Mobbningen kastar en obehaglig skugga över VM

"Jag borde ha stannat hemma" säger den förföljda Caster Semenya idag.

Jag blir både ledsen och förtvivlad när jag läser detta. Hur utsatt har inte denna tjej varit under friidrotts-VM? Tyvärr blir inte reslutaten av henns könstest (så förnedrande) klara förrän mästerskapet är över.

Vi för kampanjer i skolor för att barn inte ska mobba andra barn. Vad vi inte inser är att barn inte gör som vi säger - de gör som vi gör.
Vad är vi för förebilder egentligen?

Det förs en häxjakt på en ung flicka på grund av hennes utseende, trots att vi - vuxna - predikar om att skönheten sitter på insidan. Denna häxjakt gör att vi bevisar för barn och ungdomar att det är precis tvärtom. Att utseende spelar roll. Att utseende är viktigt. Att vi - på ren svenska - snackar en massa skit som vi inte egentligen står för.
Sedan har vi mage att ifrågasätta hur det kommer sig att unga kvinnor idag medvetet svälter ihjäl sig för att anpassa sig till idealen.

Har inte Semenya samma rättighet att glädjas åt sin välförtjänta guldmedalj för att hennes utseende inte är "fördelaktigt"? Vad händer om de förnedrande testerna hon tvingas göra visar sig att hon är 100% kvinna?
Kommer då hennes konkurrenter, blodtörstiga "journalister" och den missunnsamma publiken be henne om ursäkt? Alla de som har dömt henne på förhand - utan minsta bevis, bara på antagande baserade på hennes utseende - kommer de då att låta henne glädjas över sin prestation på banan?

Denna förföljelse har kastat en otäck och obehaglig skugga över VM. Den har också resulterat i att vi tyvärr bevisat hur vi egentligen bedömer andra människor.

Och det gör mig riktigt dyster.

Kommentarer
Postat av: zoe

jag håller med. det är fel att dom ens tänker testa henne för att se om hon är kvinna. hur diskriminerande får dom vara? Helt sjukt!

2009-08-21 @ 19:50:50
URL: http://zoelidbom.blogg.se/
Postat av: johan

friidrottshistorien är tyvärr befläckad av både doping och män som tävlat som kvinnor. därför finns könstestet inom idrotten och för att i tveksamma fall faktiskt avgöra om vi har att göra med en superkvinna eller en patetiskt fuskande man.



utan testet kommer hon hela sin karriär dras med misstankarna och aldrig få glädjas eller få riktigt cred för sina prestationer.



misstankarna baseras inte enbart på det faktum att hon har en oerhört manlig kropp, utseenden, rörelsemönster och röst. även "manliga" kvinnor brukar ha något feminint drag så inte i detta fall. det som gör fallet extra misstänkt är ingen visste vem hon var för en månad sedan, nu vinner hon en tuff gren som 800m överlägset och närmar sig tider och vräldsrekord som ingen kvinna varit nere på sedan 80-talet då östblocket testestorondopade löpare gjorde prestationer som ingen efter dem varit i närheten av.



2009-08-22 @ 08:01:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0