Vart finns det privata BB?

Jag är inte gravid. Än. Men en dag vill jag bli det.
Redan nu är jag övertygad om att den dagen mitt barn kommer till världen kommer att var den största jag kommer att få uppleva. Ingenting kommer att kunna överglänsa det.

Därför vill jag att den händelsen ska vara speciell och minnesvärd ur ett positivt perpektiv. Jag tänker således inte lämnas åt mitt öde sex timmar efter en förlossning - det är ju trots allt en väldigt krävande prestation och just ett sådant tillfälle i livet då man ska bli uppassad, ompysslad och bortskämd.

Med andra ord: jag vägrar att föda på ett vanligt BB.

Men finns det privata BB i Sverige? Finns det alternativ för oss som tycker att det är bedrövligt, absurt och omänskligt att bli hemtvingad sex timmar efter barnafödande?
Eller måste vi emigrera?

Snälla, informera mig. Lämna upplysningar till mig i kommentarsfältet. Så jag kan börja spara pengar redan nu.

Kommentarer
Postat av: maria

Hej Maria!



Meningen med sjukhusvistelsen på BB efter förlossningen är inte att man skall bli bortskämd och uppassad. Efter en förlossning, speciellt efter första barnet, är man i behov av adekvat, högkvalitativ och professionell vård och omvårdnad. BB-vården är ingen lyxvård där man blir behandlad som en princessa. Jag tycker precis som du att det är absurt att bli hemtvingad efter sex timmar. Den oro och känsla av otrygghet som många mammor känner inför tidig hemgång kan skapa problem med amning, anknytning till barnet och humörsvängningar. Jag blir också upprörd över att man vill spara in på en alltigenom kvinnlig vård. Varför resonerar man inte på samma sätt inför männens hjärtbehandlingar och prostataoperationer.



Enligt internationella studier har Sverige den bästa mödra- och barnavården i världen. Det är inte bättre utomlands, det är sämre. Du skall vara glad att du kan föda i Sverige och vi kvinnor måste kämpa för att få behålla våra rättigheter till god förlossningsvård.



Det finns inga privata förlossningskliniker i Sverige om du menar en klinik där man betalar för vården. Däremot finns det skattefinansierade förlossnings- och BBavdelningar. Alltså samma skattemedel som landstingens kliniker lever på.



Kära Maria, föd barn, föd i Sverige och kräv din rätt att få den vård som du behöver. Jag är säker på att sextimmarsregeln är en liten tillfällig fluga som kommer att gå över och försvinna.



Lycka till, Maria

2009-10-04 @ 17:26:02
Postat av: Millan

BB Stockholm och Södra BB är privata.



Jag har fött två barn på BB Stockholm och är supernöjd. Fem plus.

http://www.bbstockholm.nu/

2009-10-04 @ 17:44:15
Postat av: Maria

Självklart ska man bli behandlad som en prinsessa på BB!! Och inte bara där förresten.

Det är naivt att tro att det svenska landstingen har bättre vård än de utlänska privatklinikerna. Bara för att det är svenskt, innebär inte automatiskt att någonting är bra. De som blev hemskickade sex timmar efter förlossningen födde på ett svenskt sjukhus, eller hur?

Sedan vet jag inte om jag är beredd att riskera att denna "fluga" gått över tills det är dags för mig. Förlossningsvården i Sverige har varit bedrövlig en längre tid. Så våra rättigheter till god förlossningsvård är nog ett minne blott dessvärre. Därför är det svårt att vara glad och tacksam över att jag har den "stora fördelen" att få föda i Sverige.

En privatklinik utomlands skulle INTE skicka hem mig efter sex timmar.

Tyvärr kan jag inte hålla med om att den skamligt dåliga landstingsvården är en kvinnosaksfråga - det är inte bara kvinnlig vård som är lidande.

Däremot känns det typsiskt att göra detta till en feministgrej.

2009-10-04 @ 17:57:01
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Maria

Tack snälla Millan för tipset! Vad härligt att du är nöjd med BB Stockholm.

2009-10-04 @ 17:59:03
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Emma

Det heter Vård- och omsorgsarbete, det är det man går efter. På BB är det extra viktigt med god omsorg då mammorna är sköra och hormonerna ska tillbakarättas, och med det menas faktiskt att man ska bli "ompysslad" och "uppassad".

Så jag hoppas politiker kan ta sig i kragen och förstå att kvinnovården på den fronten inte kan sparas in på. Man behöver den tid på BB, en förlossning är ett maraton, och man behöver vila ut. Man blir inte lika avslappnad på hemmafronten, speciellt inte som förstföderska.

Så jag håller med dig, den tiden på BB ska vara en positiv tid, inte något slusscentra för nyförlösta kvinnor. Jag är otroligt irriterad på beslutet som det kanske märkts. :-)

2009-10-04 @ 20:14:12
URL: http://blogg.aftonbladet.se/noodi
Postat av: Kaj raving

Bra sjukvård kostar pengar. Väljer man att minska resurserna (sänka skatterna) så kommer det att märkas, konstigare än så är det inte.

2009-10-04 @ 20:51:02
URL: http://kajraving.blogspot.com/
Postat av: Maria

Ja, det är lätt att skylla på regeringen i det här fallet. Dessvärre håller inte argumentet riktigt. Jag vet av bitter upplevd erfarenhet att sjukvården i landet SÖG även under socialistiskt styre. Kanske ännu mer eftersom resurserna då borde ha varit bättre med tanke på att skatterna var högre?

2009-10-04 @ 21:24:46
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Mattias

Du kan ju använda de extra hundralapparna som skattesänkningarna gav till att betala för privat vård.



Eller så skiter man i att sänka skatten och satsar pengarna på bra vård till alla.

2009-10-04 @ 22:17:30
URL: http://utsiktfranhojden.wordpress.com
Postat av: Maria

Vården SÖG även när skatten var ett par hundringar högre. Och som jag kommenterade till en annan sosse: Det är nästan ÄNNU VÄRRE.

2009-10-04 @ 22:21:04
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Kaj raving

Maria: Att det inte var bra förut är väl knappast en bra anledning till att utarma sjukvården ännu mer.



Den offentliga sektorns andel av BNP har sjunkit under lång tid, men i stället för att öka takten på sänkningen genom att sänka skatten, som regeringen gör, så behöver man tillföra MER resurser eftersom behovet ständigt ökar.



Vill man ha en bra och jämlik sjukvård så måste man också betala för det. Det funkar inte att skjuta till allt mindre pengar och ändå tro att man ska kunna få ut allt mer.

2009-10-04 @ 22:25:18
URL: http://kajraving.blogspot.com/
Postat av: Maria

Som sagt - sjukvården SÖG under socialistisk regering också. Tyvärr.

Och det känns knappast som en anledning till att gnälla på den nuvarande regeringen.

Med handen på hjärtat är det ju same shit but different name, liksom.

Enda fördelen är väl att vi slipper Mona Sahlin som statsminister? Annars är det ju ingen större skillnad.

Min skatt har i alla fall inte minskat markant.

2009-10-04 @ 22:34:52
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Therese

Hej!



Jag skulle kunna göra ett utlägg om för och nackdelar om allt.Men jag väljer att, och då utifrån mina egna erfarenheter och känsla med säga att det ÄR skönt att komma hem.Få sova i sin egna säng och ha allt som man vill ha i närheten.Då jag födde mitt första barn så stannade jag mest för att jag ville få igång amningen och att det skulle fungera.Hon föddes tidigt en morgon och dagen efter så åkte vi hem vid lunch, med andra som föddes 02,30 åkte jag hem efter sex timmar just för att det är såååå skönt att få skrota runt hemma och mysa med hela familjen.

Och trooo mig då du fått din skatt så kommer du inte att tänka på att bli behandlad som en prinsessa du kommer att vara alleles för uppslukad av den nybakade goa bebisen och att inget är viktigare än det.Och bortsämd det har du redan blivit-Du har blivit mamma :-D



Sedan är det klart man ska få välja vart man vill föda, det är ok :-)



Fridens!

Kram

2009-10-05 @ 20:36:09
Postat av: Maria

Det är just bebben jag tänker på i första hand... en person som bara är sex timmar gammal ska vara under uppsikt ifall att det händer någonting. Komplikationer kan ju uppstå. Då vill jag inte vara hemma och få panik.

2009-10-05 @ 23:02:39
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Therese

Det ska inte bli någon pajkastning det är INTE meningen.

Jag tror att det beror på hur förlossningen var också.Har man blivit "snittad" tex då SKA man absolut få stanna mer än sex timmar, allt annat är ju omänskligt.

Men saker kan ALLTID hända oavsett när man åker hem även om man åker efter en vecka, spädbarnstiden ör en känslig tid och då ska jag inte ens gå in på hur skraj man är för plötslig spädbarnsdöd!!Som man får gå och ojja sig över i ca halvåret då procenten sjunker en aning efter det.

Sedan är man alltid välkommen tillbaka om det känns osäkert, man har ju återbesök efter tre dagar tex.Alternativt att man vägra! att åka hem och som allt annat i livet krigar sig till att få stanna.Jag troor att det är lite saltat av media också, så brukar det ju vara

Men man SKA få välja själv!

Och att skaffa barn det är det modigaste jag gjort, man får panik flera gånger, då dom är sjuka eller då dom ramlar och slår sig..



Så ja nog om det :-D Åh herre vad många kommentarer du fått om detta.Uppenbarligen känsligt ämne detta haha.Men det är väl mening att det ska vara dialog med andra, lite iallefall.

Må så gott!

Kramar

2009-10-06 @ 08:40:11
Postat av: Mary

Hej Maria,

Min erfarenhet av förlossning i Bryssel är helt super. Jag stannade sex nätter efter att min dotter var född (utan komplikationer). Fick hjälp att komma igång med amning, övningar att träna upp muskulaturen och massage. Hade med mig min barnmorska som följt hela graviditeten, bara kvinnliga BM och läkare, varma färger i rummet, musik, bad, pilatesboll, lian i taket ;-) Personalen pratade mycket bra engelska. Hade tur som fick eget rum under hela vistelsen. Inget privat sjukhus, fick alla kostnader ersatta från Sverige. Min uppfattning är att vården i Belgien är mycket bättre än i Sverige!!

2014-02-25 @ 23:48:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0