Beckett gör en dussindeckare

Efter åtta år i fängelse rymmer den fruktade seriemördaren Jerome Monk. Han verkar vara ute för att hämnas på dem som fick honom bakom galler.
Rättsantropologen David Hunter engagerar sig återigen i fallet Monk men blir under jakten mer och mer osäker på Monks verkliga skuld.

Det är svårt att lägga ifrån sig Simon Becketts böcker. Här bjuds man på spänning från första sidan och tempot i böckerna är intensivt.
"Från andra sidan graven" är den fjärde i serien om David Hunter och nu börjar Beckett bli lite förutsägbar. Man bjuds inte på några överraskningar i den här boken. Tvärtom är det en ganska traditionell spänningsroman. En dussindeckare.
Det positiva med denna fjärde bok - om man ska hitta något - är att den innehåller mindre äckliga detaljer än de tidigare.

Simon Beckett som författare ska man dock inte gå miste om. Men just den här boken passerar obemärkt förbi. Läs istället "Skrivet i eld" där man som läsare får sitta på nålar från start till mål.

BETYG: 3- av 5

Från andra sidan graven
Bild lånad av Adlibris.

Förskottsångest

Igår insåg jag att jag i helgen som kommer - alla tre dagarna - måste kliva upp tre på natten för att jobba. Långa arbetsdagar dessutom.
Det ger mig ångest redan nu.


Rabarber och mandelmuffins

Det är inte sällan jag får fina små gåvor av mina kollegor i mitt fack på jobbet. Förutom den fina muggen från London som jag fick förra veckan, fick jag även en kasse med rabarber.
Av dessa testade jag att göra muffins.

INGREDIENSER:

2 dl mandel
cirka 300 gram rabarber
200 gram smör/margarin
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:

Skålla och skala mandeln. Rosta den en liten stund i en stekpanna tills den får färg. Mal sedan i mandelkvarn. Förbered rabarbern genom att skala den om det behövs och skär den i tunna bitar (ett par millimeter).
Rör smör och socker poröst i en Kitchen Aid. Rör sedan ner mandelmjölet och äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Lägg rabarbern i mjölblandningen och skaka om. Vänd ner i smeten.

Fyll muffinsformarna till tre fjärdedelar. Grädda på 200 grader i 15-20 minuter.


Fredagspanelen om pinsamma frisyrer och dåligt morgonhumör

Min arbetsdag var slut 08:10 i morse och nu har jag officiellt "helg". Därför passar det ganska bra att veckans Fredagspanel publiceras just idag.

1. HUR FÅR MAN DIG PÅ GOTT HUMÖR OM DU VAKNAT PÅ FEL SIDA?

Ger mig en god kopp kaffe. Jag har svårt att vara irriterad eller arg när jag dricker kaffe.

2. HUR OFTA ÄTER DU UTE?

Relativt ofta eftersom jag ofta sover på hotell. I den utsträckning det går tar jag med mig mat eftersom jag då kan ha större koll på vad jag får i mig. Men när jag är till exempel på Kanarieöarna passar jag på att avnjuta tapas.

3. OM DU KUNDE ÅTERUPPLIVA EN PERSON, VEM SKULLE DU VÄLJA?

Prinsessan Diana. Världen var en vackrare plats när hon fanns med i den.

4. VILKEN ÄR DEN PINSAMMASTE FRISYREN DU HAFT?

Även jag permanentade mitt hår i slutet av 1980-talet. Och eftersom jag alltid har haft långt hår blev resultatet att jag såg ut ungefär som Joey Tempest gjorde på den tiden... Inte min stoltaste tid.

5. HÅLLER DU KONTAKTEN MED NÅGOT/NÅGRA AV DINA EX?

Nej. Har inget behov av det.

Så vackert att det gör ont

De tre senaste dagarna har bestått av intensivt jobbande. Vilket i praktiken har inneburit tre dagars ofrivillig vila från träningen.
Men idag hade jag äntligen möjlighet att gå och träna en liten stund innan det är dags att åka till jobbet igen. En liten övernattning till bara sedan slutar jag tidigt i morgon bitti för att få tre lediga dygn.

I går var jag fram och tillbaka till Palermo. Sicilien har en väldigt speciell plats i mitt hjärta. Det är så vackert att det gör ont.


Kanske blir det Sicilien som jag åker till på semestern i augusti?


Ännu en kunglig mugg i samlingen

En omtänksam och snäll kollega var på en liten minisemester i London i veckan som var. Med sig hem till mig hade han en mugg på William & Kate.


Självklart har den fått en hedersplats hemma!

Högt tempo just nu

Det blev en hektisk dag igår. Tränade på förmiddagen, sedan in till stan för att hitta ett par nya jobbskor, hem igen för att storhandla mat, bilen dog på parkeringen när jag skulle hem...
Resten av veckan (fram till måndag morgon) har jag ett intensivt jobbschema. Men trevligt. Övernattar i Helsingfors i natt.
Ska försöka uppdatera bloggen så gott det går i helgen.

Ha det bra, vänner!

Uppskattat kaffe

I lördags körde jag hem en god vän från Malaga. Med sig ombord hade han en stor Starbucks-latte till mig. Mycket uppskattat.


Bebisen är hemma!

Nu kan jag blogga, boka spinningklasser och betala räkningarna. Min dator är hemma igen! Tack Johan för hjälpen!

Datorn på service

I helgen blir det träning, jobb och inget bloggande. Kompis Johan har lovat att ge min dator lite service.

Vi hörs nästa vecka kära vänner! Önskar er en solig och trevlig helg!

Godaste proteinpulvret

I alla år som jag har tränat så har jag druckit proteindrinkar för att komplettera maten. Jag har testat många olika sorter och märken under årens lopp men aldrig hittat något som med handen på hjärtat har smakat bra. Oftast har jag varit tvungen att kamouflera smaken med att tillsätta bär eller frukter.

Men för ett par månader sedan testade jag ett proteinpulver som jag hittade på Gymgrossisten med smaken Banana cream pudding och den var - tro det eller ej - riktigt god!
Nu är burken nästan slut och självklart går inte just den smaken att beställa (så är det alltid när jag hittar en produkt eller vara som jag tycker om - de försvinner ur sortimentet). Istället beställde jag från samma tillverkare smaken Chocolate pudding och håller tummarna att den är lika god.

Utvärdering kommer nästa vecka när jag har fått hem min burk.


Mandel- och körsbärspaj

Jag inser att inlägget nu blir lite paradoxalt efter det jag skrev innan om nyttig mat... Men bara för att jag dietar innebär det inte att vänner, bekanta och kollegor behöver göra det. Tvärtom! Det är när jag går på diet som jag bakar som mest (och gärna en massa onyttigt!).

I senaste numret av ELLE Mat & Vin (03/11) hittade jag ett recept på en mandel- och körsbärspaj. Självklart var jag tvungen att göra den idag!
Nej, jag har inte smakat den. Det överlåter jag till andra (bland annat min fina kollega Elinda som tog min flygning när det var VM-final) men chansen är att den till och med är godare än den pajen jag gjorde förra veckan med gräddgratinerade körsbär.

Jag ändrade om lite i receptet och gjorde en mördegsbotten istället då jag tycker att den passar bättre till efterrättspajer.

INGREDIENSER:

pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 gram smör/margarin
1 msk socker
1 äggula

fyllning:

1 dl mandel (skållad, skalad och rostad)
2 ägg
1 dl socker
1 dl creme fraiche
rivet skal av en halv citron
2 dl urkärnade körsbär

GÖR SÅ HÄR:

Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och låt den stå kallt i cirka 30 minuter. Rosta under tiden de skållade mandlarna i en stekpanna. Det går väldigt fort så vänd inte bort blicken!
Låt mandlarna svalna i ett par minuter, ta sedan fram mandelkvarnen och mal dem.

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajskalet i en form med löstagbar botten och förgrädda skalet i cirka 7 minuter.

Fyllningen gör du så här: Vispa samman ägg och socker. Tillsätt sedan den malda mandeln, rivet citronskal och creme fraiche.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Lägg på körsbären och grädda sedan pajen i cirka 20 minuter.

Servera med vispad grädde.


TIPS: Jag har alltid mandel skållad klar i en burk i skafferiet. Skålla mandel är någonting man kan göra en regnig dag - jag tar en stor påse åt gången.

Äntligen en god havregrynsgröt!

Den senaste veckan har jag ätit en proteinrik frukost varje morgon. Två kokta ägg och en proteindrink. Jag har dragit ner på intaget av kolhydrater men att göra det helt är inte att rekommendera när man tränar mycket. Vita kolhydrater undviker jag helt (som vitt ris, vit pasta och potatis) och får istället i mig en liten mängd kolhydrater från fullkornsris, pasta, bulgur och havregryn varje dag.

Jag skulle ljuga om jag skrev att jag tyckte att havregrynsgröt var gott men jag brukar riva i lite äpple och krydda med kanel för att få gröten ätbar (havregryn har ett relativt högt GI-värde men innehåller så mycket nyttigheter).

Idag köpte jag havregryn som redan var smaksatt med blåbär och aprikoser. Man tillsätter bara kokande vatten och en minut senare är gröten klar. Tänkte att det kunde vara ett bra alternativ att äta efter förmiddagsträningen eller när jag ligger borta på övernattningar.

Och vet ni vad? Den var jättegod! På en skala mellan 1 och 5 skulle jag ge den 4,5. Mitt nya favoritmellanmål!


Sedan hittade jag fjällyogurt smaksatt med körsbär... Innehåller förmodligen alldeles för mycket socker men att motstå körsbär är en omöjlighet.
Yogurten ska jag smaka i morgon! Eller ikväll efter spinningpasset...

Smärta i mitt miljöhjärta

Jag har hittat ett recept på Brownies som jag vill testa. Till detta behövde jag vaniljstång. Så efter förmiddagsträningen gick jag till Willys för att handla lite.
Och det smärtar oerhört i miljöhjärtat att konstatera att när man köper vaniljstång så ser förpackningen ut så här:


Den här glasburken innehåller alltså EN vaniljstång. Inte flera. Den lilla rackaren borde man väl kunna lägga i en liten, liten påse istället?

Skärpning, Kockens!

SATS firar "icke-helger"

I går satt jag och planerade de kommande två veckornas träning. För att vara säker på att få plats på vissa klasser på gymmet måste man boka sig i förväg.
Då upptäckte jag att SATS Märsta (samt många andra anläggningar i Storstockholmsområdet) har stängtKristi himmelfärds dag.

Jag skulle tippa på att 70-80 % av dem som tränar här i förorten är skiftarbetare (närheten till Arlanda gör oss till det). För oss finns inga röda dagar. Dessutom känns just Kristi himmelfärd (liksom 1 maj) som en "icke-helg".

Jag har full förståelse för om SATS väljer att ha stängt på julafton och nyårsafton. Men Kristi himmelfärd? Nej, för mig känns det bara som en ursäkt för att kunna ha stängt.

Ingen kan inbilla mig att det här är en helgdag som någon uppmärksammar speciellt mycket! Tyvärr kan jag inte kalla det för någonting annat än dålig kundfokus.

Knappt godkänt för Ann Cleeves

Två mycket märkliga mord inträffar i idylliska Northumberland i nordöstra England. En kvinna hittar sin tonårsson död i badkaret och strax därefter hittas en ung kvinna död i en vattenfylld klippsskreva. Mordplatserna är omsorgsfullt arrangerade som konstverk.

Ann Cleeves första fyra böcker på svenska utspelade sig på Shetlandsöarna. Den senaste boken av henne - "Dolda djup" - är ett par år gammal men släpptes först nu på svenska. Och jag misstänker att förlaget surfar lite på Shetlandsböckernas framgång.

"Dolda djup"
har en ganska svag och seg inledning för att sedan utveckla en ganska annorlunda intrig. Tyvärr faller allting ihop på slutet och helhetsbilden blir ganska medioker. Huvudpersonen i boken - kriminalkommisarie Vera Stanhope - beskrivs som en ganska motbjudande och överviktig ensamvarg. Det stör mig. Det är precis som om det vore otänkbart att en smart kvinna också skulle kunna vara attraktiv. En riktig klyscha!

Nej, Ann Cleeves "Dolda djup" får knappt godkänt. Läs då hellre hennes Shetlandsserie med dess unika miljöer och lågmälda spänning.

BETYG: 2 av 5

Dolda djup
Bild lånad av Adlibris.

Skön start på dagen

Det blev inte många timmars sömn i natt. Kom hem ganska sent från jobbet, somnade vid två och innan klockan hunnit bli åtta i morse tyckte min blåsa att det var dags att stiga upp (den trista bieffekten av mitt löfte att dricka mer vatten).

Istället för att gå och lägga mig igen och somna om, satte jag på mig träningskläder och tog en lång promenad i det härliga vädret.

Skön start på dagen, det där. Att promenera.

Skämskepsen på

Övernattning i Helsingfors i natt. Jag drar ner skämskepsen över ansiktet och tillbringar förmiddagen i morgon på mitt hotellrum.
Böcker, doftljus och badsalt nedpackat för ändamålet.

Vi hörs på onsdag igen, kära vänner!

Ingen kommentar

Nä. Jag har ingen kommentar till gårdagens VM-final.

Däremot var kvällens gladaste information att Nutella tydligen har ett väldigt lågt GI-värde. Alltid något att glädja sig åt.

Uppladdning


Fredagspanelen om otyg i mat och besatthet

Veckans Fredagspanel publiceras på självaste FINALDAGEN!

1. FRUKT I MAT, JA ELLER NEJ?

ABSOLUT INTE!
Det är bland det snuskigaste jag vet. Den personen som kom på att lägga bananer och ananas på pizza ska brinna i helvetet (samt den dumme fan som lade dit bearnaisesås!). Frukt är frukt - ingen matingrediens. Det äter man efter måltiden eller som mellanmål.

2. HAR DU NÅGRA TICS ELLER NOJOR?

Nja... Tidigare var jag väldigt vidskeplig men det har jag till viss del arbetat bort.

3. HUR VIKTIGT ÄR DET FÖR DIG ATT VARA SNYGG?

Skönhet ligger alltid i betraktarens öga. Det som är viktigast för mig är att vara frisk och sund (och se ut därefter). Jag är nog oerhört fåfäng för jag tycker inte alls om att se sunkig ut. Dessutom är det viktigt i mitt yrke att se någolunda "respekabel" ut med en diskret makeup, håruppsättning och vårdade naglar.
Egentligen kräver ju ett snyggt intryck inte alls för mycket tid eller ansträngning.

4. VAD ÄR DET NÄRMSTA DU KOMMIT ATT VARA BESATT?

En smula besatthet tror jag bara är bra. Som när man går in för någonting väldigt seriöst. Jag är en "antingen eller"-människa: jag ger 100 % eller ingenting alls.
Det är när en besatthet växer och tar över hela ens liv som det blir farligt (samt jobbigt för omgivningen som kanske måste lyssna på samma saker over and over).

5. VILKEN DEL AV TIDNINGEN KASTAR DU DIG ÖVER FÖRST?

I nio fall av tio: sporten. Sedan läser jag tidningen i omvänd ordning: börjar bakifrån med att kolla vädret, sedan tv-tablån och horoskopet.

Note to self: Drick mer vatten!

Luftfuktigheten på min arbetsplats är cirka 11 % (alltså: väldigt torr luft). Dessutom tränar jag bra mycket mer än genomsnitts-Svensson.
Jag behöver inte göra några avancerade uträkningar för att komma fram till att jag dricker för lite vatten.

Häromdagen gav jag mig själv löftet att just dricka mera vatten. Särskilt nu på sommarhalvåret blir det mer påtagligt hur dålig jag är på det. Och med handen på hjärtat: hur svårt kan det egentligen vara?

Problemet jag har är att jag har svårt att dricka när jag inte är törstig. Jag måste tvinga i mig vätska. Påminna mig själv att det är viktigt.

Jag kämpar på med mitt vatten! Det är ju bra för så många anledningar.

Gör det ni också, kära vänner!


Minipajer till Semifinal 2

I det numret av Damernas Värld som kom i veckan (07/11) hittade jag ett recept på små pajer som är perfekta till picnic eller som snacks framför tvn.
Jag ändrade om lite i receptet och ska i framtiden göra själva pajdegen lite annorlunda (kanske smaksätta med grahamsmjöl istället).

Men igår gjorde jag mina Minipajer med fetaost, basilika och körsbärstomat så här:

INGREDIENSER (till 12 små pajer):

pajdeg:

150 gram margarin
4 dl vetemjöl
lite kallt vatten
lite salt

fyllning:

4 ägg
2 dl matlagningsgrädde
150 gram fetaost
hackad färsk basilika efter smak
salt och peppar
12 körsbärstomater, halverade

GÖR SÅ HÄR:

Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Ställ sedan in degen i kylen i cirka 30 minuter.
Tumma sedan ut degen i en muffinsplåt. Ställ plåten i kylen under tiden du gör fyllningen.

Vispa ägg och rör i grädde. Smula i fetaosten och tillsätt sedan hackad basilika. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i formarna. Lägg till sist på tomathalvorna.

Grädda i cirka 20 minuter på 200 grader.

Servera gärna med en grönsallad till.


Investera gärna i muffinsplåtar till hemmet. De kan man använda till så mycket.


Gott tilltugg till hockeymatcher! Lätta att göra dessutom.

Körsbärspaj till Semifinal 1

Vilken underhållande dag gårdagen blev, denna fruktade fredagen den 13:e! Vinst till både Sverige och Finland i semifinalerna vilket innebär en "drömfinal" på söndag (tack återigen fina Elinda som gav mig möjligheten att se matchen då!).

Det blev en hektisk dag för mig. Först träning på förmiddagen (bröst, triceps och spinning), sedan hem och gjorde en massa mat innan jag bänkade mig framför tvn för att följa matcherna.

Till semifinal 1 (samt till dagens arbetspass) gjorde jag min efterlängtade körsbärspaj.


På torget i förorten köpte jag en rejäl påse med bigarråer. För hundra kronor får man så här mycket (tro mig - de var värda varenda öre!).
TIPS: Köp en körsbärskärnare! Jag testade min för första gången i går och blev frälst. Finns i välsorterade köksbutiker och kostar cirka 150 kronor (fungerar till oliver också).


Pajen när den precis har kommit ut ur ugnen.


Den här pajen blir godast tillsammans med vaniljglass.

Receptet på pajen hittar ni HÄR.

Hoppas mina fina kollegor i eftermiddag gillar den också!

Det kunde ha gått riktigt illa...

Hockey-VM (liksom OS) är heligt för mig . Och som skiftarbetare har jag under åren fått fixa och trixa så att jag inte missar VM-finalen om Tre Kronor spelar den.
Det har alltid fungerat.

Fram tills i år.

På söndag var jag schedulerad att jobba hela eftermiddagen. Från halv tre på eftermiddagen tills midnatt. Och när jag såg den första matchen i turneringen som Tre Kronor gjorde mot Norge så tänkte jag att det kanske inte gjorde så mycket.

Sedan vände spelet. Och när killarna vann över Tjeckien i en helt fantastisk match alldeles nyss fick jag sorgset konstatera: Tre Kronor är i final! Och jag jobbar!

Det kunde ha blivit en katastrof utan dess like om jag inte hade haft så underbara kollegor som jag faktiskt har. När matchen var slut skrev jag omedelbart på min Facebook-sida och frågade om någon kollega hade barmhärtighet nog att ta min flygning på söndag. Bara sekunder senare är det en fin kollega som anmäler sitt intresse. Några samtal senare var min karriärs snabbaste byte genomfört.

Tack, snälla Elinda! I owe you plenty!


Nu blir det chick-litt!

Jag blev väldigt förtjust i "PS. Jag älskar dig" av Cecelia Ahern när jag läste den för flera år sedan. Imponerad också eftersom denna tjej endast var 21 år gammal när hon skrev den. För på många sätt är det en väldigt mogen bok. För att sammanfatta den kort så handlar det om förlusten av någon man älskar och hur man hanterar sorgen efteråt, bearbetningen och hur man kommer tillbaka från ett trauma.
Inte på något sätt är det en tung bok utan snarare tvärtom. Stundvis är den mycket rolig.

Nåväl, efter denna debut kom det bara en bok till av Ahern på svenska. Inte alls lika bra men helt klart godkänd. Sedan blev det tyst - i alla fall på den svenska marknaden - trots att Ahern är en mycket produktiv författare.

Jag hade nästan gett upp mitt sökande efter hennes böcker. Ja, de senaste åren har jag inte ens brytt mig om att leta.
Men idag, av en ren händelse, såg jag en av hennes böcker på biblioteket: "Om du bara kunde se mig". När jag sedan sökte i bibliotekskatalogen visade det sig att ytterligare en bok blivit utgiven på svenska: "Gåvan" (den fanns tyvärr inte inne för tillfället men jag ställde mig på kö).

Åh, vad glad jag är över detta! Aherns böcker är verkligen "feelgood" när den är som bäst. Skönt avbrott från alla blodiga deckare jag läser.

Nu blir det chick-litt!


Sätt en eldgaffel i arslet på SL istället!

Någonting som politiker ska akta sig mycket noga för är att vara "roliga" eller säga någonting med "glimten i ögat".

De klarar nämligen inte av det.

Istället för att finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl hånar sina väljare med sina klumpiga uttalanden borde han istället håna SL som inte kan få sin trafik att fungera.

Att betala 790 kronor i månaden för ett SL-kort må kanske inte vara "så mycket". OM TRAFIKEN FUNGERADE SOM DEN SKULLE.
Nu gör den som bekant inte det och då kanske Rosdahl ska vara extra försiktig med uttalanden om "att man får mycket för pengarna".

Vänd på steken istället, Rosdahl! Om månadskortet var billigare kanske fler invånare i Storstockholm skulle utnyttja det istället för bilen vilket skulle förbättra miljön avsevärt.

Och framför allt, Rosdahl: gör man en sådan höjning medför det också att man sätter högre krav på SL! Det blir din främsta uppgift nu. Gör du inte det så kan du högaktningsfullt stoppa upp dina chipspåsar i arslet! Både på dig själv och SL!

(DN, DN, DN, DN)


Vädret ger mig överskottsenergi

Det härliga vädret är nog en direkt bidragande orsak till den överskottsenergi och livsglädje som jag känner just nu.
På förmiddagen var jag på gymmet och körde ett hårt styrkepass, rygg och biceps. Dessutom är jag sugen på att köra ett spinningpass i kväll.

Jag låter det vara lite öppet. Det är ju trots allt kvartfinaler i dag också...

Träningsdagbok funnen!

Ett av de viktigaste redskapen jag har i min träning är min träningsdagbok. I den för jag alla slags anteckningar. Om vilka muskelgrupper jag tränar, vilka övningar, vikter, reps, längd på träningen, hur jag har sovit, hur jag har ätit, hur träningspasset kändes osv.

Eftersom den boken jag har nu närmar sig sitt slut så började jag att leta efter en ny för cirka en månad sedan. Både på nätet och i butiker.
Jag ville nämligen till varje pris ha "Fitessförlagets träningsdagbok" av Camilla Porsman som jag anser vara den bästa.

Överallt var den slutsåld.

I morse googlade jag återigen på boken för att finna den. Och vart hittade jag den? Jo, på Adlibris. Här kan vi tala om att jag har gått över ån för att hämta vatten!

Inte nog med att boken fanns i lager där - den var dessutom billigare än på något annat ställe: 99 kronor. Annars ligger priset mellan 129-159 kronor.

Nu är en ny träningsdagbok beställd!

Fitnessförlagets träningsdagbok
Bild lånad av Adlibris.


Den där Jagr...

Jagomir Jagr är typ 152 i motsvarande hockeyår. Ändå dominerar han fullständigt på isen.

Respekt!

Nu är de här!

Ett säkert sommartecken är att grönsakshandlarna ställer sig på torget i förorten och säljer frukt och grönt. Nästan varje dag som jag har varit på gymmet den senaste tiden har jag gått förbi torget för att se om de har fått in mina efterlängtade körsbär.
Och idag - äntligen - så fanns bigarråer till försäljning!

Men det blir morgondagens projekt. Eller fredagens. Då ska det bakas paj!
Nu är de i alla fall här.


Dumlekladdkaka

Jag hann med att testa ett nytt recept i går: Kladdkaka med Dumlekola. Mycket lätt att göra och snabbt går det. 

INGREDIENSER:

100 gram smör/margarin
20 dumlekolor
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
3 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt

smör/ströbröd till ugnsformen

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant med smör och ströbröd.
Lägg smör och dumlekolor i en kastrull och smält på svag värme. Rör om hela tiden!
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan i mjöl, vaniljsocker, kakao och salt. Häll sist i det smälta kolasmöret.
Häll smetet i ugnsformen och grädda i cirka 20 minuter.

TIPS: En kladdkaka blir egentligen alltid bäst dagen efter. Precis som lasagne.


Kökslöpare från Indiska

Det är inte ofta som solsken och ledighet infaller på samma dag. Men idag gör det faktiskt det. Och det ska jag försöka njuta av så mycket som möjligt.
Dock ska jag offra lite utomhustid mitt på dagen för att träna på gymmet.

Härom veckan var jag in en sväng på Indiska och hittade en löpare till köksbordet som jag tyckte var lite "somrig".
Den passar bra in i köket nu.


Summering av arbetsdagen

För ovanlighetens skull fick jag tillbringa hela min jourtjänstgöring hemma. Det händer nästan aldrig. Så på min "arbetsdag" idag fick jag en något mörkare hudton samtidigt som jag läste halva Ann Cleeves "Dolda djup" på balkongen.
Sämre kan man ha det.

I morgon är det kvartsfinal, kära vänner!

Någon som äter CLA?

Jag har en fäbless för kosttillskott. Det är nästan så att jag blir mätt bara av att svälja alla tabletter på morgonen. Det är vitaminer, omega och tabletter som ska stärka naglar och hår. Senast i raden är CLA som sägs hjälpa till med fettförbränningen. Tre gånger om dagen ska jag komma ihåg att äta dessa tabletter.

Jag ger CLA ett försök i två månader. Någon som har erfarenhet av detta tillskott?


Jag vill adoptera Patrik Sjöberg!

I mina ögon har Patrik Sjöberg alltid varit lite "osvensk". Kaxig och självsäker. Så långt ifrån Jantelagen man kan komma.
Kanske är det just på grund av det som jag - hans attityd till trots - alltid haft ett gott öga till honom. Han har aldrig ursäktat sig, aldrig varit "lagom", aldrig följt strömmen. Som om han alltid har skyddat sig bakom ett enormt ego.

Och visst ser man Patrik Sjöberg med helt andra ögon idag än för ett par veckor sedan?

När Patrik avslöjade i sina memoarer att han blivit sexuellt utnyttjad av sin tränare i unga år blev bilden av Patrik en helt annan. Helt plötsligt fick den hårda och skyddande fasaden en "förklaring" och genast såg jag honom som en mycket modig man. Det krävs enormt mycket mod och styrka för att våga berätta en sådan sak som han gjorde.

I morse publicerades Patriks mammas berättelse i media (hon var ju under ett par år sambo med tränaren som utnyttjade Patrik).

Hon skriver i DN:

"...Jag borde ju ha förstått, jag borde ha satt stopp för denna relation. Eller kanske inte ändå...
Trots all skit fick Patrik ett fantastiskt liv som idrottare på världselitnivå. Utan Viljo hade hans liv antagligen blivit betydligt mer mediokert..."

Jag mår illa när jag läser hennes ord. Förvisso kommer vi aldrig att få veta om Patrik Sjöberg hade hoppat 2.42 utan denne tränare men förmodligen hade han varit en mycket lyckligare människa utan de sexuella utnyttjanden han blev utsatt för.

Men visst framstår ett världsrekord i höjdhopp som ingenting i jämförelse med en harmonisk barndom?

Och just en harmonisk barndom förtjänar alla. Även Patrik Sjöberg. Jag vill adoptera denna modiga kille!

(DN, DN, DN, AB, Ex)

Här vill jag tillbringa resten av dagen!

I natt har jag sovit med varenda fönster öppet i lägenheten. Utan att frysa ihjäl! Det är sann lycka. Sömnen blir bättre i frisk luft. Dessutom blir man en mer harmonisk människa när vädret är så här.

Idag har jag jourtjänstgöring. Den tillbringar jag så här:


Det är en härlig känsla att kunna dricka sitt morgonkaffe på balkongen i en tunn sommarklänning redan klockan åtta på morgonen. Här vill jag sitta resten av dagen!

Anspråkslös måndagsmiddag

Det var ytterligare en jobbkurs igår. Men nu ska jag väl "slippa" sitta vid skolbänken för jobbets räkning för ett bra tag framöver (i alla fall ett år).

När jag kom hem igår letade jag fram David Bowies liveskiva "Stage" med inspelningar från turnén 1978, ställde mig vid spisen och lagade middag.

Det blev Tagliatelle med jätteräkor och kronärtskockshjärtan. Lagom anspråkslöst en måndag.

INGREDIENSER:

250 gram tagliatelle
400 gram jätteräkor
1 burk kronärtskockshjärtan
2-3 stora vitlöksklyftor
25 gram persilja
ca 1,5 dl vitt vin
salt och peppar
olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Pastan kokas al dente (viktigt!) i cirka 6 minuter i saltat vatten. Under tiden förbereder man resten. Fräs pressad vitlök och persilja i lite olivolja. Lägg i räkorna och fräs dem en kort stund tills de har blivit rosa. Häll sedan i kronärtskockshjärtan och det vita vinet. Låt puttra under lock tills pastan är klar. Smaka av med salt och peppar och blanda i pastan.
Servera med parmesanost.

En riktig höjdarmiddag!


Kvällens hockeymiddag

Till matchen mellan Tre Kronor och Schweiz blev det Kyckling med kokospesto.

INGREDIENSER:

500 gram kycklingfilé
salt, vitpeppar
0,5 dl kokosflingor
1 burk lätt kokosmjölk
½ hönsbuljongtärning
2 msk pesto

GÖR SÅ HÄR:

Blanda salt, peppar och kokosflingor på en tallrik. Vänd kycklingfiléerna i blandningen. Bryn dem på båda sidor i rapsolja i en stekpanna. Vispa ihop kokosmjölk, pesto och smulad buljongtärning och häll över kycklingen. Låt koka under lock i cirka 10 minuter.

Jag serverade stekt ris till.


Till morgondagens match då Tre Kronor möter Kanada (TV3, 20:00) blir det en riktig festmåltid: Tagliatelle med jätteräkor och kronärtskockshjärtan.

Koffeinfritt kaffe - en hädelse

Jag klarar mig inte utan kaffe. Det är en av de viktigaste byggstenarna i mitt liv för att det ska fungera. Hur inleder man till exempel en dag utan en kopp kaffe? Bara tanken får mig att rysa av obehag.

Mitt kaffe måste dessutom vara av kvalitet. Den ska ha en fyllig smak, vara starkt och svart. När jag kom till USA första gången grät jag nästan över amerikanernas behandling av drycken.
Det såg ut som te och smakade helt bedrövligt. Tack och lov fanns ju Starbucks överallt där man kunde få sig en rejäl espresso (som smakar som vårt "vanliga" kaffe).

Kaffe fanns med på dagens inköpslista. Jag väljer alltid mitt kaffe omsorgsfullt. Skummar igenom utbudet, läser på förpackningarna om rostning, styrka och beskhet. Idag föll valet på Gevalias Colombia Mellanrost.

Men jag reagerade starkt på att utbudet av koffeinfritt kaffe var så stort.

Jag förstår inte riktigt grejen med koffeinfritt kaffe. Det är ju som att äta omelett utan ägg! En riktig hädelse är vad det är.


Här njuter jag av en efterlängtad latte på Heathrows flygplats för ett par år sedan.

Spinning och tidig match

En bättre söndag än så här kan man knappast önska sig. Det är fullkomligt strålande väder ute och om en liten stund ska jag bege mig till gymmet för dagens spinningpass.
Sedan ska jag hem, duscha, laga mat, baka tills i morgon (har kurs) och slutligen slänga mig i soffan för att se matchen mellan Tre Kronor och Schweiz.

Tänk på att sändningen börjar redan 16:00 på TV3!

Och apropå spinning:
Läs denna artikel från märsta.nu. Här förenar man verkligen nytta med nöje! Härligt initiativ.


"Sockerdöden" - deckare för en dag i hängmattan

En förtvivlad ung kvinna tar kontakt med Kripochefen Martin Egge och stämmer ett möte med honom. "Jag måste prata med dig, Martin. Nu ska jag berätta det allra värsta...".
Sexton år tidigare har Kari Helene hittat sin lillebror död. Tragedin avskrevs då som plötslig spädbarnsdöd. Nu minns Kari Helene någonting annat. Något hon förträngt.
Kvällen innan deras avtalade möte blir Martin påkörd av en bil och dör sedan på sjukhuset.

Unni Lindell är inte den starkast lysande stjärnan på den norska deckarhimlen men har ändå en tendens att skapa spänning i sina böcker med ett språk som är lättläst och stycken som är korta och koncista.
I hennes senaste bok om Cato Isaksen - "Sockerdöden" - känns det som om idéerna börjar att sina en aning. Catos kollega Marian Dahle har fått en större roll i den här boken vilket jag tyckte var positivt då Catos egna struliga privatliv började bli en börda i böckerna. Dock misstänker jag att Marians något komplicerade personlighet också kan komma att bli ett irritationsmoment i framtida böcker om Lindell väljer att spinna vidare med samma huvudpersoner.

Upptakten i boken är bra. Det händer mycket och fångar läsarens intresse. Slutet är dock så utdraget och överdrivet att man tappar fokus på själva handlingen. Det känns lite som om Lindell har kryddat lite extra på upplösningen för att kompensera en tunn intrig.

Jag är snål i mitt betyg eftersom jag vet att Lindell kan bättre. Dock är "Sockerdöden" ett perfekt tidsfördriv i hängmattan i sommar. Som snabbmat ungefär. Man blir mättad för stunden men man lägger inte måltiden på minnet.

BETYG: 2 av 5

Sockerdöden
Bild lånad av Adlibris.


En ovanligt trevlig försommarlördag

På eftermiddagen idag (efter att ha kört mitt första spinningpass på säkert tio dagar) så åkte jag tillsammans med mina vänner Tress och Mattis till Steninge slott och fikade.


Vi satt ute. Till skillnad mot igår så var det vindstilla och därför blev det ljuvligt varmt. Titta så glada mina vänner är över det.


Dagen till ära hade både jag och Tress fixat våra naglar. Tress hade fransk manikyr och jag hade målat mina naglar i Isadoras "Lilic bikini" nr 714.
Jag hade på mig mitt fina armband med "21" i strass men det kom inte med på bild.


Steninge slott (eller egentligen är det ladan bredvid) har försäljning av glas och lite andra souvenirer. Jag kunde inte låta bli att köpa saffranssirap och rabarbermarmelad. Det lät alldeles för mumsigt för att avstå.


Glädjande nog hittade jag även ett nytt köksförkläde. Det förra fick en fläck Cillit Bang på sig och frätte sönder (helt sann historia).
Det här nya, fina med rosor kommer inte i närheten av Cillit Bang (som annars är ett mycket effektivt rengöringsmedel).

En mycket trevlig försommarlördag.


Upplys mig - jag är skeptisk

Jag är den minst drogliberala personen jag vet. Därför är jag inte heller invigd i drogers effekter. Resultatet av missbruk är jag dock bekant med vilket är en av orsakerna till min enormt negativa inställning till dem.

På grund av detta ställer jag mig frågande:
HUR är det möjligt att man kan ha fått i sig kokain "omedvetet"?

Jag är så rysligt skeptisk till den förklaringen.

Jag dömer ingen. Jag vill bara veta rimligheten.

Så snälla: Upplys mig.

(AB, AB, AB, AB, Ex, Ex, Ex)

Långledigt i helgen

Nu är det långledig helg och hockey ikväll. Eftersom jag inte vill missa matchen så begav jag mig ut i förorten med omnejd på förmiddagen för att uträtta lite ärenden.
Hämtade en bok på biblioteket som jag hade reserverat (alltså, jag måste lägga ner mer tid på läsningen framöver - har massor med böcker som jag vill läsa på hög här hemma), in på Apoteket för att köpa linsvätska (när jag väl var där kom jag äntligen ihåg att köpa värktabletter också - det har jag aldrig hemma när jag behöver det). Sedan var jag på Willys och handlade grönsaker och lite bakingredienser (har lovat att baka kakor till en snäll kollega tills på måndag då vi ska på kurs) och slutligen hamnade jag på vår asiatiska livsmedelsbutik där jag köpte jätteräkor (jag vaknade upp i morse och kände ett enormt sug efter Spaghetti con gamberetti - det blir kvällens middag) samt dumplings (längre än så kommer man inte från GI) som blev dagens lunch.

Så. Nu är jag mentalt redo för kvällens sammandrabbning mellan Tre Kronor och Frankrike.


Hälsning från Foppa!

Min beundran för Foppa har inte undgått någon av mina kollegor. När jag kom till jobbet igår låg denna hälsning från honom i mitt fack.



Jag misstänker att Foppa snart vet vem jag är eftersom varje gång han är ute och flyger är det någon flygvärdinna som kommer fram till honom och säger:
"Jo, jag har en kollega som..."
Det kan ju inte vara helt vanligt att vuxna kvinnor är lika stora hockeyfanatiker som jag är.

Men det är ju då själva fan att jag aldrig själv får nöjet att ha honom ombord!

Jag får hålla tid godo med att jag har så omtänksamma kollegor som ber honom om autograf till mig när han är ute och reser. Det är inte fy skam det heller!

Tack, Mirjam!

Himmelskt god vit kladdkaka

Är det någonting som jag är riktigt svag för så är det vit choklad i alla dess former. I förrgår drack jag en ljuvlig varm vit choklad i Gamla stan och igår hittade jag ett recept på en vit kladdkaka i Aftonbladets söndagsbilaga. Den var jag tvungen att testa igår kväll.

INGREDIENSER:

100 gram smör
200 gram vit choklad
3 ägg
2 msk ljus sirap
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
en nypa salt

riven kokos och lite smör till ugnsformen

GÖR SÅ HÄR:

Bröa en rund ugnsform med löstagbar kant med smör och kokosflingor. Smält smör i en kastrull. Ta av den ifrån plattan och lägg i chokladen. Rör om tills den smälter helt.
Blanda mjöl, socker, salt och vaniljsocker i en bunke. Rör i sirap i chokladblandningen, häll sedan i mjölbladningen och äggen. Häll smeten i ugnsformen och grädda i cirka 15 minuter på 175 grader.
Servera med vispad grädde.




En dag jag har väntat på

Egentligen borde jag vara lite bitter idag (med betoning på "lite"). Jag har varit ledig från jobbet i fem dagar. Fem dagar som jag hade tänkt att ägna åt massor av träning och att njuta av vårvädret.
Istället har jag haft ont i halsen och varit täppt i näsan.

Men jag kan inte vara bitter. I morse vaknade jag till en värld som känns mindre ondskefull och mer rättvis än på mycket länge.

Ondskans ansikte
är död.

Det blir en bra dag det här, hörrni!

(AB, Ex)

Bild på kungen från igår


Jag tror att kungen blev glad över att vi var så många som var där för att fira honom.

RSS 2.0