Om senaste Beckfilmen

Ska vi vara helt ärliga så är behållningen med de senaste Beck-filmerna (de som INTE är baserade på Sjöwall/Wahlöös böcker) Gunvald och "Grannen". Tar man bort dessa två ingredienser i filmerna så har man egentligen bara kvar en blek bagatell. För ingen kan på allvar komma och påstå att handlingen och intrigerna i filmerna klarar sig på egen hand.

Självklart har manusförfattarna insett detta också efter 24 filmer då fantasin börjat tryta rejält och allt fokus i den senaste filmen - "I stormens öga" - ligger på Gunvald. Det är ju honom publiken vill ha. Och han är bättre än någonsin. Snyggare också.

Men Martin Becks enerverande granne som man har lärt att älska har i denna film tappat stinget helt. Man drar lite på munnen när han uppenbarar sig på bioduken och väntar på sköna kommentarer som uteblir.

Sedan funderar jag på alla lösa trådar som manusparet Björlind lagt ut genom åren. I säsong tre flirtade Gunvald med Becks högljudda, påstridiga och irriterande dotter. I den här filmen är hon inte ens nämnd (vilket inte är till en nackdel förvisso).

Och vad hände med Alice Levander från säsong två? Hon var bara puts väck i tredje säsongen utan den minsta förklaring.

Att "I stormens öga" är ganska förutsägbar och man relativt omgående räknar ut hur saker och ting förhåller sig, spelar egentligen inte så stor roll. Filmen är som en nittio minuter lång Gunvald-orgie. Och det är exakt det publiken betalar för att se.




Kommentarer
Postat av: Anonym

- DE ÄR KASSA ALLIHOP!

2009-08-29 @ 19:08:35
URL: http://finest.se/hodamerei

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0