Effektiv diet

Alla människor är olika.
Vi har olika moral, humor, värderingar, bakgrund, social förmåga, politisk ställning, religiös uppfattning, åsikter, utseende.
När man väl insett detta faktum - och respekterar att alla inte är stöpta i samma form - så är vi ett steg närmre världsfred.

Vi som individer är också olika och unika när det gäller kosthållning och vad som fungerar för oss när vi vill gå ner i vikt. Därför slår jag dövörat till när det ska debatteras om vilken diet som är mest effektiv, eller vad som är "rätt och fel".

Det finns inget "rätt eller fel".

Flera tusentals människor har t ex världen över gått ner åtskilliga kilon med Viktväktarna. De har gett ut flera kokböcker och stöttar sina medlemmar med möten. Helt underbart, för vid en viktminskning behöver man all uppmuntran man kan få. Skulle dock jag följa Viktväktarnas koncept så skulle jag väga 200 kg.
Det har ingenting med att göra att deras koncept är "fel". Den passar bara inte mig eller min kropp. Men lyckligtvis är den framgångsrik för andra.

Efter att ha provat på drygt en miljard olika dieter under åren - med resultatet att min vikt gick upp och ner som en jojo - så satte jag mig ner en dag och gjorde ordning min egen. Som fungerade för mig. Det är inte alls säkert att den är lika effektiv för andra.

Jag inspirerades av Atkins-metoden (kontroversiell och omdebatterad) och GI-metoden (mer accepterad och snällare). För att sammanfatta den kort så tog jag bort ALLA vita kolkydrater ur min kost. Som vitt ris, vit pasta och potatis (som var det svåraste av allt för jag älskar verkligen potatis i alla dess former).
Jag åt lite men ofta. Fem mål om dagen. Var tredje timme tuggade jag på någonting. Fördelen med det är att man inte blir vrålhungrig mellan huvudmålen och att ämnesomsättningen håller igång.

Planering är a och o i en diet. Jag stod på söndagarna och gjorde matlådor till hela veckan. Då har man mat färdig och luras inte att köpa någonting onyttigt och snabbt när hungern gör sig påmind.

Det räcker dock inte med att ändra sin kost. Man måste motionera. Så är det bara.

Motion har många fördelar. Man minskar inte bara i vikt, utan man mår också bättre rent psykiskt. För att inte tala om kroppsligt. Hur många människor som sitter på kontor får inte problem med axlar och rygg på grund av för svaga muskler?
Man behöver bara hitta den träningsform man själv trivs med. Gillar man inte att gå på gym, så kanske man istället tycker om att jobba i trädgården. Eller simma, promenera med hunden, någon lagsport.

Powerwalks innan fruktost har gjort underverk för mig. Ingenting får igång min förbränning som det. Jag kombinerar mina morgonpromenader med spinning och styrketräning. På så sätt får jag både bra kondition och ökar min muskelmassa.

Som person är jag väldigt disciplinerad och det har också varit en stor hjälp. Men man behöver inte ha den egenskapen för att lyckas. Man ska bara hitta det som fungerar för en själv.

Jag gick ner 45 kg på 14 månader. Sedan har jag av olika anledningar gått upp några av dem. En envis axelskada och oregelbundna arbetstider bidrog bland annat till detta.
Men nu är jag på gång igen!
Och jag är väldigt motiverad.


Kommentarer
Postat av: Lena Svensson

Ingen tårta för mig heller , det är beställningar :) ha en riktigt go påsk

Kramar lena

2009-04-09 @ 12:19:35
URL: http://www.metrobloggen.se/caromb
Postat av: F

har själv ätit GI under en tid, nu är jag inte slavisk. Men gick ner 15 kilo på två månader.

2009-04-12 @ 21:57:07
URL: http://dagligdags.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0