Ziggy Stardust - snart 40 år

Nästa onsdag - den 6 juni och Sveriges nationaldag - är det 40 år sedan Ziggy Stardust-skivan släpptes. Det uppmärksammade Public Service-programmet "Kobra" igår (ett program som jag hann att se innan tvn dog).

För er som missade det så finns programmet på SVTPlay.

En bit rockhistoria. En viktig bit dessutom. Missa inte.


Vardagsdramatik direkt på morgonen

Det här med att planera min tid verkar vara dömt att misslyckas.
I kväll hade jag tänkt att köra ett spinningpass på gymmet. Istället måste jag iväg och köpa en ny TV då min gamla tog sitt sista andetag i morse. Den var en seglivad rackare förvisso men tidpunkten att dö kunde inte varit mer illa vald.

Ja, det blev lite dramatik här hemma på morgonen eftersom tvn i dödsögonblicket gav ifrån sig en odör. Jag ryckte ur alla möjliga elsladdar och sedan väntade jag i en halvtimme innan jag gick ut på min powerwalk ifall att den skulle fatta eld (en eldsvåda har jag verkligen inte tid med just nu).

Kära vänner, håll nu tummarna att jag hittar en ny TV snabbt och smärtfritt. Jag kan faktiskt inte komma på ett tråkigare inköp.

Sovmorgon och powerwalk

Inledde min ledighet med att ta en rejäl sovmorgon. Jag tror att kroppen behövde det också eftersom jag hade så pass mycket överskottsenergi igår kväll att jag tog mig till gymmet sent på kvällen för att köra ett styrkepass (vid den tidpunkten då jag vanligtvis ligger nerbäddad framför tvn).

Efter en kopp svart kaffe tog jag morgonens (eller förmiddagens) powerwalk. Inte alls lika roligt utan kompis Andreas som är på jobbet men det blev i alla fall gjort.

Trist dock att kylan har kommit tillbaka. Det är väl typiskt när man är ledig?

Lite minisemester

Jag har suttit vid skolbänken i två dagar nu (årlig grej för jobbet). Att sitta stilla så många timmar i streck är inte vad jag och min kropp är van vid så jag känner mig lite tagen. Men jag har haft det oerhört trevligt måste jag tillägga.

Ställde faktiskt klockan på fem i morse för att ta en powerwalk innan kursen. Kompis Andreas och jag var ute i 70 minuter och ni anar inte hur stolt jag var när jag kom hem från den. Kände mig oerhört ambitiös.

Nu är jag ledig i hela fem dagar i rad! Det känns faktiskt lite grann som en minisemester.

Tema för dagarna: njutning.

Känslan i morse...

... när jag kvart i sex gick till bussen som skulle ta mig till jobbet. Solen redan uppe, fågelkvitter, ljummet i luften samt vetskapen om att jag hade en kort arbetsdag framför mig, två dagar i skolbänken måndag och tisdag och därefter ledig i fem dagar. Fem dagar i rad!

Känslan!

Päron- och mandelmuffins

När jag var på Essencefabriken i veckan så köpte jag päronessence som jag testade att ha i muffins idag. De påminner lite om Päronsplit i smaken. Det blir cirka 18 muffins av receptet.

INGREDIENSER:

2 dl mandlar
200 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 tsk päronessence
(några droppar grön karamellfärg)
cirka 200 gram päronhalvor (från burk eller färska mjuka)
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR:

Skålla, rosta och mal mandeln först. Vispa sedan rumsvarmt smör och socker (strö+vanilj) poröst. Tillsätt mandelmjölet och äggen ett i taget, häll i päronessence och karamellfärg (valfritt). Rör sedan ner hackade päron. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten.
Garnera med en bit päron på varje muffins.
Grädda på 200 grader i cirka 15 minuter beroende på storlek.


Min enda kommentar om Schlagerspektaklet

Ingenting engagerar svenskarna som det årliga Schlagerspektaklet. I år går finalen i Azerbajdzjan. Ett land som kanske inte direkt är kända för att stå vid barrikaderna för mänskliga rättigheter. Tvärtom så skulle jag kategorisera landet som en diktatur.

Självklart vet vi svenskar om hur förhållandena är i Azerbajdzjan, eller i alla fall har vi ett litet hum om det. Men vi väljer inte att bojkotta tävlingen utan åker dit med ett bidrag och stoltserar istället i pressen att "vi tar avstånd på andra sätt". Vilket är fullkomligt skitsnack självklart. Vårt bidrag i år sjungs av en liten donna med för lång lugg som så stolt deklarerat i intervju efter intervju att hon minsann inte ens äger en tv utan ägnar sin tid åt yoga. Jag tror att hon har noll koll på politik eller en susning om vad som pågår i världen runt omkring henne.

Det huvudsakliga ansvaret ligger självklart hos EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) som 1993 gick ihop med sin östeuropeiska motsvarighet, OIRT. Redan där skulle man ha sett till att bara demokratier värda namnet får delta.
Problemet, kära landsmän, är nämligen INTE att de forna öststaterna röstar på varann. Nej, problemet är att tävlingen hamnar i länder där medborgarna inte har samma rättigheter som vi har.

Det enda rätta att göra från vår sida (samt alla andra europeiska demokratiska länder) vore att bojkotta tävlingen för att visa vår ståndpunkt.

Jag uppmanar er ikväll bland tacos, chips och annat skit att ägna medborgarna i Azerbajdzjan en tanke. De har värre problem än att sätta konstgjord snö i halsen. Tro mig.

(Ex, Ex, AB, AB, DN, DN)

Inte den bästa inledningen på dagen

Grannkärringen (ja, hon förtjänar den titeln) mitt emot mig är bäst i hela världen på att gnälla på andra grannar. Bland annat beskyllde hon en nyinflyttad (mycket trevlig) granne för att inte ha tagit ut luddet ur torktumlarna i tvättstugan vilket blev mycket pinsamt eftersom den nya grannen inte ens hade använt tumlarna (ni förstår själva redan här att grannkärringen inte har mycket till liv).
Hon och en kärring i porten bredvid har även gaddat ihop sig mot en kille som bor på bottenplan och hävdar att han "spelar musik dygnet runt" och har mer eller mindre anklagat honom för att misshandla sin flickvän (jag däremot har aldrig hört ett ljud från hans lägenhet vilken tid på dygnet jag än gått förbi. Faktum är att jag inte ens vet hur människan ser ut).

Det ironiska är att - förutom ett knarkarluder som bodde i porten tidigare - så är det bara grannkärringen och hennes familj av grannarna som stört min nattsömn vid flera tillfällen än ett.

I natt väcktes jag av hennes son - som är en bra bit över tjugo - när han stod och bråkade med sin pojkvän/kompis från balkongen klockan 03:40. Jag gick ut och sa till honom att det var lite märkligt med tanke på att hans morsa är så duktig att gnälla på alla andra...

Jag misstänker att grannkärringen är bortrest. Men så fort jag får se henne kommer jag att påpeka att varken hon eller hennes familj ska kasta några stenar på andra framöver.

Så tack vare detta försov jag mig i morse. Somnade inte om förrän vid halv sju och vaknade igen tjugo i tio. Då var det bara att slänga i sig en kopp kaffe och ta på sig träningskläderna för att ta sig till gymmet och cykelpasset som började halv elva.

Inte alls den början på dagen jag önskade.

Prioritering i juni: styrketräning

En del träningsdagar är bara bättre än andra. Visserligen var jag riktigt taggad när jag gick iväg till gymmet idag för att köra lite triceps och den efterlängtade fredagscyklingen. Men det gick till och med över förväntan bra!

De senaste veckorna har ju faktiskt min styrketräning blivit lite lidande. Har mest kört powerwalks (vädret har ju varit helt ljuvligt) och cykelklasser. Något sporadiskt styrkepass har det blivit här och där.

Och idag när jag körde triceps (och mage) så kände jag verkligen hur roligt jag tyckte att det var och hur mycket jag har saknat att lyfta vikter! Cykelpasset efteråt var både hårt och roligt med en mycket peppande instruktör som lockade fram den där energireserven som man alltid försöker gömma.

I juni ska jag koncentrera mig mer på styrketräningen. Självklart kommer jag att köra mycket kondition också men jag ska verkligen se till att tid finns för styrka.

Kör hårt, vänner!De officiella dopbilderna...

... finner ni HÄR.

Tv-tipset ikväll!

Ni anar inte min lycka - samt förvåning - när jag förra fredagen upptäckte att TV4 började sända säsong 3 av "Modern family" direkt efter den andra utan långt, onödigt uppehåll (sedan återstår det att se om de gör ett upphåll även i denna säsong över sommaren).

Trots att jag var så trött att ögonen gick i kors så höll jag mig vaken för att se avsnittet.

Avsnitt 2 ikväll, 22:40. Missa inte det för allt i världen!


Fredagspanelen om lyckliga ögonblick och Facebook

1. VILKET ÄR DITT LYCKLIGASTE ÖGONBLICK?

När solen skiner, jag är ledig och inte har några som helst "måsten" eller "borde". Hoppas att hela juli kommer att se ut så när jag har semester.

2. VAD SKULLE DU VÄLJA SOM DIN SISTA MÅLTID?

Då skulle jag frossa i vita kolhydrater!

3. VILKEN KÄNDIS ÄR DU LIK?

Jag har fått höra att jag både är lite lik Carola och Barbra Streisand. Det beror nog lite på vilken hårfärg jag har för tillfället samt ur vilken vinkel.

4. VILKET ÄR DITT BÄSTA PARTYTRICK?

Har inget. Kanske är dags att skaffa ett?

5. HUR MÅNGA RIKTIGA VÄNNER HAR DU PÅ FACEBOOK?

Ganska många faktiskt. Dessutom har jag lärt känna en massa fantastiska vänner genom bekantas bekanta på Facebook. Jag väljer att se Facebook som en möjlighet - inte ett hinder.


Sista måltiden?

Poänglöst haveri

Jag är den första att hävda att en fiktiv roman inte alls behöver vara speciellt verklighetstrogen. Det är just det som är poängen med böcker - att man kan få sväva ut i fantasin och drömma sig bort i en alternativ värld.
Men när det blir en blandning av fantasi och verklighet på grund av (vad som verkar) dålig research så blir man som läsare både besviken och mycket uttråkad.

Kanske hade jag också sett fram emot Kristina Ohlssons fjärde deckare - "Paradisoffer" - alldeles för mycket. Hennes tre första böcker var fullkomligt lysande. Välskrivna, genomtänkta och spännande. I sin fjärde bok har hon drabbats av samma syndrom som Carin Gerhardsen som också skrev tre fantastiska böcker i rad för att sedan kollapsa i fjärde.

Det finns så många detaljer i "Paradisoffer" som man lätt - om man har orken - kan googla sig fram till. Det kräver inte ens en större ansträngning för att få reda på SAS historia, vilken flygplansflotta de har samt vad det krävs för att få flyga linjer över Atlanten.

Ohlsson har nämligen använt sig av ett - ännu så länge - existerande flygbolag i sin handling. Och då SAS som varje svensk känner till. Här hade det varit bättre att hitta på ett fiktiv bolag - för alla inblandade.
Intrigen är den att ett SAS-plan från Stockholm på väg till New York blir kapat.

Jag är inte ens säker på vad Ohlsson vill säga med den här boken. Det blir aldrig riktigt spännande och ofta lyser hennes egna åsikter för starkt mellan raderna. Den är - för mig - fullkomligt poänglös.
Jag vet inte ens vem som skulle ha intresse av att läsa boken. Människor i flygbranschen skrattar förmodligen hånfullt åt den dåliga researchen, deckarälskarna kommer att sakna innehåll och intrig. Flygrädda ska verkligen inte ta boken i sin hand men jag kan trösta er med att tillvägagångssättet ligger så långt ifrån verkligheten att ni inte har någonting att oroa er för (det krävs till exempel många års erfarenhet bakom spakarna för att få flyga den här sortens trafik).

"Paradisoffer" behöver ni absolut inte offra någon tid på. Läs då istället Kristina Ohlssons första tre böcker.

BETYG: 1 av 5

Paradisoffer
Bild lånad av Adlibris.

Början på en härlig sommar

Det är svårt att med ord beskriva känslan när man kommer hem från jobbet mitt i natten i slutet av maj och det är så pass varmt ute att man kan ha allting öppet på vid gavel och somna med frisk luft i lungorna.

Jag har en känsla av att detta kommer att bli en alldeles fantastisk sommar!

Till och med en liten minikaktus har börjat blomma hemma:
Ny favoritbutik i Umeå

Hjärtero:


Prinsessdopsdagen

Hade förmånen att sova riktigt gott i natt. Inte förrän halv nio klev jag upp och på grund av det blev min morgonpromenad riktigt rask så jag skulle hinna hem innan sändningarna från prinsessdopet började.

Vilken stjärna hon är, lilla Estelle! Värdig sitt namn och sin titel. Bara tre månader gammal och redan ett proffs. Så cool hon var under ceremonin. Hon såg till och med riktigt road ut emellanåt.

Idag offentliggjordes också prinsessan Estelles vapen och monogram. Det finner ni HÄR.

(Ex, Ex, DN, DN, DN, DN, AB, AB)

Ljuvliga pistagemuffins

Ibland blir saker och ting mycket bättre än vad man hade förväntat sig. Mina pistagemuffins tillhör den kategorien - de blev bra på första försöket.
Det blir cirka 12 muffins av detta recept.

INGREDIENSER:

100 gram smält smör
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 grabbnäve grovt hackade pistagenötter
1,5 tsk pistageessence
ett par droppar grön karamellfärg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 220 grader.
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Rör ner smör och mjölk samt en del av de hackade nötterna (spar lite till dekoration), essence och karamellfärg. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd sedan ner i smeten.
Grädda 10-15 minuter (håll koll med en sticka så de inte blir för torra).


En dröm för smaklökarna

Idag fick jag äntligen tid och möjlighet att besöka ett ställe som jag har velat besöka en längre tid - Essencefabriken i Stockholm.
Det var som att kliva rakt in i ett tidigare sekel. En helt ljuvlig liten butik fylld med en fantastisk blandning av dofter från olika kryddor och essencer. Kryddorna vackert paketerade i små glasburkar eller omsorgsfullt lagda i små påsar, essencerna upphällda på små söta flaskor.


Jag valde fyra olika essencer som jag tror jag kommer att få mest användning av (det finns alltså hur mycket som helst att välja mellan), äkta vaniljsocker samt en liten påse pinjenötter.


Så här ser den lilla butiken ut från utsidan. Besök deras hemsida för vägbeskrivning (ligger centralt). Värt ett besök för alla mat/bakentusiaster!

Nu ska jag försöka mig på att skapa pistagemuffins!

Kloka ord från oväntat hållIbland kommer det klokheter från munnar som man inte förväntar sig att det ska komma ifrån.

Mot huvudstaden

Den planerade morgonpromenaden fick utebli idag. Somnade först vid tre i natt och har en lång dag framför mig. Väldigt trevlig dag, dock.
Jag ska tillbringa den i huvudstaden där jag ska strosa omkring och leta efter nya jobbskor samt en 40-årspresent. Sedan ska jag iväg till frissan.

Förhoppningsvis hinner jag med lite träning ikväll istället.

Pecannötsmuffins med vit choklad och lönnsirap

Bläddrade igenom en av de fina bakböcker som jag fick i julklapp och hittade ett recept på muffins som jag testade nyss (har dock inte smakat dem utan överlämnar utlåtande till kollegorna i veckan). Det blir cirka 12 muffins av detta recept.

INGREDIENSER:

5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 3/4 dl farinsocker
1 ägg
0,5 dl lönnsirap
2,5 dl mjölk
50 gram smält smör
100 gram hackad vit choklad
70 gram hackade pecannötter

GÖR SÅ HÄR:

Blanda mjöl, bakpulver och farinsocker i en skål. Vispa i en annan skål ihop ägg, mjölk, lönnsirap och smör. Vänd sedan ner de torra igredienserna i mjölkblandningen och rör till sist ner hackad choklad och nötter.
Grädda 15-20 minuter på 200 grader.


As we speak...

Solsken, kaffe, böcker samt två dagar kvar av ledigheten.


Bra fart på benen

Den lugna, harmoniska söndagsmorgon som jag längtade efter uteblev i morse. Istället försökte jag samkoordinera en powerwalk för fyra personer (45 minuters sms:ande hit och dit resulterade i att jag från och med nu kommer att sätta status på Facebook en halvtimme innan jag går ut - sedan får den som vill följa med).

Till sist blev vi två. Jag och Andreas (som var mycket, mycket trött idag). Riktigt bra fart på benen hade vi dock och var ute i ganska exakt 80 minuter. På den tiden hann vi 7,6 km vilket är ett resultat som jag är riktigt nöjd med (kanske, kanske innebär detta att hälsenan är på bättringsvägen?).

Vårt mål nästa söndag blir att gå milen. Vi håller tummarna för att det är strålande väder då.


Balkongen redo att avnjutas

Efter mycket slit med trallarna blev det äntligen lite plantering (där fick jag hjälp av mamma som har ett bättre förhållande till växter än vad jag har) och piff på balkongen igår. Hur den såg ut innan kan ni se HÄR.

Det kommer förmodligen bli ännu mer blommor och kryddgrönt under sommarens gång men nu kan jag i alla fall sitta där ute och njuta (en ny fasadflagga inskaffas också alltid lagom till Nationaldagen).


Ny kruka för i år som jag hittade på Chilli i Uppsala.


Jag har ännu inte funnit nya balkongmöbler som fallit mig i smaken (eller passat plånboken) så jag kör på med mina rottingstolar från IKEA som blivit gråa med åren (det är många år sedan jag var på IKEA sist). Sköna att sitta i är dem åtminstone.


Den stora lyktan fick jag av mamma i julklapp och den har prytt balkongen sedan i vintras. I den stora krukan till höger har jag alltid en rosstam. Nytt för i år: smultron runtom. Lägg också märke till pilotgrodan i krukan (älskar grodor - bakom den stora krukan ligger en groda på rygg i hörnet).


Skam den som ger sig! Jag gör ytterligare ett försök med kryddgrönt. Basilika, persilja och oregano. Ser ni så fina trallarna är?

Två efterlängtade premiärer

Igår kväll:

Färskpotatis till middagen. Jag ger mig själv dispens och äter vita kolhydrater i alla fall en gång i veckan på sommaren.
Jag ugnsbakade dem med olivolja, havssalt, peppar och timjan. Till det en ljuvlig pepparrotskräm (recept på den finner ni HÄR).

I natt:

Sov med öppna fönster. Älskar det. Det är som om den friska luften fyller lungorna med harmoni på natten och man vaknar gladare än annars.

Härliga sommarmånader! Jag ska njuta av er så mycket jag kan.

Fredagspanelen om pengar och avkoppling

Mitt bland balkongfix och matlagning så kommer Fredagspanelen (behövde en kaffepaus):

1. VAD LÄGGER DU MEST PENGAR PÅ?

Bra mat och mitt hem. Det senaste året har jag lagt ner väldigt lite pengar på kläder och skor och annat ytligt utan har istället lagt undan till renovering av hemmet.

2. VILKEN MATVARA FINNS ALLTID HEMMA HOS DIG?

Parmesanost, dijonsenap och olivolja. Ägg är också en bra sak att alltid ha hemma. Man kommer väldigt långt med dessa varor.

3. VAD FÅR DIG ATT SLÖSA?

Gillar inte alls att slösa i någon form! Mår dåligt inombords när jag måste slänga mat till exempel. I morse var jag tvungen att hälla ut en liter mjölk som hade hunnit att bli gammal under tiden jag var borta och jobbade. Det gör ont i själen att slänga mat när det finns så många människor som dör av svält.

4. HUR KOPPLAR DU AV?

Genom att säga "nej", stänga av mobilen och datorn. Egentid är så underskattat med så välbehövligt.

5. VILKEN LÅT DANSAR DU HELST TILL?

Den här frågan har jag fått tidigare och då svarade jag "Safety dance" med Men without hats. Jag står fast vid det.


Uppskattad överraskning

Det låg en mycket uppskattad överraskning i mitt fack på jobbet härom dagen: Fyra kataloger fyllda med inspiration från Pottery Barn.
En gullig fd kollega (som jobbar på ett konkurrerande flygbolag) hade varit i New York och tagit hem dem till mig. Jag blev så glad att jag fick tårar i ögonen!

De underhöll mig under kvartsfinlen i torsdags...


Full fart på ledigheten

Efter fyra dagar på resande fot med övernattningar i Luleå, Umeå och Göteborg har jag äntligen fyra lediga dagar att se fram emot. Trots att jag har haft oerhört trevliga arbetsdagar med underbara kollegor så känner jag mig lite sliten just nu. Jag behöver lite ledighet.

Min lediga lördag inleddes med en powerwalk på 70 minuter med kompis Andreas. En riktig energiboost fick vi av det härliga vädret.

Och en boost är på sin plats! Efter jobbet igår kväll åkte jag iväg och köpte en massa blommor som jag ska plantera på balkongen idag.

Så det är full fart idag med!

Smultron och blåbärspaj

Precis hemkommen från en supertrevlig lunch med en väninna. Vi pratade bland annat om hur illa min personlighet rimmar med mina talanger...
Trots min ovilja att själv stoppa socker i munnen och min avsky för sockrets effekter så fullkomligt älskar jag att baka! Det är tur att jag har kollegor och vänner som gärna låter sig smaka av det jag gör.

Efter mitt inlägg igår om stevia så ställde jag mig nämligen och gjorde en smultron och blåbärspaj. Här har ni receptet på den:

INGREDIENSER:

cirka 2 dl blåbär och smultron
lite socker att strö på bären (beror på hur söta de är)
1 msk potatismjöl

smuldeg:

125 gram smör
1,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
3/4 strösocker
½ dl grovt hackade hasselhötter (kan självklart uteslutas)

GÖR SÅ HÄR:

Häll bären i en ugnsfast form och strö över lite socker och potatismjöl. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till smuldegen för hand och klicka över bären.
Grädda på 225 grader i cirka 20 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Dagens träningsagenda

Sista lediga dagen innan jag ska iväg på en Sverige-turné i fyra dagar. Inledde den med en trevlig powerwalk på 80 minuter med en kompis. Vi fick extra mycket träning idag eftersom vi hade motvind hela vägen.

Har för övrigt träningsvärk i hela kroppen efter helgens arbete på balkongen! Har bara ett lager oljning kvar att göra - sedan är trallarna klara. Ska försöka hinna med det innan regnet kommer i eftermiddag.

Ikväll ska jag köra spinning med kompis Andreas. Ska försöka övertala honom att köra lite styrka innan också.

Istället för socker

Ja, jag erkänner att jag är mycket svag för cola zero som innehåller konstgjort socker. Men det är å andra sidan det enda konstgjorda socker jag får i mig också.

Eftersom jag också ratar riktigt socker (kanske ännu mer eftersom jag ser socker som vitt gift) så har jag inte kunnat dricka te på väldigt länge. Måste nämligen ha mitt te sött (vilket blir ett dilemma naturligtvis om man vägrar socker).

Därför ska jag nu testa stevia som sockerersättning (HÄR kan ni läsa om växten). Hurvida det tillfredsställer mitt sötsug i teet eller inte återstår och se men jag ska i alla fall testa. Återkommer med utlåtande senare.


Kunglig födelsedag

Inte att förglömma: prins Carl Philip fyller 33 år idag.

GRATTIS!


Bild lånad från svenskdam.se

Kaffe och glasspaus

Redan nu kan jag säga att det inte kommer att behövas en vaggvisa för att få mig att somna ikväll! (Brun-utan-sol kommer också att kännas onödigt eftersom det inte finns en uns av skugga på min balkong)

Att slipa trallar är ett perfekt kompliment till träningen. Jösses, så slut jag blev! Och ändå har jag själva inoljningen kvar.

Nu unnar jag mig en välförtjänt kaffepaus. En glass blev det också för att svalka mig lite.

På dagens agenda: balkongfix!

Efter två dagar av överdrivet mycket regn så kom äntligen solen tillbaka idag. Kompis Andreas ringde och väckte mig i morse för att få iväg mig på en powerwalk.
Det är den bästa möjliga starten man kan få på dagen: en promenad i solsken med trevligt sällskap. Nu är både humör och energin på topp!

Tack vare det fina vädret kan jag idag också slutföra arbetet på balkongen. Har några brädor kvar att slipa, sedan ska de oljas in.

Här får ni se "före"-bilderna av balkongen:

Om vädret tillåter så hoppas jag att möbler och krukor är på plats till nästa helg (ska iväg och jobba i veckan). Det börjar bli lite jobbigt att ha dem i vardagsrummet.
Kanske man vågar sig på lite plantering av blommor då också.

Sommarbordet ombonat och söt doftlykta

Kombinationen av jourtjänstgöring och dåligt väder brukar resultera i att jag får mycket gjort inomhus. Hittills idag har jag (förutom att baka till grannarna) hunnit med att sommarbona köksbordet.
Tyvärr förvandlas mitt köksbord med jämna mellanrum till mitt "kontor" så jag började med att rensa bort en massa papper och dylikt som inte bör ligga där.

Istället har nu sommarduken kommit på plats och den bricka som jag hittade på Mio för ett tag sedan.


Dekorationsstenarna är köpta på Fullerö Handel i Uppsala och det mullvadsbruna ljuset på Åhléns. De små värmeljusen längst fram i bild doftar smultron/vanilj och kommer också från Åhléns.


Den här supersöta doftlyktan hittade jag på Theodor´s Home Västerlånggatan. I den har jag självklart en kaffedoft (som sig bör i ett kök). Den är placerad på fönsterbrädan och sprider en hemtrevlig doft.


Fredagspanelen om sommarfestivaler och Magnus Hedman

Samtidigt som jag bakar muffins till grannarna (vi har gårdsstädning idag och jag har jourtjänstgöring så jag drar mitt strå till stacken på det sättet jag kan) så bjuder jag er på veckans Fredagspanel:

1. VILKEN FESTIVAL SKA DU BESÖKA I SOMMAR?

Självklart Pride! Dels för att visa mitt stöd, dels för att det är den roligaste, trevligaste och mest glamourösa festivalen som finns.

2. VAD GÖR DIG STRESSAD?

När andra människor tar sig friheten att disponera min tid utan min vetskap. Oerhört respektlöst.

3. VAD SPANAR DU PÅ FRÅN UTESERVERINGEN?

Jag har aldrig riktigt förstått tjusningen med att "titta på folk". Jag är fullkomligt ointresserad av hur andra klär sig eller vad de har för märke på skorna. Sitter jag på en uteservering med en vän så är det denne som får min uppmärksamhet.

4. VILKEN KÄNDIS VILL DU HELST INTE LÄSA OM?

Jag var less på Magnus Hedmans snyftande i kvällspressen redan innan han började promota sin bok. Med handen på hjärtat: vem har intresse av att läsa den? Har han inte "pratat ut" om allting en gång för mycket i skvallerpressen? Vi har redan fått för mycket information.

5. VILKEN FÖRFATTARE FÖREDRAR DU UNDER SEMESTERN?

Semester innebär uteslutande deckare! Det hör sommaren till. Har mycket spännande i "ska läsa"-högen som jag ser fram emot att läsa på semestern.

Ishockeylegender präglade min fredag

Det blev en mycket händelserik dag igår. Morgonen inleddes med att självaste Peter Forsberg stod bakom mig i säkerhetskontrollen på Arlanda. Efter det kan man inte vara annat än på bra humör resten av dagen! Och vissa  dagar behöver man vara på bättre humör än andra för att tackla vissa utmaningar.

Lite senare på dagen fick jag dessutom möjlighet att hälsa på Jonas Bergqvist Landvetter. Eller rättare sagt, jag bugade för honom för det var min spontana reaktion. Ja, han tyckte nog det var både lite oväntat och roligt.

Utan av överdriva: min bästa fredag någonsin! Och eftersom dagen i sin helhet var så fantastisk, så låter jag bli att kommentera gårdagens match mellan Tre Kronor och Ryssland (förutom att jag kom på mig själv med att jag alltid fnissar lite när Peter Jihde försöker säga "match").

Annars har de senaste dagarna bara bestått av jobb och träning i stort sett. Och massor av sömn! Därav den snåla uppdateringen.

Strax blir det veckans Fredagspanel!

Kvällens GI-middag

Fläskfilégryta med champinjoner, broccoli och pepparrot samt blomkålsmos.


Klart man ska ha en fin borste på balkongen!

Arbetet med balkongen fortsätter. Jag försöker alltid hitta fina saker som jag kan pynta den med. När jag var på Fullerö Handel i Uppsala förra helgen hittade jag en bedårande borste med grodor på.
Visst blir man glad av den?


Torrschampoo och nytt nagellack

Med posten idag kom ett litet paket från Kicks: Jag hade vunnit ett torrschampoo i en tävling som jag var med i förra veckan (som om jag inte älskade Kicks tillräckligt redan!).
Torrschampoo är nämligen någonting som jag har börjat använda de senaste åren. Fantastiskt att ha med sig på övernattningar när man vill fräscha till håret. Fungerar även utmärkt som volymhöjare när man fönar.

Har gjort en pedikyr nu på förmiddagen med mitt nya nagellack från Essie: Cute as a button. Älskar namnet!

Förra sommaren upptäckte jag till min fasa att mina fötter inte alls är speciellt photo-genique. De har verkligen tagit stryk efter alla år i luften och får inte längre vara med på bild. Så pass fula är de. Nagellacksflaskan får istället visa hur färgen ser ut:


Ego-dag och härlig vecka

Ledig dag och solen skiner. Det har inte infallit samtidigt den senaste tiden. Men nu när det väl gör det så har jag passat på att börja dagen med en 7 km lång powerwalk.

Har ego-tema resten av dagen. Ska prioritera mig själv. Göra lite "tjej-grejer" mitt på dagen som att måla tånaglarna och färga ögonbrynen. Sedan ska jag till gymmet och köra styrka och ett spinningpass.

Ikväll får jag ju även vara hemma till matchen! Innan dess ska jag göra en riktig festmåltid. Fläskfilé med pepparrot och blomkålsmos.

Älskar ego-dagar! Rekommenderar er alla att ha sådana med jämna mellanrum. Framför allt behöver många öva sig på att vara ensamma och kunna njuta av det.

Det blir en härlig vecka, det här. Fyra Sverige-matcher och mycket träning.

Några väl valda ord om hockey-VM

På grund av att jag har jobbat kväll de senaste två dagarna så har jag missat Tre Kronors två första matcher i VM (resten av turneringen jobbar jag dagtid och finalhelgen är jag helt ledig, så från och med nu kan jag engagera mig helhjärtat). Däremot har inte bråket kring biljettpriserna undgått mig.

Lyckligtvis tog Svenska ishockeyförbundet sitt förnuft tillfånga angående biljettpriset innan jag behövde höja rösten.

Nästa år går själva finalen i Stockholm och som jag har förstått det: i nya Friends arena i Solna. Då måste upplägget vara bra från början. Det finns ingen anledning att göra bort sig ytterligare.

Jag kan skylla det ogenomtänkta konceptet på svindyra matchbiljetter på Svenska ishockeyförbundet men jag håller inte med Wikegård helt och fullt att de också bär ansvar för det svala intresset för turneringen. Mycket av det ligger tyvärr i svenskarnas attityd.

Hockey-VM beskrivs i folkmun som en "skitturnering" och mycket kan ligga i att turneringen de senaste tjugo åren eller liknade har visats på en kanal som inte hela befolkningen har tillgång till.
Sedan kan jag också ifrågasätta vissa spelares inställning till att ställa upp i VM. Självklart ska man inte vara med om man inte är motiverad för då tillför man ingenting. Men att komma med ursäkter som husrenovering som orsak till att man inte vill spela är inte ok. Då är det bättre att hålla käften.

Nu har vi ett år på oss att marknadsföra nästa VM på hemmaplan så att den blir den folkfest den borde vara. Kanske jag ska skriva till Ishockeyförbundet och erbjuda dem min hjälp?

(Ex, Ex, Ex, DN, DN, DN, DN, DN, AB, AB

Fredagspanelen om stilförebilder och vårstädning

Förra veckans Fredagspanel utgick på grund av "gammal skåpmat" men idag har vi lite intressantare ämnen att ta upp.

1. VAD FÅR DIG ATT BYTA KANAL PÅ TVN?

Alla dessa dokusåpor och förvandlingsprogram. Det är för mig helt obegripligt att man inte bara kan göra flera avsnitt utan dessutom flera säsonger av program där man åker hem till folk som inte vet hur man städar för att göra det åt dem.
Jag väljer att inte titta för det enda jag funderar över är vad det är för sorts människor som frivilligt ställer upp, som vill vara med i den typen av program. 
Jag tror att det är andra saker än städning de behöver hjälp med.

Jag har också svårt för program som det där när två Ullared-anställda är ute och reser. Det är lyteskomik. Oerhört obehagligt att se.

2. VEM ÄR DIN STILFÖREBILD?

Jackie O och prinsessan Diana. De kunde båda bära vad som helst men såg alltid majestätiska ut.

3. VAD ÄR DIN STÖRSTA TILLGÅNG I LIVET?

Min humor och intelligens.

4. HAR DU VÅRSTÄDAT ÄNNU?

Jag säger så här: Jag har börjat. Eftersom jag städar väldigt grundligt och väldigt noga så tar det även väldigt lång tid. När jag började med badrummet till exempel så drog jag ut badkar, rengjorde där bakom, putsade kakelplattorna osv.
Det gör det omöjligt att vårstäda på en dag.

Just nu håller jag på med balkongen. Och när jag hade tvättat trallarna två gånger var jag fortfarande missnöjd med resultatet. Då efterlyste jag en slipmaskin på Facebook och ska få låna en av en kompis. Så när jag har en ledig dag så ska trallarna slipas och oljas in.

5. VILKET ÄR DITT LIVS SÄMSTA KÖP?

Mina bareMinerals borstar. Dyrast och sämst på marknaden.


Jackie O

Gladrundan inledde dagen

Ibland måste man få slå sig själv för bröstet och känna stolthet över sig själv. Faktum är att det är en sak som vi svenskar borde lära oss att göra oftare för den där förbannade Jante-lagen sätter allt för ofta käppar i hjulen för oss. Nåväl, det är en annan diskussion.

Jag har nämligen gått och fått någon form av pollenallergi på äldre dar. Både näsa och ögon rinner och allting känns lite jobbigare just nu. Bland annat att andas.
Dessutom har jag en lilltå som är alldeles sårig efter två mycket intensiva arbetspass i kabinskorna (jag förespråkar Birkenstock som arbetssko men det kommer aldrig att bli verklighet).

Trots detta begav jag mig ut med mina två träningskompisar på en lång powerwalk nu på morgonen. Nästan en mil lång blev vår runda (som denna morgon döptes till "Gladrundan").

Vad bra man mår efter träning med trevligt sällskap, hörrni! Det rekommenderas varmt. Det gör under både för hälsa och humör.

Ut med er!


Det finns ju rosa Birkenstock!

New York-besöken kan nu ske oftare!

Förra månaden gick jag in på SAS hemsida för att boka biljetter till New York i mars nästa år (jag fyller år då och vill promt tillbringa min födelsedag där). Jag var alltså ute elva månader i förväg.

Biljetterna fram och tillbaka till New York skulle kosta mig 6500 kronor. För helt vanliga biljetter i ekonomiklass. Elva månader framåt i tiden.

Då ska man också veta att själva boendet i New York är väldigt dyrt. Även på hotell med låg standard. Äta kan man visserligen göra för en billig penning men Manhattan om något är ett ställe där man vill spendera pengar på annat än flygbiljetter och boende.

Förhoppningsvis är själva flygbiljettkostnaden snart inte längre ett problem. Norwegian börjar sälja sina biljetter till New York (från Stockholm) efter sommaren. Och de billigaste biljetterna kommer att kosta 1000 kronor enkel väg (Ex).

Det blir mycket mer pengar kvar i plånboken då att göra roliga saker för på plats!

HÄR kan ni se Norwegians nya plan, en Dreamliner. Majestätiskt vacker!

En liten runda efter en god natts sömn

Om det är det ovanligt vackra vädret och solens strålar som har tagit musten ur mig eller om det helt enkelt är en reaktion på pollen låter jag vara osagt. Klart är i alla fall att jag sover mer än vad jag brukar (vilket egentligen bara är till fördel).

I morse vaknade jag vid tjugo över fem, zappade runt en stund på tvn och somnade sedan om till halv nio. För mig kändes det som om jag sovit bort halva dagen!

Det blev en snabb kopp svart kaffe innan jag gav mig ut på dagens powerwalk (70 minuter). Var tvungen att vara hemma till elva då min jourtjänstgöring började.

Njut av vädret idag, vänner! Det ser ut att bli sämre till helgen.

Det blir nog bra till slut

Jag tog "före"-bilder av hur balkongen såg ut innan jag började göra rent trallarna idag. Har kört en omgång med trallrent nu och kommer att köra en omgång till. Sedan ska de oljas in också.

Men jag har stött på lite patrull för tydligen ska det snöa här fredag och lördag (vad är det för fasoner?!). Just nu ser mitt hem ut som ett förråd. Balkongmöblerna och krukorna står inne i vardagsrummet och lär väl göra så i ett par dagar framöver.

Fast det brukar bli bra till slut. Även om det inte känns så i skrivande stund.

"Före" och "efter"-bilder kommer så fort balkongen är klar! Som jag kommer att njuta av den då!

Enchinagard och byrunda

Jag mår inte hundra idag. Gårdagens uppståndelse på Slottet kanske blev för mycket för mig. Vaknade upp och kände mig lite småfebrig och snuvig men kan ännu inte avgöra om jag är sjuk eller om det bara är någon form av pollenallergi.

Det blev i alla fall en riktigt lång runda i morse: jag tvingade ut Andreas i nästan en och en halv timme (för honom var det en straffrunda eftersom han festade ganska rejält igår). När jag kom hem tog jag mig en shot med Enchinagard i förhoppning om att må bättre snart.

Underbart väder idag med! Perfekt dag att börja fixa med trallarna på balkongen. De ska både göras rent ordentligt och oljas in.

Blommor väntar jag med i ett par veckor till.

Ut och njut av vädret nu, kära vänner!

RSS 2.0