Du äger, Brasse!


Hjälp inför höstens rensning

Jag blir alltid mer kreativ på hösten. Måhända beror det på att man tillbringar mer tid inomhus, de levande ljusen gör sin comeback i hemmen och att rutinerna i vardagen gör att man vill ha en förändring.
På hösten bläddrar jag mer än gärna om och om igen i mina inredningsböcker (och magasin). Jag rensar i skåp och lådor (ofta ganska skoningslöst), säljer eller donerar bort det jag inte vill ha kvar, slänger det som är trasigt och inte kan vara till glädje för andra.
 
När man gör en utrensning hemma kan det vara bra att få lite hjälp på traven eftersom sådana projekt annars lätt urartar och resultatet blir om möjligt ännu sämre än när man började.
 
En av de bästa böckerna i genren "rensa-i-röran" är Mary Lamberts "Stora boken om att röja och rensa". Här listar Lambert lugnt och metodiskt hur man rensar rum för rum till punkt och pricka. Vad man ska behålla, vad man ska göra sig av med, hur man skapar en trevlig stämning i sina rum, hur man bättre kan organisera sina ägodelar, förvara dem, hur man bäst placerar belysning, speglar och möbler.
Det finns till och med sidor i boken avsatta för egna noteringar. Och efter varje rum och varje utrensning ger Lambert små tips om "belöningar" att ge sig själv.
 
Det är en väldigt trevlig och praktisk bok att ha i sin ägo. Många bra idéer hur man förvandlar sitt hem utan att behöva lägga ut en förmögenhet på det. Idéer och råd man kanske bör använda sig av varje eller vartannat år.
 
BETYG: 5 av 5
 
Stora boken om att röja och rensa
Bild lånad av Adlibris (bokus, cdon)

Slut på semestern

Mjukstartar lite med övernattning och kuddbuffé i Helsingfors.
Vad jag skulle behöva...
Ajöss två meter magasin!

I ett väl dolt hörn i sovrummet (samt på senare år även i vardagsrummet) har jag samlat på mig en hög med tidningar. Eller rättare sagt: magasin. Lite tjockare, lite tyngre variant av tidningar typ Sköna hem, Elle och Damernas värld.
Att ta tag i den högen (eller rättare sagt: numera högarna) har bara hamnat längre och längre ner på prioriteringslistan. Tills igår då jag fick ett infall och rensade skoningslöst.
 
Mitt miljöhjärta och kärlek för återanvändning gjorde att jag rensade ur alla inredningstidningar, la upp en bild på dem på Facebook och skänkte till dem som kunde tänkas hämta. De försvann.
Resten fyllde jag i omgångar i en stor kartong och med hjälp av en pirra (en av världens bästa uppfinningar!) gick jag till pappersåtervinningen.
 
Jag var gränslöst stolt över mig själv efteråt och belönade mig själv med ett väldoftande bad.
 
Långt ner i högen - inte allra längst ner dock - hittade jag IKEA-katalogen från 2008. Jag måste rensa i mina högar oftare!

Ännu ett litet projekt

En vit Emma-fåtölj har länge stått på önskelistan. De har blivit väldigt populära och är därför ganska svåra att få tag på. Självklart finns det nyproducerade men då försvinner en del av charmen tycker jag.
 
Härom dagen hittade jag en! Säljare var samma kollega som hade det underbara symaskinsbordet jag köpte!
 
Fåtöljen ska så småningom lämnas in för att få en ny klädsel. Nu är det många projekt på gång här hemma.
Inspirerande färger

Jag har inte alls ångest inför den kommande hösten. Tvärtom. Jag blir väldigt kreativ under höstmånaderna och får massor av inspiration av alla vackra färger.
Rogivande miljö

Bilder från min dagliga morgonpromenad. Som balsam för själen.
Kreativ höst

För mig är det fortfarande sommar. Jag har en hel veckas semester kvar och den ska jag njuta av. Men jag har redan börjat planera hösten lite.
Bland annat ska jag gå en målarkurs (en dag) i slutet av september och lära mig att måla i Vintage Paint.
 
Jag har flera möbler som ska målas om och jag tror att just den här färgen och tekniken passar perfekt in i mitt hem. Ska bli riktigt spännande.
 
 

Överskottsenergi blev apelsinrutor

Jag hade en väldans överskottsenergi igår. Det resulterade i att jag testade ett nytt recept från tidningen Hembakat: Vanilj och apelsinrutor.
 
Inte till mig alltså. De flesta åkte in i frysen (det blir fika till kollegorna sedan när semestern är slut) och ett par tog jag med mig till lilla Hugo som jobbar på gymmet för provsmakning.
 
Receptet hittar ni HÄR och så här såg mina rutor ut:
Utvärdering: chiapudding

Jag lovade er en utvärdering av min frukost i morse: chiapuddingen.
Säger så här: det var långt ifrån det godaste jag har ätit men det gick ner utan problem, bra att ha lite variation till frukost och faktum är att jag tror den var perfekt energikälla innan träningen.
 
I morse hade jag en nektarin och naturella cashewnötter till.
Comeback i sadeln

På grund av sommarens ljuvliga väder (samt lite kroppsliga skavanker här och där) har jag tagit en paus ifrån spinningen i några månader. Jag behövde en paus och har istället koncentrerat min träning till powerwalks och styrketräning.
 
Man behöver variera sig lite i träningen. Framför allt när tiden då vädret är så här underbart är så begränsad så ska man passa på när man kan att vara utomhus.
 
Tror det var ett klokt beslut att ha ett litet break från spinningen. För de senaste veckorna har jag verkligen börjat sakna det och längtat efter att köra.
 
I morse var det dags för comeback! Så otroligt skönt. Och det gick mycket bättre än vad jag hade förväntat mig (även om jag inte riktigt vågade ta ut mig fullt ut). Träningsmotivationen är verkligen på topp just nu!
Vidgar vyerna

Tema på andra semesterveckan blev: vidga vyerna. Igår testade jag att köra Organic Bodywork på gymmet. Har ju lite svårt för gruppträning annars (förutom spinning) men det här passet blev jag förälskad i direkt. 30 minuter i värmesal (ca 38 grader) med influenser från yoga och pilates.
Jag behöver ägna mig mer åt den sortens träning känner jag eftersom jag är stel som ett kylskåp.
 
Idag sprang jag förbi hälsokosten och köpte en påse chiafrön. Har aldrig testat det tidigare så det blir en ny erfarenhet (och jag håller tummar och tår att jag tycker om det). Har precis förberett en pudding på fröna med havremjölk med chokladsmak som jag ska äta till frukost i morgon bitti.
 
Återkommer med en utvärdering av puddingen i morgon.

Sorg i hjärtat

Jag vaknade upp till nyheten att Robin Williams är död. Det gjorde mig så vansinnigt ledsen. Han var en enorm talang - unik på det sättet att han var en av de få som kunde kombinera humor och allvar riktigt, riktigt bra. Dessutom var han en mycket klok man.
 
Jag har sorg i hjärtat idag. 
(Ex, Ex, Ex, AB, AB, DN, DN

Kalla kårar av helt fel orsaker

Överst på listan över böcker ni inte behöver läsa sommaren 2014 hamnar - inte helt oväntat - Viveca Stens senaste Sandhamndeckare, "I maktens skugga". Inte ens Mari Jungstedt kan hota denna kalkonbok från toppen. I Jungstedts böcker kan man åtminstone få njuta av fina miljöskildringar av Gotland. När jag däremot läser Stens beskrivning av Sandhamn och dess miljöer känner jag mest bara: "Fy fan! Jag vill aldrig sätta min fot där!". Om Sten medvetet väljer att förfula ön för att skrämma bort invasionen av turister på sommaren låter jag vara osagt.
 
Inledningen är smärtsamt seg och utdragen. Det är ett obegripligt och tråkigt förspel där vi dels får lära känna riskkapitalisten Carsten Jonsson alldeles för väl, dels får en uppdatering om vad som hänt den meningslösa Nora de senaste fyra åren (jag har inte alls bilden klar för mig vad hennes roll i Stens böcker faktiskt är).  Polisen Thomas är less på sitt jobb och efter 132 sidor dör äntligen någon.
 
Det blir aldrig spännande. Språket är platt och amatörmässigt. Och jag stör mig någonting överjävligt på vänsterpropagandan i boken: alla människor som har pengar är onda och ytliga.
 
Mest av allt lider jag med Stens förläggare. Finns det verkligen inte bättre manus än så här att ge ut i Sverige?
"I maktens skugga" ger mig kalla kårar - av helt fel orsaker.
 
BETYG: 1 av 5
 
I maktens skugga (E-bok)
Bild lånad av cdon (cdon, cdon, adlibris, adlibris, adlibris, bokus, bokus, bokus)

Nytt armband
Ute på äventyr

Jag har bokat tid för nyss pass idag (ja, man måste verkligen boka tid för det numera).
Så jag tog med mig lilla kärringvagnen på äventyr.
Välkommet fynd

Ja, man kanske inte ska köpa på sig mer saker när man är i startgroparna att renovera hela lägenheten. Men hittar man ett fynd - som man dessutom letat efter en längre tid - är det ju synd och skam att avstå.
 
Länge har jag trånat efter ett gammalt symaskinsbord. Och idag köpte jag ett av en kollega.
 
Platsen blev i hallen så det är det första man ser när man kliver in i mitt hem. Ska pynta lite runtomkring och så småningom kommer hallen både ha nytt golv och ny färg på väggarna.
Sommarens godaste törstsläckare

Var nyss ner på Willys (med min kärringvagn naturligtvis) och storhandlade. Hittade en för mig ny smak från Funlight: päron/ingefära.
 
Sommarens godaste törstsläckare. Jag är barnsligt förtjust i ingefära.
Årets bästa investering

Jag är så less på att kånka grejer. Jag gör det till och från jobbet, på jobbet och hemma. Och det blir ett vansinnigt rännande till affären bara på grund av att man inte orkar bära hem allting man behöver.
 
Nu är det slut med det. Jag har investerat i en kärringvagn.
 
Slut på suck och stön, slut på bärmärken i händerna, slut på onda axlar, slut på ofrivilliga vilopauser på vägen hem.
 
Just nu har Accent kampanjpris på dessa. 25 % rabatt.

Efterlysning: kökslampa

Nu, vänner, har jag äntligen hittat en bild på den lampa som jag vill ha i mitt kök. Jag har letat som en galning efter någonting liknande att beställa på nätet utan resultat.
 
Vet ni vart den kan finnas? Lämna gärna ett meddelande i kommentarsfältet.
Tillbaka från de döda

Ska man se någonting positivt i situationen så är det följande: jag är glad att det hände hemma och inte på jobbet. I går natt fick jag min första magsjuka på 15 år. Med tillhörande febertopp.
 
Nu är jag feberfri men matt i hela kroppen. Jag ska egentligen inte klaga. Jag har blivit välsignad med ett bra immunförsvar och slipper oftast att åka på influensor osv (jag menar, inte en magsjuka på 15 år trots att jag kommer i kontakt med så många olika människor varje dag!).
 
Missade tyvärr kompis Mattias födelsedagskalas igår på grund av detta men hoppas att han har tid för mig ikväll istället.
 
Nu ska jag ta mig ut på en lugn och harmonisk promenad för att få lite frisk luft i lungorna.
Semesternaglar
RSS 2.0