Recept - Nasi Goreng (GI-anpassad)
Nasi Goreng är en indonesisk pytt-i-panna ("nasi" betyder "ris" och "goreng" står för "stekt"). Därför är friheterna enormt stora när man tillagar denna rätt.
I just den här varianten är det inte ris utan vitkål och gul lök som är basen. Den är lättlagad och GI-anpassad.
Jag har svårt att ange exakta mått (som sig bör i en pytt-i-panna) så smaka er därför fram till bästa resultat.
Häng med:
Kvällen innan ska man marinera köttet. Använd vad ni tycker om: fläskfilé eller kycklingfilé är det jag brukar ha i. Häll 1 dl kinesisk soya i en skål tillsammans med 4-5 pressade vitlöksklyftor. Strimla köttet (ca 500 gram) och lägg ner det i marinaden. Täck med gladpack och låt stå i kylen över natten.
Nu börjar det roliga:
Stek det marinerade köttet i en stekpanna. Ställ åt sidan.
Ta fram en STOR traktörpanna. Stek däri ca 200-300 gr strimlad vitkål och 2 strimlade gula lökar i rapsolja tills de får lite färg. Krydda med en halv msk curry. Sänk värmen på plattan och låt blandningen koka ihop sig under lock i tio minuter. Rör om då och då.
Höj värmen på plattan igen och ha i 2 dl kokt fullkornsris, hackade färska champinjoner, några teskedar sambal oelek, 1 dl frysta ärtor, lite kinesisk soya och rör om.
Häll därefter på 3 stycken färska ägg. Rör om tills äggen stelnat.
Därefter ska köttet i grytan. Sist lägger jag 300 gram tinade räkor på toppen och lägger på locket ett litet tag (inte för länge för då blir räkorna sega).
Klart att servera!
I just den här varianten är det inte ris utan vitkål och gul lök som är basen. Den är lättlagad och GI-anpassad.
Jag har svårt att ange exakta mått (som sig bör i en pytt-i-panna) så smaka er därför fram till bästa resultat.
Häng med:
Kvällen innan ska man marinera köttet. Använd vad ni tycker om: fläskfilé eller kycklingfilé är det jag brukar ha i. Häll 1 dl kinesisk soya i en skål tillsammans med 4-5 pressade vitlöksklyftor. Strimla köttet (ca 500 gram) och lägg ner det i marinaden. Täck med gladpack och låt stå i kylen över natten.
Nu börjar det roliga:
Stek det marinerade köttet i en stekpanna. Ställ åt sidan.
Ta fram en STOR traktörpanna. Stek däri ca 200-300 gr strimlad vitkål och 2 strimlade gula lökar i rapsolja tills de får lite färg. Krydda med en halv msk curry. Sänk värmen på plattan och låt blandningen koka ihop sig under lock i tio minuter. Rör om då och då.
Höj värmen på plattan igen och ha i 2 dl kokt fullkornsris, hackade färska champinjoner, några teskedar sambal oelek, 1 dl frysta ärtor, lite kinesisk soya och rör om.
Häll därefter på 3 stycken färska ägg. Rör om tills äggen stelnat.
Därefter ska köttet i grytan. Sist lägger jag 300 gram tinade räkor på toppen och lägger på locket ett litet tag (inte för länge för då blir räkorna sega).
Klart att servera!
Kommentarer
Postat av: Johanna
Oj, vad gott! Sitter här och dreglar i min kaffeabstinens... Detta ska jag laga i helgen. Tack!
Kram Johanna
Postat av: Anonym
vad gott det såg ut :)
Postat av: Sandra ♥
vad gott det såg ut :)
Trackback