Lär av Maria Montazami!

Maria Montazami, hörrni. Vad glad hon gör mig varje gång jag ser henne. Älskade henne i gårdagens "Sommarkväll" i public service.

"Jag har också varit fattig och haft jättehåriga ben..."

Så spontan. Så lättsam. Så behaglig. Så underhållande.

Vad befriande det är med sådana människor. Kunde ju inte undgå att jämföra Montazami med en av de andra medverkande i programmet, Kajsa Grytt, som framställde sig själv som oerhört bitter.

Det måste ta så enormt mycket positiv energi att göra varenda liten sak till ett politiskt ställningstagande.

Slappna av, Kajsa! Lär av Montazami!
Årets tråkigaste dag

Midsommardagen har tagit över den roll som Långfredagen hade förr i tiden: årets tråkigaste dag. Det är som om hela landet ligger i dvala. Invånarna för att de är bakis, infrastrukturen för att allting är stängt.

Förra året gick jag på bio på Midsommardagen. Jag var lite uttråkad och därför valde jag att åka till Kista Galleria eftersom jag då kunde döda ett par tråkiga timmar i diverse butiker och att de i sin slogan skryter om att "de alltid har öppet".
Denna slogan gäller tydligen inte Midsommardagen.

Jag kom till Kista Galleria tre timmar innan min film skulle börja. Allting, förutom McDonalds, var stängt.

Det blev en tre timmar lång fika på Donken innan bion började. Oändligt långa tre timmar. Obeskrivligt tråkiga.

Jag vill inte påstå att jag har roligare i år. Min jobbjour började halv fyra i morse och jag är låst fram till halv två. Sedan är agendan tom.
Det är dagar som dessa som man är lyckligare än någonsin över att det finns böcker.

Grattis New York!

New York säkrar sin plats som världens coolaste ställe med att äntligen godkänna homoäktenskap (AB, Ex). Inte en dag för tidigt.

Störst av allt är kärleken!


Premiärpajen

Även om jag i egenskap av singel är persona non grata för umgängeskretsen på dagar som midsommarafton (samt nyårsafton) så hindrar det inte mig från att laga någonting riktigt gott att äta.
Och dagen till ära invigde jag min nya, fina rosa Gerbera-form. I den gjorde jag den oerhört smarriga Cookie rabarberpaj.
Självklart vispade jag vaniljvispen i den nya, gröna IB Laursen-skålen.


Full pott för Kristina Ohlssons "Änglavakter"!

Kristina Ohlsson inleder sin tredje bok - "Änglavakterna" - med den värsta av alla klyschor man kan hitta inom kriminalgenren: en fotgängare med hund hittar ett lik (eller i det här fallet: delar av en kropp).
Men man förlåter henne omedelbart för detta. "Änglavakter" är utan tvekan en av de bästa svenska kriminalromaner som getts ut.

Den unga kvinnan som hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen är en student som varit försvunnen i två år. Fler fynd görs på brottsplatsen och snart står det klart att denna härva går flera decennier tillbaka.
På ett äldreboende sitter en stum barnboksförfattarinna. Hennes namn dyker vid upprepade tillfällen upp i polisutredningen.

Mer än så ska inte sägas om handlingen. Ohlsson fångar läsarens intresse från första meningen och håller oss på halster i 482 sidor. Hon bjuder oss på teasers under resans gång om vad som komma skall men utan att avslöja för många ledtrådar. Vi får otåligt vänta till slutet för att få alla utlagda spår klara för oss.
Man kan inte heller bli annat än imponerad över hur snyggt Ohlsson har sytt ihop denna intrig och på sättet som hon presenterar den.

Det glädjer mig också mycket att Kristina Ohlsson debuterade så starkt med "Askungar" för att sedan lägga i ytterligare en växel och gör bara bättre ifrån sig för varje bok hon ger ut.

Ja, hon ska banne mig ha högsta betyg för "Änglavakter"! Och för er som tänker läsa den ger jag återigen rådet: se till att ni inte har någonting annat på agendan. Kristina Ohlssons böcker lägger man nämligen inte ifrån sig frivilligt.

BETYG: 5 av 5

Änglavakter

Bild lånad av Adlibris (finns även som ljudbok och e-bok)

Midsommaraftons fredagspanel

Dagen till ära har jag haft jour sedan halv fyra i morse (eller är det natt då fortfarande?). Ingenting har hänt ännu så jag fick ägna arbetsdagens fem första timmar sovandes.
Men nu kommer veckans Fredagspanel:

1. HUR TRADITIONELLT LAGD ÄR DU?

Väldigt! Jag älskar traditioner men har vid många högtider fått skaffat mig mina egna eftersom jag inte har den "naturliga" umgängeskrets som alla verkar ha (som familj till exempel).
Den viktigaste dagen på året för mig är julafton som alltid firas med den underbara familj jag har valt till min egen. Inga blodsband håller ihop oss men däremot oändligt mycket kärlek.

2. HÅLLER DU PÅ NÅGOT LAG?

I stort sett följer jag bara Tre Kronors landskamper. Förutom NHL så är ligor av alla dess slag sövande tråkigt i mina ögon. När Mats Sundin fortfarande var aktiv spelare så höll jag hårt på Toronto Maple Leafs.

3. KAN MAN HA EN ROLIG UTEKVÄLL UTAN ALKOHOL?

Ja, absolut! De brukar oftast bli roligare dessutom eftersom alkohol tenderar att få utekvällar att spåra ur på det ena eller andra sättet (för att inte tala om dagen efter). Jag dricker ju väldigt lite alkohol över huvud taget så jag har haft många roliga nyktra utekvällar.

4. SÄLLSKAPSLEKAR PÅ FESTEN, JA ELLER NEJ?

Jo, jag gillar det. Men det kräver också att deltagarna är villiga att bjuda på sig själva. Det är det inte alla som klarar av i vuxen ålder.

5. ÄR DU BEKVÄM MED ATT PRATA INFÖR FOLK?

Ja, det är jag. Jag har tydligen begåvning för det också. Tyvärr hindrar min avsaknad av behovet av bekräftelse mig från att tycka om det eller njuta av strålkastarljuset. Men jag kan göra det utan problem.

Hemmets hjärta har fått efterlängtad prydnad

Nigella Lawson och jag är rörande överens om att köket är hemmets hjärta. Där tillbringar jag den mesta av min tid när jag är hemma.
Och idag har mitt älskade kök fått efterlängtad prydnad.

Länge har jag trånat efter ugnsfasta keramikformar från Gerbera. De kostar en hel del men jag är övertygad om att de är väl värda sitt pris (ni vet vad jag brukar skriva: köper man kvalitet så gråter man bara en gång). Idag blev jag ägare till två oerhört vackra ugnsformar.
Den jag hade trånat efter mest var en stor fyrkantig form i mullvadsbrun. Självklart har just den färgen utgått ur sortimentet (oddsen på det?).


Är de inte bara ljuvligt vackra? Dessa underbara formar vill man ju inte ställa in i ett skåp. De ska vara framme för betraktelse!


Lyckligtvis hittade jag någonting i mullvadsbrunt: fyra söta skålar som jag tänker servera varm choklad eller latte i. Dessa, samt den gröna skålen till höger, är från IB Laursen.

Allt det här fina hittade jag på Inredningscompaniet i Infra city, Upplands Väsby. Ja, på de mest besynnerliga platser kan man hitta de mest oväntade pärlor. Väl värt ett besök om ni har vägarna förbi.

Tillskott i smyckeskrinet

Redan innan klockan hade slagit åtta i morse så hade mitt smyckeskrin fått tillökning. På Arlanda finns det svenska märket Wishing tree (sött namn, inte sant?) och där hittade jag mycket trevligt (deras smycken har starka influenser från 70-talet).


Jag behövde ett nytt armband att ha på jobbet och det fina armbandet i mitten av bilden passar utmärkt för det. Det blingar lagom mycket och är lagom stort.
Grönt är en av mina favoritfärger och halsbandet med blomman tyckte jag var det perfekta sommarhalsbandet. Visst blir man glad av grönt?
Och slutligen köpte jag ett litet krucifix (älskar dem!) som jag kan fästa lite varstans.


Pure happiness


Fikapaus på Arlanda när jag får bestämma.

På benen igen

Jag hade "sovmorgon" till halv sex i går morse. Jag vaknade kvart över tre. Kunde inte somna om. Inte ett helt ultimat utgångsläge när man ska ha en arbetsdag på elva timmar.
Det gick bra ändå tack vare trevliga kollegor samt passagerare.
När jag kom hem höll jag dock på att svimma av trötthet.

Efter en god natts sömn (eller medvetslöshet) är jag återigen på benen, utvilad, pigg och energisk. Tog en sväng förbi biblioteket och hämtade två böcker som jag hade reserverat: Mons Kallentofts "Den femte årstiden" och Jeffery Deavers "En skör tråd".

Dessa böcker får underhålla i midsommarhelgen så jag slipper dö av tristess.


Ett rejält magplask för Gerhardsens fjärde kriminalroman

Den fjärde boken i Carin Gerhardsens Hammarbyserie - "Helgonet" - är en rejäl besvikelse. Ett ordentligt magplask.
Den är spretig och ostrukturerad. Till och med skriven på ett helt annat sätt än de tre tidigare böckerna (faktum är att jag vid fler än ett tillfälle ställer mig frågande om det är samma person som har skrivit dessa böcker). Jag har svårt att komma in i boken. Inledningen är rörig och alldeles för många namn och händelser dyker upp samtidigt och gör att helheten känns grötig.
Jag får känslan av att Gerhardsen inte riktigt har bestämt sig för i vilken riktning hon vill att handlingen ska gå utan improviserar under resans gång.
Vilket är sorgligt eftersom Gerhardsen i sina första tre böcker i Hammarbyserien presenterade intrigerna så skickligt.

I "Helgonet" hittas Sven-Gunnar Erlandsson mördad med ett nackskott efter en pokerkväll med nära vänner. Han är en omtyckt och respekterad familjefar och en stöttepelare för samhällets utstötta.

Till skillnad från tidigare böcker blir vi som läsare aldrig överraskade. "Helgonet" känns ganska förutsägbar, en kriminalroman i mängden som snabbt glöms bort. Jag saknar ett djup och en tanke bakom. Spänningen som de första tre böckerna innehöll är totalt borta.

Dessutom måste Gerhardsen avsluta den våldtäktshistoria på en av de kvinnliga poliserna som har gått som en röd tråd genom alla fyra böckerna. Att den historien bara maler på har nu förvandlats till ett irritationsmoment och man blir bara frustrerad över att Gerhardsen inte presenterar något avslut (kanske har hon ännu inte bestämt sig för hur det ska sluta?).

Nej, "Helgonet" får tyvärr underkänt. Jag hade förväntat mig så mycket mer av en författare som inledde så starkt med sina första tre kriminalromaner.

BETYG: 1 av 5

Helgonet
Bild lånad av Adlibris.

Så här trevligt kan man också ha på jobbet...

I torsdags tog jag ju med mig Cookie Rabarberpaj och testade på kollegorna. Den fick mycket väl godkänt i betyg av dem och är definitivt en paj som jag kommer att göra ofta framöver.


Ja, så här trevligt kan man ju också ha det på jobbet. Allting går mycket lättare när man får lite fika i magen.

Ännu en smaktest av proteinpulver

Igår gick jag och hämtade ett stort paket från Gymgrossisten med ännu en smak av det proteinpulvret jag föredrar, Lean Dessert. Den här gången hette smaken Whipped Vanilla Cream och den får högt betyg: 4,5 plus! Blandar man pulvret med mycket kall minimjölk så smakar det faktiskt milkshake (150 kcal/portion).


Dessutom beställde jag Ripped fuel som jag ska testa i någon månad för att få lite fart på fettförbränningen. Något som har erfarenhet av dessa?


Söndagsträning och gammeldags äppelkaka

Så här långt har min lediga helg varit mycket trevlig (jag har ju faktiskt en ledig dag till innan jag börjar att jobba igen).
Igår tränade jag på förmiddagen och sedan var jag och fikade med mina vänner Tress och Mattis. Ett program om/med Bon Jovi avslutade kvällen.

Det blev träning i förmiddags också. Ett riktigt hårt pass dessutom för idag hade jag med mig en träningskompis, Hanne.

Sedan åkte jag hem och ställde mig i köket och förberedde lite smarrigt till nästa veckas arbetspass. Tress gav mig inspiration häromdagen då hon hade gjort Leilas Gammeldags äppelkaka (bakgrundsmusik till bakandet idag var Bon Jovis "Keep the faith" på hög volym).
Den kommer kollegorna att få avnjuta i veckan som kommer.


På "att köpa"-listan: lite roligare ugnsformar. Jag gjorde min äppelkaka i en vanlig rund form med löstagbar botten och bröade formen med flagad mandel istället för ströbröd. Tress kaka blev mycket finare eftersom hon hade en bättre form att göra den i.


Ledig helg på en riktig helg

För en gångs skull (ja, det känns så eftersom det var så länge sedan) så har jag ledig helg när alla andra också har det. Hela tre lediga dagar har jag framför mig.

Det känns behövligt just nu.

Cookie Rabarberpaj

I senaste numret av ICA-tidningen Buffé hittade jag ett recept som hette Cookie Rabarberpaj. Den får kvällens kollegor som fika (och sedan utvärdera).

INGREDIENSER:

500 gram rabarber
70 gram pecannötter
100 gram smör/margarin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl + 3/4 dl ljust muscovadoråsocker
1 krm salt
1 msk majzena

GÖR SÅ HÄR:

Ansa rabarbern och skär i lagom bitar. Hacka pecannötterna grovt. Blanda nötterna tillsammans med rumsvarmt smör, mjöl, bakpulver, 1 dl muscovadoråsocker och salt i en bunke.
Lägg rabarbern i botten av en ugnsform. Strö över 3/4 dl muscovado och majzena och blanda ihop. Fördela sedan pajdegen över rabarbern.
Grädda på 200 grader i cirka 25 minuter.

Servera pajen ljummen tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljvisp.


Lite trött igår...

Trots att min arbetsdag i går började på anständig tid (jag behövde inte gå upp tre på natten) och hela arbetspasset var oerhört trevligt så var dagen ändå väldigt lång.
Utan att skämmas tog jag abrupt träningsledigt igår kväll och tillbringade ett par timmar i soffan innan jag somnade vid halv tio.

Inte ens en mening orkade jag läsa i den boken jag håller på med nu: Carin Gerhardsens efterlängade "Helgonet". Men den följer med mig upp till Umeå ikväll för övernattning!

Kristina Ohlsson imponerar i deckardjungeln

Kristina Ohlssons deckardebut "Askungar" imponerade mycket på mig. Den var välskriven, genomtänkt och oerhört spännande från början till slut.
Ohlsson är ett välkommet tillskott i den svenska deckardjungeln då idéerna för många - tyvärr många kvinnliga -spänningsförfattare har börjat sina och deras alster känns som de är skrivna efter en viss mall, på rutin.

Därför är jag nästan helt lyrisk efter att ha läst uppföljaren till "Askungar", "Tusenskönor". Här är Ohlsson nämligen snäppet vassare än i debuten. För att inte säga helt briljant!
Jag tror att nyckeln till det lyckade resultatet är att intrigen känns så genomtänkt. Då man ibland läser många "erkända" (med betoning på "kända") författare vars böcker sålts i miljonupplagor får man känslan av att de emellanåt skriver ner en helt obegriplig historia under kortast möjliga tid för att de har en penningkåt förläggare som står och flåsar dem i nacken.

Den känslan slipper man helt i "Tusenskönor". Trots att jag stundom är helt matt av den intensiva spänningen i boken och funderar över hur Ohlsson ska lyckas väva ihop trådarna på slutet så är det verkligen det hon gör. Och så skickligt sedan.

I "Tusenskönor" får vi följa tre till synes separata historier:

Ett äldre prästpar hittas ihjälskjutna i sitt hem vid Odenplan i Stockholm. Vid första anblicken ser det ut som om mannen först dödat sin hustru för att sedan ta sitt eget liv.
Ali har flytt från ett brinnande Irak och sitter inlåst i en lägenhet i Sverige med drömmen om en ny framtid.
I Bangkok befinner sig en svensk kvinna vars identitet någon försöker radera.

Vi får återigen stifta bekantskap med poliserna från förra boken och inte heller här i uppföljaren tar de för stor plats även om vi nu börjar få känna dem lite bättre i en lagom dos.

Finns det någonting negativt med boken? Ja, det ska i så fall vara att jag inte kunde lägga den ifrån mig! "Tusenskönor" är en så kallad "bladvändare" utan dess like. Så mitt råd till er som ska läsa den blir: se till att göra det när ni har gott om tid. Allt annat än läsandet kommer nämligen att bortprioriteras.

BETYG: 4 av 5

Tusenskönor
Bild lånad av Adlibris. Finns även i pocket.

Nytt hem för mitt pass

Jag måste ha med mig mitt pass varje gång jag jobbar. Därför har jag ett tag letat efter ett fint passfodral att ha det i.
Idag fick jag mitt fodral. Finns att beställa på bluebox.se.


Utlåtande av proteinpulver

Jag lovade för ett par veckor sedan att skriva ett utlåtande om det senaste proteinpulvret jag testade, Lean Dessert med smaken Chocolate Fudge Pudding.
Den är väl ärligt talat så där. Den jag hade innan från samma märke - Banana cream pudding - var helt suverän i smaken. Den med choklad har en mer "traditionell" smak av proteinpulver.
Jag ger den en 3:a i betyg.


Nu börjar även denna burk att ta slut, så i morse beställde jag en ny men med smaken Whipped Vanilla Cream (jag bara älskar namnen på smakerna!).


Det här var för övrigt min frukost i morse. Not so mumsfilibaba men en bra start på dagen. 

Träningsfacit måndag

Jag sov inte så där jättebra i natt. Cirka fem timmar blev det. Var uppe lite väl länge igår kväll och tittade på en deckare.

Och jag konstaterar: dålig sömn påverkar träningen.

Powerwalken i morse på 1 timma och 15 minuter gick bra. Men min eftermiddagsträning (40 minuter styrka och 45 minuter spinning) kändes riktigt seg.

Nåväl, man måste ändå känna sig stolt som tar sig till gymmet på soliga dagar!

Så här ska en sommarmåndag vara!

Det var inte mer än 13 grader när jag gav mig ut på min morgonrunda i morse. Och det visade sig vara det perfekta väderförhållandet. Så skönt och uppfriskande att börja dagen på det sättet.

Sedan satte jag mig på min nypiffade balkong med en kopp kaffe och Kristina Ohlssons "Tusenskönor".


Det är så här en sommarmåndag ska tillbringas! Total harmoni.


Det börjar bli fason på balkongen

Idag kom jag äntligen iväg för att köpa lite blommor till balkongen. Rätt väder att plantera var det också eftersom det inte var stekande hett.


Min persilja är inte mycket att skryta med ännu....


Det här är en rosstam som det förhoppningsvis kommer rosor på så småningom. Lägg märke till pilotgrodan.

Blomlådorna kommer det bilder på senare när de arma små krakarna till blommor har vuxit till sig lite.

Energin på topp!

Det blev något svalare i förorten i natt vilket bidrog till att nattsömnen förbättrades avsevärt. Jag sov djup och länge och vaknade utvilad för första gången på flera dagar.
Efter en proteinrik frukost gick jag iväg till gymmet där jag körde ett axelpass och en timmes spinning. Den goda sömnen bidrog också till att träningen gick mycket bra idag!

Massor av energi har jag dock kvar så nästa projekt för dagen blir nog att plantera lite blommor på balkongen.

Jungstedt går på tomgång

Ett väpnat rån mot en värdetransport begås i Klintehamn på Gotlands västkust en sensommarmorgon. Vid flykten dödas en sexårig flicka.
Rånarna tar sin tillflykt till ett ödetorp på landsbygden. När polisen hittar gömstället finner de en av rånarna avrättad.

Det tar inte många timmar att läsa igenom Mari Jungstedts nionde Gotlandsdeckare, "Det fjärde offret". Stor text, korta stycken, banalt språk.
Sedan 2003 har Jungstedt släppt en bok om året och jag tror att det är för ofta. De senaste tre böckerna har gett mig känslan av att hon lider av brist på både idéer och tid. Som om böckerna är nedskriva i all hast för att få dem klara innan deadline. Researchen känns slarvig och det saknas ett djup, en tanke bakom orden.
Vi blir inte heller direkt bjudna på några originella tankegångar eller någon genomtänkt intrig. Om ett par dagar kommer jag inte att kunna återge handlingen - det finns ingenting i boken som överraskar eller berör mig.

Det enda som är nytt under solen i den nionde boken är att kommissarie Anders Knutas helyllefasad på hemmaplan (äntligen!) börjar att krackelera. Och det är sorgligt nog det enda som jag tycker ger boken någon slags kryddning.
Journalisten Johan Berg dyker också upp i handlingen men hans medverkan har egentligen inget syfte mer än att Jungstedt placerat honom där för att inte göra trogna läsare besvikna.

"Det fjärde offret" passerar obemärkt förbi. Den fungerar knappt som tidsfördriv i hängmattan i sommar. Läs då hellre Jungstedts "Den döende dandyn" från 2006.

BETYG: 1 av 5

Det fjärde offret
Bild lånad av Adlibris.

Mycket lovande deckardebut

Kristina Ohlssons deckardebut "Askungar" har legat hemma ett tag och väntat på att bli läst. Redan efter ett par sidor ställde jag mig frågan: "Varför har jag inte läst denna tidigare?".

Handlingen i "Askungar" tar sin början när en liten flicka försvinner från ett tåg som kommer in till Stockholms centralstation. Genast påbörjas sökandet av flickan i ledning av kommissarie Alex Recht. Ganska omgående står det klart att fallet har ondare motiv än någon i utredningsgruppen kunnat ana.

Kristina Ohlsson har snickrat ihop en lovande deckardebut. Tempot i boken är högt och intensivt. Som läsare vill man inte lägga den ifrån sig trots att den emellanåt är rysligt otäck.
Vi får följa polisernas arbete, deras tankar och privata liv. Men Ohlsson går inte i den klassiska deckarfällan att ägna för stor vikt vid dessa personer utan låter själva intrigen i boken vara huvudperson.

Jag ser verkligen fram emot att läsa Kristina Ohlsson två uppföljare så snart som möjligt.

BETYG: 3+ av 5

Askungar
Bild lånad av Adlibris.

Mer rabarber!

När jag kom till jobbet i torsdags eftermiddag låg det en enorm kasse med rabarber och väntade på mig där. En gåva från en gullig kollega.
Rabarbern fick följa med mig på övernattning till Luleå.

Det måste ha varit flera kilo i kassen så nu har jag verkligen att göra några dagar framöver!


Högljudd fredag

Skattepengarna kom lägligt - och precis i rätt tidpunkt - i går. En del av pengarna (en tredjedel faktiskt) satt jag in på min sparkonto (mycket moget beslut, inte sant?).
Sedan åkte jag i väg i 28 graders värme - mitt under stundande studentkortege - och handlade på olika platser i kommunen. Vart jag än åkte så mötte jag denna högljudda kortege.


Jag rekommenderar inte att åka ut och storhandla i 28 graders värme. Framför allt inte när det samtidigt är studentkortege. Det gav mig migrän.
Fick ta mig en liten tupplur på soffan sedan.

Träningsmorgon

Ännu en varm och solig dag i förorten. Jag började morgonen med en timmes promenad vid åtta-tiden. Det visade sig vara lite i senaste laget eftersom det redan då hettade i luften. Men trots detta var det en ljuvlig start på dagen.

Sedan hem, käkade frukost och iväg till gymmet och körde ett benpass.

Nu ska jag alldeles strax iväg och jobba. Ser fram emot en trevlig jobbkväll med kollegorna men det lockar inte speciellt mycket att dra på sig nylonstrumpbyxor i denna värme. Sover gör jag i Luleå.

Vi hörs i morgon, kära vänner!

Sammanfattning av morgonen

Jo då. Jag fick sova alldeles förträffligt skönt i natt. Pigg och utvilad begav jag mig ut på en powerwalk innan frukost. Det var lite molnigt idag och det var de bästa tänkbara förutsättningar för en givande promenad. En och en halv timme var jag ute. Och nyss åt jag en proteinrik frukost. Nu är det bara duschen kvar sedan är jag klar att påbörja min jourtjänstgöring klockan tolv.

Svettigt värre!

En del dagar är man mer stolt över sig själv än andra. Idag var en sådan dag. Att ta sig till gymmet när termometern visar 28 grader i skuggan för att köra en timmes spinning i en liten sal, utan någon luftkonditionering att tala om och där kvällssolen låg på hela passet.

Jag har sällan varit svettigare. Men det var ett oerhört roligt pass och nu - en lång och sval dusch senare och med lite föda i magen - är jag glad över att jag tog beslutet att gå dit.

Nu hoppas jag att jag får sova riktigt gott i natt så att jag orkar ut på en tidig promenad i morgon bitti.

Sov gott, kära vänner!


Kyckling med cashewnötter

Idag blev det en gammal klassiker till middag: Kyckling med cashewnötter. Går även bra att variera med fläskfilé.

INGREDIENSER:

400 gram kycklingfilé
1 purjolök
1 stor morot
1 burk champinjoner (enda gången jag använder konserverade)
1 burk bambuskott
1,5 dl vatten
1 msk majzenamjöl
1 msk kycklingfond
sambal oelek efter smak
cashewnötter

GÖR SÅ HÄR:

Salta och peppra kycklingfilébitar. Stek dem i rapsolja tills de har fått färg. Lägg dem åt sidan. Strimla moroten och purjolöken. Stek dem tillsammans en stund tills de har blivit lite mjuka. Tillsätt sedan champinjoner och bambuskott.
Lägg tillbaka kycklingen i grytan. Krydda med sambal oelek och kycklingfond. Rör ner majzenamjölet i vatten och häll sedan över grytan. Sänk värmen på plattan och låt grytan tjockna lite.
Strö till sist över cashewnötter. Servera med fullkornsris.


Housewife-dag

Jag sov bedrövligt dåligt i natt. Det gör jag när det är för varmt i rummet där jag ska sova. Jag behöver sova svalt.
Inte för att jag klagar på värmen. Nej då. Om vi hade den här årstiden varje dag året om skulle vi alla vara gladare och mer harmoniska människor. Tro mig.

Jag får lösa det på något annat sätt. Hämta upp mina bordfläktar från förrådet och placera dem runt om i lägenheten. Det brukar hjälpa.

Det blev en housewife-dag hemma idag annars. Ner till tvättstugan klockan åtta och slängde i ett par maskiner med tvätt. Rensade sedan kylskåpet på gamla glasburkar (det var tydligen ett tag sedan jag gjorde det, för jag hittade en burk med svartvinbärsgelé som gick ut 2005) och skurade badkaret.
Läste ut en bok - Cecelia Aherns "Om du bara kunde se mig". Men jag bryr mig inte ens om att recensera den här på bloggen. Aldrig har en "feel good"-bok fått mig att känna mig så illa till mods. Den får bara 1 plus i betyg.

Sedan började jag läsa en ny bok, "Askungar" av Kristina Ohlsson. Trodde att Carin Gerhardsens nya -  "Helgonet" - skulle komma med posten den här veckan men såg sedan att den inte släpps förrän den 14:e, alltså nästa vecka.

Efterlängtad spinning ikväll.

Smarrig nationaldagsmiddag

Jag tror inte att jag någonsin kommer att göra min lax på något annat sätt i framtiden än på det jag gjorde idag! Det blev så vansinnigt gott. Inte alls svårt heller. Ugnsbakad lax med ett täcke av kronärtskockshjärtan, parmesanost, vitlök och basilika.

Håll i hatten så gott!

INGREDIENSER:

4 laxfiléer (finns frysta i 4-pack)
1 burk kronärtskockshjärtan
1 dl grovt riven parmesanost
2 stora vitlöksklyftor
2 msk majonnäs (gärna Hellmans light)
färsk basilika efter smak
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Hacka kronärtskockorna grovt. Riv parmesanosten och pressa vitlöksklyftorna. Blanda samman i en skål, bind ihop med majonnäs. Krydda sedan efter smak med hackad basilika, salt och peppar. Ställ sedan in blandningen i kylen ett tag (detta kan man förbereda flera timmar innan laxen ska tillagas).
Lägg laxen i en ugnsform och fördela kronärtskocksblandningen över. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Höj sedan ugnsvärmen till 250 grader och ställ laxen i ett par minuter under grillelementet så att täcket får fin färg.


Eftersom det är nationaldagen idag så har jag dispens och får äta vita kolhydrater så jag serverade färskpotatis till laxen. En helt fantastisk måltid!

Nationaldagspanelen om second hand och allergier

Förra veckans Fredagspanel publiceras idag. Därför blir det Nationaldagspanelen.

1. HEMMAFEST ELLER UTGÅNG?

Både och. Jag älskar hemmafester men tycker lika mycket om att gå ut och träffa nya människor. Det är nog en humörfråga.

2. HUR OFTA HANDLAR DU SECOND HAND?

Aldrig. Inte kläder i alla fall. Däremot är de flesta möbler jag har ärvda av bland annat mormor och omgjorda av mig.

3. HUR SNÄRJDE DU DIN PARTNER?

Genom list och matlagning.

4. OM DU KUNDE FÅ PROFESSIONELL HJÄLP MED EN SYSSLA, VAD SKULLE DU DÅ VÄLJA?

Putsa fönstren! Mest för att jag tycker att det är otäckt att behöva stå på en pall för att nå.

5. ÄR DU ALLERGISK MOT NÅGOT?

Den enda riktiga allergin jag har är mot myggor. Jag får stora bölder och ibland hög feber när jag har blivit biten. Att jag kräks av lukten av jordgubbar räknas nog inte som en allergi i ordets rätta bemärkelse.


Svettig inledning på nationaldagen

Nationaldagen fick den bästa inledning tänkas kan. Efter tre dagars ofrivillig frånvaro från träningen (ja, inte ens jag orkar träna när jag stiger upp tre på natten för att ha en arbetsdag på nästan tolv timmar) så var det äntligen dags idag att lyfta lite vikter och köra ett spinningpass igen.
Dagen till ära var det ett riktigt rockpass till musik av bland annat Bowie, Iron Maiden och Queen. Det om något fick mig att trampa som aldrig förr!

Intressant dock att SATS hade öppet idag på nationaldagen när de gladeligen har stängt på ickehelger som 1 maj och Kristi himmelsfärd. Men det kanske beror på att nationaldagen är en relativt "ny" helgdag. Nästa år kanske SATS har upptäckt att detta är ännu en möjlighet för dem att hålla stängt?

Nationaldagstips

Klockan 10:00 i morgon öppnar kronprinsessparet dörrarna till Kungliga slottet i Stockholm och hela dagen är det olika aktiviteter där. Helt gratis (läs mer HÄR).

Åk till slottet i morgon och fira nationaldagen!

Ut ur dimman

De senaste tre dygnen har känts som att jag bara har jobbat och varit hem och vänt. Efter att ha stigit upp klockan tre på natten tre dagar i rad är jag ganska mör nu.

Men i morgon är det ledig dag! Nationaldagen dessutom. Ut ur jobbdimman för att fira!

Powerwalk och film

Eftersom SATS-koncernen uppmärksammar helger som Kristi himmelsfärd är de flesta av deras anläggningar helt stängda idag.
Personligen tror jag bara att man utnyttjar tillfället att kunna ha stängt. Betalar man 550 kronor i månaden så tycker jag att man kan förvänta sig att kunna träna även en icke-helg som denna.

Men icke. Jag fick bege mig ut på en powerwalk istället när min jourtjänstgöring var slut för att få dagens dos av träning.

Först gick jag förbi kompis Mattias som håller på att bygga en gigantisk altan till sitt hus och efter att själva promenaden var över gick jag och hyrde ett par filmer.

Det blir kvällens aktivitet. Se på film. Jag minns inte riktigt när jag gjorde det senast.

Obehaglig väckning

Min jourtjänstgöring började 05:30 i morse. Min plan var att gå upp och duscha vid fem så jag skulle vara någolunda beredd ifall att jag blev utkallad på jobb.

Halv fyra väcktes jag av att jag låg och rev mig själv. Jag hade blivit invaderad av nitiska mygg. Till historien hör att jag är överkänslig mot myggor vilket innebär att jag nu går omkring med stora bölder här och var på kroppen som svider.

Inte den trevligaste väckning man kan få. Men att sova med öppna fönster på sommaren är bland det skönaste man kan göra. Det är ju så få månader om året man kan njuta av denna möjlighet.
Då får man helt enkelt ha lite överseende med lite bett.

Fullkomligt ljuvliga brownies!

Länge har jag letat efter ett bra recept på brownies. Igår testade jag ett recept från inredarduon Simon och Tomas. Utan att överdriva blev det bland de godaste brownies jag någonsin smakat. Inte speciellt svåra att göra heller.

INGREDIENSER:

225 gram smör
1 st vaniljstång
200 gram mörk choklad
200 gram strösocker
3 ägg
150 gram sötmandel
150 gram valnötter

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att skålla och skala mandeln. Rosta den sedan i en stekpanna och mal den i en kvarn.
Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från spisen och tillsätt choklad, skrapet från vaniljstången och socker. Rör om tills chokladen har smält och låt svalna lite.
Vispa ner äggen i smeten och blanda i mandelmjölet och grovhackade valnötter.
Häll smeten i en smörad och bröad form, grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter på 175 grader.
Servera med vispad grädde.

TIPS: En brownie är som godast när den har fått svalna helt. Gärna dagen efter man har bakat den.
Somriga gubbrörapajer

Mamma fyllde 60 år igår. Det blev inget stort firande men jag bjöd henne i alla fall på god mat. Till förrätt/tilltugg gjorde jag Gubbrörapajer.
Dessa slängde jag ihop på måfå, därför finns det inget exakt recept men jag skriver ner på ett ungefär.

INGREDIENSER:

pajdeg (räcker till cirka 12 minipajer):

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 gram margarin
2-3 msk kallt vatten

fyllning:

kokt färskpotatis
rå gul lök
anjovis
3 ägg
1,5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen snabbt. Låt stå i kylen minst en halvtimme. Tryck sedan ut degen i en minimuffinsplåt.
Lägg sedan i potatis, lök och anjovis i pajskalen. Fyll upp med äggstanningen. Grädda cirka 20 minuter på 200 grader.

Härligt somriga små pajer!
En onödigt dyr tisdag

Jag hade två saker på agendan igår: ett besök på Kicks (slutnotan där drog iväg lite) och sedan ett besök hos frissan. Det var det enda jag skulle göra igår.

Efter att jag hade varit på Kicks så beslöt jag mig att gå ifrån Sergels torg till Odenplan där min frissa ligger. Vilket innebär att man promenerar genom hela Drottninggatan.
Och där - i en butik - hittade jag tofsar med mitt namn på. Jag var tvungen att köpa dem trots att de kostade en förmögenhet.


Ni förstår själva, va? De är ju prydda med strass.

Väl hemma - nyklippt och nyfärgad i håret - sitter jag vid köksbordet när jag plötsligt hör en obehaglig smäll i vardagsrummet.
Det är en av mina tavlor som åkt rakt ner i golvet. Den har alltså gett vika från väggen, dunsat rakt ner i parketten och glas och ram går sönder.


Den stora tavlan i mitten var det. Jag älsklar den.

Jag misstänker att lagningen av tavlan kommer att kosta en slant. Tur att skattepengarna är på ingående. Men det blev en onödigt dyr tisdag.

RSS 2.0