Recept: Matbröd med havregryn
Doften av nybakat bröd är svårslaget. Det sprider en känsla av hemtrevnad. Idag bakade jag matbröd med havregryn:
INGREDIENSER:
50 gram jäst
0,5 dl linfrön
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brun farin
1 msk salt
2 dl fiberhavregryn
ca 8 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarmt, häll över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt olja, linfrön, farinsocker, salt, havregryn. Arbeta sedan in rågsikten i degen (helst i maskin, men jag använder degvisparna på min vanliga elvisp - hoppas att jultomten kommer med en Kitchen Aid någon gång). Strö över lite mjöl/rågsikt och låt degen jäsa under duk i 40 minuter.
Knåda sedan degen smidig och forma till cirka 20 bullar. Låt dem jäsa i 30 minuter.
Pensla med ägg och sesamfrö. Grädda cirka 10 minuter på 225 grader.
INGREDIENSER:
50 gram jäst
0,5 dl linfrön
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brun farin
1 msk salt
2 dl fiberhavregryn
ca 8 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarmt, häll över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt olja, linfrön, farinsocker, salt, havregryn. Arbeta sedan in rågsikten i degen (helst i maskin, men jag använder degvisparna på min vanliga elvisp - hoppas att jultomten kommer med en Kitchen Aid någon gång). Strö över lite mjöl/rågsikt och låt degen jäsa under duk i 40 minuter.
Knåda sedan degen smidig och forma till cirka 20 bullar. Låt dem jäsa i 30 minuter.
Pensla med ägg och sesamfrö. Grädda cirka 10 minuter på 225 grader.
Nästa gång Jultomten kommer på besök får han gärna ta med sig en rosa Kitchen Aid. En sådan - med alla tillbehör- kostar ungefär som två veckor på Maldiverna. All inclusive!
Kommentarer
Postat av: Karin Ekholm
Tack för bra recept. Bor i Peking och saknar gott ,nyttigt och lättbakat bröd. Karin
Postat av: Helena
Det är något fel på receptet. Med så lite mjöl men så mycket vätska gick det inte ens att baka ut degen.
Postat av: Maria
Enkel lösning: Ha i rågsikt tills du är nöjd med degen. Jag mäter aldrig upp mjöl utan har i tills degen ser fin ut.
Trackback