Fler än jag reagerade på ordvalet

Jag var tvungen att fotografera Expressens löp idag. Att de refererar till den misstänkta mamman i Sigtuna som "städerskan" på löp och i artiklar stör mig.
Fler än jag reagerade på ordvalet och på sättet det används (AB).


Med tanke på kvinnans rötter kanske man ska vara lycklig över att Expressen inte var ännu mer politiskt inkorrekta. Men jag kan inte undgå att fundera över hur löpet hade sett ut om det var en av socitetskärringarna i Sigtuna som var den misstänkta?

Kommentarer
Postat av: Fia

Men herregud, det står ju nästan ALLTID något sådant om ett mord har begåtts; "topp-advokaten", "städerskan", "dagisfröken"... osv. Det hade säkert stått "socitetsdam" (dock kanske inte kärring) om nu en sådan mördat någon.

Vad håller du på med? Men vill man söka efter "fel" så hittar man det till slut.

Man ser att kvinnan i ovan nämnda artikel är från ett annat land, därför sällar du dig till den politiskt korrekta skaran. Men du får ingen "stjärna i kanten" av mig.

2011-09-21 @ 16:42:40
Postat av: Maria

Å nej!!! Det var ju det jag strävade efter!

2011-09-21 @ 19:20:37
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Agneta

Men av mig får du en stjärna.

2011-09-21 @ 22:41:00
Postat av: renas

Jg hålla med dig, även om hon är misstänk för mord samt städerska men hon är ju en människa. Det som expressen borde tänka på situationen som familjen haft. Vem är ansvarig. Det känns konstigt så många snåla rika bor i Sigtuna men dem ser inte hur andra lever.

2011-09-21 @ 23:50:16
Postat av: Irina Halling

Hej Maria!

Vi har en frågespalt "Fråga Expressen". Där ställde en av våra läsare om ordet "städerska" på löpsedel och förstasida. Det var fler än du som reagerade på ordvalet. Ordval kan man alltid diskutera.Så här svarar nyhetschefen Leif Kasvi.

Hälsningar Irina Halling, kvalitetsredaktör Expressen.



Här kommer svaret:

Den här nyheten rapporterades under större delen av måndagen. Då sades att det var en kvinna från Sigtuna. Så många läsare visste relativt mycket om vad som hänt.



Vi vill gärna komma vidare och låta våra läsare få veta mer men då med de begränsningar som vi håller oss till för att inblandade inte ska kunna identifieras. Nu valde vi en yrkesbeteckning i stället för bara ”en kvinna”.



Det händer ofta i pressen, inte bara i kvällstidningar eller i Expressen. Titeln direktör, tv-kändis, fotbollspelare och taxichaufför är bara några av de titlar vi använt när vi beskrivit olika händelser där de inblandade är anonyma.

Det handlar alltså inte om att värdera om städerska är bättre eller sämre som titlel, det är bara en upplysning. Hade kvinnan haft ett annat yrke hade vi sannolikt använt den titeln om den inte varit för utpekande.

Leif Kasvi, nyhetschef

Postat av: Jessica

@Irina Halling.



Och tror ni på den har jag en begagnad bil ni kan få köpa. Jag vet inte vad som är mest patetiskt: era rubriksättare eller du.



Men en sak vet jag. Expressen är den sämsta skitblaskan i Sverige. I Göteborg kunde man på nittiotalet hitta ett drog-fanzine som hette "Höga Nord". Det var skrivet av pundare - på skrivmaskin istället för ordbehandlare - och illustrationerna var skakiga teckningar i kulspetspenna. Det hela kopierades upp på dubbelvikta A4 och distribuerades via seriebutiker och över disk i vissa klädaffärer.



Den publikationen höll högre kvalitet och hade mer journalistisk integritet än Expressen.



Visst. Det är ditt jobb att låtsas att ni inte är en bunt själ-lösa klasshatare och smygrasister - men du gör det dåligt, för vi tror dig inte en sekund. Och inte tycker vi synd om dig heller, fast du har en sån hopplös uppgift. Det finns hederligare sätt att försörja sig på. Stjäla koppar från kyrktak, till exempel.

2011-09-22 @ 22:20:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0