Otålig väntan på "Modern family"

Så här ligger det till:
Hela min tillvaro faller samman när jag missar "Modern family" på tv. Jag älskar det. Det är den bästa tv-serien sedan "LOST".
Tyvärr har jag jobbat väldigt mycket på fredagkvällar den senaste tiden vilket har medfört att jag har missat flera avsnitt. Och det går inte att se dem på TV4 Play.

Plan B var att beställa serien på DVD så jag kan se den om och om igen. Det visade sig dock att den första säsongen inte släpps förrän den 26 januari 2011. Det är tre månader dit.

Ja, ja. Det är ju tur att tiden går fort i alla fall.


Halloween-queen

Trots att sommarhalvåret är den perioden av året då jag känner mig mest harmonisk och tillfreds så kan jag inte låta bli att vara tacksam över den "extratimme" man får när vi byter över till vintertid (däremot har jag väldiga problem nu för tiden att ställa om mig när vi förlorar en timme - jag lider i flera veckor).

Idag är den här timmen mer efterlängtad än någonsin. Somnade sent i natt igen - det tar ett bra tag för mig att varva ner efter att jag har kommit hem i från jobbet. I går lyckades jag dessutom att glömma mina älskade, fotriktiga ECCO-skor hemma (de jag byter om till uppe i luften) så jag fick genomföra hela arbetsdagen i vinterstövlarna.
Det känns i dag vill jag lova. Mina planer var egentligen att köra ett spinningpass nu på förmiddagen men den klassen avbokade jag nyss för jag insåg mina begränsningar. Istället tänker jag sätta fötterna i högläge och ägna den tid jag kan till att återhämta mig (har jourtjänstgöring i eftermiddag).

Två kvällar (eller nätter för att vara extakt) har jag frångått mina principer och somnat med sminket på (det är annars "no no") med den uppenbara påföljden att man ser ut som en tvättbjörn morgonen efter.
Efter en titt i spegeln i morse utnämnde jag mig själv till "Halloween-queen" då jag påminde om en mix mellan Morticia Addams och Tina Turner.
Jag kunde ha skrämt slag på vem som helst.


Nostalgi-flygning

När jag började på mitt första flygbolag för ganska extakt elva år sedan så hade jag en "praktikant-flygning" (då man är med som observatör utöver den ordinarie besättningen för att se hur det praktiska arbetet ombord går till) fram och tillbaka till Hurghada.
Det blev en arbetsdag på nästan femton timmar och jag hade skor som var allt annat än fotriktiga på mig. Mot slutet av dagen fick jag stränga order av kabinchefen att sätta mig ner för att vila fötterna.
Blåsorna jag fick den dagen fick jag sedan dras med i tre veckor. Men jag lärde mig den hårda vägen hur viktigt det är med sköna skor.

Nåväl, nu för tiden när man får flygningar av den längden på schemat så är det inte direkt så man jublar. Tvärtom hade jag fruktat gårdagens arbetsdag eftersom jag visste hur lång den skulle komma att bli samt hur trött och sliten man är dagen efter (dessutom jobbar jag även idag så jag har ingen chans att vila upp mig).

Men jag hade verkligen en helt fantastiskt arbetsdag igår! Jobbade för första gången med en kabinchef som jag inte hade träffat tidigare och vi klickade direkt. En arbetsdag på nästan fjorton timmar kan verkligen bli så trevlig i rätt sällskap.
Och nu föll det sig så lyckligt att vi även ska jobba tillsammans ikväll vilket gör att stegen till jobbet känns lite lättare (för med handen på hjärtat är jag riktigt trött i både fötter och ben idag).

Det blev en riktig nostalgi-flygning för mig igår eftersom vi hade med oss två stycken praktikanter som ska börja jobba i kabinen snart. Alla känslorna jag hade när jag började flyga för elva år sedan kom upp till ytan. Förväntningarna och spänningen.
De var så duktiga båda två, visade ett geniunt intresse och var riktigt observanta. Vi som var "gamla i gemet" var mest oroade över att hur de skulle må efter den långa arbetsdagen. Men när vi klev av planet såg de så fräscha och glada ut (till skillnad mot mig!).
Roligt med nya kollegor som har en så fantastiskt positiv inställning! Välkomna!

Fredagspanelen om bland annat hemliga talanger

Förra veckans nya inslag i bloggen - Fredagspanelen - blev en oerhörd succé. Här är veckans frågor:

1. VILKET VAR DITT FÖRSTA JOBB?

Det första betalda jobbet jag hade var på min mammas arbetsplats som 14-åring. Min uppgift var att lägga i reklamkataloger för företaget i kuvert. Jag fick sitta nere i källaren och genomföra denna monotona uppgift.

2. VILKEN ÄR DIN SÄMSTA EGENSKAP?

Att jag har väldigt dåligt tålamod med korkade människor. Och visar det. Jag blir helt hysterisk över att majoriteten av människorna i det här landet går i genomsnitt 12 år i skola men ändå särskriver och ser ut som fågelholkar när man nämner till exempel Förintelsen.
Jag är övertygad om att George Orwell skrev "1984" som en varning - inte en riktlinje för hur vi skulle leva.

3. BERÄTTA OM EN HEMLIG TALANG?

Jag har ett perverst bra minne för datum men det är ingen talang jag egentligen har någon nytta av. Sedan är jag ganska bra på att sjunga men gör det aldrig.
Samt att kyssas.

4. DU ÄR TVUNGEN ATT FLYTTA UTOMLANDS - VART BOSÄTTER DU DIG?

Även om vintrarna liksom här är för jävliga så skulle jag utan att tveka välja New York. Jag fann en harmoni där som jag inte funnit någon annanstans i världen.

5. VAD DRICKER DU HELST PÅ KROGEN?

Cola zero!
Det är första valet vart jag än befinner mig och det kan man dricka till ALLT.


Omtumlande dag

Det har hänt mer saker i mitt liv idag än vad det vanligtvis gör under en månad. Energikrävande saker. Att gå till tandläkaren är en sådan sak. Att åka kollektivt är en annan.

Dagens absolut sämsta nyhet var att Elvis the Comic slutar som följetong i Metro. Jag blev helt paff. Elvis var min livlina de tre åren då jag pendlade dagligen.
Total bojkott av Metro från och med nu.

Ja, det har hänt en massa andra saker också. Ganska roliga faktiskt.

Men saken var den att jag satt helt matt i soffan efter dagens händelser och slötittade på tv tidigare i kväll och försökte hålla ögonen öppna. Och då - när jag verkligen behövde en energikick som mest - så fick jag ett sms på den sötaste lilla prinsessan ni kan tänka er.

Så nu kan jag somna alldeles varm i hjärtat. Ska bara titta på bilden en si så där hundra gånger till innan jag sluter ögonen för natten.

Tusen spänn fattigare

Dagens svidande utgift 1:

Tandläkarbesök.
Lyckligtvis hade jag ingenting som behövde åtgärdas men en undersökning samt 4 röntgenplåtar gick på 660 kronor.

Dagens svidande utgift 2:

Läkarbesök på Idrottskliniken.
En resa i kollektivtrafiken (jag är glad att den finns men jag tycker ändå inte om den) på femtio minuter för att komma till Idrottskliniken som ligger i Råsunda fotbollsstadion.
Läkaren tar en titt på min hälsena och konstaterar: "Den här behöver röntgas!". Kostnad för den meningen: 320 kronor.
Grejen är att jag kunde ha ställt den diagnosen alldeles själv och alldeles gratis.

Tro nu inte att man kan röntga sig där. Nej, då. Man får en remiss för att åka in till Cityakuten (jo, det heter faktiskt så) där de har drop-in-tider.
Så det blir vad jag har att göra på tisdag när jag är ledig.

Sedan ska jag naturligtvis tillbaka till Idrottskliniken igen för att få ett utlåtande av röntgenbilderna. Förmodligen kommer det besöket att kosta ytterligare 320 kronor.

Utan att överdriva finns det andra saker jag hellre lägger pengarna på. Men det kanske, kanske är värt det i slutändan om smärtan i min hälsena så småningom försvinner.

Vi håller tummarna för det!


Mental förberedelse

Det mesta i livet går i dur just nu. Jag trivs väldigt bra på mitt jobb (framför allt är jag tacksam över att jag har ett), jag har flyt i träningen och livet känns allmänt harmoniskt.
Dock har jag ett par dagar framför mig som jag fruktar lite.

Imorgon ska jag nämligen till tandläkaren på förmiddagen. Det är det läskigaste jag vet trots att min tandläkare är så snäll att jag kommer att skriva in honom i mitt testamente. Det är bara en liten undersökning i morgon men jag tycker ändå att det är obehagligt.
På eftermiddagen har jag en efterlängtad tid på Idrottskliniken i Solna för att se efter min onda hälsena. Det oroar mig också en hel del eftersom jag har dragits med denna inflammation i precis ett år nu. Ingenting verkar hjälpa. Håll tummarna för mig att de hittar en mirakellösning!

På fredag har jag en riktig mastodontdag på jobbet. Jag ska flyga tur/retur Hurghada. Min arbetsdag börjar 9:45 och slutar - förhoppningsvis - 23:10 (jag ber till högre makter att det inte blir några förseningar). Mitt mål är dessutom att hinna med ett spinningpass på morgonen då.

Jo, jag har dagar framför mig som kräver lite mental förberedelse.

Låt färgerna tala

Jag gav mig ut på en liten shoppingrunda i Luleå igår. Ja, nu blev det inte så mycket inhandlat som jag hade räknat med men jag hade i alla fall väldigt trevligt.
När jag gick förbi de rosa parkbänkarna som jag är så förtjust i så upptäckte jag att de även hade hängt upp en mängd rosa BH:ar över gågatan.
Bra initiativ!

Själv bar jag lila träningskläder idag på gymmet för att visa min solidaritet för mina HBT-vänner.

2010 visar man sitt ställningstagande med färger!


Vintertid

Vi går över till vintertid natten mellan lördag och söndag den här veckan. Inte nog med att vi får sova en timme längre då - det blir även ljusare på morgonen. Ett litet tag i alla fall.
I morse hade solen inte ens gått upp när jag gick hem ifrån gymmet! Halt och otäckt var det också.

Nej. Jag är ingen vintermänniska. Faktiskt inte alls. Inga sköna flygningar till Thailand har jag att vänta mig heller den här vintern.
Jösses, vad gnällig jag kommer att vara det närmsta halvåret!

Spinningskornas debut

Jag körde ett riktigt, riktigt skönt träningspass i förmiddags. Först femtio minuters styrka (bröst och triceps) som gick suveränt bra. Hade väldigt bra energi och ork idag så jag körde till och med lite tyngre än jag brukar.
Sedan var det premiär för mina spinningskor. Lyckligtvis var min vän och datorfixare Johan med på samma klass. Han fick visa mig hur jag skulle fästa skorna i pedalerna (jo...).

Det kommer nog att ta ett par gånger innan jag har vant mig vid dem helt. Men å andra sidan är det så med alla skor/stövlar jag köper - mina fötter har en tendens att ta tid på sig att vänja sig vid nya saker.
Men det gick ändå väldigt bra. Svetten rann och jag kände att jag hade fått mig en rejäl genomkörare. Tummen upp för spinningskor!

Han är tillbaka!

En av mina Mattias (ja, min favorit faktiskt) har börjat att blogga igen. Nu brukar han visserligen bara göra det i en vecka innan han ledsnar men det brukar bli underhållande så länge det varar.
Jag tror att han skulle bli glad om ni gick in och läste den. Han var nämligen på vansinnigt dåligt humör när jag träffade honom som hastigast i går morse. Lite läsare på sin blogg skulle förmodligen pigga upp honom lite.

Mattias blogg hittar ni HÄR.

Fredagspanelen gör debut i bloggen!

Jag har bytt bilaga på fredagar. Från Aftonbladets Klick till Expressens Extra. I den sistnämnda finns "Kändispanelen" med där man ställer fem frågor till fyra någolunda kända människor. Dessa frågor kommer från och med nu att bli ett återkommande tema på bloggen fast det är jag som svarar på dem och jag inte är ett dugg känd.
Dessutom har jag ju inte möjlighet att publicera mina svar varje fredag eftersom jag jobbar som jag gör.

Här är de första panelfrågorna:

1. VILKEN ÄR DEN PINSAMMASTE SKIVAN DU ÄGER?

Jag håller sakta men säkert på att sluta fred med 80-talet. Nu kan jag så smått se tjusningen med det årtiondet även om mycket som gavs ut då är ren tortyr att lyssna på. Så det finns nog några skivor i samlingen från den tiden som jag kanske inte direkt är så stolt över att äga.
Sedan blir det ingen jul i det Larssonska hemmet utan Carolas julskivor! Det är pinsamt på så många plan.

2. NÄR GRÄT DU SENAST?

Den senaste gången jag verkligen grät floder var till kronprinsessparets bröllop! Det var gråtkavalkad från morgon till kväll.
Över huvud taget blir jag väldigt rörd när jag ser bilder på dem.
Jag är nog en ganska känslosam människa över lag fast jag inte vågar erkänna det.

3. VAD ÄR DET MEST OLAGLIGA DU GJORT?

Jag går ständigt mot röd gubbe. Det kan man göra i förorten utan att riskera sitt liv eftersom trafiken här inte är så intensiv. Annars är jag löjligt laglydig. Tror aldrig ens att jag har kört för fort av misstag.

4. VEM ÄR DIN STILFÖREBILD?

Jackie Onassis Kennedy
och Prinsessan Diana! Älskar det eleganta och stilrena även om det är sällan jag klär mig så privat.
Sedan har jag ju en förkärlek till bling-bling och glitter och glamour... Även till vardags.

5. YNGSTA RESPEKTIVE ÄLDSTA HÅNGLET?

14 år åt båda håll. Nu för tiden är jag dock endast en Cougar vilket innebär att jag föredrar yngre män. Eller så är det dem som föredrar mig, helt enkelt.


Jag tänker tjuvstarta!

Vi är väl ganska rörande överens om att det är väldigt mörkt och trist ute just nu. Samt kallt. Egentligen klagar jag inte så mycket på just det eftersom mysfaktorn på hösten är hög.
Men... bland det bästa jag vet är att pynta inför julen. Och det är ju två långa månader kvar till dess.

Min balkong ser just nu bara mörk ut. Inget annat. Därför tänker jag tjuvstarta imorgon och sätta upp ljusslingan kring räcket. Så det blir lite mysigt där ute igen.

Det är tidigt. Jag vet. Men å andra sidan tog jag fram mina julskivor härom dagen också så nu känner jag mig faktiskt väl förberedd inför den kommande julen.

Spinningskor i min ägo

Jag har tränat spinning relativt regelbundet i elva år. Den senaste tiden har det blivit väldigt mycket cyklande eftersom jag har fått en nytändning i mitt tränande.
Någonting som jag dock aldrig har kommit mig för att skaffa mig under dessa år är cykelskor. En stor anledning till det är att det faktiskt inte är så lätt att hitta. När jag var uppe i Luleå i torsdags eftermiddag gick jag in på Stadium för att titta på ett par men inte ens ett av landets största kedjor för träningsartiklar har det i sitt sortiment.

Nu har jag dock kommit till den punkten då jag inser att ett par speciella cykelskor är ett måste om jag ska kunna fortsätta att träna.

Av en av instruktörerna på gymmet fick jag tips om att åka till Cykelhuset i Väsby för att leta skor. Jag hade förberett mig på att de skulle vara svindyra men faktum är att de "bara" gick på 1100 kronor inklusive clips. Och då fick jag ett par strumpor med på köpet!

Det blir premiär för mina nya skor på spinningen i morgon. Redan nu är jag övertygad om att det var en bra investering.


Dessvärre fanns dem inte i rosa...

Parkbänkshångel i Luleå

Jag tillbringade eftermiddagen i går i Luleå (samt sov där i natt). Tog mig en liten promenad på stan efter att jag hade lämnat väskorna och bytt om på hotellet.
Ni kan ju själva förstå förtjusningen jag kände när jag gick där på gågatan och upptäckte ROSA parkbänkar. Förmodligen har de med Rosa bandet-kampanjen i oktober att göra (eller så är norrlänningar mycket bättre på att pryda sina städer).


Visst vill man sätta sig där och bara hångla med någon?


MAX i Luleå har de en "lyxvariant" av milkshake som är hemmagjord med grädde på toppen. Ljuvligt god. Misstänker att den innehåller fem tusen kalorier.
Det blev gårdagens middag.


Min dag började kvart över fyra i morse. När man går upp så tidigt får man vara med om soluppgången på jobbet.


Ödets ironi: i Norrland var det barmark. Den här bilden tog jag innan landning på Arlanda i förmiddags.
Vem beställde snön?? Jag välkomnar den inte!


Skön ändring av schemat

Istället för att ha två mastodontdagar framför mig torsdag och fredag, har jag fått en ändring på schemat till en riktigt skön slinga med övernattningar i Umeå och Luleå. Vilket innebär att jag a) inte behöver gå upp halv fyra på morgonen b) inte jobbar tolv timmar någon av dagarna c) slutar arbetsdagen redan halv tolv på fredag.

Så det blev en riktigt bra dag idag. Hann till och med iväg till gymmet för att köra lite ben (det kommer att kännas i ett par dagar framöver).

Vi hörs på fredag igen, kära bloggläsare! Sköt om er!

Jourtjänstgöring idag

Fyra dagars ledighet är till ända. Jag har jourtjänstgöring idag fram till 12:00. Den började klockan sex och för att vara lite förberedd ifall att jag skulle bli utkallad på en flygning så gick jag upp lite tidigare för att duscha och packa väskan. Det kan bli nog så stressigt ändå.

Blir det inget jobb idag ska jag ta mig till gymmet efter tolv. Jag var dit en snabbis igår kväll för att köra axlar och blev påmind om hur mycket jag hatar att träna på kvällarna. Det är för mycket folk då och träningen blir inte alls effektiv när man får stå och vänta på de hantlar eller maskiner som man vill använda.
Därför är jag så tacksam över att jobba skift så jag kan gå dit dagtid och slippa trängas.


Halsdukar - Design by NC

Jag hade verkligen ett kärt återseende igår då jag träffade en gammal kollega som jag inte sett på nio år. Bittert fick jag konstatera att killar inte åldras på samma sätt som vi kvinnor gör för nio år hade inte gjort ett dugg skillnad på honom.

Orsaken till att vi träffades var att Nichlas, som min vän heter, har anammat en lite udda hobby. Han har nämligen börjat att sticka. Och han gör det dessutom väldigt bra. Därför beställde jag en halsduk av honom inför vintern som levererades personligen på ett kafé på Götgatsbacken.

Jag valde en i svart och rosa (naturligtvis).

Om ni är intresserade av hemmastickade halsdukar kan ni komma i kontakt med Nichlas nedan i kommentarsfältet. Jag vidarbefodrar era mailadresser till honom.
Ni kan själva välja färg, längd och bredd på halsdukarna och priset ligger mellan 400-500 kronor beroende på storlek.

Passa på nu innan Nichlas slår igenom som designer. Sedan kommer han inte att ha tid med oss vanliga dödliga.


Här är min halsduk hemma hos Nicke innan leverans.


Och här är den kring halsen på sin nya och nöjda ägare.

Marockansk köttgryta

Jag testade ett nytt recept igår från Tasteline på en marockansk gryta med kanel. Riktigt god men den blev lite väl "vattnig", därför har jag minskat ner på vätskan i receptet nedan:

INGREDIENSER:

2 msk rapsolja
2 grovt hackade gula lökar
3 hackade vitlöksklyftor
500 gram tärnat nötkött
3 tomater
3 msk pressad citronsaft
1-2 kanelstänger
2 tsk malen koriander
8 dl köttbuljong
1 msk färsk oregano
salt, svartpeppar

TILL SERVERING:

couscous

GÖR SÅ HÄR:

Fräs lök och vitlök i olja på medelhög värme tills den är gyllenbrun. Höj värmen och tillsätt köttet. Stek cirka 5 minuter och tillsätt därefter kanel, koriander och oregano så köttet får stekas en stund med kryddorna. Häll på buljong, tärnade tomater och pressad citron.
Låt grytan sjuda i 45 minuter.

En gryta som går snabbt att slänga ihop och under tiden den puttrar på spisen så sprider sig en härlig doft i köket.


Stolt inledning på veckan

Jag inleder veckan med att vara riktigt stolt över mig själv! På ledig dag ställer jag klockan för att gå till gymmet så tidigt på dygnet att det är mörkt ute som ett gruvarbetararsel. Halt som attan var det dessutom. Lyckligtvis var jag förutseende nog att ta på mig mössa, halsduk, vantar och dunjacka. När jag kom fram till gymmet stod det nämligen en hel folksamling utanför i kylan och väntade på att någon skulle öppna stället. Misstänker att den som skulle ha gjort det hade försovit sig. Honest mistake.
Men vår handlingskraftiga spinninginstruktör tog bilen och hämtade en backup som kunde släppa in oss. Träningen blev genomförd och nu är jag så nöjd med mig själv.
Lite frukost och en lång varm dusch väntar nu.

På spisen

En marockansk köttgryta puttrar på spisen just nu. Testar ett nytt recept. Blir det bra så lägger jag ut det på bloggen.

Stressfri söndag

Andra lediga dagen av fyra. Inledde den lite plikttroget med att besöka gymmet där jag körde rygg och ett spinningpass.
På "att köpa"-listan har jag satt spinningskor. Mina fötter tenderar att domna bort när jag har dem i korgarna på cykeln. Förmodligen har det att göra med att jag spänner mig något fruktansvärt eftersom jag har så ont i vänster hälsena. Riktiga dojjor kanske underlättar.

Efter hemkomst tog jag en vansinnigt lång dusch. Nu är jag ganska mör och ska lägga mig en stund på soffan och läsa lite.
Jag sätter en peng på att jag kommer att somna. Det är ok att göra det när man är ledig.

Äntligen en liten tjej!

Slottsboden vid Kungliga slottet i Stockholm har det funnits en helt bedårande rosa babyfilt med prinsesskronor som dekoration. Länge har jag längtat efter att någon i bekantskapskretsen skulle få en liten dotter som jag kunde köpa den till.

Nu har den lilla flickan äntligen kommit och det är inte vem som helst som är hennes pappa utan självaste Mr Big. Självklart skulle hans dotter få en kunglig filt att sova under!

I förmiddags fick jag äntligen tid att åka in till Stockholm och köpa presenter. Jag är så glad att jag har en liten prinsessa att skämma bort nu.
En liten snabb uppdatering bara

Jag är mitt inne i en intensiv arbetsvecka. Därför blir uppdateringen av bloggen lite lidande. Men jag är oerhört glad över att mina läsare tittar in med jämna mellanrum ändå.

Bland annat har jag haft två övernattningar i Luleå där jag gav hamburgekedjan MAX ytterligare en chans (mest för att det inte fanns så många andra alternativ att välja på just då).
Deras hamburgare klarar jag inte av att äta men jag beställde deras chicken nuggets som faktiskt var ok. Till det tog jag en "lyxmilkshake" med grädde på toppen (!) som var vansinnigt god med förmodligen innehöll så många kalorier att det täckte en hel veckas behov. Men ibland behöver man onyttigheter, eller hur?

Igår slutade min arbetsdag visserligen redan klockan nio på morgonen men då passade jag på att ta en powerwalk i det fina höstvädret istället för att sitta framför datorn. Det visade sig vara ett klokt beslut för just nu öser regnet ner. Dessutom hinner jag inte med någon lång promenad idag - har en lång arbetsdag framför mig i eftermiddag.

I morgon har jag (förhoppningsvis) en kortare arbetsdag innan jag har fyra dagars ledighet att se fram emot. Som jag ska njuta av dem!

Gräddgratinerad körsbärspaj

Igår kväll blev äntligen min efterlängtade körsbärspaj tillagad. Efter att etthundraåtta kronor körsbär tinat och runnit av fanns det cirka 1 deciliter bär kvar till pajen. Utan att överdriva så var det en av de dyraste ingredienserna jag någonsin använt men med tanke på att det var Lennons 70-årsdag igår och att den blev vansinningt god så gjorde inte det så mycket.

En sak är dock klar: redan nu ställer jag mig på kö hos vänner som har körsbärsträd i sin trädgård för att få plocka nästa sommar!

Receptet är taget från Damernas Värld (10/10) men jag har modifierat det lite.

GRÄDDGRATINERAD KÖRSBÄRSPAJ

INGREDIENSER:

Smuldeg:

3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,5 dl socker
250 gram smör/margarin

Fyllning:

1 liter körsbär
250 ml Milda Vips (20%)
1 äggula
rivet skal från ½ citron
2 tsk vaniljsocker

Tillbehör:

florsocker
Häagen Dazs vaniljglass

GÖR SÅ HÄR:

Blanda havregryn, mjöl, socker och smör till en smuldeg. Tryck ut i en form och förgrädda på 200 grader i cirka 18-20 minuter.
Kärna ur och lägg körsbären i pajskalet. Vispa grädden, blanda ner äggula, citronskal och vaniljsocker. Slå gräddblandingen över bären.
Grädda på 175 grader i cirka 20 minuter.
Låt sedan pajen svalna i ett par minuter, pudra över florsocker och servera med glass.


Jag lade upp den här bilden på Facebook i går kväll, varpå jag fick kommentaren: "Det ser inte så gott ut...". Men det var det verkligen, mina vänner!

Kloka ord från Lennon

Det har spelats mycket Lennon hemma idag. Han var helt fenomenal på att skriva texter. Och vilka kärleksförklaringar han gav sin fru, Yoko!
Jag säger bara: om min man skrev så vackra texter till mig så skulle han aldrig mer behöva stryka en enda skjorta själv i sitt liv!

Den sång som jag känner mest symboliserar de sista åren av Lennons liv är "Watching the wheels". Där sjunger han om hur folk i hans omgivning ställer sig förvånade till att han inte alls saknar åren och hysterin kring The Beatles utan att han var så nöjd med det liv han levde just då (Expressen).

I TELL THEM THERE´S NO PROBLEM - ONLY SOLUTIONS

Lennon hade en härlig inställning! Och han var en mycket, mycket klok man.

 

John Lennon weekend

Hade John Lennon fått leva så hade han fyllt 70 år idag. Han var bara 40 år gammal när han mördades utanför sitt hem, Dakota-byggnaden i New York, den 8 december 1980.

Det kommer att spelas mycket Lennon i det Larssonska hemmet i helgen (vilket det gör annars också).

Lennon var en fantastisk kompositör. I "Beautiful boy" från 1980 skrev han en av de mest träffsäkra raderna i musikhistorien:

LIFE IS WHAT HAPPENS TO YOU
WHILE YOU ARE BUSY MAKING OTHER PLANS

Anamma Lennons visdom, kära vänner!


Humöret på topp!

Kära vänner, jag har haft tre nästan oförskämt trevliga arbetsdagar. Det är så sällan man säger när någonting är bra och positivt. Det ligger i vår nordliga natur, tror jag, att bara påpeka när någonting känns mindre bra eller är mindre bra.
Visst är det så? Hur ofta berättar man för servitören på en restaurang att man tyckte att maten var väldigt god? Är man däremot inte nöjd med vad man har beställt så får första bästa person minsann veta det.

Nu menar jag självklart inte att man ska låta bli att framföra kritik. Absolut inte! Men däremot tycker jag att vi ska bli allmänt bättre på att berätta när vi är nöjda och glada med någonting.

Det jobbar jag själv på att bli bättre på att göra. Idag när jag lämnade hotellet i Helsingfors tog jag mig tid att berätta för tjejen i receptionen hur nöjd jag var med min vistelse, hur fint rummet hade varit och hur trevlig personalen på hela hotellet varit mot oss.
Tjejen i receptionen blev jätteglad men såg samtidigt lite förvånad ut för jag tror generellt inte att vi svenskar är så bra på det där med att ge beröm. Det kom nog lite oväntat.

Slutligen: Visst är vi överens om att norska Nobelinstitutet är modigare i sina val än vad Svenska akademien är i sina?


I väntan på tillkännagivandet av året Nobelpristagare...

...i litteratur har jag haft en skön förmiddag på mitt hotellrum. Först åt jag en helt fantastiskt utsökt frukost. Efter det har jag mest legat i sängen och läst, dagen till ära.
Det är alltid spännande med Nobelpriset även om det är sällan jag hört talas om vinnarna innan. Min ständiga favorit till priset är Joyce Carol Oates. Men jag misstänker att jag klockan 13:00 kommer att tänka: "...och vem är det?".

Jag ser att en japansk författare är förhandstippad. Haruki Murakami. Han har skrivit en bok uppkallad efter en Beatles-låt, "Norwegian wood".
"Norwegian" verkar för övrigt vara ett väldigt svårt ord att stava rätt till (AB).

Jag har ännu inte läst boken men sången är bland det vackraste Beatles gjorde.Lite Lennon istället för hemmafix

Nej, någon på SVT har varit slarvig och inte lagt ut hemmafixaren Martins inslag från i morse (vi får hoppas att det kommer lite senare).
Men däremot hittade jag ett annat klipp som intresserade mig. På lördag, den 9 oktober, skulle John Lennon ha fyllt 70 år om han hade levt.
Det kommer jag självklart att uppmärksamma mer i helgen men fram till dess får ni hålla till godo med detta klipp.


Gissa vem som kom på besök...

Dagen inleddes med att jag såg hemmafixaren Martin ge goda råd om rensning och förvaring i "Godmorgon Sverige" (ska se om det ligger uppe på SVT Play ännu så jag kan publicera inlägget på bloggen sedan). Det är ju alltid så himla trevligt när han är i rutan.

Sedan stressade jag iväg till jobbet. Jag vet inte riktigt hur eller varför men just nu känns det som om mina dagar har för få timmar.

Nåväl, väl på jobbet har jag en ganska märklig arbetsdag. Lång var den också. Två turer fram och tillbaka till Köpenhamn för att sedan flyga över till Helsingfors på övernattning.

Och då händer det! Ombord på planet till Helsingfors kliver ingen mindre än självaste Martin Jönsson i hög person! Jag hade ingen aning om att han skulle vara med. Det är vad jag kallar en glad överraskning.

Martin inledde och avslutade min dag, kan man säga.


Här är en glad Martin och hälsar på i mitt galley. Han ska vara i Helsingfors och jobba i en vecka.


Här ska jag sova i natt. Och jag kommer att sova så skönt!


När man sover borta på hotell ofta så måste man sätta en personlig prägel på sitt rum för att få det att kännas som hemma. Jag har tagit med mig doftljus och badskum.


Ett extra plus får hotellrummen om de har en makeupspegel med förstoring. Nu kan jag plocka mina ögonbryn extra snygga i morgon bitti.


Ännu mer plus får hotellrummet om det finns tofflor. Nu har jag i och för sig alltid med mig ett par i fall att det inte skulle finnas.
Dessutom ska ett bra hotell ha vattenkokare (yes) och ismaskin i korridoren (yes). En dag får alltid ett bättre avslut om jag får ett glas cola zero med is.

Jag älskar Helsingfors!

Enda molnet på himlen är att ett dygns internetåtkomst på rummet kostar 10 euro (!). Men efter att ha haft Martin som passagerare kan jag inte bli upprörd över en sådan trivial sak.

Morgonens tv-tips

Nu på morgonen, 09:50, kommer hemmafixaren Martin att ge tips och råd om hur man bäst håller reda på sina papper i "Godmorgon Sverige", SVT1.

Missa inte det för allt i världen!

What´s up with the attitude??

Jag älskar "Biggest loser". Den amerikanska förlagan. Den svenska versionen har jag efter fyra avsnitt inte mycket till övers för.
I den finns det inget jäklar anamma, inget driv utan är bara ett vekt försök att efterlikna det amerikanska originalet. Det misslyckas fullständigt.

Förutom att man i "Biggest loser Sverige" har letat fram de mesigaste möjliga tränare man kunde hitta har man även lyckats ta med en deltagare med en så fruktansvärt taskig attityd att det förstör hela programmet. Killen vägde över 200 kilo när serien startade men trots det går han ner minst, tycker att allting är antingen "löjligt" eller "tråkigt" och är negativ till allting samt vansinnigt lat.

Han har fortfarande inte kommit till insikt med vilken enorm möjlighet han fått. Att han förutom möjligheten att tappa många av de livsfarliga kilon han bär omkring på även kan vinna en massa pengar om han gör det. Att han på heltid kan ägna sig åt sin viktminskning och slippa vardagens alla måsten i ett par veckor.
Det är en chans få förunnat.

Men det verkar på honom som om han vill att arbetet ska göras åt honom. Han beter sig som en bortskämd snorunge.

Igårdagens program fick han på nåder stanna kvar en vecka till. Sin taskiga och negativa attityd till trots. Och programmet avslutades med att han grät ett par krokodiltårar i ett försök att visa sin tacksamhet (Expressen).

Ett gott råd, snubben: Ta vara på den här chansen! Ändra din attityd och inse hur lyckligt lottad du är. Ingen kan förändra dig åt dig - det kan du själv bara göra. Sluta tyck synd om dig själv och ta dig i kragen istället.

Dagens utsikt


Så här ser utsikten ut från min arbetsplats dagtid. Inte illa, eller hur?

Jakten på körsbär resulterade i tryck för bröstet

För ett par veckor sedan hittade jag ett recept på en körsbärspaj i Damernas Värld som jag tyckte lät himmelskt god och därför ville baka.
Sedan dess har jag varit på jakt efter körsbär.

Men, tänker ni, det är inte säsong för körsbär nu. Förvisso inte. Men nu är det ju inte heller så att våra trädgårdar direkt dränks i varken bananer eller apelsiner någon gång men det kan man lik förbannat hitta i butikerna året om.

Det är fascinerande att vi fick en man att gå på månen redan 1969 men att vi fyrtioett år senare ännu inte kan importera körsbär till dessa breddgrader.

Den största chansen att kunna hitta körsbär tänkte jag kunde vara Hötorgshallen in Da City. Jag frågade en söt liten kille om han hade körsbär men han kunde bara erbjuda mig frysta.
"Inga problem!", sa jag. De ska ju bara vara till en paj ändå - då kan det inte spela någon större roll om de varit frysta innan.
Jag bad om en burk som innehöll uppskattningsvis 3 dl bär.

"Var det bra så?" frågade den unge, trevlige killen.
"Ja, tack" svarade jag (överdrivet lycklig över att äntligen kunna baka min paj).

"Det blir 108 kronor, tack".

ETTHUNDRAÅTTA KRONOR FÖR ETT PAR KÖRSBÄR!!!

Samtidigt som jag fick ett allvarligt tryck för bröstet så undrade jag om det möjligtvis var så att Påven hade välsignat bären.
Men jag betalade snällt för dem och höll hårt om min kasse på tåget hem så ingen skulle råna mig.

Nu ligger de värdefulla körsbären i min frys. Om det blir strömavbrott i natt så att de blir förstörda så kommer jag att behöva uppsöka psykakuten i morgon.


Tjuvstart på Kanelbullens dag

Det är Kanelbullens dag i morgon. En högtidsdag för mig som jag har tjuvstartat firandet av redan idag. I morgon har jag nämligen tid hos frissan på förmiddagen, på eftermiddagen ska jag träna och på kvällen är det först den amerikanska finalen av "Biggest loser" och sedan ett avsnitt av den svenska varianten (visst känns den vek?). Jag har helt enkelt inte tid att baka imorgon. Därför gjorde jag det idag istället.

Eftersom det är få saker som är godare än nygräddade kanelbullar så visste jag med mig redan innan att jag skulle vilja smaka av dem. Därför var jag riktigt duktig på förmiddagen och besökte gymmet där jag först körde styrketräning i 35 minuter (axlar) sedan ett spinningpass på 55 och slutligen ett halvtimmes corepass.
Efter den träningen kunde jag med gott samvete äta mina bullar.

Ät en kanelbulle i morgon, kära vänner!


Effektiv träning?

Egentligen var det meningen att jag skulle ha haft min tredje långa arbetsdag i rad i dag. Men en försening i natt (var hemma vid tre-tiden) gjorde att jag inte kunde ta dagens flygning.
Istället tog jag mig till gymmet på eftermiddagen. Lite bonusträning.

Jag har kommit på mig själv att jag nynnar ledmotivet till "Terminator 2" när jag styrketränar samtidigt som jag låtsas att jag är Sarah Connor.

Alla medel är tillåtna för att nå en effektiv träning.


Tv-deckare i bokform

Det går tretton på dussinet när det gäller svenska, kvinnliga deckarförfattare. Den som oförtjänt fått minst uppmärksamhet av dessa - trots att hennes böcker blivit förvånansvärt bra filmade - är Helene Tursten. Hennes romanfigur, kriminalinspektör Irene Huss (suveränt gestaltad av Angela Kovács på film), har blivit något av en personlig favorit för mig. Hon känns äkta och trovärdig och är unik i sitt slag eftersom hon har ett någolunda harmoniskt familjeliv (till skillnad från majoriteten av andra poliser i svenska deckare som har så mycket privata problem att det ibland tar fokus från böckernas egentliga handling).

Den senaste Huss-deckaren heter "Den som vakar i mörkret".

Ett par kvinnor hittas strypta i Göteborg. Kropparna är omsorgsfullt rengjorda och mördaren har inte lämnat några fysiska spår efter sig. Sambandet mellan kvinnorna är att de innan morden fått blommor levererade hem till sig med foton på sig själva tagna på håll.
I Irene Huss närhet inträffar en rad obehagliga händelser vid samma tidpunkt.

"Den som vakar i mörkret" tillhör dessvärre inte en av Helene Turstens bättre böcker. Den känns mer som en tv-deckare i bokform. Jag tror till och med att den gör sig bättre som film än som bok.
Men det ska poängteras att boken är lättläst och har ett driv i texten. Jag skulle definitivt rekommendera den till läsare som gillar deckare men inte är så förtjust i spektakulära och blodiga detaljer. En perfekt semesterläsning då man vill ha någonting lättsmält som inte tar för mycket av ens energi.

BETYG: 2+ av 5


Busskortet har fått ett nytt hem

Jag lever efter den principen att vardagen blir mycket roligare (och harmonisk) om man piffar upp den lite. Det krävs ju egentligen inga stora medel för att göra det heller.
Att skaffa en nytt fodral för busskortet är en sådan liten sak man kan göra för att förgylla vardagen. Jag blev helt till mig igår när jag hittade en serie med söta plastfodral på en kiosk ute på Arlanda.
Mitt val föll på ett med motiv från "Fem myror är fler än fyra elefanter". Där bor mitt busskort nu - ett mycket trevligare hem för det än det tråkiga lilla röda platsfodral från SL som jag hade innan.

Fodralen är tillverkade i Sverige och information om vart man kan hitta dem finns på POPOMAX.


Kan man låta bli att älska SL??

SL har en kundtjänst dit man kan maila sina frågor. För ELVA DAGAR SEDAN mailade jag dem en fråga om vilken busskur det var som gällde för nattbussen eftersom skyltningen ute på Arlanda inte är den bästa (tro mig när jag säger att man inte orkar springa omkring bland alla busskurer mitt i natten och leta efter en arbetsdag på tolv timmar).

Det kom aldrig något svar från SL så jag tog reda på informationen själv. Dessutom hittade jag efter många om och men tidtabeller för nattbussarna uppsatta så jag hittade rätt busskur.

Till historien hör också att jag har åkt nattbussen till Arlanda för ett par veckor sedan.

Igår - tio dagar efter jag behövde informationen om vilken busskur som gällde - fick jag detta svar per mail:

Hej Maria!
>
> Tack för ditt e-brev.
>
> Linje 592 trafikerar inte Arlanda utan åker sträckan Märsta-Centralen.
> Om det är dagtid du planerar att åka från Arlanda till Märsta ska du åka med buss 583(stannar vid Terminal 5, 4, Sky City och terminal 2)
>
> Om du önskar lämna ytterligare upplysningar i detta ärende som har nummer 614052, vänligen använd nedanstående länk.
>


Som ni säkert förstår blev jag ytterst förvirrad av SL´s svar. Därför klickade jag på länken och svarade dem med att jag tyckte det var märkligt att en busslinje som jag åkt med enligt dem inte existrerar och ifrågasatte om chauffören körde svart. Inte för att man kan anklaga honom för någonting eftersom linjen finns med både på SL´s hemsida samt vid busshållsplatserna.
Sedan krävde jag att de OMEDELBART skulle ta bort informationen om denna busslinje på nätet samt vid busshållsplatserna om det var så att linjen - som de påstår i mailet - inte finns.
Svaret på min fråga fick jag aldrig.

SL. Man kan inte låta bli att älska dem.


RSS 2.0