Sista semesterdagen

Sista semesterdagen idag. I natt ska jag gå upp 03:10 - ingen direkt mjukstart på arbetsveckan men med handen på hjärtat ska det faktiskt bli skönt att börja jobba igen.
 
Inledde denna morgon med en powerwalk på 75 minuter. Nu har jag fått i mig lite frukost och snart ska jag gå ner till gymmet för att köra bröst och triceps.
 
Sedan kanske jag borde baka någonting gott till kollegorna i morgon?

Nytt SATS och ros till Tele2

I dag öppnade SATS Märsta i nya lokaler. Jag hade bokat ett spinningpass halv tio och såg fram emot att köra det eftersom det var med en instruktör som jag tycker mycket om.
Det var helt olidligt att köra passet. Man har byggt ett helt nytt hus men inte installerat luftkonditionering! Jag var genomsvettig redan innan passet börjat och bara det är en bedrift eftersom jag har fel på min sköldkörtel och verkligen får kämpa för mina svettdroppar annars.
 
När jag kom hem ringde min telefon (jag fick ju igång den härom dagen efter ett jävla liv med 3):
 
"Hej, det här är XXX från Tele2 i Sollentuna. Jag tänkte bara säga att din telefon är klar för hämtning. Vi messade dig för ett par dagar sedan men jag visste ju att du hade haft lite problem med att ta emot sms så därför tänkte jag bara ringa och informera...".
 
Det är service! (Den oerhört arroganta killen på 3 i lokalen bredvid borde se och lära)
 
Jag åkte iväg till Sollentuna och hämtade luren och bjöd killarna på Tele2 på fika. De såg ut att bli väldigt glada. Och när jag ändå var där passade jag på att köra ben och rumpa på SATS i Sollentuna centrum.
I luftkonditionerade lokaler...
 

På önskelistan

Kudde från Lexington:


Semesterpanelen om mat, resor och händighet

 
En produktiv dag är en bra dag. Förutom träning har jag hunnit med att skrubba hela köket (till och med socklarna). Det är så rent här inne nu att jag har tofflor på fötterna för att inte skita ner...
Och det är fredag. Här är sista Semesterpanelen:
 
1. VAD SKA DU GÖRA PÅ SEMESTERN?
 
Jag börjar jobba igen på måndag efter fyra veckors semester. Och jag är glad att jag hade så bra vintersemester tidigare i år (två veckor i Thailand i januari och en vecka i New York i mars). För de senaste fyra veckorna har varit så där, ärligt talat. Hade planerat att renovera hemma men olika omständigheter bidrog till att det inte blev av nu heller (är lite låg just nu men det vänder väl så småningom).
 
2. VAD ÄR DET VÄRSTA DU VET?
 
För tillfället är den listan ganska lång. Korkade människor ligger alltid illa till men jag försöker verkligen att ha tålamod med dem. Men det är svårt.
 
3. VAD ÄTER DU HELST?
 
Jag älskar mat! Gärna genuin italiensk mat.
 
4. VILKET LAND RESER DU GÄRNA TILL IGEN?
 
Älskar ju USA och dit åker jag gärna så ofta som möjligt. Fast ibland är det lättare sagt än gjort. Tittade senast idag efter hotell i New York under perioden januari-mars (som ska vara något av en lågsäsong). Det hotellet jag helst vill bo på är redan fullbokat och där det finns rum behöver man en något fetare budget än vad jag har.
 
5. ÄR DU HÄNDIG?
 
Inte alls! Har inget tålamod att lära mig heller. Därför är jag tacksam över att det finns duktiga människor som kan snickra och fixa och har det som yrke.
 
Italienska cannoli. Bland det godaste jag vet.

Fira med Maria Montazami

"Vi firar allt som går att fira!"
 
Det är inledningen på Maria Montazamis nya bok - "Fira med Maria Montazami" - och jag fullkomligt älskar inställningen. Man har faktiskt svårt att föreställa sig att denna kvinna är född i ett land där det nästan är fult att fira. Kanske alla svenskar skulle må bra av att bo utomlands i ett par år?
 
I denna bok firas allt möjligt. Från amerikansk Thanksgiving och Halloween (svenskar, läs detta kapitel extra noggrant) till svensk Midsommar som Maria gjort till tradition även i Kalifornien.
Boken är fylld med fantastiska fotografier tagna av Roland Persson och bara genom att titta på dessa blir man inspirerad till att duka upp till en kalasmiddag.
 
Maria bjuder på recept till årets alla högtider: Krabbhjärtan till Alla hjärtans dag, Frozen bananas till Fredagsmyset, den traditionella kalkonen till Thanksgiving, Candy Apples till jul och skaldjurscocktail till Nyårsafton.
 
Det här är absolut ingen bok för dem som suckar och stönar inför varje jul och allt vad den innebär. Heller ingenting för dem som anammar uttrycket "less is more". För här firas det med besked!
 
Personligen tror jag att Maria Montazami är en välsignelse för de stela svenska folkhemmen. Läs, lär och fira!
 
BETYG: 5 av 5
 
Fira med Maria Montazami
Bild lånad av Adlibris (cdon)

Förväntningar och krav

I sex veckors tid har jag fått pendla till Sollentuna för att träna. Kombinationen SATS och SL harmoniserar inte direkt som Lennon/McCartney. Det har varit en enorm påfrestning eftersom jag har varit ledig fyra av dessa veckor och hade behövt semester främst från SL. Sedan stör jag mig oerhört på SATS arroganta attityd i ärendet men den striden låter jag Karma och Konsumentverket ha hand om.
 
I morgon ska portarna till "nya" SATS Märsta öppna. Man har valt att lägga anläggningen i ett område i kommunen som är väldigt ocentralt och inget ställe jag skulle besöka kvällstid men det är förmodligen det billigaste alternativet.
 
Jag har extremt höga förväntningar på denna nya anläggning. Inte minst på grund av att vi medlemmar i flera år betalat samma avgift som medlemmarna på innerstadsgymmen men inte har fått samma utbud (inte heller har vi blivit erbjudna någon form av ersättning för dessa sex veckor då vi har fått ta oss till andra anläggningar). Och mina krav är ännu större.
 
Dags att leverera nu, SATS Märsta!

Nya träningsskor

Tog morgonens powerwalk i mina nya Asics och håriga ben.
Så sköna skor! Nu är fossingarna glada.
Stort tack till 3!

Utmaning utan dess like: få sin gamla lur upplåst av 3. Det är vad som har sysselsatt mig de senaste åtta dagarna. Det ligger någonting extremt sorgligt över att man måste leva helvete på Facebook för att få det man har betalat för.
 
Men nu - åtta dagar senare - kan jag äntligen ta emot samtal igen.
 
Stort tack till 3 för bekräftelsen på att jag gjorde rätt som gick tillbaka till Tele2!

Långtråkigaste Harry Hole hittills

Om man bortser från den bedrövliga debuten - "Fladdermusmannen" - så är den nionde Harry Hole-deckaren - "Gengångare" - den absolut långtråkigaste i serien.
 
Här återvänder Hole till Oslo från Hongkong där han varit i tre år. Och hans ärende är att utreda ett mord i knarkkretsar som på pappret redan är uppklarat. Det är ju bara det att den som står åtalad för mordet är sonen till Holes största kärlek Rakel vid sidan av alkoholen - Oleg...
 
Ungefär hälften av boken är skriven ur den mördade pojkens perspektiv. I kursiv stil. Det blir enerverande redan efter första stycket.
 
Slutet hade ju varit helt fantastiskt, modigt och unikt om jag inte hade vetat att det kommit en tionde bok i serien, "Polis".
Den måste jag ju läsa bara för att få veta om Harry Hole uppstår likt Bobby Ewing gjorde i duschen.
 
BETYG: 2 av 5
 
Gengångare
Bild lånad av Adlibris (adlibris, adlibris, cdon)
 
 

Midsommar-tragedi

Ämne man fokuserar på i morgon-TV och kvällstidningar idag: Hur man bäst botar baksmälla (Ex, AB, AB, DN
 
Det är så tragiskt att det saknar ord.
 
Har vi förvandlat Midsommarafton till en dag då vi ska hylla alkoholen istället för midnattssolen? En dag på året då vi gjort det legitimt att supa skallen i bitar och inte ta ansvar för konsekvenserna? En dag då alkohol är viktigare på bordet än sillen? En dag då vi kan ursäkta grisigt beteende på att "det var ju Midsommar"?
 
Det är fanimig skrämmande!
 
Jag har också ett tips för att lindra baksmälla: ge fan i att dricka så mycket! Har man inte förmågan att kunna fira utan alkohol så har man problem. Allvarliga sådana.

Nesbös hyllning till Agatha Christie?

Det är inte samma driv, samma spänning i den åttonde Harry Hole-deckaren - "Pansarhjärta" - som det var i boken innan, "Snömannen". Tvärtom är den ganska seg på sina ställen (=långtråkig), spretig intrig och som läsare har man svårt att fokusera på handlingen.
Jag blir alldeles matt av att läsa all denna text.
 
Men det är inte utan att jag beundrar Nesbö som författare. Jag kan tänka mig att han får stångas rejält med bokförlag för att hålla fast vid sin vision, att han vägrar kompromissa. Det tyder på att han antingen har en beundransvärd integritet eller sällsynt envishet.
 
"Pansarhjärta" för mina tankar till Agatha Christies klassiska "Ten Little Indians" (aka "And then there were none"). Om det är en medveten hyllning till den legendariska författarinnan eller inte låter jag vara osagt. Om det är medvetet är det oerhört snyggt. Är det inte det så är det bara en sorglig påminnelse om att man inte kan uppfinna hjulet på nytt.
 
Jag väljer att tro på det första alternativet.
 
BETYG: 3 av 5
 
Pansarhjärta
Bild lånad av Adlibris (adlibris, adlibris, cdon, cdon, cdon)

Midsommarpanelen om sommar och loppisfynd.

Förra veckans Fredagspanel utgick av flera olika skäl men här är i alla fall veckans:
 
1. VAD ÄR DET SOMRIGASTE DU VET?
 
Ljuset. Att det aldrig blir riktigt mörkt. Det ger mig visserligen sömnsvårigheter i ett par veckor innan kroppen vant sig men det spelar inte så stor roll - jag älskar de ljusa sommarkvällarna.
 
2. VILKET ÄR DITT BÄSTA BESLUT?
 
Just den här veckan är jag inne i en liten svacka då jag mer ser mig själv som "drottningen av att ta dåliga beslut". Men ett av de bästa var att köpa en bostadsrättslägenhet när jag hade möjligheten.
 
3. HAR DU FYNDAT NÅGOT PÅ LOPPIS ELLER AUKTION?
 
Mina allra bästa fynd hittade jag hemma hos mormor. Bland annat en liten kökssoffa som jag målade om och ställde under fönstret i sovrummet. I vardagsrummet har jag en bastant skänk som jag också hittade hos henne. Älskar den.
 
4. ÄR DU EN NATTMÄNNISKA?
 
Nej, jag är en morgonmänniska. Jag är som mest kreativ tidigt på dagen.
 
5. VILKET VAR DITT BÄSTA ÄMNE I SKOLAN?
 
Språk, historia, religion, bild och musik. Jag är fortfarande en liten konstnärssjäl och har faktiskt aldrig - som jag redan trodde som tonåring - haft användning av algebra.

Utan lur

Min iPhone började strula i slutet av förra veckan. Inte så lägligt med tanke på att jag ville ta bilder på bröllopet som jag var på i lördags.
I går lämnade jag in den på lagning och det kommer att ta två veckor innan jag får den tillbaka.
 
Egentligen inga problem eftersom folk kan nå mig via Facebook om det är viktigt men man känner sig ändå lite handikappad utan. Jag har ju ingen hemtelefon heller och händer det någonting så kan ni ge er på att det gör det just som man inte har tillgång till en telefon.
 
Så jag letade fram min gamla och laddade den. Självklart var den operatörslåst så idag - när jag ändå var i Sollentuna för att träna - gick jag in till min gamla operatör och bad dem låsa upp den.
350 kronor kostade det (och då har jag ändå betalat värdet på luren flera gånger om på grund av taskigt abonnemang) och trots denna summa kommer det att ta ett par dagar innan jag kan använda telefonen.
 
Teknikens under. Ibland saknar jag hemtelefon och VHS. Det var inte så komplicerat på den tiden.

Nesbö imponerar

 
Sjunde Harry Hole-deckaren och det börjar äntligen att ta fart. Fortfarande anser jag att Jo Nesbö borde lära sig att "kill your darlings" men "Snömannen" har ett mycket bättre driv än de tidigare sex böckerna. Den är uppskruvad, överdriven och för mycket av allt men det ger intrigen en rejäl skjuts framåt och jag har inte tråkigt en sekund. Faktum är att boken mot slutet var så pass spännande att jag var tvungen att läsa de sista 200 sidorna i ett svep - det gick inte att lägga undan boken till förmån för sömn.
 
Det är också härligt med en författare som vågar ta ut svängarna så extremt och som bevisligen lägger ner ett stort och genuint jobb på research. Därför känns "Snömannen" som ett omsorgsfullt sammansatt hantverk, genomtänkt och kompromisslös.
 
Jag vill fortfarande emellanåt redigera och stryka en massa onödig text men inte i samma utsträckning som i de tidigare sex böckerna. "Snömannen" imponerar.
 
BETYG: 4 av 5
 
Snömannen
Bild lånad av Adlibris (adlibris, adlibriscdon, cdon) 

Dags för egentid

Jag sov till elva i förmiddags. Det blev alltså tio timmars sömn i natt. Förmodligen väldigt behövligt.
 
Igår var det bröllop för två vänner i Sigtuna. Helt fantastiskt men det tar på krafterna (i synnerhet när man är så blödig som jag är som snyftade mig igenom hela dagen).
 
Två veckor återstår av semestern nu. Två veckor av egentid då jag bara ska ägna mig åt mig själv.
 
Mariakyrkan i Sigtuna.
 
 
 

Nesbö maler på i "Frälsaren"

Större delen av dagen i dag har jag legat i soffan med sprängande huvudvärk. Det finns de som hävdar att väderlek inte alls har någon betydande roll när det gäller just huvudvärk men så fort det är åska på ingång så får jag det. Och idag var den inte nådig.
 
Så det enda jag har gjort idag är att läsa ut den sjätte boken i Harry Hole-serien, "Frälsaren". Och efter sex böcker av Jo Nesbö känner jag fortfarande att han borde läsa Stephen Kings mästerverk "Att skriva" där King ger det ovärderliga rådet "Uteslut alla onödiga ord".
 
Jag gillar Nesbös råhet men böckerna tenderar att bli för gaggiga. Samtliga böcker jag nu läst av Nesbö hade tjänat på att kortats av 150-200 sidor. Och som författare är man ju allsmäktig. Se för Guds skull till att Harry Hole får behandling för sin alkoholism, Nesbö!
 
BETYG: 2 av 5
 
Frälsaren
Bild lånad av Adlibris (cdon)

God morgon!


Redo för morgondagen

Maten inhandlad, tårtan i frysen och dekorationerna på plats.

Jag känner mig redo för morgondagens bröllop.


Bilder från mitt Nationaldagsfirande

Jag tillhör den kategorier av människor som anser att man ska fira sin Nationaldag. Om jag inte jobbar så besöker jag alltid Slottet - det har blivit en trevlig tradition.
Dessvärre tokade det till sig lite på morgonen igår eftersom jag hade varit på fest kvällen innan så jag och mitt sällskap blev lite sena in till tillställningen. Därför missade vi också när Kronprinsessparet öppnade dörrarna. Men vi hade så trevligt ändå!
 
Här är jag och kompis Daniel vid Yttre borggården. Kronprinsessparet var på andra sidan Slottet - vid Logården - och välkomnade flera tusen besökare. Vi slapp i alla fall trängas.
 
En av Hovets bilar fanns till beskådning vid Inre borggården.
 
 
Flaggan var naturligtvis hissad!
 
Efter ett par minuter vid Slottet beslöt vi oss för att gå och fika istället. Dagen till ära blev det en vit choklad cheesecake på Chokladkoppen (trevligt ställe).
 
Både Daniel, jag och mamma köpte Childhood-armband inne på Slottsboden (samt lite annat som det kommer bilder på i morgon när den stora bröllopsdagen är).

Semesterpanelen om idoler och fåglar

Vilken härlig första semestervecka jag har haft! Underbart väder, mycket träning, 30-årsfest i onsdags, Nationaldagsfirade vid Slottet igår (kommer bilder snart) och inte alls mycket tid att blogga på. Nu kommer i alla fall veckans Semesterpanel:
 
1. VEM ÄR DIN IDOL?
 
David Bowie. Han har faktiskt varit med mig längre än Jesus. Och i år har jag uteslutande bara lyssnat på Bowie hemma. Just nu lyssnar jag på liveinspelningen från sista Ziggy Stardust-konserten.
 
2. VAD ÄTER DU ALDRIG?
 
Jordgubbar, hel- och halvfabrikat samt inälvsmat.
 
3. VAD VILLE DU BLI NÄR DU VAR LITEN?
 
Rockstjärna. Jag tyckte det verkade vara så trevligt att alltid få vara sminkad och klädd i glittriga kläder. Det tycker jag förvisso fortfarande - och klär mig gärna i glitter - men jag hade aldrig klarat av att vara känd.
 
4. VILKEN ÄR DIN FAVORITFÅGEL?
 
Egentligen är jag rädd för fåglar men jag hade en jättesöt underlat när jag var liten som jag saknar fortfarande. Hitchcock förstörde min relation till fåglar.
 
5. SJUNGER DU I DUSCHEN?
 
Nej, men däremot när jag sminkar mig.
 
 
Orsak till extas: "Moonage daydream" från sista Ziggy-konserten, 3 juli 1973.

Första semesterrundan...

... bjöd på en härlig syn.


RSS 2.0