta katten på. Alltifrån kökssaker (jag har en stekspade prydd med Hello Kitty!), till smycken och hårspännen, bilbarnstolar (ja, riktiga!), kameror, iPhoneskal, plånböcker och väskor (och då i syfte att passa en vuxen människa).
 
Självklart blev det några julklappar till lilla Amie men jag köpte faktiskt två saker till mig själv där också. En av sakerna har jag inte packat upp ännu (hoppas hinna lägga upp en bild i morgon) men salt- och pepparkaren lyckades jag rota fram ur väskan.
 
Man kan aldrig anklaga mig för att inte ha barnasinnet kvar...
 
 

Julklappstips: Essencefabriken

Ett av de mysigaste ställen Stockholms innerstad har att erbjuda är Essensefabriken. Jag hittade dit efter att ha varit på jakt efter pistageessence och förälskade mig direkt i den lilla butiken.
Den har behållt sin gammeldags charm och varorna man köper ligger i vackra glasburkar (som man sedan kan spara och fylla på). Förutom essencer finns bland annat spännande kryddor, strössel och saffran.
Numera använder jag aldrig något annat vaniljsocker än det jag köper där.
 
Butiken ligger centralt på en tvärgata till Drottninggatan och är verkligen värt ett besök.
 
I skyltfönstret.
 
Mina fynd från dagens besök: pinjenötter, vaniljsocker och essence.
 
 
 
 

Fredagspanelen om självförtroende och stjärnor

Efter en Ego-dag hos frissan - samt en trevlig fika med en väninna - kommer här Fredagspanelen:
 
1. SKULLE DU SÄGA ATT DU ÄR ALLMÄNBILDAD?
 
Mer än genomsnittet! Förvånansvärt många jag känner läser aldrig tidningar (på sin höjd rubrikerna) eller ser nyheter. Jag tycker att det är lite skrämmande eftersom de då blir så otroligt insnöade i sin egen lilla bubbla. Det kan inte direkt vara intellektuellt stimulerande att vara så omedveten om vad som händer i världen. Saknar man allmänbildning så saknar man även förmågan att ifrågasätta.
Men det ger en sorglig förklaring till varför en del kvinnor tror att man kan bota cancer med korkade statusuppdateringar på Facebook.
 
2. VEM TYCKER DU ÄR SVERIGES STÖRSTA STJÄRNA?
 
Våra största stjärnor var utan tvekan Greta Garbo och Ingrid Bergman.
 
 
3. HAR DU ETT BRA SJÄLVFÖRTROENDE?
 
Ja. Jag vet vad jag är bra på och vad jag ska undvika att göra.
 
4. NÄR KÖPTE DU SENAST NÅGONTING RIKTIGT DYRT?
 
För två månader sedan när jag bokade min Thailandsresa. Så mycket pengar var det länge sedan jag lade på en och samma sak.
 
5. VILKEN ÄR ÅRETS MEST MENINGSLÖSA MÅNAD?
 
Januari. Den är som gjord för att åka iväg på semester någonstans där det är varmt och skönt. Det är mörkt och kallt hemma, folk har inga stålar efter jul- och nyårshelgerna och det känns vansinnigt långt kvar till våren. Januari känns alltid dubbelt så lång än vad den faktiskt är. Jag tror jag har valt rätt som åker bort i två veckor kommande januari. Det ger nog istället en härlig energiboost inför våren.

Till frissan!

Det gick alldeles utmärkt att sova i natt trots att jag sov nästan hela dagen igår! Man kanske kan lagra sömn som flygvärdinna, trots att experterna säger annorlunda...

Nu är jag på väg in till stan för att skämma bort mig ett par timmar hos frissan. Superskönt!


Lite bilder från Dubai

Efter en ovanligt lång och omständig resa från Dubai kom jag äntligen hem strax efter tio i morse. Övertrött eftersom jag bara fått två små tupplurar på 28 timmar.
Lyckligtvis kunde jag somna och vaknade inte förrän nu efter fem på kvällen.
 
Jag har inte ens packat upp ännu. Hittade lite julklappar men annars var shoppandet en flopp! De hade precis börjat med julskyltningen på Pottery Barn så ingenting av det jag ville ha fanns ännu, Victoria´s secret-butiken var under ombyggnation och skulle inte öppna igen förrän 17 november.
 
Lite härlig värme fick jag i alla fall ta del av.
 
Det var ungefär 33 grader i skuggan. Här är utanför Dubai Mall.
 
Lite inspiration. Det jag fick med mig från Pottery Barn var deras katalog.
 
Inomhustaxi i Dubai Mall. Det är faktiskt inte en så galen idé som det låter (det är ju trots allt världens största shoppingmall) även om den kanske i första hand inte är ämnad för oss normalinkomsttagare.
 
Borde vara obligatoriskt på alla hotell worldwide: manick där man kan ladda sin lur!
 
I morgon får ni se de få fynd jag gjorde. Resten av kvällen kommer jag nämligen att tillbringa i soffan framför tvn. Det blir inga kraftansträngningar över huvud taget.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0